קולקטה- רקע
קולקטה (Kolkata) היא בירתה של מדינת בנגל המערבית (West Bengal) והמטרופולין השלישי בגודלו בהודו, אחרי דלהי ומומבאי, עם אוכלוסיה של יותר מ-14 מליון (!) בני אדם. שמה של קולקטה שונה בשנת 2001 באופן רשמי מ”כלכותה” (Calcutta– ההגייה הבריטית), ע”מ שיתיישב עם ההגייה הבנגלית המקורית. משמעות השם, אגב, קשור באלה קאלי, אשר נחשבת למגינת העיר.
במרחב הגיאוגרפי של קולקטה שרידי התיישבות שמתגלגלים אלפי שנים לאחור. העניין הוא, שאין תיעוד כתוב של מה שהיה באזור לפני הגעת הבריטים, ובעצם לא היה כאן יותר מידי חוץ מכפרים פשוטים ונסיכים מקומיים. אין ספק שהאירוע שחרץ את גורלו של המרחב הכפרי השקט (לטובה ולרעה) התרחש אי שם במאה ה-18, כאשר “חברת הודו המזרחית” הבריטית קבעה כאן את בירת המסחר שלה. מאז ועד תחילת המאה ה-20 היא שימשה כמרכז השלטון של הקולוניאליזם הבריטי, עד קביעתו בדלהי .
אירופה? הודו? קולקטה! צילום: ענת גזית
נוכחותם של הבריטים בקולקטה היא אולי הניכרת ביותר מבין עריה הגדולות של הודו כולה. עם השנים העיר הפכה למרכז מסחרי ועברה שידרוג מבחינת תעשייה ותשתיות; אך באותו זמן, בצילם (ואף בחסותם) של הבריטים, צמחו כמה ממנהיגיה התרבותיים והפוליטיים הגדולים של הודו, ובהמשך גם התפתחו בה תנועות התנגדות לשלטון הבריטי. כיום בקולקטה עדיין ניכרות השפעות הבריטים, וישנם אתרים רבים השייכים לתקופה הקולניאליסטית, שמרתקים את התיירים שמגיעים לביקור לא פחות ממקדשים ואתרים “הודים” אותנטיים.
בשוק הפרחים. צילום: דני אברהמי
מפגש עם קולקטה היא גם הזדמנות מצויינת להכיר את התרבות הבנגלית העשירה. העיר מלאה בצבע, יצירה ואירועים, ואפילו קיימת בה תעשיית סרטים המקבילה לזו של מומבאי (מקורותיה של תעשיית הסרטים ההודית “בווליווד” צמחה למעשה כאן בקולקטה. בוליווד עברה למומבאי, ואת מקומה תפסה תעשיית “טווליווד” – תעשיית הסרטים הבנגלית).
בשורה התחתונה- קולקטה היא אחת מהערים המעניינות בהודו. אז פתחו את אוזניכם לשפה, פקחו עינכם למראות והכי חשוב, הכינו את הבטן לאוכל הבנגלי המשובח, וצאו לטרוף את קולקטה.
אז מה אחי… אתה בא לפה הרבה? קולקטה. צילום: רעות בן משה.
קולקטה- עונה מומלצת
כיאה לעיר שוקקת אפשר להגיע אל קולקטה בכל זמן, אך העונה המומלצת לביקור בעיר היא בין אוקטובר לפברואר, אז שוככים המונסונים ומזג האויר נעים יחסית.
קולקטה- דרכי הגעה
קולקטה משמשת כשער מעבר לערים ומדינות אחרות ומקושרת היטב לשאר תת היבשת ודרום מזרח אסיה. ניתן להגיע אליה בכל האמצעים האפשריים.
טיסות- שדה התעופה נטאג’י סובהאס צ’נדרה בוס (או בקיצור CCU) ממוקם כ-17 ק”מ מהעיר. זהו שדה תעופה בינלאומי ומרכזי מאד עם טיסות ממדינות המפרץ, תאילנד, הונג קונג, סינגפור ועוד. מה שחשוב לכם לדעת, זה שמכאן (ולכאן) יש טיסות מפורט בלייר (איי אנדמן), דלהי, מומבאי ובנגלור. מכאן גם יוצאות טיסות לצפון מזרח הודו.
רכבות- הבריטים דאגו לחבר את קולקטה טוב טוב ומתחו מסילות ברזל רבות ממנה והלאה כמעט לכל עיר מרכזית ברחבי הודו. התחנות המרכזיות הן Howrah Junction שמרוחקת מעט מהעיר, Sealdah ו-Kolkata. יש מספר רכבות שיוצאות מדלהי בכל יום, כשזמן הנסיעה משתנה לפי סוג הרכבת בין 17 שעות ל37 שעות.
התחבורה הציבורית בתוך העיר די מסועפת: מערכת רכבות תחתיות (מטרו) היא הדרך היעילה ביותר להתנייד בתוך העיר, אך גם צפופה ועמוסה באותה מידה. קוי טראם (רכבת עילית) היחידה בהודו והותיקה באסיה פועלים בעיר מאז ימי הבריטים. כל אלו בנוסף לרשת אוטובוסים, קוי מעבורת (בעיקר על נהר הוגלי) וריקשות נותנים לכם את כל אפשרויות ההתניידות בתוך העיר, ולנו נותר לשאול- מה עם רכבת קלה בתל אביב?
גם זו דרך להתנייד בעיר. כרכרות סוסים בסביב הפארקים. צילום: דני אברהמי
קולקטה- אטרקציות מרכזיות
לשם התמצאות בכרך העצום הזה, נקח אתכם שלב שלב בין האתרים המרכזיים בעיר. באופן כללי רוב האתרים התיירותים, המסעדות והמלונות מרוכזים במספר אזורים (מצפון לדרום) דרומית לגשר האורה(Howra) :
B.B.D Bagh, Chowringhee, Maidan, Park Street Area.
B.B.D Bagh
רובע שמוכר גם בתור הלב של קולקטה ונפרש סביב הכיכר המרכזית. השם B.B.D בא להנציח שלושה צעירים אקטביסטים: בנוי, באדאל ודינש, שנורו בכיכר זו ע”י גנרל בריטי ב1930. שמה הישן היה כיכר דלוזי (Dalhousie square) , ובחלק מן השלטים היא עדיין מופיעה בשם זה. כאן יושבת ממשלת בנגל המערבית ובנוסף מרוכזים כאן רוב העסקים הגדולים של קולקטה ובינהם הבנקים, שהתמקמו במבנים מפורסמים ומרשימים. מדרום נמצאת גם כנסיית סנט ג’ון שבחצרה נמצא המואוזוליאום של Job Charnock הבנוי אבן מיוחדת. ג’וב (או איוב, בעברית) נחשב ל”מקימה” של העיר קולקטה (לה הוא קרא כלכותה), אחרי שהתעקש להקים דווקא שם את המרכז השלטוני של הבריטים בבנגל. מה נגיד?.. הצליח לו.
דרומית לכנסייה נמצא ראג’ בהאוון (Raj Bhavan) – שנבנה בשנת 1803 והיה בעברו הזוהר בית הממשלה הבריטית. כיום, בהווה הזוהר לא פחות, הוא ביתו של מושל בנגל.
לשם התמצאות, רחוב אינדירה גנדי סאראני יורד דרומה לכיוון מיידן (Maidan) ולוקח אתכם ישירות אל תוך הריאה הירוקה של קולקטה.
פארקים
ברוכים הבאים לסנטרל פארק של קולקטה! בחלק הזה של העיר נמצא מרחב גדול של פארקים שמתפרשים לכיוון דרום, וצפונה בצמוד לנהר הוגלי (Hooghly), ומתפקדים כריאה הירוקה של העיר. מאחר ומפגש עם העיר הסואנת והעמוסה יכול להיות אינטנסיבי, זהו מפלט נהדר גם לתיירים וגם לתושבי העיר. קנו לכם מיץ לימונדה סחוט, מדוכן פירות, שבו תחת אחד מהעצים וצפו בנערים שמשחקים קריקט. על הדרך תמצאו לכם מישהו שיסביר לכם מה זה המשחק הזה, כי עוד תתקלו בו בהמשך. כמו כן, באזורי הפארקים תוכלו לעלות מרכבת סוסים ולעשות סיור מסביב, ממש כמו בניו יורק, פריז או ברומא.
מרחבים של פארקים להנאתכם. צילום: דני אברהמי
פארק מיידן (Maidan Park)- הפארק הגדול בעיר (שבעצם מחולק לפארקים קטנים יותר), כולל שטחים נרחבים מראג’ בהאוון מצפון עד לאזור הספריה הלאומית (רחוב בלוודר (Belvedere. הפארק כולל אטרקציות ספורטיביות רבות בינהם מגרשי קריקט, כדורגל גולף ואפילו מסלול למרוצי סוסים, מהגדולים בהודו, שגם אותו השאירו הבריטים כ”מזכרת”. בין לבין תמצאו פסלים ומונומנטים רבים שנשארו מן התקופה הקולוניאליסטית הבריטית, פגודות, מזרקות ואגם נחמד. ממערב תוחם את הפארק נהר ההוגלי (Hooghly) שהינו אחד משני הנהרות שביניהם בנויה קולקטה. ניתן לטייל לאורך גדות הנהר וליהנות מן השלווה. הפארק עוטף את מבצר וויליאם שנבנה ע”י הבריטים בסוף המאה ה-17. למעשה נבנו שני מבצרים אחרי שהראשון נכבש ע”י שליט בנגל, כ-50 שנים אחרי שנבנה, מה שהוביל את הבריטים לבנות עוד מבצר, גדול יותר ופנות את הצמחיה העבותה שסביבו כדי לשמור על השטחים כחיץ. שטחים פתוחים שבהמשך יהפכו ממש לפארק (משמעות השם מיידן– שטח פתוח). אגב, אחרי ההשקעה האדירה מצידם של הבריטים, אף לא ירייה אחת נורתה מן המבצר עד היום.
דרומית למיידן נמצא מסלול מרוצי סוסים השייך לארגון הרכיבה הותיק RCTC (Royal Calcutta Turf Club). עוד מימי הבריטים, מירוצי סוסים הם ספורט פופולארי בעיר. המסלול החל לפעול ב-1820 ומשרת את העיר עד היום. המירוצים מתקיימים בעיקר בימי שבת, בין החודשים יולי עד ספטמבר, ומנובמבר עד מרץ.
הפארק סביב האנדרטה של ויקטוריה. צילום: רעות בן משה
Eden Gardens– בצפון המיידן. זהו פארק קטן ומקסים בו גם נמצא אצטדיון הקריקט של קולקטה, עליו נרחיב בהמשך.
Millennium Park– לאורך הנהר צפונית לגני עדן (מה לעשות, לא אנחנו בחרנו את השם הזה). יחד עם הפארקים האחרים, מילניום פארק יוצר רצף שמזכיר את פארק הירקון.
The Victoria Memorial
בחלקו הדרומי של המיידן. מדובר באחד מן הסמלים הבולטים של העיר קולקטה. זהו פסל זיכרון ענקי עשוי שיש לבן, חצוב בדמותה של המלכה ויקטוריה, שהייתה מלכת האימפריה הבריטית בתקופה הקולוניאליסטית, כשהודו ברובה הייתה תחת השלטון הבריטי. יש שאומרים שזהו הגרסה הבריטי לטאג’ מאהל והפסל העצום של ויקטוריה הינו מוקד עלייה לרגל עבור תיירים רבים.
טאג’ מאהל? אתם תשפטו. צילום: טל גטרייטמן
סמוך אליו נמצא מוזיאון לתקופת הקולוניאליזם הבריטי. במוזיאון נמצאת גלריית קולקטה, המציגה תערוכה עם פריטים היסטוריים באמצעותם מתגלם סיפורו של השלטון הבריטי בעיר. האנדרטה עצמה נבנתה לאחר פטירת המלכה, מבלי שבקרה בעצמה בעיר. ולמה, אם כן, זכתה דווקא כאן לכזה כבוד גדול? ויקטוריה נחשבת עד היום לאחת הנשים החזקות והמשפיעות ביותר, ואחת המלכות הגדולות שהיו לאימפריה הבריטית. אומרים גם שהיא האישה הראשונה ששלטה על שטח גיאוגרפי כה רחב (Go Girl!), עובדה שעוררה השתאות והערצה כלפיה בקרב נתיניה לשעבר בעיר.
אנדרטת ויקטוריה. צילום: רעות בן משה
האם תרזה (Mother Teresa)
נשיות מתפרצת בקולקטה? מלבד האנדרטה לזיכרה של המלכה ויקטוריה, שכף רגלה לא דרכה בעיר מעולם, קולקטה היא ביתה של אישה חזקה אחרת, האישה המפורסמת ביותר המזוהה עם קולקטה, שהיא התגלמות החסד בדמותה של אמא תרזה. האם תרזה נולדה בשם אגנס באלבניה. בילדותה הוקסמה מהעבודה המסיונרית בבנגל ובעודה בת 12 החליטה שהיא מקדישה את חייה לדת. בתחילה דרכה הצטרפה כאחות למסיון בדרג’ילינג, שבצפון בנגל, ושם קיבלה על עצמה את נדר הנזירות ואת שמה המוכר- תרזה. תרזה, עוד בהיותה אחות, נחשפה לעוני הקשה בקולקטה ונענתה ל”קריאה” והתגלות שהפכו אותה לאם תרזה. בהנהגתה הוקמו מפעלים רבים לתמיכה בעניי קולקטה (בתי יתומים, בתי חולים ובתי מחסה) והוקם “מסיון של חסד” שפעיל כיום ביותר ממאה מדינות בעולם. חייה הוקדשו לסיוע הומניטרי ובשנת 1979 הוענק לאם תרזה פסל נובל לשלום על מפעל חייה. היא השאירה את חותמה לא רק על העיר, אלא על העולם כולו.
בבית האם (Mother house) בעיר נמצאים קברה וחדרה. מכל העולם מגיעים אל קולקטה כדי לחלוק כבוד עם האישה המופלאה. בבית מצוי גם מוזיאון קטן, וגם המיסיון של האם תרזה, שהינו מרכז פעילויות התנדבות בעיר- ניתן להתנדב בו בפעילויות שונות- מטיפול בחולים ועד לימוד אנגלית. מטיילים רבים נשארים להתנדב כאן למספר ימים או לתקופות ארוכות. כתובת: Lower Circular Rd,54A.
גשר האורה (Howra) ושוק הפרחים
בקרב הישראלים ידוע שנהוג להביא פרחים לשבת. אחרי ביקור בשוק הנדיר הזה לא תוכלו שלא לפנטז על עיצובי פרחים מיוחדים ומעוררי השראה לשבת. הבעיה היא שבשביל זה תצטרכו הגיע לקולקטה בכל יום שישי בבוקר. השוק עצמו ממוקדם בגשר האורה (Howra) שמהווה אטרקציה בפני עצמו- הגשר הפך להיות לסמל של העיר וזכה לכינוי המטריד משהו: “הגשר העמוס ביותר בעולם”. השוק עצמו פעיל 24 שעות ביממה וממנו מופצים פרחים לכל רחבי מערב בנגל ואזורי אחרים בהודו.
מלבד מסחר בפרחים, יש במקום עובדים שעוסקים בעיצובי זרים לאירועים מיוחדים, חגים ופולחן, פסטיבלים (וכידוע בהודו יש הרבה פסטיבלים), חתונות ועוד. חוויה מומלצת במיוחד עבור הצלמים שבינכם. בקשו ממעצב עם אלבומי תמונות להראות לכם את יכולתיו. תופעו כמה אפשר ליצור מפרחים. ואין גבול לדימיון.
גברים עומלים על שרשרות פרחים לחתונות. צילום: טל גטרייטמן
המוזיאון ההודי
בעיר קולקטה נמצאים מגוון מוזיאונים הפזורים ברחבי העיר, חלק מהם בהחלט שווים ביקור של תיירים המגיעים מחוץ לעיר. המוזיאון ההודי הוא אחד מן המוזיאונים ששווים ביקור ואולי אף הבולט שבהם. כמו רוב האתרים בקולקטה, גם המוזיאון ההודי מתהדר בתואר “הגדול ביותר בהודו” והוא כולל שש מחלקות ראשיות- אומנות, גיאולוגיה, זואולוגיה, בוטניקה, ארכיאולוגיה ואנתרופולוגיה. יש תערוכות קבועות ומתחלפות ותמצאו כאן הכל מהכל. המוזיאון נמצא ברחוב נהרו(Jawaharlal Nehru Rd, Park St. Area) והוא פתוח לקהל בין החודשים מרץ עד נובמבר בשעות 10:00-17:00, ובחודשים דצמבר עד פברואר בשעות 10:00-16:30, בכל יום פרט ליום שני וימי חג, אז המוזיאון סגור. במוזיאון מתקיימים סיורים מודרכים, בשעות קבועות: 11:30,12:15,14:00,15:15,10:30.
מקדש האלה קאלי (Kali Temple)
שמה של קאלי נקשר לשמה של העיר קולקטה, ולא בכדי. מקדש קאלי (אלת ההרס), הוא החשוב ביותר להינדים בעיר, כשקאלי עצמה היא אחת האלות החשובות לבנגלים בכלל. מתחם האלה דאקשינסוואר (Dakshineswar) יושב על גדת הנהר ובו נמצאים מספר מקדשים- אחדים מהם שייכים לאל שיווה. במרכז נמצא הפסל הגדול והמפורסם של קאלי. מקדש זה לרוב עמוס במבקרים, ובכל יום נשחטות במקום עיזים בטקסי קורבן לאלה קאלי.
גהאט השריפה קאורטאלה (Keoratala Burning Ghat)
בדרום העיר (Sahanagar, Kalighat) נמצא גהאט השריפה הגדולה בקולקטה, לרגליו נבנו מספר אנדרטאות מרשימות לזכר הנפטרים שנשרפו במקום.
צ’יינה טאון
הרובע הסיני. זהו איזור הנחשב עני במיוחד ושוכן בחלק המזרחי של העיר. רובם של הסינים כבר עזבו את האזור, אך עדיין אפשר למצוא כאן מקדשים סיניים ומסעדות סיניות מוצלחות.
קולקטה – אטרקציות מחוץ לעיר
קצת מחוץ למרכז העיר, ב-Shibpur Howrah, (כ-8 ק”מ) נמצאים הגנים הבוטניים המרהיבים של קולקטה (Acharya Jagadish Chandra Bose Indian Botanic Garden), שהוקמו ב1787 והם הגדולים והראשונים מסוגם בהודו. המרכז הבוטני הוקם במטרה לזהות צמחים מקומיים בעלי פוטנציאל כלכלי ליצוא (ואכן, כאן נקבע למשל, שהתה המפורסם של אסאם הוא אכן… תה). כאן תוכלו לראות מינים מרהיבים של עצים וצמחייה, המפורסם ביניהם הוא עץ פיקוס עצום בן 200 שנה, שהוא כנראה העץ הגדול בעולם, בהיקף של יותר מ300 מטרים. מקום נהדר לברוח מהעיר בלי לנסוע יותר מידי.
עץ פיקוס (באניאן). דמיינו כזה, פי 300. הגנים הבוטניים. צילום: ענת גזית
שמורת הטבע סאנדרבנס (Sunderbans) הינה שמורת טבע עצומה בגודלה שממוקמת היכן שנהר הגנגס פוגש את הים של מפרץ בנגל. זוהי שמורת הנמרים הגדולה ביותר בהודו ובה יותר מ-250 נמרים בנגלים! הפארק הוכרז כאתר מורשת עולמי של אונסק”ו ויש בו יער מרהיב של עצי מנגרוב על המים, ג’ונגלים רחבים, תעלות ונהרות וגם מינים רבים של ציפורים, איילות ונחשים. ניתן לצאת ל-tour בשמורה דרך משרד הנסיעות של מוגלי ורג’יש, שיושב ברחוב סאדר. הסוכנות מארגנת שייט של יומיים- שלושה בסירה על נהר בתוך השמורה. בנוסף תוכלו לבקר בחופי מפרץ בנגל, ביניהם- דיגה Digha, מנדרמוני Mandarmonni, וטג’פורTajpur .
קולקטה- לינה
הלינה בקולקטה יקרה יחסית, והאופציה הזולה ביותר הינה לישון בחדרים משותפים. רובם של הגסטהאוסים הזולים מתרכזים ברחוב סאדר (Sudder) אשר ברובע התיירים צ’ורינגי (Chowringhee), אבל יש אזורים שונים שבהם תוכלו למצוא מלונות וגסטהאוסים, וזה תלוי בתקציב שלכם. שימו לב שברוב הגסט האוסים יש “שעת נעילת דלתות”.
למי שפחות מעוניין לתור את העיר בעקבות החדר המתאים, דעו שבאזור שדה התעופה (בין אם זה קרוב או מעט רחוק משם) יש כמה מלונות. כמובן שלרוב מדובר במלונות יקרים בהרבה מהממוצע, אך בכל זאת תוכלו לקבל פרטים על כל אחד בדלפק התיירות (שנמצא בטרמינל לטיסות פנים).
רובע צ’ורינגי (Chowringhee). ה’מיין בזאר’ של קולקטה. הרובע אליו מתנקזים רוב התיירים בעיר. בליבו נמצא רחוב סאדרSudder שהוא הרחוב הראשי באזור התרמילאים. רחוב זה עמוס באכסניות וגסטהאוסים בכל הרמות וכאן תוכלו למצוא את מרבית הגסט האוסים הזולים בעיר. נוסף על כך נמצאות כאן סוכנויות מטיילים שמוציאות טיולים מאורגנים ליעדים שונים בסביבת קולקטה. כמו כן באזור זה ממוקמות מסעדות שמציעות מאכלי בנגליים והודים מוכרים יותר.
מלבד היותו מרכז הסחר העסקי בעיר, באזור B.B.D Bagh תוכלו למצוא גם בתי מלון ברמה גבוהה (בד”כ בתקציב שלא מתאים לתרמילאים, אלא אם החלטתם שהגיע הזמן להתפנק) ומסעדות.
קולקטה – סיכום
המרחק מה”שביל” והאופי השונה והייחודי של קולקטה הפכו אותה ליעד לא שגרתי עבור התרמילאי הישראלי. אלו שכן יעיזו, יגלו עיר מטריפה ומשגעת, שתסחוף אתכם לחוויה הודית שעוד לא הכרתם. אז למה אתם מחכים?…