(63) hodu.co.il // דרמסלה – YouTube
אז מה היא בעצם דרמסלה?
השם דרמסלה (Dharamsala) מייצג בעצם כמה כפרים השוכנים להם יחד בצפון הודו, במדינת הימאצ’ל פארדש, מערבית לעמק קולו.
דרמסלה היתה בעברה מחנה צבאי בריטי, אך כאשר הסינים פלשו בשנות ה60- לטיבט והדלאי לאמה גלה מארצו דרך מעברי ההרים- הודו העניקה לו ולטיבטים מקום מקלט בדרמסלה.
עם השנים הפכה דרמסלה למרכז העשרה חוויתי. תמצאו בה מגוון רחב של חוגים וסדנאות שמועברים גם על ידי מקומיים, אך גם על ידי עוברי אורח ומורים מרחבי העולם (כמובן שגם מישראל); כולם מנצלים את האווירה הלימודית ששוררת באזור. ריכוז של תיירים הביא למקום הוואי של הופעות יזומות ואטרקציות במסעדות השונות, כמעט בכל ערב במהלך חודשי העונה המתויירת (בין יוני לאוגוסט).
אחד מהדברים המיוחדים בדרמסלה, הוא שאפשר למצוא כאן לא רק אנשים מכל העולם- אלא גם מסעדות מכל העולם, ובד”כ ברמה גבוהה יחסית למקומות אחרים בהודו.
יש בדרמסלה מסעדה יפנית, מסעדה קוריאנית (טיפה יותר יקרה אך שווה כל רופי), מסעדות טיבטיות, מסעדות איטלקיות, דוכני מומו ברחוב, ויש אפילו כמה בתי קפה עם מכונות קפוצ’ינו איכותיות (אל תצחקו, קפה איכותי הוא מצרך נדיר בהודו!).
אה כן, ואיך אפשר בלי? במקלוד יש אפילו דאבה חביבה ודחוסה, למי שהתגעגע לצ’אפטי ולדאל.
דרמסלה הודו- עונה מומלצת (ופק”ל מטריה)
העונה המומלצת לטייל בדרמסלה היא בין מאי עד סוף ספטמבר. מעבר לחודשים אלו- ממש ממש קר שם (השמועות אפילו מדברות על שלג).
למרות שעל פניו העונה היא קיץ, מזג האוויר בדרמסלה קריר יותר, וכדאי להתכונן מראש לכך.
מהלך היום יכול להיות חמים ונעים יותר, בין 15 ל-20 מעלות, אך יכול להיות גם גשום במהלך היום. הלילות קרים, בסביבות ה10 מעלות.
לא לשכוח מטרייה, אמרנו?
רק שתדעו, שהחודשים אוגוסט- ספטמבר נחשבים לחודשים הגשומים יותר במהלך העונה, אך דבר לא קבוע. בכל מקרה- כדאי לקחת מטריה איתכם בזמן שהותכם בדרמסלה. יש כאלו שאומרים, שדרמסלה היא אחד המקומות הגשומים ביותר בעולם (!), ולכן פק”ל מטריה הוא כמעט בגדר החובה למבקרים בדרמסלה.
ואם אהבתם את הגשם- כשישנים בבגסו או בדרמקוט לפעמים אולי אפילו תזכו להתעורר בבוקר בתוך ענן, ככה זה כשאתה נמצא על הר בגובה 2000 מטר.
דרמסלה הודו- איך אתם מגיעים אליה ולאן ממשיכים ממנה?
דרמסלה היא יעד תיירות מרכזי ביותר, וככזו לא קשה להגיע אליה, גם ממקומות יחסית רחוקים. ישנם מספר המקומות המרכזיים מהם אפשר להגיע לדרמסלה הם:
דלהי: ניתן להגיע מדלהי במגוון כלי תחבורה- אוטובוס לילי הוא אחת מהאופציות הזולות יותר. זהו אוטובוס המיועד לתיירים, אך הוא איננו sleeper bus. זמן הנסיעה המשוער הוא בין 12 ל16 שעות, תלוי בעיכובים. שימו לב שהאוטובוס היוצא מהמיין באזאר עושה סיבובים בדלהי במשך לפחות שעתיים נוספות. מי שמעוניין לוותר על העיכוב הזה יכול פשוט להגיע לנקודה הנקראת מג’נו קה טילה (מי שלא מתמצא טוב- עדיף לוותר ולא להסתבך).
ניתן להגיע ברכבת מדלהי לפתנקוט, ומשם לקחת אוטובוס (עוד כארבע שעות נסיעה). יש כ10 רכבות שיוצאות ביום ממוצע מדלהי לפתנקוט, אך דרך זו פחות מומלצת משום שהיא אינה ישירה.
אופציה יקרה יותר היא לשכור ג’יפ יחד עם מס’ אנשים. היתרון הגדול הוא שאתה יכול לקבוע את העצירות וההפסקות, ובדרך כלל זוהי דרך מהירה יותר. החסרון- צריך לוודא שהנהג לא נרדם על ההגה במהלך הלילה, ולכן כדאי לשים “נהג תורן” שישאר ער בשביל הנהג.
אופציה יקרה אפילו יותר היא בטיסה. יש שדה תעופה קטן ליד דרמסלה הנקראGaggal Airport. טיסה עולה בסביבות 200$ לכיוון אחד.
מנאלי תוכלו להגיע ממנאלי לדרמסלה באמצעות אוטובוס לילי (בעיקר בעונה), לשכור ג’יפ יחד עם אנשים נוספים, או אם ברצונכם לחסוך כמה רופיות ולהרוויח חוויה ייחודית- באמצעות אוטובוס מקומי. זמן הנסיעה הוא כ-12 שעות לפחות.
אמריצר אם תרצו לראות עוד מקום בדרככם מדלהי- תוכלו לנסוע מדלהי לאמריצר (ברכבת או באוטובוס),עיר במדינת פנג’אב בה נמצא “מקדש הזהב”, לשהות לילה או שניים באמריצר ולאחר מכן להמשיך באוטובוסים לדרמסלה. כל יום יש אוטובוס ישיר היוצא לדרמסלה. במידה ופספסתם אותו- תוכלו לקחת אוטובוס לפתנקוט ומשם אוטובוס נוסף לדרמסלה. אפשרות נוספת היא לשכור ג’יפ ישיר מאמריצר לדרמסלה, המחיר הוא בסביבות 4000 רופי.
רישיקש- ניתן להגיע אל או מרישיקש לדרמסלה באוטובוס תיירים שיוצא כל לילה. משך הנסיעה 12 שעות.
לאן ממשיכים? מדרמסלה ניתן להמשיך למנאלי (באותן דרכים שבהן ניתן להגיע), לשימלה- עיר הבירה של הימצא’ל פראדש, באמצעות אוטובוסים מקומיים (כ12 שעות).
אפשר לנסוע חזרה לדלהי באותן הדרכים בהן מגיעים, ואתם יכולים גם להתפרע על עצירה באמריצר, לינת לילה שם- והמשך לדלהי.
אופציה נוספת מדרמסלה היא לעלות על רכבת בפתנקוט אשר ממשיכה לחבל ג’אמו-קשמיר. מקשמיר ניתן להמשיך לאחר מכן לחבל לדאק ולעיר הבירה לה.
דרמסלה הודו- בודהיזם
דרמסלה, או יותר נכון מקלוד גאנג’ (Meclod Ganj), היא מקום מושבם של הדלאי לאמה הגולה (החל משנת 1959) ולכן הפכה למקום מרכזי לבני העם הטיבטי ואף יותר מכך- למאמיני הבודהיזם. לא תוכלו לפספס במקלוד את התרבות הטיבטית והבודהיסטית- דגלי תפילה על גגות הבתים, טיבטיות בלבוש מסורתי, מומו שמטוגן ברחוב (לא נתחיל להסביר אבל אתם פשוט חייבים לנסות!) ובעיקר את אווירת השלווה והנועם אשר מאפיינת (כמעט) כל מקום אליו תפנו בדרמסלה.
אחד הדברים המיוחדים שכדאי לכם לראות הוא מקדש הדלאי לאמה הנמצא בתוך מתחם הנקרא “צוגלאגקהאנג”. ממש בכניסה יש את המוזיאון ההיסטורי לטיבט (כניסה חינם), אך גולת הכותרת היא המקדש עצמו. אין כאן יותר מדי כללים, מלבד שמירה על קדושת המקום.
הצלה חמה היא ללכת במקדש עם כיוון השעון (פשוט תעקבו אחרי המקומיים, הם יודעים מה הם עושים) אחרת תחטפו מבטים קצת מבולבלים לכיוונכם .
אם חפצה נפשכם במשהו קצת שונה (ולעיתים פחות מתויר)- את המתחם מקיף שביל הנקרא “קורה”. מקובל בקרב עולי הרגל ראשית לעשות הקפה של המתחם עם כיוון השעון ב”קורה”, ולאחר מכן להכנס למקדש ולעשות בו הקפה נוספת.
אה כן, ואתם בהחלט יכולים לסובב את גלגלי התפילה שבמקדש, זה דבר נהדר !
בנוסף, מתחם המגורים הרשמי של הדלאי לאמה נמצא בתוך המתחם; אמנם אי אפשר לבקר בו, ורוב השנה הדלאי לאמה כלל לא נמצא בסביבה, אך אולי יתמזל מזלכם ותתקלו בו במקרה ברחוב הדרמסלי הסואן (דרך חלון מכונית, עם המון מאבטחים, אבל בכל זאת).
דרמסלה הודו- דרמסלה תחתונה (או- הודו הקטנה)
הכפר, או יותר נכון העיר הראשונה שתראו, שוכנת לה במורד ההר והיא המקום הראשון אותו רואים כשמגיעים לדרמסלה- היא נקראת (כמה מפתיע) דרמסלה, או דרמסלה התחתונה (Lower Dharamsala).
זו היא עיר הודית טיפוסית וכמעט ולא תראו בה תיירים- כולם גרים ונהנים בכפרים שמעליה.
מה בכל זאת תוכלו לעשות בה? לחסוך כסף, ולטעום קצת מ”הודו האמיתית”- לאכול בדאבות זולות, לקנות ממתקים הודים ולשזף את העיניים בבדים ובגדים הודים.
דרמסלה התחתונה ברוב המקרים זולה משמעותית מהכפרים שמעליה (אשר מיועדים יותר לתיירים), אך פחות נעימה למטיילים מאשר הכפרים האחרים; לכן היא מושלמת ליום הפסקה מהתרבות הבודהיסטית השלווה וחזרה לבלאגן ההודי המסורתי.
כ20 דקות נסיעה מדרמסלה תחתונה תמצאו את מקלוד גאנג’.
זהו המקום שבו נמצאים הפליטים הטיבטים ומקדשו של הדלאי לאמה. רוב התיירים המערביים ישנים במקלוד, אך אם הנכם מחפשים ישראלים אחרים- רובם דווקא ישנים בד”כ בשני הכפרים האחרים (בגסו-נאג ודרמקוט).
דרמסלה הודו- מקלוד גאנג’ (או- המקום שבו הכל מתחיל)
המוני נזירים טיבטים בגלימות אדומות, תיירים מכל רחבי העולם, נהגי ריקשות הודים ופליטים טיבטים מאפיינים כל פינה במקלוד הקטנה.
אז מה תעשו במקלוד? מסתבר שהרבה, ואפילו הרבה מאוד.
מקלוד גאנג’ נחשבה בעבר לכפר התיירותי וההומה יותר מבין הכפרים של דרמסלה. בעשור האחרון, החלו להגיע עוד ועוד תיירים הודים למקלוד כך ששאר התיירים והתרמילאים החלו להתמקם יותר במעלה ההר, בבגסו – אפשר להרגיש ממש את ההבדלים במנטליות ובכל ההוויה המתוירת שקיימת בבגסו – לעומת מקלוד שעדיין מזכירה את הודו הפחות מפותחת, על כל גווניה. ואם בגסו הייתה פעם הכפר השקט יותר, היום דרמקוט לוקחת את תואר הכפר השקט, ובגסו הפכה להומה בתיירים, בעיקר ישראלים. מה שזה אומר בשורה התחתונה: שלרוב ישנים בבגסו או דרמקוט וכאשר יש צורך בסידורים גדולים יותר – קופצים למקלוד – אם זה כדי למשוך כסף (בבגסו גובים 5 אחוז על כל משיכה כשבמקלוד תוכלו למצוא מספר כספומטים ללא עמלה. שימו לב שגם מהארץ גובים עמלה על משיכת כסף מכספומטים, כך ששווה לכם לבדוק בכמה עמלה מדובר ולהפעיל שיקול דעת), אם זה כדי לקנות דברים מורכבים יותר שלא תמצאו בבגסו – ואפילו סתם כדי להסתובב ולמצוא עוד דוכנים שלא נתקלתם בהם במעלה ההר.
בכל אופן כדאי לדעת, שלא תמיד קל למצוא במקלוד מקום לינה.
בתקופות שבהן הדלאי לאמה מעביר הרצאות (הנקראות Teachings) מחירי החדרים מזנקים ולא נשאר מקום לינה אפילו לפרת רחוב.
משום שלא קל לדעת מראש מתי יהיו ההרצאות של הדלאי לאמה (רובן בחודש מרץ, אך לא כולן) מומלץ לישון לילה או שניים בבגסו או בדרמקוט, ולחפש בניחותא גסט האוס מתאים במקלוד.
עוד מומלץ- מכיוון שמקלוד הוא כפר יחסית מרכזי והומה בעיקר ברחובות הראשיים (אזור הכיכר הראשית), כדאי דווקא לרדת למטה לכיוון אזור הקורסים והמסעדות (היפנית וכו’), כדי לחפש מקום שקט יותר לנוח. יש לקחת בחשבון שזה כרוך בספורט- עלייה תלולה בכל יום, ובכל בוקר.
דרמסלה הודו: באגסו- או למה אנחנו אוהבים באגסו-קייק?
באגסו (השם המלא הוא בגסו-נאג Bagso Nag) הוא כפר השוכן מעט מעל מקלוד גאנג’- כ10 דקות הליכה ברגל, או קרוב מאוד אם נוסעים בריקשה.
מרכז בגסו מורכב מרחוב אחד ארוך ארוך, שמשתרע, כנראה, על העלייה המשופעת הכי פחות נעימה שתתקלו בה בזמן הקרוב (בייחוד אתם, שבחרתם לקחת חדר בתחתית הירידה- ראו הוזהרתם- אתם תכנסו לכושר!) מכל עבר של הרחוב- גסט האוסים, מסעדות ומרכזי קורסים.
מרבית המטיילים בוחרים להשתקע בדרמסלה דווקא בבגסו- בגלל השקט היחסי לעומת המולת מקלוד גאנג’, עם הבונוס של הקירבה למרכז העניינים.
בבגסו נמצא גם “הבית היהודי”- מקום מפגש בנושאי יהדות וכמובן- המקום אליו טיילי בגסו (אבל לא רק) באים כדי לחגוג ארוחות שישי וערבי חג.
כאמור, בגסו הפכה בעשור האחרון למרכז התיירותי ההומה של דרמסלה. קיים מגוון רחב מאוד של חוגים בכל האזור, אך רובם מתרכזים כאן, בבגסו. מוזיקאים מורנאסי (בה יש אוניברסיטה למוזיקה ועוד מספר מרכזי מוזיקה), מגיעים בעונה המתאימה לבגסו ומלמדים את המטיילים המבקרים לנגן על כלים הודים מסורתיים (טאבלה, סיטאר, חליל הודי ועוד…) לשיר שירה הודית, ואף לרקוד בסגנון הודי. בכל האזור יש לפחות 15 מרכזי יוגה, עשרה מתוכם נמצאים בבגסו. בין היתר תוכלו למצוא גם חוגי צורפות, מקרמה, בישול, ציור אינטואטיבי, גילוף בעץ, סדנאות רוחניות ועוד ועוד. עד חצות הלילה תמצאו את המסעדות והרחוב הראשי מלא בתנועה, אך מחצות (לכל היותר) כל בתי העסק סוגרים ללא יוצא מן הכלל, והמטיילים נאלצים להזדחל חזרה אל עבר הגסט האוס.
לינה בבגסו
מומלץ לחפש גסטהאוס באזור אמצע הרחוב הראשי ולמעלה משם (אבל אם אתם ממש בקטע של כושר אז האזור התחתון של בגסו ממש בשבילכם). אפשר גם לישון ב”Upper Bagso“- אמצע הדרך בין בגסו לדרמקוט נחשב מעט יותר מבודד אך הנוף היפהפה שווה את זה. יש האומרים שהחדרים כאן אפילו יותר זולים.
אסור להחמיץ בבגסו
שמעתם עליה, אולי אפילו טעמתם אותה בארץ, קבלו את האחת והיחידה- בגסו קייק, עוגה שלא נראית כמו עוגה וקינוח כמו שרק קינוח בהודו יכול להראות. למהדרין- בגסו קייק המקורית מגיעה בקופסת קרטון מוזהבת, ונמכרת באחת המכולות של בגסו.
דרמסלה הודו- דרמקוט
בגלל ריכוז הישראלים והאווירה המתוירת בבגסו, מי שמחפש יותר נתק ושקט, דרמקוט זה המקום בשבילו. דרמקוט בנויה בצורה יותר מרווחת והגסט האוסים יותר מנותקים אחד מהשני, שלא כמו בבגסו, הכל משולב יחד, בצפיפות הודית נעימה.
אפשר למצוא מחירים זולים יותר בגסט האוסים, אך לרוב המחירים די זהים לבגסו. יש הרבה חדרים עם נוף משגע ומקלחת ושירותים בתוך החדר. על חדרים כאלה תשלמו קצת יותר מהרגיל (סביבות 400 רופי), למרות שכבר שמענו על מטיילים שהצליחו להנות גם מתנאים טובים וגם ממחיר טוב. סבקוץ’ מילגה?
אז מה תוכלו לעשות בדרמקוט? בעיקר להסתכל מלמעלה על כל הכפרים ההומים שמתחתיכם, ולשקוע עמוק בשלווה. בכניסה לדרמקוט תראו את מתחם מדיטצית הויפסאנה, הכוללת עשרה ימי שתיקה ומדיטציה (ותצטרכו להרשם אליה מראש).
בדרמקוט נמצא גם בית חב”ד, אשר כמובן פתוח לאירוח ישראלים כל ימות השנה ועורך ארוחות שישי.
כמובן שגם בדרמקוט, כמיטב מסורת דרמסלה, תוכלו למצוא שלל חוגים וקורסים, אבל בהיקף קטן יותר מאשר בגסו או מקלוד.
מדרמקוט ניתן לקחת ריקשה למקלוד, אשר לאחר מכן תמשיך לבגסו, או פשוט לרדת לבגסו ברגל (מה שכנראה יקח לכם הרבה פחות זמן וכסף).
מסעדות בדרמקוט
“שמיים” ו”הישראלית” – שתי מסעדות הממקומות במקומות שונים – (שמיים נמצאת למעלה יותר). שתי המסעדות בבעלות תושבי המקום ומגישות אוכל ישראלי (ג’חנון בשבת למשל). יש wi fi בשתיהן.
ב”ישראלית” תוכלו למצוא גם חדר פנימי חשוך עם מסך מפנק, המטיילים מתמקמים על הכריות וצופים בסרטים שהמקום מקרין. יש האומרים שמי שנכנס לחדר הזה מתקשה לצאת, ראו הוזהרתם.
Family pizzeria– כשמה כן היא. פיצריה הידועה בפיצה המוצלחת שלה, מטיילים רבים ממליצים בחום.
דרמסלה הודו- התנדבות
ישנם המון מקומות בהם תוכלו להתנדב ולעזור לפליטים הטיבטים (זרם הפליטים מטיבט לא פוסק והם תמיד שמחים לעזרה):
לימוד אנגלית לטיבטים- מדובר בד”כ על טיבטים מבוגרים יותר אשר להוטים ללמוד אנגלית שתעניק להם את האפשרות להשתלב בהודו ולהתפרנס בכבוד.
ישנם מספר מקומות שמרכזים התנדבויות כאלו. מקומות מוכרים- Hope Center (התנדבות ליום אחד), “Rogpa Baby Center” (התנדבות לשבועיים בלימוד ילדים).
בנוסף, יש גם התנדבות של שיחה באנגלית עם הטיבטים, על כל נושא שבעולם, בימים ובשעות שונות. אפשר פשוט להגיע ולהשתתף, כדאי לכם לחפש מודעות בנושא בלוחות המודעות ובבתי הקפה של מקלוד.
בית הספר הטיבטי (TCV)- נמצא ליד נאדי, תוכלו (ואפילו כדאי לכם) לקחת אליו ריקשה. ניתן להתנדב שם, לארגן משחק כדורגל, או סתם ללכת לבקר ולראות.
דרמסלה הודו- קורסים
כבר הזכרנו עד כמה דרמסלה עשירה בקורסים שונים ומשונים ובכל זאת נזכיר שוב שבין אפשרויות הבחירה שלכם יש ציור תנגקות (תנגקות אלו ציורים בסגנון טיבטים המצוירים בדיוק רב), קורסי יוגה, מדיטציה, רייקי, תופים, קורסי בישול הודי ובישול טיבטי, לימודי שיאצו, מסז’ים למיניהם ו…
מה לא בעצם? אם חפצה נפשכם בקורס כלשהו- סביר להניח שתמצאו אותו בדרמסלה.
אם במקלוד או בבגסו, ולפעמים גם בדרמקוט. לא סתם דרמסלה זכתה לשמה “הקייטנה של הצפון”, או “המתנ”ס של הודו”.
אז אם חיפשת להתנסות, לנסות, לטעום וללמוד דברים שונים- דרמסלה בהחלט תוכל לספק לכם את הטעימה הזו.
יתכן והקורס לא יהיה ברמה שציפית למצוא, או שאולי דוקא ברמה גבוהה משחשבת- כך או כך, זו חוויה הודית, ומומלץ לנצל את ההיקף הגדול והזמינות של הקורסים בדרמסלה.
מרבית קורסי היוגה והמדיטציה נמצאים במקלוד- יורדים מהכיכר המרכזית ברחוב השמאלי, עד שרואים מצד שמאל מדרגות ארוכות שיורדות לאזור בו יש גסט האוסים ומרכזי קורסים רבים.
דרמסלה הודו- עוד באזור
התנדבות במקלט לבעלי חיים- המקלט נקרא “Himalayan Nature Society” ומטפל בעיקר בכלבים אשר נזרקו לרחוב (אין ספק שבהודו מצב הכלבים לא מזהיר)- האכלה, טיפול שוטף ועוד. הכתובת: Gamru P.O. kotwali Bazar, Dharmsala 52
מרכז נורבלינקה- אם חפצתם במעט תרבות וקצת שינוי מהיומיום של דרמסלה, מומלץ לקחת ריקשה לנורבלינקה (מרחק חצי שעה לפחות ממקלוד). זהו מרכז לשימור התרבות הטיבטית ובו מוזיאון, גן ברוח הזן (מרגיע מאוד!), בית קפה קטן (אך יקר), מקדש, חנות מזכרות ועוד ועוד. מעבר למתחם היפה, המיוחד הוא שתוכלו לראות בבתי מלאכה כיצד משמרים את האומנויות העתיקות של טיבט. הכניסה למקום היא בחינם. תוכלו להגיע למקום גם באוטובוס מקומי.
סוכנוית נסיעות- במקלוד ובגסו יש מס’ סוכנויות נסיעות אשר מציעות טיולים יומיים לסביבה, בד”כ באמצעות ג’יפים, אבל לא רק. כמו בכל דבר- יש טיולים טובים יותר ויש כאלו הטובים פחות. מומלץ לקבל המלצות ממטיילים שכבר התנסו לגבי סוכנויות טובות, אך לא לשכוח לברר בעצמכם את כל הפרטים הקטנים ולא להסתמך לחלוטין על המלצות מפה לאוזן (זה מומלץ כמובן לכל הודו).
דרמסלה הודו- טרקים קצרים
מי שמחפש להתאוורר קצת יוכל לצאת לטיולים קצרים באזור.
טיול יום לטריונד
מסלול של כ9- ק”מ העולה למפלים שמעל דרמקוט, עד לגובה של כ-1000 מטרים. העלייה אורכת כארבע או חמש שעות כך שעדיף לצאת מוקדם בבוקר. מי שבחר לצאת קצת יותר מאוחר מהבוקר, יש אופצייה להשאר שם לילה. יש במקום ההגעה דאהבות שמשכירים מהם ציוד ללינה בטבע – אוהלים שקי שינה – ציוד מלא. בנוסף הם גם מוכרים אוכל כמובן, כך שאם תגיעו לשם במטרה להשאר, אתם מסודרים.
השמועה אומרת שהעליה הקשה מצדיקה את הנוף המדהים, נותר לכם רק לבדוק בעצמכם.
המפלים בדרך לטריונד
למי שלא רוצה מסלול ארוך מדי, אחרי בערך שעה הליכה לכיוון הטריונד, מגיעים לצומת ויש אפשרות לפנות לדרך אחרת – אל המפלים. מאותה הצומת עד למפלים יש עוד דרך של שעה – שעה וחצי בערך. הדרך למפלים נקראת הדרך למקדש גאלו Ghalu Temple)). בסוף המסלול, מגיעים למפלים עצומים העוברים בתוך ערימת סלעים גדולים במיוחד, הממקומים בין ההרים הירוקים. למי שהזיע בדרך – או פשוט אמיץ, יוכל להנות מטבילה קפואה ומרעננת בבריכות המים שהמפלים יוצרים בסופם. מומלץ!
דרמסלה הודו- המלצות מטיילים
מטיילים ממליצים על 10 הסדנאות הטובות בדרמסלה.
דרמסלה הודו- על קצה המזלג (צ’ופסטיק זה גם בסדר)
לטובת אלו מכם שקצרים בזמן- ננסה לתמצת את דרמסלה בכמה מילים. זהו כפר קטן המורכב למעשה משלושה כפרים (פלוס עיר הודית בתחתית ההר). בדרמסלה אפשר למצוא הרבה מן התרבות הבודהיסטית והתרבות הטיבטית אשר מהוות את ליבה.
מעבר לכך, בשל ריכוז התיירים הגדול בדרמסלה נוצרו בה עוד מספר אטרקציות מיוחדות- מסעדות רבות ומגוונות, טווח עצום של קורסים וסדנאות כמעט בכל נושא שעולה על דעתכם (החל מבישול וצורפות ועד לויפאסנה) וגם התנדבויות למען הקהילה.
ובנימה אישית- להיות בדרמסלה זה סוג של קסם- לנשום אוויר הרים צח, להציץ לתוך תרבות גולה שכמעט ולא נראית כך באף מקום אחר בעולם, ובעיקר- להתענג על מגוון עצום שמוצע כאן למטיילים- באוכל, ידע ובשיחה. ברגע שהגעתם לדרמסלה- די קשה לעזוב, אז תנו לקסם להתחיל עם קריאות אום מאני פדנה אום Jee.
ריצ’רד גיר? אכן כן, ריצ’רד גיר גם הוא מגיע לפעמים לדרמסלה, אבל הוא ישן במלון הכי יקר במקלוד ובו סוויטה הנקראת על שמו- סוויטת ריצ’רד גיר. שלא תגידו שלא למדתם קצת אנקדוטות.
יש לכם עוד משהו לספר על המקום? כתבו לנו בתגובות.
הטיפים הטובים יכנסו למאמר ויזכו את הכותבים בקרדיט.