משל עתיק מספר את סיפורו של קבצן זקן שבמשך כל חייו היה יושב בצד הדרך ומקבץ נדבות. הקבצן מעולם לא ניקה את מקום מושבו. לאחר מותו כשניקו את השטח, ולאט לאט הוסר הבוץ והלכלוך מהמקום בו ישב במשך השנים הרבות, הופתעו כולם לגלות אוצר. במשך כל חייו אסף הקבצן פרוטה לפרוטה ולא היה מודע לכך כי כל העת ישב על אוצר יקר ערך!
סיפור זה הינו משל יפיפה המלמד אותנו על בורותו של האדם, ועל חוסר היכולת לראות את האוצרות הרוחניים הטמונים בתוכנו. אנו שוכחים כי לא רק בתוכנו אלא גם סביבנו ישנם אוצרות נהדרים שאין אנו מודעם לקיומם.
עץ ה- Jamunהוא אחד מאוצרות הטבע הנהדרים הידוע לא רק בשל פירותיו העסיסיים בטעם מתוק עפיץ, אלא גם בשל סגולותיו המרפאות. עץ הג’אמון הוא צמח מקומי בהודו, בורמה, ציילון ואיי אנדמן.
ד”ר ורמה מספר שכאשר גילה שהוא גדל גם בישראל (למשל במכון וייצמן, בתל אביב ליד גינת דובנוב ועוד), הוא הופתע עד כמה הציבור הרחב אינו מודע לאוצר זה של הטבע. על פי עדויות, הצמח הובא לישראל בסביבות 1940. הוא גדל כאן בקלות ונחשב לעץ נוי, אך לגמרי לא נודע על פירותיו הטעימים כל כך וסגולותיו הפלאיות בריפוי.
קצת נתונים…
עץ הג’אמון ידוע בצמיחתו המהירה. בהודו גובהו מגיע עד ל- 100 מטרים ובישראל עד ל- 40-50 מטרים. בתת היבשת של הודו עץ הג’אמון נמצא בשימוש כצמח מרפא זה אלפי שנים והוא מתועד היטב בספרות הפרמקולוגית האיורוודית. כעת העץ מושך תשומת לב מחודשת אצל המדענים בשל השפעתו על הורדת רמות הסוכר בדם. בחלקים רבים בעולם, ובאסיה במיוחד, מוכר ומזוהה עץ הג’אמון בעיקר בשל ערכו הפרמקולוגי. הממתק ההודי המפורסם גולאב ג’אמון קרוי על שמו של פרי עץ הג’אמון בעל הטעם הנפלא. מפירותיו של העץ מכינים בהודו תרופה מוכחת כנגד מחלת הסוכרת ולמעשה כמעט כל חלקי העץ – פירותיו, זרעיו, עליו וגזעו משמשים לריפוי.
עלים
רוחב עלי הג’אמון כ- 2.5-10 ס”מ, צורתם מלבנית – אובאלית, צבעם ירוק עד וניתן לזהות בהם ריח טרפנטין עדין והם ניחנים בסגולות אנטיבקטריאליות.
שימוש רפואי: טיפול בדיזנטריה, בהקאות ובבעיות עור.
פרחים
פרחיו קטנים בצבע לבן ורדרד וצורתם כשל משפך. ריחם מתוק ופריחתם נמשכת ממרץ עד מאי. הפרחים מלאים בצוף וסביב העץ ניתן להבחין בנחילי דבורים.
שימוש: הצוף משמש ליצירת דבש איכותי והוא יעיל לגידול דבורים.
פירות
גודל הפרי כזית גדול, בהתחלה צבעו ירוק, במשך הזמן הוא הופך סגול ולבסוף, כאשר הוא בשל, צבעו שחור. הפרי הבשל עסיסי מאוד ובעל טעם מתוק עפיץ.
שימוש רפואי: מרגיע כאבי בטן, משתן, יעיל לטיפול בשלשול (בעיקר מררתי).
ריבה
ניתן להפיק ריבה טעימה מאוד מבשר הפרי ולהשתמש בה להרגעת שלשול אקוטי ולהקלה בבעיית תסמונת המעי הרגיז.
חומץ
חומץ העשוי מפרי הג’אמון הינו בעל צבע סגול יפיפה ושימוש בו מחזק את הקיבה, הכבד ומשמש לריפוי מצבים של טחול מורחב.
יין
יין צמחי הקרוי Ashava מופק בתהליך תסיסה ע”י הוספת שמרים ותבלינים למיץ טרי המופק מפרי הג’אמון. היין משמש לטיפול בשלשול ובסכרת.
קליפת העץ
קליפת העץ עפיצה ובעלת איכויות אנטיבקטריליות.
שימוש רפואי: ניתן לגרגר עם מים לטיפול בגרון כואב, ולחיזוק שיניים וחניכיים.
זרעים
לאבקה המופקת מהזרעים ישנה השפעה היפוגליקמית (מפחיתה כמות סוכר גבוה בדם). במשך אלפי שנים זהו אחד המרכיבים החשובים של הרפואה האיורוודית לטיפול בסכרת.
טיפול בסוכרת בעזרת עץ הג’אמון
ניסוי רפואי שנערך ע”י מכון המחקר המרכזי לרפואה איורוודית בהודו, כלל כ- 80 חולי סכרת שאינם מטופלים באינסולין. במשך שלושה חודשים כל החולים קיבלו 12 גרם של אבקת זרעי ג’אמון ליום בחלוקה לשלוש מנות יומיות. במהלך הניסוי ובסיומו נצפתה הקלה משמעותית בתסמיני המחלה, אובחנה התייצבות של רמת הסוכר בדם ולא נראו כל תופעות לוואי. מחקרים נוספים הראו כי חולי סכרת (שאינם תלויי אינסולין) אשר אינם מגיבים טוב לתרופות קונבנציונליות יכולים להיעזר באבקת זרעי הג’אמון בשילוב עם התרופות.
השפעות נוספות של עץ הג’אמון
מחקרים קליניים מוכיחים כי מלבד ההשפעות הפיסיולוגיות שיש לעץ הג’אמון על גוף האדם ישנן השפעות חיוביות מאוד על הנפש ועל המצב הרגשי. השימוש בג’אמון מאזן את מערכת העצבים המרכזית ופועל עליה ישירות. מרגיע היפראקטיביות, התפרצויות רגשיות, אגרסיות, מאזן את חום הגוף (במקרה של היפותרמיה) משמש כשמשכך כאבים ועוזר להרגעת השרירים. פעולות רפואיות אלו של עץ הג’אמון מבטאות את החמלה והאהבה שהטבע מעניק לנו כפי שבאה לידי ביטוי בצמחים.
הקשר בין צמחים ואיורוודה
על פי האיורוודה, מדע החיים וחוכמת הרפואה של הודו העתיקה, מזון הוא התרופה הטובה ביותר! בהתאם לגישה זו רוב התרופות האיורוודיות מופקות מצמחים וישנן מגוון צורות שאנו משתמשים: תה, מרק, סלט, ריבה, חומץ, יין וכו’. ברפואה האיורוודית, לעיתים אנו משתמשים בצמח בודד ולעיתים משלבים מספר צמחים לכדי תרכובת מרפאת אחת. הרוקחות האיורוודית עשירה ביותר והיא נשענת על ידע עצום ורב של אלפי צמחים המצויים בשימוש כמרפא. חשוב לדעת כי בהכנת התרופות האיורוודיות ישנה הקפדה לא רק על שמירת איכותו הטבעית של הצמח אלא גם על העצמת סגולותיו הרפואיות בשילוב עם צמחים נוספים.