אמריצר של זהב
כתיבה: גלי דואק
אמריצר (Amritsar), הממוקמת במדינת פנגאב (Punjab), הינה עיר מרתקת באופי החיים האורבני הצפוף, אל מול הרוחניות הדתית השוררת בעיר. ברחובות הסואנים של אמריצר עוברים מאות אנשים בשעה, האוויר מהביל וגשם לפרקים מפתיע. אך ברגע שתעברו את ההמון תגיעו ל"מקדש הזהב" המנצנץ. זהו מקדש הסיקים המרהיב, גולת הכותרת שלשמה חוצים יבשות עד אמריצר, בין אם ברכב, רכבת או מטוס. בנוסף, אם נשאר לכם זמן בין שקיעה לזריחה במקדש, רצוי לקפוץ למעבר הגבול בין הודו לפקיסטן, כחצי שעה נסיעה מכיוון אמריצר, לצפות בטקס הלאומי שהינו חוויה תרבותית ייחודית ומשעשעת בפני עצמה...
אמריצר- ידע כללי למטייל
אמריצר היא אחת הערים החשובות ביותר במדינת פאנגאב (Punjab), הממוקמת בצפון-מערב הודו, סמוך לגבול הפקיסטני. שמה של אמריצר נגזר משפת הסנסקריט ופירושה “בריכת הנקטר”, המייצג את הנקטר אותו האלים שותים בכדיי להישאר בני אלמוות, באמונה ההינדואית. מוקד העניין העיקרי בעיר אמריצר, המושך אליו מבקרים מכל קצוות תבל, הינו “הארימנדיר סאהיב” (Harimandir Sahib), הקרוי גם “מקדש הזהב”. מקדש זה הינו המרכז הרוחני והתרבותי של דת הסיקים.
מזג האוויר ברחבי אמריצר נוטה להיות קיצוני, בקיץ חם מאד ובחורף קר מאד. לכן התקופה הנוחה ביותר לבקר הינה בין החודשים אוקטובר למרץ. בגלל שהעונה המתאימה לטיול בצפון הודו מתחילה כבר ביוני- יולי, הרבה תיירים מוצאים עצמם מטיילים ברחובות אמריצר בתקופת הקיץ החמה. אם אתם מוצאים עצמכם מטיילים בקיץ, מזג האוויר שם דומה מאד לדלהי (Delhi), לח ומגניב עם פרקי גשמים לעיתים. תזכרו לבוא בבגדים קצרים ונוחים ומאוורר כיס אם יש בנמצא.
בחרתם לבקר בעיר חובשי הטורבנים אמריצר. בחירה מצוינת. ישנן מספר דרכי הגעה עיקריות. דרך הגעה ראשונה הינה רכבת, וזוהי הדרך הקצרה ביותר להצפין לכיוון אמריצר מדלהי. הנסיעה ברכבת אורכת בין שש ל-13 שעות, תלוי בסוג הרכבת אותו לוקחים. הרכבת המהירה, המועדפת על התיירים, מגיעה לתחנת הרכבת הראשית של אמריצר תוך שש שעות ועולה כ-650 רופי, תלוי במחלקה ובמיזוג. דרך נוספת הינה אוטובוס. אוטובוסים יוצאים מדלהי ומדרמסלה כמה פעמים ביום. אוטובוס לוקאל (מקומי), יוצא כל יום ב-5 בבוקר מדהארמסלה לכיוון אמריצר, וב-4 בבוקר ישנו אוטובוס שיוצא ממקלוד גאנג’ (גם בדהארמסלה). הנסיעה בלוקאלים לוקחת 6 שעות לערך ועולה כ-150 רופי בממוצע. נסיעה באוטובוס מדלהי עד אמריצר אורכת כ-11 שעות ועלותה כ-220 רופי. ניתן גם להתארגן ולחלוק ג’יפ עם עוד מספר אנשים מדהארמסלה ,יציאה לכיוון אמריצר מוקדם על הבוקר, חזרה מאוחר בלילה. הנסיעה אורכת כ-6 שעות ועולה כ-4000 רופי. כשמזמינים ג’יפ ונהג ניתן לשלב מסלול של נסיעה מוקדמת לאמריצר, עצירה במקדש, נסיעה לטקס במעבר הגבול וחזרה למקדש בערב, לאחר השקיעה. ישנם שבוחרים לבלות לילה במרכז אמריצר ולחזור למחרת בבוקר, וישנם שבוחרים לחזור מאוחר בלילה לדהארמסלה. כמובן שאוטובוס זול יותר מרכבת או ג’יפ, אך כמו כן לוקח יותר זמן ופחות נוח. דרך אחרונה וחביבה הינה טיסה. ישנו שדה תעופה לאומי בפאתי אמריצר (15-20 דקות נסיעה למרכז), וטיסה מדלהי אורכת כשעה ועלותה בין 2,500-4,500 רופי לכל כיוון, תלוי בזמן ההזמנה ובחברת התעופה.
אמריצר– מסלול מומלץ ולינה
אמריצר המקסימה פותחת בפני מבקריה שתי אטרקציות עיקריות– ביקור במקדש הזהב וטקס מעבר הגבול עם פקיסטן. שתי אטרקציות אלו זכו למוניטין רב ומצדיקות את ההגעה לאזור אמריצר, גם אם רק לביקור קצר. חלק מהמבקרים מגיעים לביקור יומי וחלקם בוחרים לבלות את הלילה בעיר. מי מביניכם שמבקש להעביר את הלילה או יותר, בכדי להכיר את אמריצר לעומקה, ימצא כמה מלונות, גסט האוסים והוסטלים בעיר, וטווח המחירים מגוון בהתאם. החל מהוסטלים עם מקלחת משותפת בחצר במחירים זולים, עד מלונות יוקרה מפוארים ויקרים. מלונות התרמילאים נמצאים באזור העיר העתיקה וניתן לעבור ברחובות ביניהם, לשאול תיירים אחרים על טיב המקומות ולהציץ בעצמכם. הרמה והמחירים יחסית דומים בין המלונות השונים. מלונות יקרים ומפוארים יותר ניתן למצוא גם בסמוך למקדש עצמו, וחלק מהחדרים משקיפים למקדש. כמובן שהמחיר בהתאם. לאמיצים ביניכם ישנה האפשרות לישון במקדש הזהב של אמריצר, במתחם מגורים המיועד לתיירים. החדרים משותפים וצפופים יחסית, והשירותים והמקלחות נמצאים מחוץ לחדר, אך הלינה בחינם והחוויה יקרה מפז. נהוג להשאיר תרומה בבוקר שלאחר הלינה וכדאי מאד לשמור על החפצים האישיים שלכם במהלך הלילה.
מקדש הזהב על רקע רחובות אמריצר. צילום: גלי דואק
כמו שצוין קודם לכן, מקדש הזהב וטקס סגירת הגבול הינן האטרקציות המרכזיות באזור אמריצר. המסלול המומלץ, אם כי לא מחייב, הוא להגיע לאמריצר בשעות הבוקר המאוחרות, לסייר במקדש הזהב ולהתרשם ממנו באור, ללכת לאכול באזור ולצאת לכיוון הטקס בגבול הודו פקיסטן שמתחיל כל יום בשעה 17:00. לאחר הטקס מומלץ לחזור למרכז אמריצר ולסייר בעיר ובמקדש לאחר השקיעה כאשר האורות מנצנצים והשיש הלבן של המקדש בוהק בחושך מסביבו. במידה והחלטתם לבלות את הלילה בעיר מומלץ גם לסייר מעט בעיר עצמה, לטעום מהמאכלים הפונג’אבים המקומיים אל מול המסעדות המערביות כגון מקדונלד’ס או דומינוס פיצה. מומלץ גם לטעום ממגוון המתוקים הנמכרים באזור המבוססים על חמאה וחלב, שכן מדינת פאנג’אב מפורסמת בשל ייצור וייצוא ממתקים לכל הודו. למי שמספיק, כדאי ללכת לראות את המקדש גם בזמן השקיעה וגם אולי לאכול במקדש עצמו. במתחם צדדי במקדש מחולק אוכל הודי פאנג’אבי מסורתי בחינם אין כסף לעשרות אלפי מבקרים בכל יום. כמו כן, נהוג להשאיר תרומה לאחר הארוחה.
ביקור במקדש בשעות הלילה, אמריצר. צילום: גלי דואק
מוקד העניין העיקרי בעיר אמריצר, המושך אליו מבקרים מכל קצוות תבל, הינו “הארימנדיר סאהיב” (Harimandir Sahib), הקרוי גם “מקדש הזהב”. מקדש זה הינו קודש הקודשים של הדת הסיקית. יופיו המרהיב של המקדש מתבטא בפרטים העשירים הקטנים שמעטרים כל פינה. השילוב בין מתכת מוזהבת מנצנצת, מים שקטים ורחבי יריעה במרכז ושיש לבן משובץ אבני חן צבעוניות הוא שנותן את החן הרוחני למקום ומושך מבקרים מכל העולם. בניית המקדש החלה בשנת 1588 והושלמה בשנת 1601. המקדש עצמו הוא מבנה בצורת מרובע, המצופה כולו זהב והמבנה ממוקם על אי מלאכותי, סביב בריכת מים קדושים הנקראת “אמריט”– בריכת האלמוות. ישנן ארבע כניסות למקדש, כל אחת מסמלת את פתיחות המקדש לכל אדם באשר הוא.
כשתגיעו למקדש תתבקשו לשים את הנעליים שלכם בפיקדון בכניסה. זהו אזור מסודר אך לרוב צפוף במבקרים בו תעמדו בתור להגיש נעליכם ולקבל עבורן פיקדון. תנתן לכם (נשים וגברים) גם מטפחת כתומה לעטוף את ראשכם. משם תתחילו לצעוד יחפים על גבי שטיחים לכיוון הכניסה למקדש עצמו. השתדלו להישאר על השטיחים משום שרצפת השיש נוטה להתחמם מאד בשמש הקופחת. אלו שיבחרו לא להפקיד נעליהם בכניסה לא יצאו בזול. לאחר הקפת המקדש על השטיחים יחכו לכם שומרים בכניסה שלא ירשו לכם להיכנס עם נעליים. כמובן שאף אחד לא יטריד אתכם פיזית, אך ללא ספק לא יוותרו לכם על פרט זה. משם תצטרכו לבקש ממשהו שישמור לכם על הנעליים או לחזור את כל הדרך ולשים אותן בפיקדון. הרטיבו רגליכם בכניסה כאות כבוד לקדושת המקום והיכנסו. המחזה מרהיב, מקדש הזהב מנצנץ במרכז הבריכה וניתן להלך סביבו על גבי רצפת השיש ולהתרשם מהמתפללים המסורים, הנוודים שהגיעו מרחוק ונחים בצל הבניינים, התפילות הכתובות על גבי האבן של הקיר, עיטורי הזהב מעל ראשכם ועוד. בהחלט הגעתם למקום רוחני ודתי בלב אמריצר. הסיקים מתרחצים במי הבריכה שנודעים כקדושים וכמו כן גם תיירים מוזמנים להתרחץ במים, או לפחות להכניס רגליהם להתרעננות. למקדש עצמו יש תור ארוך והבחירה היא בידיכם אם אתם רוצים להיכנס או לא. בתוכו מונחים כתבי הקודש של הסיקים הנקראים “גראנת סאהיב” (Granth Sahib). לפי האמונה הסיקית על כל אדם סיקי להגיע למקדש לפחות פעם אחת במהלך חייו.
למי שנשאר עד החשכה באזור אמריצר מומלץ להגיע למקדש ולחוות אותו באור שונה. גברים סיקים פושטים את הטורבנים ומגלים שיער ארוך להפתיע, מוזיקה נעימה ברקע, צעירים קופצים למים, שלל אורות מנצנצים בראשי המגדלים אל מול אור הירח והכוכבים. חוויהספיריטואלית לחלוטין.
מתפלל במקדש. צילום: גלי דואק
כחצי שעה נסיעה מלב אמריצר נמצא הגבול של הודו עם פקיסטן. בכל יום ביומו בזמן השקיעה ישנו טקס סגירת הגבול המשותף לשתי המדינות, טקס גרנדיוזי ומרתק, בו אתם נחשפים לתרבות העשירה של שתי המדינות, אחת מנגד השנייה. הרכבים המגיעים לאזור עוצרים בסמוך לגבול ומשם יש להמשיך ברגל לכיוון הטקס. ישנה כניסה מיוחדת לתיירים שמותנית בבידוק בטחוני, ומשם תמשיכו ליציע צר המיועד לתיירים. השוטרים ההודים, חבושים בכובעי נוצות אדומות ומדים, מבצעים מפגן בעל כוריאוגראפיה מהפנטת לצד נערות הודיות צוהלות הרוקדות עם אנשים מהקהל לצלילי שירי עם מקפיצים. ללא ספק מופע מרהיב ויוצא דופן שלא כדאי להחמיץ.
הטקס מיציע התיירים. צילום: גלי דואק
אמריצר הינה עיר בה העישון ברחובות אסור בתכלית האיסור. שוטרים מסתובבים בין ההמון ולעיתים קשה להבחין בהם, אך ברגע שיבחינו בכם מעשנים בשטח ציבורי, יינתן לכם קנס במקום שנע בין 300 ל-500 רופי ויותר. אז למשך ביקורכם מומלץ להימנע מהאקט ברחובות העיר. כך גם תשמרו על בריאותכם על הדרך.
מלבד העישון, העיר אמריצר עצמה בטוחה והתושבים בה נעימים וידידותיים לרוב. היזהרו מכייסים במקומות הומי אדם כמו באזור הכניסה למקדש הזהב או בכניסה וביציאה מטקס מעבר הגבול.
.
אמריצר מאחדת חוויות מגוונות, החל מחוויה רוחנית ודתית חזקה ועד טקסיות לאומית ומפגן אהדה כחצי שעה ממרכז אמריצר. אם אתם נמצאים בדהארמסלה ומחפשים אטרקציה במרחק כמה שעות, או בדלהי ורוצים להצפין ליום-יומיים, אמריצר היא בדיוק המקום אליו להגיע. אם הגעתם לטיול מהבוקר עד הערב או לכמה ימים, תמצאו את אמריצר המקום המושלם לקבל קצת אנרגיות ולהמשיך לחקור את צפון הודו וסביבתה, בכיף.
יש לכם עוד משהו לספר על המקום? כתבו לנו בתגובות.
הטיפים הטובים יכנסו למאמר ויזכו את הכותבים בקרדיט.