(50) hodu.co.il // פושקר – YouTube
פושקר- רקע
פושקר הינה עיירה קדושה במדינת רג’אסטן הקרובה לעיר אג’מר (Ajmer). המיתולוגיה ההודית מספרת כי פושקר נוצרה כאשר האל בראהמה הפיל את פרח הלוטוס אשר היה בכף ידו, ובמקום שהפרח נגע באדמה הוא יצר את האגם הנמצא במרכז פושקר. וכך למעשה העיירה בנויה סביבו.
פושקר היא מוקד לתיירות פנים בהודו ולפיכך, אתר לעלייה לרגל להינדים מאמינים, הבאים לקיים טקסי פוג’ה (טקס דתי) או להיטהר במים הקדושים של האגם. לכן, לפני שאתם מגיעים לאזור חשוב שתדעו שמפאת קדושתו של המקום חל איסור מוחלט על גלויי חיבה הדדים (כמו נשיקות וכו’) מכירת אלכוהול, בשר וגם ביצים. אז קחו זאת לתשומת ליבכם אם פניכם מועדות לסעוד באחת המסעדות/בתי קפה. החל משנות השמונים פושקר הפכה ליעד תיירותי מרכזי גם לתיירות חוץ, למרות את האווירה המיוחדת האפופה קדושה הצליחה להישמר- דבר שמאפיין את הודו, התיירות לצד הקדושה שעובדות יחד. בהרבה מקומות בפושקר תבחינו שלא מוכרים ביצים או אלכוהול- סיבה לכך שגם מלון טוב לא יגיע להיות ארבעה כוכבים, כיוון שמכירת אלכוהול היא אחד מהקריטריונים לכך! סתם..שתדעו, חשוב!
פושקר- מזג אוויר
אל פושקר מומלץ להגיע בין החודשים סוף ספטמבר- מרץ, אז מזג האוויר יטיב איתכם ויהיה נוח. או במילים אחרות חם ויבש- עדיין, פושקר היא פנינה במדבר.
פושקר – דרכי הגעה
כמעט ואין דרך ישירה אל פושקר עצמה (למעט ג’יפ/מוניות ספיישל). אל היעדים הקרובים לפושקר ניתן להגיע בכל כלי תחבורה כמו אוטובוס, מטוס או רכבת. רכבות לעבר רג’אסטן ניתן להשיג כמעט מכל מקום החל מדלהי (Delhi) ועד רישיקש (Rishikesh) ודרמסלה (Drahmsala)- יעד הרכבת הקרוב ביותר לפושקר הוא אג’מר, הרחוקה מפושקר מרחק של כ-11 ק”מ. מג’ייפור (Jaipur) הנסיעה באוטובוס קצרה יחסית- “רק” משהו כמו 6 שעות (אבל מי סופר?). אפשר גם להגיע ישירות אל פושקר מערים מרכזיות כמו דלהי, אודייפור ג’ודפור וג’איסלמר באוטובוס לילה ישיר (סליפר). אבל שימו לב שישנה רכבת (סוכני הנסיעות לפעמים אוהבים לשכוח ממנה…) שנוסעת לדלהי למשל בתוך שבע שעות במקום 10 שעות באוטובוס ועולה אף פחות מהאוטובוס.. ויש ארוחת ערב! מה עוד צריך? מי שנמצא ברישיקש יכול לעלות על סליפר שיוצא מהארידוואר בסביבות 5 בערב ומגיע לפושקר בבוקר למחרת (אומרים 8, אז אומרים..).
שדה התעופה הקרוב אגב נמצא בג’אייפור ועל מנת להגיע אליו יש לקחת רכבת שנוסעת במשך שעתיים וחצי בערך. בערך.
אי שם ברחבי רג’אסטן, בנויה מסביב לאגם. צילום: יוני ביק
פושקר – אטרקציות, אוכל ולינה
לא חסר מה לעשות בפושקר. החל מביקור במקדשים שיש בעיירה ובאזור (על כך נפרט בהמשך) ועד לטיול גמלים בנוף המדברי. הלינה בפושקר די זולה, ואפשר למצוא חדרים בשפע ב200-300 רופי ואפילו פחות! אבל לגבי חיי הלילה- נא לא לפתח ציפיות. בסופו של דבר this is India!
.
פסטיבל הולי-פורים בפושקר. חגיגה של צבעים. צילום: זהבה דוד.
האגם של פושקר
אין ספק שזוהי גולת הכותרת של פושקר – האגם. באגם ניתן לצפות בטקסי הטהרות של הינדים המאמינים כי מי האגם מטהרים את נשמתם, לראות טקסי פוג’ה קטנים ולהרגיש כמו בסצנה של סרט הודי רומנטי, שכן האגם כולו מהווה רוגע והשראה מופלאה. נסו לשבת על אחת המדרגות עם יומן מסע או סתם ספר טוב וליהנות מכל רגע, ספגו את קסם המקום.
קניות בפושקר
השוק של פושקר ידוע בשפע שהוא מציע לקונים. תכשיטים, אבנים ואבני קריסטלים, בגדים, תופרים וחייטים, חנויות ספרים, דיסקים וסרטים ודברים לבית וכדומה. לא פעם נצפו בעיר פושקר אנשים ששולחים מוצ’ילות (תרמילי מטיילים) עמוסות כל טוב לארץ, אז קחו בחשבון שאפשר לערוך כאן קנייה גדולה של דברים ולשלוח אותם כמובן לארץ. כאן תוכלו למצוא שלטים בעברית, ומוכרים שיודעים עברית שוטפת צפויים להדהים אתכם במידה ולא נתקלתם בכך לפני כן.
לאורך השוק תמצאו מגוון בתי קפה ומסעדות. בקצה ישנו אצטדיון ושם הרבה גמלים וצוענים רג’סטאניים אבל אולי תחשבו על לשמור טרק גמלים של ממש לג’אייסלמר שם הסצינה יותר חזקה. זכרו כי בבתי הקפה והמסעדות לא יוגשו ארוחות המכילות בתוכן מרכיבים כמו בשר וביצים (בלי ביצים?! אולי הגיע הזמן להיות טבעונים באמת) אבל אין זה אומר שאין מה לאכול, להפך. סמכו על יכולת האלתור המבריקה של ההודים להשביע את הרעב. גסטהאוסים, מלונות, תחנות אינטרנט, תחנות להחלפת כסף, משרדי נסיעות וטיולים- יש. טיול גמלים- ועוד איך יש!
טיולי גמלים באזור פושקר
בפושקר ישנן סוכנויות טיולים רבות ואנשים פרטיים שיכולים לארגן עבורכם טיול גמלים של כמה שעות, במהלכו מטיילים במדבר מסביב ופוגשים שבטי צוענים (הכינו כמה רופיות ספייר במידה ותהיו מעוניינים לשמוע נגינה רג’סטאנית). בנוסף לזה אפשר לצאת למסע של ספארי גמלים- שזה כבר עניין של כמה ימים ולינה בשטח. כל סוכנות מציעה מסלול אחר וכמות ימים אחרת. החל ממסלול של 3 ימים ועד מסלול לעבר ג’ודפור או ג’איסלמר (Jaisalmer) שיכולים לקחת בין שבוע ל12 יום. כנהוג, האוכל, הפינוקים ותנאי הלינה אמורים להיות באחריות הסוכנות עימה תבחרו לטייל. אוכל עלינו, מצב רוח עליכם!
סליחה זאת הדרך לבאר שבע? ספארי גמלים. צילום: טל גטרייטמן
פושקר- מקדשים
כיאה ליעד קדוש כמו פושקר יש בה מספר לא מבוטל של מקדשים, כשאחד מהם הוא נדיר במיוחד בשל היותו בין המקדשים הבודדים המוקדשים לאל בראהמה (Brahma Temple), שהוא האל היוצר והמתבונן. אחת הסיבות שיש לו מקדש אחד זה בעקבות עונש שהוטל עליו מאשתו סאביטרי לאחר שברגע אחד של חוסר מחשבה התחתן עם אישה אחרת. פייר, זה עונש מוצדק.
מנוחה מהשופינג? צילום: איילת מורנו
פושקר – טיולי יום קצרים
כפי שכבר צוין, באזור פושקר והסביבה תוכלו למצוא ולבקר באינספור מקדשים. את חלקם אתם יכולים לראות במסגרת טיולים קצרים במידה ותרצו קצת להתרחק מהמולת השוק.
למקדש סאביטרי ((Savitri Temple, מקדש הצופה על האגם, מומלץ לצאת בשעת בוקר מוקדמת. מדובר בהליכה שיש בה טיפוס לכן תשאירו את נעלי הקרוקס בחדר, אלא אם אתם רגילים לטפס בהן…
לאיזה מקדש תעלו היום? צילום: יוני ביק
אם תרצו לחזות במקדשים קטנים לשיווה ושאר אלים מהמיתולוגיה ההודית, ולעשות מסלול קצת יותר קשה ומאתגר, לכו למקדש פאפ מוצ’אני (Pap Mochani). כמו כן, מקדש הקופים (כי איך אפשר בלי?) מקדש הדורש מכם טיפה מאמץ, כי הוא נמצא על ראש הר ממנו תוכלו לחזות בשקיעה או נהפוך הוא, לצאת מוקדם בבוקר ולחזות בזריחה מרהיבה.
להרהר במחשבות על גדות האגם. צילום: יוני ביק
תוכלו גם לשכור טוסטוס ולנסוע לכיוון הדיונות או לאגם. בזמן השקיעה תוכלו ללכת לצד המזרחי של האגם- שם יש בית קפה שבו מתגודדים כל המי ומי של התיירים- טוב נו, זו ממש נקודה מרכזית של שביל החומוס ובכלל של התיירים
פושקר – פסטיבל הגמלים
פעם בשנה, בדרך כלל בחודש נובמבר מתקיים יריד הגמלים. זהו פסטיבל חגיגי, הומה וצבעוני כמו שרק הודו יודעת לעשות. הפסטיבל מושך אליו אלפי תיירים, סוחרים, מאמינים ובכלל אנשים המתעניינים בקניית גמלים ומעבר לכך גם בצפייה במופעי רחוב וקרקס ונגנים. בתקופה זו קשה למצוא חדרים פנויים בעיירה פושקר , לכן כדאי לשריין מקום, במידה ואתם רוצים לחוות את הפסטיבל המיוחד הזה. מה שבטוח זה שיהיה מאוד צפוף ובכל זאת אם מתגברים על זה שווה לראות ולחוות את הפסטיבל, מי יודע אולי תמצאו גמל במבצע?
ויש גם תחרות שפמים! צילום: צוות האתר
פושקר – אזהרה
כמו בכל עיר מרכזית, במיוחד כזו המושכת מאמינים ותיירים הבאים לערוך ולצפות בטקסים דתיים, וככזו המארחת פסטיבלים בעלי קהל רחב ומגוון מאד אתם עלולים להתקל ב”כהני דת” מתחזים, רוכלים ערמומיים וגנבים קטנים. אם מישהו מציע לכם לקיים טקס פוג’ה קטן (עם פרחי לוטוס וכו’) תמורת קבלת ברכה וחוויה רוחנית תדעו שזה יפה ונחמד, אבל נועד בעצם לגבות מכם כסף על לא כלום. בכדי לברך את אוהביכם אתם יכולים לשבת לבד על גדת האגם ולברך. כמו כן, היזהרו מכאלה שמוכרים אבנים מזויפות או כאלה שמציעים לכם לשלוח סחורה רבה לארץ על שמכם (בתירוץ שתוכלו לעזור במניעת תשלום מסי ייבוא/ ייצוא לסוחרים אשר בהודו). ולחכות שאיש קשר בישראל ייקח אותה מכם
פושקר – מחוץ למסלול
כן, יש דבר כזה! אם מרחיקים מפושקר אפשר להגיע לכפר קטן בשם קארקארי (כחצי שעה נסיעה על אופנוע שאפשר להשכיר בסוכניות רבות בפושקר). בכפר תמצאו את מקדש שיווה ומקום יותר מוכר בשם “המקום של באבא” – מוקד עלייה לרגל בקרב המקומיים. יש כאן באבא שהחליט לבנות לו סוג של מעון קבוע (על אף הנדודים) ואפשר לבוא לדבר איתו, להתייעץ ולהשאיר לו תרומה בסוף. צריך לבוא בלבוש צנוע.
פושקר – המלצות שלנו
כיוון שפושקר היא אחד היעדים החמים על השביל, קיבצנו לכם את הגסט האוסים הפופולרים והמסעדות המצליחות (שבדרך כלל באים ביחד): קוואלה- מסעדה וגסט האוס, הולי הום- מסעדה הודית עם תוספות מערביות (כמו פסטות ופיצות וסלט ישראלי), העין השלישית- גסטהאוס ומסעדה (לפעמים מארגנים שם קורסים ודברים מגניבים- שווה להתעדכן ולראות מה מציעים גם אם אתם לא ישנים במקום. פיקוק (Peacock)- כי יש בריכה (אין מציל!) ואחרונה חביבה- Out of the blue– מסעדה רב קומתית עם גג שווה.
אחד מהגסט האוסים האהובים על תרמילאים ישראלים הוא המקום של קאלו- בנו של ראש הכפר, אשר שייך לקאסטת הברהמינים. ראש הכפר מעביר כל ערב על האגם את הפוג’ה- טקס קדוש שמגיעים אליו בני הכפר המאמינים כדי להתקרב לקדושה.
פושקר – המלצות מטיילים
אתם מוזמנים להגיב לנו ולהוסיף המלצות!
פושקר – סיכום
בין אם זה היעד הראשון או האחרון שלכם בטיול, פושקר הקטנה הינה פנינה אמיתית ותחנת מנוחה או עצירה נעימה למי שרוצה לשקוע במהלך המסע שלו ברג’אסטן בפרט ובהודו בכלל. בסך הכל פושקר די קטנה ומאוד מזמינה לתייר התרמילאי. 2 אזורים עיקריים- האחד האזור העתיק בסמוך לאגם והשני “פושקר מזרח” בסוך לבית חב”ד- כל העניין 10 דק’ הליכה. בקרו באחד מהמקדשים, תצאו לאחד הרזורטים החביבים שמצויים כחמש דק’ נסיעה מחוץ לפושקר. בתקופת פסטיבל הגמלים תמצאו את המקום שהפך לעיר אוהלים של ממש- חוויה! שבו וכתבו לכם ביומן המסע על גדות האגם, ואם אתם בעניין של קניות, זה המקום ללמוד להתמקח! קנו משהו נחמד לחברים והכי חשוב – פנקו את עצמכם.
יש לכם עוד משהו לספר? כתבו לנו בתגובות.
הטיפים הטובים יכנסו למאמר, ויזכו את הכותבים בקרדיט.