אי שם במדיה פראדש, בין שדות וגבעות, מסתתר לו כפר קטן וקסום עם טירות ישנות, ארמונות ומקדשים נסתרים. אורצ'ה נראית כמו כפר מתקופת ימי הביניים וזאת משום שנוסדה במאה ה-16 וכך נשתמרה.
אורצ’ה
ובכל חלון נשקפת תמונה.. אורצ’ה.
אורצ’ה (Orchha) הוא כפר קטן ורומנטי במדינת מדיה פראדש. מייסדו היה ראג’ה רודרה פארטאפ במאה ה-16. ומשם הכול בעצם התחיל, כשהשליט ביר סינג דאו בונה בה בהמשך עוד כ-52 מבצרים וארמונות בנויים ברובם בסגנון מוגולי ולפעמים נותנים תחושה של אירופה. וכך ניצבת לפנינו היום אורצ’ה כשריד מרשים מתקופת המלכים הרג’פוטים והמוגולים ששלטו באזור.
משמעות השם אורצ’ה הוא מקום חבוי, נסתר. ולא סתם זה השם. אורצ’ה באמת נותרה מקום מסתורי וקסום, פנינה חבויה עם ארמונות ומבצרים מפוארים השוכנים לפיתולי נהר הבטואה (River Betwa) ויער דהאק (Dhak) העוטף אותו ומסתיר אותו בבטחון.
אבל כיום אין בעיה למצוא את אורצ’ה ואם תחפשו את המקום קרוב לוודאי שתמצאו. אפילו בקלות. אורצ’ה אינה דורשת יותר מיומיים ויש כאלו שבאים אליה ליום אחד בלבד. אבל אם תרצו להשתקע קרוב לוודאי שאף בעל גסטהאוס יגיד לכם לא. להפך, ייתכן שיותר מיומיים במקום וכולם כבר ידעו את השם שלכם מרוב שמדובר בכפר קטן.
לאורצ’ה מומלץ להגיע בין החודשים אפריל-יוני.
העיר הכי קרובה לאורצ’ה הינה ג’האנסי (Jhansi) מרחק של כ-17 ק”מ שהם כ- 20-30 דקות נסיעה בריקשה או מונית. לג’האנסי יש רכבת של כ5-6 שעות מדלהי. כמו כן, ניתן הגיע לאורצ’ה גם אתם מגיעים ברכבת מאגרה (בערך 3 שעות נסיעה נוספות אחרי הטאג’ מהאל).
נהר הבטואה
מתחם הארמון ראג’ מאהל (Raj Mahal)
כמו כל ארמון מפואר שנבנה בהודו, גם כאן תוכלו לראות שרידים לעושר ופאר. אפילו תוכלו להתרשם מציורי קיר הישנים שעדיין נותרו. הציורים נעשו באותם ימים מחומרים טבעיים בלבד. בכניסה למתחם תצטרכו לשלם על כרטיס משולב שכולל כניסות לארמונות ומבצרים נוספים ברחבי הכפר. מומלץ לקחת מדריך ליום הזה (מחירים באזור ה200-300 רופי) שכן ההסברים מרתקים ויש המון מידע, היסטוריה וסיפורים.
האיורים הרבים בארמון מספרים את סיפור את המאבק בין המלך והמלכה על הערתם כלפי האלים. זה כמו שמצביע ליכוד ומצביע עבודה יחיו יחד. רק שאז זה היה יותר בקלאסה.. בכל זאת ארמון, מלך ומלכה.
Jahangir Mahal
ארכיטקטורה מוגולית במיטבה. מדובר בארמון ש…תחזיקו חזק.. נבנה במשך 22 שנה ללילה אחד. היינו מספרים לכם למה אבל להרוס לכם את ההפתעה??? אבל לפני שהקוראות שלנו מגכחות על הטירוף הזה וממלמלות לעצמכן “אוי נו, גברים…” (ההלצה מופנית לגברים ונשים כאחד) באמת מדובר במחווה לגבר, ולא סתם גבר, אלא השליט המוגולי ג’האנג’יר, עבורו נבנה הארמון ללילה אחד. והכול בשם הכבוד!
22 שנים בשביל לילה אחד…גברים.
Narayan Temple Lakshmi
גולת הכותרת של מירב הגסטהאוסים או המלונות שמתגאים בנוף אל עבר המקדש הגדול והמכובד לאלה לקאשמי. בעל ארכיטקטורה מרשימה, איורים ואומנות מוגולית. המעניין במקדש הינה הצורה שלו שמשווים אותו לינשוף. אולי חדי הבחנה יכולו באמת לשים לב לכך, אבל הכול עניין של ראייה מרחבית.
Saket Museum of Ramayana
מוזיאון מקומי המציג כל מיני פריטים, ציורים ואוספי אומנות פולוקלוריים שונים מההיסטוריה של הודו
מופע אור קולי
צמוד לשיש מאהל, מלון מפואר שנבנה על שרידיו של אחד מהארמונות המפוארים ומשמר אותו במלון (לכן מעניין לראות את המלון הזה כשריד לאותה תקופה). מתקיים מדי ערב מופע אור קולי באנגלית המספר את הסיפור הקסום של אתה תקופה קסומה. מי שלא היה במופע האור קולי המפורסם במגדל דוד, זה הזמן לכפר…
אורצ’ה הוא כפר ממש קטן, בערך 1000 תושבים, אך ניתן למצוא בו מקומות לינה מכל הסוגים. החל מגסטהאוסים פשוטים ועד למלונות פאר המשקיפים על המקדשים או הנבנו על חורבות הארמונות כמו השיש מאהל. הכפר כ”כ קטן שנדמה כי ישנם יותר אופציות לשינה מאשר התיירים המסתובבים במקום.
בעיר עצמה ישנם כמה בתי קפה בודדים. אבל אפשר בהחלט למצוא כמה דבאות טובות ביותר, במחיר שווה לכל נפש.
אורצ’ה היא נקודה נחמדה באמצע הדרך שנכון לכתיבת שורות אלו עדיין לא נכללת בשביל החומוס הפופולרי של התרמילאים הישראליים. אך, אל תתפלאו אם תשמעו פה ושם שלום קטן מבעל קיוסק או סכון נסיעות. עדיין אנחנו ישראלים בהודו. סעו לשם ליום יומיים, אולי אפילו יותר, הקיפו את הארמונות ותנסו להבין מה מסתתר אי שם מבעד ליער…אורצ’ה.