קצת מזכיר את הדלתות הכחולות בערים היווניות המרוחקות יבשות משם, אבל הפעם זה לא רק הדלת שכחולה, אלא כל הבית. מה שמשווה לעיר ג’ודפור מראה מאוד מיוחד, בעיקר כשמסתכלים על ג’ודפור במבט מלמעלה. כמו כל ערי ראג’סטן, גם לעיר ג’ודפור יש מבצר ובו ארמון מלכים גדול ומרשים, שנמצא במרומי ההר המשקיף על כל העיר, ממנו תוכלו לראות תמונה פנוראמית וכחולה של העיר הכחולה ג’ודפור, הבולטת ויפה עוד יותר על רקע המדבר הרג’אסטני.
מכיוון שהעיר ג’ודפור שוכנת באמצע המדבר, המטיילים בה יהנו(מי יותר ומי פחות) ממזג אוויר שרבי במשך כל השנה, ומהשמש היוקדת. בשל כך ניתן לעיר ג’ודפור כינוי נוסף – “עיר השמש”.
העיר ג’ודפור מרגישה כמו עירה קטנה, בעיקר כשתגיעו לאזור ג’ודפור העתיקה, היא תרגיש לכם קטנטונת. אך למעשה ג’ודפור היא העיר השנייה בגודלה במדינת ראג’סטן, אחרי ג’איפור (Jaipur –) בירתה של ראג’סטן.
ברוכים הבאים לעיר הכחולה- ג’ודפור. צילום: הדס אבליה.
כשתגיעו לעיר ג’ודפור, אתם עלולים לחשוב, שכל הרעיון של הערים הצבועות בראג’סטן, הוא רעיון שיווקי, הנועד למשוך תיירים. אבל להודים יש הסבר לכך. ההסבר קשור למעמדי הקסטות שיש בהודו- בעבר אוכלוסיית הברהמינים נהגה לצבוע את בתיה בכחול על מנת לסמן את ביתם ולהבדיל עצמם משאר האוכלוסייה בעיר ג’ודפור. עד מהרה שאר תושבי ג’ודפור צבעו גם הם את ביתם בצבע הכחול-תכלת-אינדיגו המצוי בכל העיר הישנה ג’ודפור. וכיאה לערי מלוכה אגדיות כמו ג’ודפור, מאז ועד היום בתי העיר נצבעים בכחול. לכןהעירנקראתג’ודפור, בתרגום לעברית: “העיר הכחולה”.
מאז ועד היום הבתים נצבעים הכחול. לכן העיר נקראת ג’ודפור, בתרגום לעברית:”העיר הכחולה”. צילום: הדס אבליה.
האטרקציה העיקרית בעיר ג’ודפור היא לשבת על גגות הגאסט האוסים השונים, או במסעדות השונות, שגם הן ברובן נמצאות על גגות הבתים, ולצפות בארמון המבוצר שעל ההר מצד אחד, ובנוף הבתים הכחולים מצד שני, להתמזג עם האווירה המדברית- מלכותית הזו, ולהרגיש כמו מלכים בארץ הזרה, העתיקה, הקסומה והכחולה הזה הלוא היא ג’ודפור.
Meherangarh Fort), הוא האטרקציה העיקרית של העיר ג’ודפור, ושאר האטרקציות מתקבצות גם הן באזורו.
מבצר מאהרנגאר, מבט מלמעלה. צילום: הדס אבליה.
ג’ודפור– העיר הכחולה. נוף מהמבצר. צילום: הדס אבליה.
פנים המבצר. צילום: הדס אבליה.
מקדש צ’אמונדהדווי, שבתוך המבצר. צילום: הדס אבליה.
בחומת המבצר תוכלו לראות תותחים חלודים וחורים של פגזים, זכר למלחמות שהיו כאן בעבר.
התותחים הישנים החלודים שבגג המבצר בג’ודפור. צילום: הדס אבליה.
בנוסף, אפשר להבחין בטביעות ידיים – אלו הן טביעות ידיהן של אלמנות יושל המלך- המהרג’ה, ששלטו באותה תקופה. הטבעת טביעות הידיים בקיר החומה, נלקחו כחלק מטקס שהיה נהוג אז. לאחר הטבעת טביעות הידיים, האלמנות הועלו באש ביחד עם המהרג’ה כשגופו היה נשרף, במקום להיקבר, כנהוג בדת ההינדית.
בתוך המבצר תוכלו להתרשם מהפאר והעושר שהיה בעבר למשפחות המלוכה- ארמונות וחצרות מעוצבים, ויש גם מוזיאון המציג כל מיני דברים, מציורים ועד רובים, שהיו שייכים למלכים שהתגוררו כאן בעבר.
ארמון המלוכה שבתוך המבצר. צילום: הדס אבליה.
חדרים בסגנונות שונים, בארמון שבמבצר של ג’ודפור. צילום: הדס אבליה.
ציורים שעל קירות הארמון. צילום: הדס אבליה.
ההליכה למבצר לא קשה במיוחד, אבל ניתן להגיע גם באמצעות מעלית שיש במקום.
המבצר פתוח למטיילים במהלך כל היום, עד חמש בערב. (לעיתים המבצר נסגר למשך שעה בין השעות 13:00-14:00, זה זמן טוב לארוחת צהרים בקרבת מקום, ואחר כך ניתן לחזור להסתובב במבצר.
מוכרי בובות בסגנון ראג’סטני באחד מחצרות המבצר.צילום: הדס אבליה.
בסביבת המבצר תוכלו למצוא את אתר ההנצחה ג’אסוונט תדה, ( –
Jaswant Thada), הנשקף מהמבצר ושוכן כקילומטר מהמבצר. למראית עין המבנה של אתר ההנצחה נראה כמו כמה מקדשים עם גג כיפתי, שצמודים אחד לשני. הגגות הכיפתיות עשויות שיש לבן המשווה להם מראה מפואר. באתר ההנצחה הזה אפשר לראות איך נראה מוקדשריפה, בו היו שורפים את הגופות.
על שפת האגם שליד הארמון ישנה מסעדה יוקרתית ומפנקת.
ג’ודפור– לינה
רוב הגאסטהאוסים והמלונות מציעים נוף משגע למבצר, למדבר ולעיר הכחולה. ככל שהחדר בגאסט האוס יהיה בקומה יותר נמוכה, מחירו יקטן. הרוב המכריע של הגאסטהאוסים והמלונות מצוידים בגג לתפארת, עם כריות ומסעדה, לנוחיותכם ולעיניכם המטיילים.
HEAVEN” גאסט האוס” – הוא גאסט הוא יותר יוקרתי מבחינת החדרים שבו, ולכן גם מעט יותר יקר יחסית לגאסטהאוסים אחרים בעיר ג’ודפור, אבל המארחת מקסימה והאווירה בגאסט האוס מאוד נעימה.”יוגי’ס גאסטהאוס” (
Yogi’s Guest House) הוא ה-גאסט האוס למי מכם שהתאהב במבצר ובנוף הנשקף מהמבצר, כיוון שהוא צמוד למבצר. כמו כן, כיוון שזה הגאסט האוס שנמצא הכי בשולי העיר, הוא גם הכי שקט.
נשים הודיות בביקור במבצר בג’ודפור. צילום: הדס אבליה.
באווירת הארמונות של ג’ודפור, אם בא לכם להתפנק כמו מלכים, נסו את אחד מהמלונות הבאים:
“The Gateway Hotel Jodhpur” , MappleAbhay Jodhpur”” או “.”Park Plaza Jodhpu
אלו מלונות יקרים אבל בהחלט מהמפנקים שיש.רוב הישראלים ישנים בגאסט האוס בשם “הארי ראמה” שאינו שונה באופיו, יופיו או במה שיש לו שהציע משאר הגאסטהאוסים באזור ג’ודפור הישנה, (אינטרנט, משרד נסיעות ומסעדה), אך הבולט והמיוחד בגאסט האוס זה, הוא הגג היפיפייה והנוף היפיפייה הנשקף ממנו. כנראה שזו הסיבה שרוב המטיילים בוחרים להישאר דווקא בגאסט האוס הזה. בגג היפיפה והשלושל גאסט האוס זה יש מטיילים שבוחרים לעשות יוגה ומדיטציות, לצייר מנדאלות, לקרוא ספרוליהנות מהנוף והשקט תוך כדי.
בתים כחולים בעיר הישנה ג’ודפור. צילום: נגה פסו.
כאמור, הנוף העיקרי של העיר ג’ודפור הוא המבצר, המדבר ובתיה הכחולים של ג’ודפור. ובהתאמה המסעדות נבנו רובן על גגות הבתים הגבוהים על מנת לאפשר לסועד ליהנות מנופים אלה שיש לעיר ג’ודפור להציע. בכלמקרה, חבל לבזבז את הנוף היפה הזה על מסעדה שנמצאת בקומת קרקע, מומלץ להעדיף מסעדה פתוחה מבחינת קירות וחלונות, שנמצאת על הגג, וניתן ליהנות ממנה גם מהאוכל אבל גם מהנוף ומהבריזה המדברית.מסעדת הגג שבמלון –גאסט האוס “ההארי ראמה”.
זוהי מסעדת הגג היפה ביותר, גם מבחינת עיצוב פשוט ומדברי, וגם מבחינת הנוף. כפי שכבר ציינו, מטייליםרבים בוחרים לעשות בגג-מסעדה זה יוגה ומדיטציות, לצייר מנדאלות, לקרוא ספר וליהנות מהנוף והשקט תוך כדי. גם האוכל במסעדה זו טעים, בהחלט מומלץ.
הנוף הנשקף מהגגות של מלונות ומסעדות בעיר ג’ודפור. צילום: נגה פסו.
ג’ודפור זכתה לכינוי “עיר השמש” ולא בכדי, השמש מסנוורת ויוקדת בעיר ג’ודפורהמדברית לאורך כל השנה, כשהסיכויים לגשם לא סבירים, ואם יורד גשם זה בכדי לשבור את השרב הכבד. מעט הגשם שיורד צפוילרדת בחודשים אוגוסט וספטמבר, אבל הסבירות נמוכה.
המגיעים מהעיר אודיפור, יוכלו להגיע לעיר ג’ודפור באוטובוס, נסיעה שלוקחת בערך 7 שעות.
ג’ודפור-ג’איסלמר נמצאות במרחק של כ- 5 שעות נסיעה באוטובוס, (האוטובוס יוצא מתחנת הרכבת של ג’איסלמר), או בנסיעת לילה שאורכת כ 6 שעות, ברכבת שיוצאת בלילה ומגיעה בשעות הבוקר המוקדמות לתחנת הרכבת ג’ודפור.
תחנת הרכבת –ג’ודפור. צילום: נגה פסו.
ניתן להגיע לעיר ג’ודפור באוטובוס מהעיר אג’מר ( –
Ajmer) שנמצאת ליד פושקר. מפושקר לאג’מר הנסיעה אורכת חצי שעה ומאג’מר לעיר ג’ודפור, הנסיעה תמשך 4-5 שעות נוספות.
מטיילים המגיעים ישירות מדלהי ( – Delhi) לראסג’טן, ומתחילים בעיר ג’ודפור, יש רכבת שיוצאת מידי ערב בנתיב זה, הנסיעה הזו היא נסיעה ארוכה של לפחות 12 שעות. כל כמה ימים יש גם רכבת אקספרס מדלהי לג’ודפור, נסיעה שתיקח לכם פחות מחצי מהזמן ברכבת באיטית, בסביבות 5 שעות נסיעה.
למי שלחוץ בזמן ואין לו זמן לבזבז על נסיעות בהודו, אפשר להגיע לעיר ג’ודפור גם בטיסה- יש בעיר ג’ודפור החדשה (הסמוכה לעיר ג’ודפור הישנה והכחולה), שדה תעופה.
ג’ודפור שנמצאת באמצע המדבר של מדינת ראג’סטן, היא בעלת אופי מסתורי בשל בתיה הכחולים, וגם בזכות המבצר והארמון שנותנים לעיר סגנון עתיק וקסום.
החום הכבד והאוויר היבש מוסיפים לתחושה המדברית,כך שהביקור באטרקציות וההיכרות עם ג’ודפור נעשים באיטיות ובנינוחות. האטרקציות מאטות אך מאוד מסקרנות, וחלק מהמטיילים בוחרים לבקר בהן שוב ושוב במהלך שהותם בעיר ג’ודפור.