מהאראשטרה – רקע וסקירה גיאוגרפית
מדינת מהאראשטרה (Maharashtra), הנמצאת במרכז הודו, שוכנת על חוף הים הערבי שבאוקיינוס ההודי. מהאראשטרה גובלת במדינות גוג’ראט (Gujarat), רג’אסטן (Rajastan), מדיה פראדש Madia) Pradesh), אנדרה פראדש (Andra Pradesh ), קרנטקה (Karnataka) וגואה (Goa). מהאראשטרה הינה המדינה השנייה בגודלה בהודו מבחינת אוכלוסייה, ומונה כ- 112 מיליון בני אדם. בירת מהאראשטרה היא העיר מומבאי (Mumbai), הגדולה ביותר בהודו, ומרכזה הפיננסי של הודו. השפה (ניב) המדוברת במדינת מהאראשטרה היא מראטי (Marati). עיר ידועה ומפורסמת נוספת היא פונה (Pune), מרכז רוחני פופולארי לחובבי אושו.
מזג האוויר במדינה יחסית יציב לאורך השנה, והטמפרטורה נעה בין 16 ל-35 מעלות. החודשים החמים הינם אפריל ומאי, ובחודשים יוני עד ספטמבר מתרחשים מונסונים. בין החודשים אוקטובר לפברואר- ישנה עונה קרה ויבשה. מדינת מהאראשטרה הינה גם אחד מן המרכזים הכלכליים החשובים בהודו. בין היתר, הגידולים והמשאבים העיקריים בה הם גידולי אורז, כותנה, יוטה, בוטנים, קנה סוכר ודיג (בעיקר של חסילונים). בנוסף לאלו, העיר מומבאי מהווה את מרכז תעשיית הקולנוע של הודו ומכונה “בוליווד” Bolliwood)). עובדה מעניינת היא כי שימוש בכלי רכב פרטיים אינו נפוץ במדינת מהאראשטרה, ובמקומם, ישנו שימוש מוגבר בכלי תחבורה אחרים, דוגמת ריקשה (מונית בעלת 3 גלגלים), אופנועים, אוטובוסים ורכבות.
אוכלוסיית מהאראשטרה ברובה הינה אוכלוסייה הינדית, אך נמצאים בה גם מיעוט נוצרי ומוסלמי, ואף קהילה יהודית קטנה בשם “בני ישראל”, אשר מנתה בעבר עשרות אלפי יהודים, וכיום היא מונה חמשת אלפים איש בלבד, המהווים את רוב יהודי הודו. חלק מהקהילה עלו לארץ והם מרוכזים בעיקר בערים שונות בדרום: אשדוד, באר שבע, דימונה ירוחם או במרכז (רמלה, לוד).
במדינת מהאראשטרה מתקיימים לא מעט פסטיבלים בערים הגדולות. אם תגיעו בעונה המתאימה תוכלו ליהנות מן ההוויה המקומית. פסטיבל האל גאנש לדוגמא- נחגג בכל הערים במדינת מהאראשטרה בשמחה גדולה ומסיבות (חודש ספטמבר). פסטיבל אלפאנטה (Elephanta) הינו פסטיבל המתקיים בחודש פברואר, במערות אלפאנטה הידוע בזכות המופעים המרתקים של מוזיקאים מפורסמים ורקדנים תחת כיפת השמיים. העיר נאסיק (Nasik) שבמדינת מאהאראשטרה הינה אחת מארבע הערים בהן מתקיים פסטיבל ה’קומבה מלה’ (Kumbh mela) המיוחד, המתרחש אחת ל-12 שנים.
בניין תחנת הרכבת במומבאי. צילום: ויקיפדיה
העיר מומבאי (Mumbai) הינה העיר הגדולה ביותר בהודו, והעיר השנייה בגודלה בעולם! היא כל כך עצומה, שהיא עשויה להרתיע תיירים המגיעים אליה לראשונה, וכן הניגודיות בה רבה מאוד. תוכלו לפגוש בה מצד אחד כמה מסמלי העושר הגדולים ביותר בהודו, דוגמת התעשייה הבוליוודית. בוליווד (Bolliwood) הינה עיר הסרטים של הודו, הגירסה ההודית להוליווד, ובה מופקים מעל מאה סרטים מידי שנה. לעומת זאת, מעל שליש מאוכלוסייתה של מומבאי (המונה 15 מיליון איש) מתגוררים בשכונות עוני איומות, בהן אלפי קבצנים, נכים וזוהמה תמידית. יתכן כי אלו השכונות הקשות ביותר שתפגשו במזרח אסיה.
קושי נוסף שקיים במומבאי הוא יוקר המחייה- העיר יקרה בהרבה מערים אחרות במדינת מהאראשטרה ובהודו בכלל. קשה למצוא מקום ללינה בעיר- הן בשל המחירים בה והן משום שהעיר לא בנויה לתרמילאים כערים אחרות- לרוב, מומבאי משמשת תחנת מעבר בדרך לגואה או לדרום הודו. עם זאת, בלב מומבאי נמצא רובע תיירים בשם קולאבה (Colaba), בו מרוכזים רוב המלונות והמסעדות בעיר. בנוסף, תמצאו שם ברים, חנויות רבות, חלפני כספים, רוכלים ושאר הפתעות. הרובע מכונה ‘גטו’ לתיירים כיוון שלרוב, תיירים במומבאי נשארים ברובע ולא יוצאים ממנו. במידה ותישארו יום יומיים בעיר ייתכן ותרגישו אווירה ייחודית של עיר קוסמופוליטית עם קצב חיים בלתי רגיל.
במומבאי ישנן לא מעט אטרקציות ואתרים אשר שווים צפייה, נפרט כאן על כמה מהם: מצפון לקולאבה נמצא איזור המבצר (Port), שהינו החלק המודרני של מומבאי. מערבית אליו, נמצא מארין דרייב (Marine drive)– כביש החוף והטיילת, אשר משקיף על מפרץ בק (Back Bay). הכביש מחבר בין מרכז העסקים הגדול של מומבאי לחוף צ’אפטי (Chapti)- חוף חביב במיוחד על ההודים. חוף צ’אפטי הינו למעשה חוף מזוהם למדי, ובהחלט לא כזה שתרצו להשתכשך בו. תושבי העיר מגיעים לחוף בעיקר כדי לקחת חלק בפעילויות שמתרחשות בו: לאכול גלידה, לשמוע נגני רחוב, להסתפר, לקבל עיסוי, לקחת את הילדים לסיבוב על גלגל ענק או לחילופין על סוס פוני. הכל קורה כאן. בחודשים אוגוסט- ספטמבר מתקיים בחוף פסטיבל גאנש המסורתי, ואז פסלי ענק של האל גאנש מושלכים אל הים.
מומבאי- העיר המאוכלסת ביותר בדרום אסיה, והשנייה באוכלוסייתה בעולם. צילום מתוך ויקיפדיה.
שער הודו (Gateway of India) הוא מבנה קולוניאלי אשר נבנה לרגל הגעתו של המלך ג’ורג’ החמישי להודו. השער הפך לסמל העיר לאחר שהבריטים יצאו מהודו. השער, אשר נמצא על חוף הנמל של מומבאי מהווה את אחת מנקודות הביקור המרכזיות של התיירים בעיר. המונומנט מזכיר מעט במראהו את שער הניצחון של פריז.
מקדש בלאבונאת מנדיר (Balbunath Mandir) הינו אחד מן המקדשים החשובים במומבאי. המבנה המודרני מורכב מערבוב מגדלים, קשתות טורקיז ומדרגות, וקל לאתר אותו בעיקר בשל הכוהנים והעולים לרגל המגיעים למקדש מידי יום לטקס פוג’ה (Puja). המקדש נמצא סמוך ל’גנים התלויים’ של מומבאי, שני גנים אשר מובילים לגבעה, ובקטן שביניהם ישנה תצפית יפה על מפרץ בק.
מלון טאג’ מאהל (Taj Mahal) הינו מלון ותיק, אחד מן המפוארים במומבאי, ובו מתארחים האורחים החשובים בעיר (כל המי ומי). גם אם חדר במלון אינו בתקציבכם, המלון שווה צפייה. מאחורי המלון תוכלו לפגוש עוד אטרקציות תיירותיות רבות שקיימות בעיר.
מלון טאג’ מאהל צילום מתוך ויקיפדיה
בניין תחנת הרכבת ויקטוריה- Victoria Terminus; VT – זהו בניין מהודר אשר בנוי בסגנון גותי, ובנייתו מרשימה כמו ארמון. החלונות מקושטים ויטראז’, כיפותיו וצריחיו מגולפים כחיות, ביניהן תמצאו מפלצות, טווסים, קופים, פילים ועוד. כדאי מאוד לבקר בתחנה ולהתרשם ממנה גם אם לא תסעו דרכה לאף יעד.
שוק קלאבדווי- Klabdevi Market– נחשב לאחד מן השווקים המוצלחים במומבאי. השוק בנוי לפי אגפים, וכל אגף שייך למוצר מסויים: תכשיטים, בדים, מוצרי חרסינה, פריטי עור. אפילו אם לא תקנו דבר, טיול בסמטאותיו המתפתלות של השוק הוא חוויה של ממש.
מוזיאון גנדי– ( Gandi Museum) כמו בכל עיר גדולה בהודו, גם כאן מונצחת מורשתו של גנדי, מנהיג העבר הבלתי מעורער. במוזיאון תוכלו לראות תצלומים היסטוריים שלו, מכתבים שכתב ואף את חדר השינה של גנדי.
האי אלפנטהElephanta island – האי נמצא כעשרה קילומטרים מצפון למומבאי, והינו אחד מאתרי התיירות המפורסמים במדינת מאהראשטרה. באי נמצאים שני מקדשים קדומים החצובים בסלע, מן השנים 470-450 לפנה”ס. באחת מן המערות נמצא פסל משולש ראשים של האל שיווה. תוכלו להגיע אל האי בשייט בן שעה. על האי ישנן מסעדות רבות ושירותי תיירות נוספים.
‘המכבסה’- דהובי גהאט Dhobi Ghat– דהובי גהאט מהווה את אחד מן האתרים הידועים במומבאי,והינה נקודת חובה לכל תייר שהחליט שהוא מעוניין לסייר במומבאי בצורה יותר מקיפה. דהובי זו שיטת כיבוס הודית מסורתית, בה מניחים את הבגדים הרטובים על משטח נוקשה וחובטים בהם. ייחודה של דהובי בהאט הוא שהינה המכבסה הגדולה בעולם, ובגדים מכל רחבי מומבאי מגיעים אליה. במכבסה מועסקים למעלה מחמשת אלפים גברים(!!), אשר עומדים בשורות בתעלות פתוחות, וחובטים במרץ בכביסה עד אשר היא מתנקה. ניתן להשקיף על המכבסה מן הגשר החוצה את מסילת הרכבת של תחנת מאהאלקשמי (Mahalaxhmi ).
המכבסה דהובי גהאט- צילום: דותן ננר
שוק הגנבים של מומבאיChor Bazzar– זהו שוק עתיקות ופשפשים. בימי שישי השוק עמוס רוכלים ודוכנים עם סחורות עתיקות.
מקדש מאהאלאקשמי מאנדיר Mahalakshmi Mandir –
זהו מקדש שהוקם במאה ה-18, לכבוד אלת היופי והשפע לאקשמי, על שרידי מקדש שעמד במקום לפני כן. המקדש עמוס בסופי שבוע במבקרים. עולי הרגל למקדש מאמינים כי מי שיצליח להדביק מטבע לקירו האחורי של המקדש יהפוך לעשיר. כמובן שגם אתם מוזמנים לנסות.
מקדש נוסף שאולי תתעניינו בו הוא מקדש מומבה (Mumba)– אחד מן החשובים במומבאי. אלת המקדש נקראת מאהה-אמבה-איי (Maha-amba -aiee)ובקיצור-מומבה (Mumba). משמה של האלה גם נגזר שמה של העיר מומבאי.
בוליווד (Bolliwood)– בוליווד כפי שכבר ציינו הינה עיר הסרטים של הודו. אם תרצו להשתתף כניצבים בסרט הודי, אין זו אגדה- לסרטים הבוליוודים תמיד דרושים ניצבים עם חזות מערבית. יתכן שאף יאתרו אתכם ברחוב ציידי כישרונות ויציעו לכם להשתתף בהפקה שלהם. אם תרצו לצפות בשלל הסרטים הבוליוודים תוכלו לעשות זאת באחד מבתי הקולנוע שבעיר, ביניהם- ריגאל (Regal) שבאיזור הרובע קולאבה, ארוס (Eros) שבסמוך לתחנת צ’רצ’גייט, ניו אקסלסיור (New Excelsior) וניו אמפייר (New Empire)אשר סמוך לתחנת ויקטוריה. מדובר בהפקות ענק ואם כבר הגעתם למומבאי ונשארתם- זו לא תהיה חוויה שלמה בלי לבקר בקולנוע.
במדינת מאהאראשטרהנמצא גם אתר מורשת עולמית בשם מקדשי המערות באלורה (Ellora Caves).
אג’נטה (Ajanta) ואלורה (Alora) הם שני אתרים שלרוב תשמעו את שמם בנשימה אחת. אלו שני אתרים מרשימים הן מבחינת הטבע והן מבחינת הארכיטקטורה שלהם. מדובר בעשרות מערות שחצובות באבני בזלת, ובהן ציורים, פרסקות (ציורי צבע בתוך הקירות), ופסלים בודהיסטים, ג’ייניסטים והינדים. באופן כללי איזור מאהראשטרה מכוסה בזרמי בזלת, הנקראים בזלות הדקאן (deccan trapes). שבילי הבזלות האלו מכסות כ-500,000 קמ”ר משטחה של הודו, ומזכירות מעט את אבני הבזלת של רמת הגולן. באזור מהאראשטרה ישנם נחלים החותרים בבזלת, ויוצרים קניונים מפותלים ומפלים (הזרימה היפה היא בין החודשים מאי לאוקטובר). אתר אג’נטה מכיל 30 מערות, ובנוי כולו לאורך ערוץ נהר וואגהור (Waghore). אתר זה נתגלה בשלב מאוחר מאוד, ונשמרו בו היטב הציורים שעל הקירות, חלקם שוחזרו והם מספרים על חייו של הבודהה. באחת מן המערות תוכלו לראות תערוכה של הרשות המשחזרת, המציגה את הציורים לפני ואחרי.
בזלת, ממש כמו אצלנו. צילום: דותן ננר
הגעה: לאג’נטה ניתן להגיע משתי ערים מרכזיות במדינת מהאראשטרה: ג’לגאון (Galgaon) שנמצאת מצפון- אוטובוס משם לוקח כארבעים דקות. ואורונגבאד (Aurangabad) הנמצאת שלוש שעות דרומית מאג’נטה. מן העיר אורונגבאד ניתן להגיע גם לאתר אלורה (כחצי שעה נסיעה), אליו נהוג להגיע לאחר אג’נטה, כיוון שהינו מרשים ורחב יותר, ואפשרויות הטיול בו רבות יותר. המערות הנמצאות באלורה הינן מתקופה מאוחרת יותר מאלו שבאג’נטה, משערים שהן בערך מ-600 ועד 1000 לספירה. הן מתחלקות בין המערות הבודהיסטיות למערות ההינדיות והמערות הג’ייניות. ניתן לראות את ההיסטוריה של הדתות בהודו לפי המערות: החפיפה בין הדתות השונות,עלייתו של ההינדואיזם ודעיכתו של הבודהיזם. גולת הכותרת באתר היא מקדש קאיליסה (Kailasa) אשר נחצב בסלע- וכל הפסלים, העמודים והמעברים שבו גולפו מתוך סלע אחד- לאורך 150 שנה. הכניסה למקדש בתשלום, אך תוכלו להסתובב ולטייל סביבו בחינם, ולראות את המקדש מטיפוס על ההר הסמוך.
פסלים חצובים בסלע. צילום: דותן ננר
עוד מנפלאות החציבה באבן. צילום: דותן ננר
מחירים: לאתר אג’נטה הכניסה תעלה לכם 250 רופי. לאלורה לעומת זאת הכניסה חופשית, אך אם תרצו להיכנס למקדש קאילאסה תתבקשו לשלם 250 רופי. אם אתם כבר שם, המחיר הוא שולי לעומת החוויה.
(Matheran) מתאראן
הינה עיר השוכנת על גבעה, ונחשבת לאחת מן הערים היפות במדינת מאהאראשטרה. כניסת מכוניות ואוטובוסים אל העיר אסורה ולכן, ההגעה אליה היא במעין ‘רכבת צעצוע’- ומובטח לכם בעיר אויר נקי. בעיר ישנם שבילים נקיים מוצלים ונקודות תצפית על היער. הרכבת לעיר יוצאת מצומת נראל שבקו הרכבת לפונה. בסופי שבוע ובעונה החמה יש להזמין מקום מראש ברכבת. הגעה לעיר במונית אפשרית עד למרחק של שני ק”מ מן העיר, ומשם אפשר ללכת לעיר ברגל, או לרכב על סוס.
פונה (Pune) הינה העיר השנייה בגודלה במדינת מהאראשטרה וממוקמת 160 ק”מ דרומית למומבאי. פונה ידועה בעולם בעיקר בזכות הגורו המפורסם אושו (Osho), אשר תורתו הופצה ברחבי העולם.העיר נוסדה בערך במאה השמינית לספירה, ופירוש שמה בסנסקריט הוא ‘עיר הצדק’ או ‘עיר הסגולה’. העיר פונה מהווה מרכז גדול להשכלה בתת היבשת ההודית כולה- תשע אוניברסיטאות ומעל מאה מוסדות חינוך שונים נמצאים בה. העיר גם נחשבת למוצלחת במיוחד מבחינת יזמות עסקית- קחו זאת בחשבון..
השוק בפונה. צילום: דותן ננר
האשרם של אושו- Osho international Meditation Resort הינו מרכז ללימודי גוף ונפש המקיים סדנאות ושיעורים שונים לקהל הרחב. על פי העדויות, האשרם התמסחר בשנים האחרונות ונהיה מערבי לחלוטין. הוא נחשב יחסית יקר, וחלק מן הקורסים יעלו כמו בארץ. לידיעתכם- אם תרצו להיות תלמידים באשרם, תהיו חייבים ללבוש גלימה בצבע בורדו. אם אינכם רוצים להתחייב ולהישאר באשרם לתקופה תוכלו להסתפק בסיור במקום. באשרם יש מסעדה, טלפון ואינטרנט, חנות ספרים של אושו, מגרשי ספורט וגם בריכה.
כתובת המקום: 17 Koregaon Park
טלפון: 20-56019999(91)+
מייל: Visitor@osho.net
אתר אינטרנט: www.osho.com
ארוחה באשרם של אושו. צילום: דותן ננר
ארמון אגא קהאן- Aga Khan Palace– הארמון המרשים משמש מרכז הנצחה למורשת גנדי. בזמנו נכלא גנדי בארמון זה, לאחר שנשא נאום בו קרא לבריטים לעזוב את הודו לצמיתות. כיום נערכות במקום תערוכות על חייו של גנדי ועל הפילוסופיה שלו. בארמון צולמו סצינות מן הסרט ‘גנדי’, בו שיחק השחקן בן קינגסלי, ומוצגים בו פריטים אשר היו שייכים לגנדי, כמו בגדים, תמונות וחפצים אישיים.
כתובת הארמון: Nagar road
שעות פעילות: 09:00-18:00, כאשר ישנה הפסקה בין 12:30-13:30
לינה בפונה
נאנדה גסטהאוס (Nanda guest house) הינו גסטהאוס זול יחסית, הנמצא במרחק של 5 דקות הליכה מן האשרם. אם בא לכם להתפנק קצת, תוכלו להזמין חדר אצל נאוה, בחורה ישראלית אשר מתגוררת בפונה ומשכירה חדרים. נאוה גם תוכל לעזור לכם לתכנן את הטיול לפונה עוד מהארץ, כולל מונית ממומבאי, ותוכל לתת לכם טיפים על מדינתמהאראשטרה. עם זאת, קחו בחשבון שהחדרים הם ברמה גבוהה, ועלותם גבוהה יותר באופן יחסי. כך שאם אתם מטיילים בתקציב נמוך, אולי זה לא המקום שתרצו ללון בו. מספר הטלפון של נאוה: 9823169507(91)+
חיי לילה בפונה
בפונה חיי לילה יחסית פעילים, החל מבילוי אינטימי ועד למסיבות ומועדונים, תוכלו למצוא מגוון מכל אלו בפונה בזכות ריכוז הסטודנטים הגדול שנמצא בה. כמו כן בעיר מספר בתי קולנוע.
הגעה לפונה
נסיעה לפונה ממומבאי אורכת בין 4-5 שעות, ניתן להגיע ברכבת/מונית או אוטובוס תיירים. יעד פופולארי נוסף להגיע ממנו לפונה הוא גואה, משם תוכלו לקחת נסיעת לילה באוטובוס, אשר אורכת 12 שעות. בפונה קיים גם נמל תעופה הנמצא כ-10 ק”מ צפונית מזרחית לעיר. מגיעות אליו ויוצאות ממנו טיסות ליעדים כמו מומבאי, דלהי, בנגלור ועוד. גם טיסות חוץ ליעדים כמו דובאי וסינגפור יוצאות מפונה.
מהאראשטרההינה מדינה מגוונת להפליא,בה תיתקלו בניגודיםמהממים בין עושר נוצץ לעוני מחפיר, תוכלו לבקר במקדשים מרהיבים ולראות נוף עוצר נשימה או לרקוד במועדונים חדישים, של ערים המשלבות ישן עם חדש. מהאראשטרה מאופיינת בהמון צבעוניות ומגוון והינה פיסה מאוד חשובה בהבנת הפסיפס המופלא של תת היבשת ההודית.
יש לכם עוד משהו לספר על המקום? כתבו לנו בתגובות.
הטיפים הטובים יכנסו למאמר, ויזכו את הכותבים בקרדיט.