ג’איסלמר
(50) Aladdin – A Whole New World – YouTube
חומות זהב. מבצר ג’איסלמר במבט מבחוץ. צילום: נטלי ניאגו
ג’איסלמר (Jaislamer) נוסדה במאה ה-12על ידי המהרג’ה ג’איסל (מכאן השם ג’איסלמר) ושימשה בתחנת מעבר לסוחרים. זוהי עיר קטנה יחסית שנותנת ממש תחושה אינטימית שמשרה קסם על כל תייר. ג’איסלמר ידועה בכינויה העיר הזהובה, שכן כאן, ממש כמו המוסכמה בירושלים, כולם בונים את הבתים ושאר המבנים מאבנים צהבהבות. ואכן, הצבע נראה זהוב במיוחד לאור השמש, במיוחד בשעת השקיעה, אז היופי של העיר חוגג לנגד העיניים וממיס את הלב.
ג’איסלמר נמצאת כ-100 ק”מ מהגבול עם פקיסטן. עובדה שבמצב של שגרה אינה מפריעה, ולא מרגישים שום מתיחות. כמובן שכמו כל מקום שקרוב לגבול ניתן לראות סממניים צבאיים כמו מטוסי קרב, בסיסים, משאיות צבא או חיילים. אבל הי.. אנחנו בהודו סי או. איי.אל ישראלים אז כנראה שסממנים צבאיים מוכרים לנו בכל זאת. כל עוד לא יוצאת אזהרת מסע או מתפתח עימות וכדומה אין סיבה לחשוש כלל וכלל (כמובן שמי מכם שחשב שמגניב להתקרב לגבול אנחנו נאלץ להנחית את הראש הפורח שלו- הגבול הוא מחוץ לתחום, גם עבור הודים ובטח שעבור תיירים. ואם בכל זאת מתחשק לכם לגעת בפקיסטן שווה לכם להגיע לאמריצר).
דמדומים בדיונות של ג’איסלמר. צילום: נטלי ניאגו
בכדי להגיע לג’איסלמר מעיר אחרת ברג’אסטן (ג’ייפור, אודייפור, פושקר וכו’) . תוכלו להזמין כרטיס לאוטובוס סליפר (Sleeper) לנסיעת לילה בהחלט סבירה ביחס לנסיעות הלילה בהרים (ותודה לאל שרג’אסטן יחסית שטוחה) מי שרוצה להגיע ברכבת יכול להגיע מג’ודפור (כ-12 שעות) או דלהי (כ-18 שעות). ישנה תחנת רכבת הממוקמת כ2 קילומטר מג’איסלמר וכדי להגיע לתוך העיר תצטרכו לקחת ריקשה.
מי שרוצה להגיע בטיסה יצטרך לדעת שעקב הקירבה של ג’איסלמר לגבול עם פקיסטן שדה התעופה נפתח ונסגר בהתאם למצב.
אפשר גם טכנית להגיע על גמל… כפי שיפורט בהמשך.
ג’איסלמר היא אולי המדברית והצחיחה ביותר מבין הערים הרג’אסטניות (וגיאוגרפית היא המערבית מכולן), לא יורד הרבה גשם ובמהלך היום בקיץ השמש קופחת. הזמן הכי טוב לביקור בג’איסלמר הוא בין החודשים סוף אוקטובר עד פברואר, למרות שאירופאים רבים נוהגים לפקוד אותה בחודשי הקיץ יולי-אוגוסט (אבל באמת שחם…).
הקברים הישנים- ברה–באג/ בדה-באג (Bara-bagh/Bada-bagh)
נקרא גם סנוטאפס (Cenotaphs) – קברים ריקים. זהו מעין בית קברות מפואר שנבנה לבני משפחת המרהג’ה. בכל פעם שאחד מבני המשפחה נפטר היו שורפים את הגופה ובונים מצבה לזכרו, לא מדובר בקבר של ממש. האתר עצמו מעניין, מרגש ויפייפיה.
מצבת זיכרון משפחתית גדולה. צילום: צוות האתר
האתר ממוקם כ-5 ק”מ מחוץ לעיר צריך להגיע עם כלי רכב כלשהו. הכניסה היא 100 רופי לאדם עם תוספת 50 רופי למצלמה (אם אתם מתחכמים ומשלמים על מצלמה אחת במחשבה שבפנים תוציאו את כל המצלמות של החבר’ה, יש סיכוי שיקפוץ עליכם איזה שומר שמסתובב ומחלק קנסות, אז שימו לב). במקום עצמו יש גן ובריכה קטנה שלא כ”כ נועדו לתיירים אבל אפשר להציץ על המתרחש במידה וישנה התרחשות. בבית הקברות ניתן לצפות בכמה הסברים על כמה מצבות וציון השנים ושם הנפטר.
ג’יין טמפל –Jain Temple
ישנם מספר מקדשים השייך לדת הג’יין בתוך המבצר, רובם נבנו בין המאות ה-13 ל-15. בנוים באותן אבני זהב המאפיינות את הבנייה בג’איסלמר אך שומרים על מאפייני העיצוב המיוחדים לג’יין; הכול חצוב ומסותת בדיוק מרשים.
מרשים בדייקנותו. מקדש הג’יין. צילום: צוות האתר
כניסה למקדש 100 רופי, 50 למצלמה. צריך להשאיר נעליים בחוץ ואסור להיכנס עם חגורות או תיקי עור.
גאדיסר לייק – Gadisar Lake
מוזמנים לפדל באגם. צילום: צוות האתר.
אגם מלאכותי מקסים מהמאה ה-13 ששימש בעבר כמאגר מים לעיר, מוקף מקדשים ומבנים עתיקים. סביבו תמצאו גם רוכלים, אמנים ואולי גם פיל או גמל שתוכלו לרכב עליהם. שווה להגיע לקראת ערב, הצבעים של השקיעה והרוח הקלה ממש מהפנטים. האגם עצמו נחמד ושקט ויש אפשרות לשיט פדלים. אם היינו צריכים למצוא את המקבילה הישראלית היינו אומרים שזה קטע מהירקון. כי גם שם יש פדלים. ושפמנונים, מלא שפמנונים (אם אתם בקטע אפשר לקנות כיכר לחם בכניסה לאגם ולהאכיל את המפלצות הקטנות).
חם חם, אבל לא היינו רוצים להכנס למים. שפמנונים באגם. צילום: צוות האתר.
מבצר ג’איסלמר Jaisalmer Fort –
גולת הכותרת של העיר. מבצר עתיק שעד היום למעשה הוא שוקק חיים ובניגוד למבצרים האחרים ברג’סטאן, הוא נפתח להתיישבות לתושבי העיר וחלק גדול מהאוכ’ חיים בו עד היום. המבצר קטן ואינטימי. הסמטאות הקטנות והקסומות משרות אווירה שקטה וחיובית, אין רכבים ותוך יומיים כבר לומדים לזהות את כל המוכרים שקוראים לכם לבוא לקנות עוד חולצה. אנחנו באופן אישי אוהבים את זה כי גם אפשר לישון במבצר בלי לקרוע את הכיס. אפשר גם לטייל על החומות של העיר, ממש כמו ירושלים (רק שימו לב לא לגלגל על אף אחד את כדורי האבן הענקיים שמוכנים עדיין על החומות לקראת פלישה עתידית). במבצר עצמו ישנם כמה אתרים מורשתיים כמו ארמון המבצר ומקדשים שונים.
הארמון במבצר ג’איסלמר. מאז ועד עולם. צילום: צוות האתר
ניתן לקחת אפילו הדרכה אישית במקום שתספר לכם על ההיסטוריה של הארמון. מלבד בתי מגורים יש במבצר שפע גסט האוסים, חנויות, בתי קפה, סוכני נסיעות, החלפת כספים וכדומה.
שופינג תוסס וצבעוני במבצר. צילום: נטלי ניאגו
ספארי הגמלים המאפיין אתרים רבים ברג’סטאן לא פוסח על ג’איסלמר, ואולי דווקא ג’איסלמר היא אחת מגולות הכותרת של העניין, מוקפת במרחבים של מדבר טאהר (Thar). יש ספארי של 3 ימים, יום אחד, יומיים.. כמה שתרצו. ישנם כמה מסלולים עליהם תוכלו לדון עם כל סוכן טיולים או דרך בעלי הגסט האוס בו אתם לנים, שם בוודאי כבר יציעו לכם טיולים בכל הסגנונות עם בישולים בשטח.
ספארי גמלים בג’איסלמר. אחרי שעה כבר כאב לנו. צילום: צוות האתר.
ברוב המקרים על המארגנים לקחת עימם את הציוד המתאים שכולל אוהלים ושמיכות לשינה, אוכל וכדומה. הקשוחים מבינכם אולי יתעניינו בטיולים הארוכים, שבוע עד שבועיים. אפשר לעשות טיול של כשבועיים עד לביקאנר, או להפך (הזכרנו קודם שאפשר להגיע על גמל, לא?). לנו אישית בצוות האתר עוד כואב הטוסיק מטיול של יום וחצי…
ג’איסלמר המתויירת מלאה מסעדות גג הצופות על העיר ועל המבצר, שבלילה מואר כהוגן. יש מסעדות יקרות יותא או פחות אבל באופן כללי ארוחה ממוצעת תעלה באזור ה-250 רופי לאדם ויש גם בתי קפה קצת יותר זולים. מי שפחות בעניין של מסעדות שכאלה, יכול להתענג על אחת מהדאבות המקומיות, מחוץ לחומת העיר, שמציעות מנת טאלי רג’אסטנית שקצת שונה בגיוון ממנות הטאלי השונות.
ג’איסלמר מציעה מגוון סוגים של מלונות וגסט האוסים, שנמצאים קרוב למבצר ובמבצר עצמו. תמצאו מלונות שהוקמו על שרידים של בתי האבלי (Haveli) ישנים (בעברן הזוהר היו ההאבלי ווילות פאר ואחוזות של מכובדים וסוחרים עשירים במיוחד) וגסט האוסים פשוטים ומקסימים בין סמטאות המבצר.
מי שרוצה להתרחק קצת מהמולה, מלון כמו Pol Haveli’s, שנמצא קרוב לעיר, משקיף על המבצר ונותן תחושה ג’איסלמרית אמיתית.
האוולי מפואר שהיום הוא מלון לתיירים. מלון Pol Havelis.
להפתעתנו גילינו שבכיכר העיר, קצת אחרי כיכר הנומן, ישנה מכולת הפתוחה 24 שעות. לא מומלץ ללכת לשם לבד בחושך וכדי שתבקשו ממקומי ללכת עימכם כדי שלא תלכו לאיבוד בסמטאות.
ג’איסלמר – המלצות ואזהרות מטיילים
יש בחור אחד בג’איסלמר עם לב יותר זהב מכל אוצרות המהרג’ות. קוראים לו בה (Ba) ויש לו גסט האוס קטנטן במבצר מול הארמון עם בית קפה על הגג (Hotel Mirage– כשנכנסים דרך הרחבה של הריקשות הולכים בסמטה הימנית ואחרי מכולת קטנה יש סמטה פצפונת משמאל- זה שם!). הבחור הזה באמת נותן הכל מכל הלב ויזמין אתכם לבשל איתו ארוחות ולהשתמש במטבח כאהבת נפשכם- לוקח מחירים יותר מהוגנים, שאני לא מצליחה להבין ממה הוא מתקיים ביחס לחבר’ה האחרים במבצר. יש גם את הקפה של שיווה- אם ממשיכים באותה סמטה, פונים ימינה ברחבה של המקדש ואחרי החנויות מצד ימין נמצא הקפה של שיווה. יש אולי 2 חדרים אצלו אבל גם שיווה מקסים ועוזר ופותח את הלב והמטבח לכל אחד. אפשר אפילו לבקש ממנו לנסוע איתו לחווה של המשפחה בכפר ולעזור קצת בעבודה (לקצור חומוסים וכאלה). נטלי ניאגו
בה מכין לנו צ’אי מעולה. צילום: נטלי ניאגו
יש משרד של מחלקת התיירות בג”איסלמר שמטפל בתלונות על בעיות בצורה הטובה ביותר:
סגרנו עיסקה {שניים- חברי ואני} על טיול בג”יפ אל אזור החולות, עם עצירות ב-7 אתרים בדרך ועם מזון ופירות ומים לשתיה לכל היום. שילמנו 1000 רופי עם חשבונית. בבוקר הגיע נהג עם ג’יפ שלקח אותנו ישירות אל החולות ללא מזון ושתיה. למחרת , בעצת ידיד מקומי, הלכנו אל משרד התיירות והיגשנו תלונה; האיש נקרא להתייצב מיידית במשרד והודה שאכן לא קיבלנו את כל מה שהבטיח לנו. הוא נידרש להחזיר לנו את כל כספנו מיידית וזה מה שאכן קרה. יוסי מהערבה.
דפנה כהן, גולשת האתר, יצרה איתנו קשר מג’איסלמר במיוחד כדי להזהיר מטיילים מפני בעל הגסט האוס 1st Choice Palace- דפנה מוסרת שהבעלים של הגסט האוס רמאי, וניסה להטעות אותה במחירי החדרים. בנוסף שיקר בעל הגסט האוס וגנב ממנה כסף כאשר הבטיח טיול גמלים שלא יצא לפועל, מה שאילץ את דפנה לפנות למשטרה המקומית.
אז האזינו לשיר של אלאדין שבתחילת הכתבה שוב ושוב ותלמדו את המילים. כי קרוב לוודאי שאם תעלו על איזה שטיח מעופף הוא ייקח אתכם ישר לשם. ג’איסלמר. העיר שנותנת לנו את התחושה שאולי שאולי.. אולי באמת האגדה הזו נכונה. בין אם זה המבנים המהפנטים ובין אם זה במבצר והאנשים שבו. הנוף המדברי, האנשים, הקסם… אבל תעשו לנו טובה שתו שם מים. והרבה מים. כי חם שם בחוץ.