שהו מושך אתכם להודו, אבל אתם לא אחרי צבא. למעשה אולי כבר יש לכם ילדים בצבא, ואולי הם עשו את הודו וסיפרו את חוויותיהם בבית כשחזרו. ואולי יש גם רתיעה. חשבתם לעצמכם שזה לא בשבילכם, אך אולי משהו עדיין מושך אתכם? האם כמבוגר אפשר לנסוע להודו? האם רמת המחייה סבירה לגילכם? ומהן צורות הטיול השונות המקובלות בקרב מבוגרים הנוסעים להודו. בדף זה אנסה לענות כמיטב ניסיוני, לאחר 10 שנים שבהם ליוויתי והכנתי מאות אנשים לקראת מסע אל הודו, בפרט מבוגרים רבים, והורים שטיילו עם ילדים ביחד. אני מקווה שאתן לכם קצה חוט להתחלת המסע. אינני איש מקצוע (אני מהנדס מחשבים בוגר טכניון בהכשרתי...) והמידע שאני מציג פה מבוסס על רשמי האישיים ומפגשי עם מטיילים, ולא נמדד באופן מדעי. במידה ויש מידע רלוונטי נוסף ו/או דעות דומות ושונות – אשמח לשמוע ולהעשיר את המאמר הזה במידת הצורך. כמו כן מוזמנים להגיב ולספר מניסיונכם בתגובות למטה.
הודו למבוגרים
רקע – טיול מבוגרים בהודו
רבים נמשכים להודו אך קיימת רתיעה מטיול אליה, במיוחד לאלו שלא היו שם. שתי התכונות הללו קיימות במקביל לעיתים קרובות אצל אותו האדם המהרהר באפשרות למסע לשם. דבר זה נכון לצעירים ולמבוגרים כאחד. בניגוד לצעירים, שלעיתים יגררו אחרי החברים, כי זוהי נורמה לנסוע, במקרה של מבוגרים – המשיכה למסע היא החלטה פנימית יותר המבוצעת בצורה בשלה יותר. במקרים רבים – נסיעה לבקר את הילד בהודו כפי שאפרט בהמשך היא הגורם המכריע הגורם למבוגרים רבים לנסוע.
עד שנת 2005 בקירוב, מעט מבוגרים יחסית נסעו להודו ובכלל הנסיעה לשם הייתה יותר טאבו, ומלווה בסטיגמות וחרדות כגון: מחלות, סמים ומעופפות כללית. הורים רבים היו מודאגים, ולא ישנו כמו שצריך חודשים ארוכים עד שיחזור הילד בשלום, מההרפתקה מבזבזת הזמן והמסוכנת הזו, שבגללה מפספס הילד זמן יקר שהיה יכול לבלות באוניברסיטה\עבודה\חתונה – הדרך ה-“ישרה” של החיים, שלא לדבר על סיכון שיחזור “מעופף” ולא ירצה ללמוד קל. כמובן שאני עושה הכללה, אך באופן סטטיסטי זאת הייתה הגישה, והרושם, בדיאלוג בין הורים לילדים. היו קיימים כמובן גם מקרים הפוכים ומשעשעים, של מבוגרים המבלים זמן רב בהודו והילד נשאר מעט מודאג בארץ מאחור. לא אחת שמעתי מקרים של “אני לא תופס את אמא שלי כבר שבועיים, היא התקשרה מאיזה אשרם ואמרה שעוברת תקופה מדהימה בחיים, ומאז לא התקשרה…”
הגישה הזאת השתנתה באופן משמעותי בשנים האחרונות, כאשר הודו נעשתה יותר מיין-סטרים ופחות טאבו, וכמות התיירים המבוגרים בהודו עלתה משמעותית. אולי נבע הדבר מסיפורי הילדים לאורך השנים שהשפיעו בסופו של דבר על הוריהם. אני יכול לתת כדוגמא אישית את אמא שלי, לאחר הטפות חוזרות ונשנות בגנות נסיעה הודו, מצאה את עצמה מסתקרנת מהמשיכה שהבן שלה גילה להודו וההשפעה החזקה שהייתה לה על חייו, ונסעה לשם בגיל 68. התפיסה את הודו באופן כללי אכן משתנה עם השנים כאמור, אך חרדות וסטיגמות לא נעלמו והן עדיין קיימות. הן חלשות יותר פשוט, מכיוון שעמיתך למשרד בן גילך שנסע להודו מסמן עבורך שלא רק “מסוממים ומוזרים” נוסעים לשם.
חווית מבוגרים בהודו
מבוגרים רבים נוסעים לטיול קצר ברמת ארגון זו או אחרת ויש כאלו הנוסעים לטיול ארוך ותרמילאי כמו הצעירים. על צורות טיול אלו אפרט בהמשך. אלו שנוסעים לטיול תרמילאי מדווחים על חוויות דומות לאלו שמדווחים הצעירים, וחוזרים בדרך כלל מאוהבים בהודו בדומה לצעירים. לא לפני שעוברים שלבי התאקלמות לא פשוטים בהתחלת הטיול, כמו במקרה של הצעירים. עם זאת, המבוגרים דווקא עוברים את השלבים האלו מהר יותר מהצעירים בשל ניסיונם ובשלותם, ויודעים גם להתעמת עם מציאות וחברה אחרות, ועם הבדידות שלעיתים מאפיינת מסע במקום רחוק. רוב המבוגרים שעימם דיברתי סיפרו כי כלל לא הרגישו מבוגרים בהודו, גם במפגש עם צעירים, אלא “אחד מהחבר’ה”, הגיל לא היה גורם מפריד ביניהם. כמו כן נפגשו עם מבוגרים אחרים רבים המטיילים בהודו, מכל העולם ודומה כי דווקא הם פתוחים יותר לתרבות ההודית ולמפגש עם המקומיים מאשר צעירים. גם אלו שחוו טיול קצר ו/או לא תרמילאי התרשמו עמוקות וחלק מהם חזרו לטיול נוסף, הפעם לבד. מבוגרים רבים שהיו בהודו, מספרים לי שממש חולמים על לחזור להודו, ברגע שיזדמן להם… ממש כמו הצעירים…
פרקטית – איך מטיילים מבוגרים בהודו?
קיימות מספר דרכים בהן מטיילים מבוגרים בהודו, לעיתים ניתן לשלב בין צורות טיול אלו, למעט צורת הטיול המאורגן הקלאסי, במקרה זה קשה לשלב טיול בסגנון אחר, כפי שאפרט בסעיף הרלוונטי.
מבוגרים בהודו – טיול תרמילאי רגיל
מכיוון שהודו קלה לטיול, מבוגרים רבים בוחרים בטיול התרמילאי הרגיל, כולל כאלו שבשנות הפנסיה שלהם, דווקא להם זמן פנוי רב. כאמור מטיילים אלו מדווחים על חוויות דומות עליהן מדווחים הצעירים. בתוך הטיול הזה יכולים לבחור את חדרם, דרך התחבורה שלהם, ואת סדר היום שלהם. הודו קלה לטיול, ובנקל תמצאו חדר סביר לרמתכם האישית בכדי לישון בו. המקומיים העוסקים בתיירות כבר יגיעו אליכם כשתרדו מהאוטובוס או הרכבת ויציעו לכם את שירותם, למעשה יגיעו אליכם לפני שיפנו אל הצעירים, מכיוון שהם רואים בכם הכנסה פוטנציאלית גבוהה יותר. כמו במקרה של הצעירים, כך גם במקרה של מבוגרים – לא מרגישים חוסר אונים בהודו מהבחינה הפרקטית. אם יש איזושהיא בעיה הרי שלעיתים היא להדוף את העזרה המוצעת לכם… בתוך טיול תרמילאי רגיל אפשר לשלב שדרוגים שונים כגון הדרכות, מלונות טובים יותר, נהג צמוד לטיול כלשהוא, וכולי.
מבוגרים בהודו – טיול תרמילאי משודרג
זהו טיול תרמילאי רגיל, רק שהמלונות והחדרים אותם אתם בוחרים הם ברמה גבוהה יותר, ולכן ההוצאה הכספית יחסית לתרמילאי צעיר היא גבוהה יותר, מה שבדרך כלל לא מפריע למבוגרים. עם זאת, לאחר התרגלות להודו בשבוע שבועיים הראשונים, מבוגרים רבים בוחרים ללון במקומות הפשוטים יותר שבהם מתאכסנים הצעירים, ולא מסיבה כלכלית, אלא כי שם הם נהנים יותר. הם מוצאים כי חדרים רבים וגסט האוסים רבים הם נעימים וסבירים. כיום בחדרים רבים בהודו מקלחת ושירותים צמודים, טלויזיה וטלפון. כמובן שבמקומות כפריים ואחרים התנאים קצת יותר כפריים… תרמילאים מבוגרים ומשודרגים יותר יבחרו לעיתים מדריך מקומי שיציע שירותו למספר שעות וייקח אותם למקומות אלו ואחרים. בסוף היום, עדיין תהיו עצמאים ותוכלו לחזור לחדרכם ולבחור כיצד לבלות את היום הבא. לעיתים במקום אוטובוס או רכבת רגילים תבחרו בהסעה מפוארת יותר ואולי אף בג’יפ או מונית פרטיים. אמנם תשלמו פי 10 מהסעה רגילה, אך עדיין יכולה להיות זאת הוצאה סבירה עבורכם. במקום 30 שקלים לדוגמא, תוציאו 300 שקלים למונית ספיישל שתיקח אתכם 5-6 שעות אל מקום היעד הבא. הבחירה לשדרג את הטיול שלכם היא דינמית ונתונה לשיקולכם מדי יום. זכרו כי בהודו הכל אפשרי, בכל הרמות, והעובדה הזאת תיתן לכם בטחון ואפשרויות לבחור בימים יותר קשים. מטיילים רבים דיווחו לי כי במהלך הטיול פחות ופחות נזקקו לשדרוג, כי התרגלו והרגישו בנוח עם צורת הטיול הזולה יותר כמו הצעירים.
מבוגרים בהודו – טיול פאר
חשבתם שהודו היא לעניים בלבד? שהחדרים בסיסיים? אז חשבתם… הודו נחשבת עדיין לעולם שלישי, העוני הגדול נמצא בכל מקום אך כך גם עושר גדול גם כן, עשירי הודו הם מעשירי העולם. מעמד הביניים בהודו מונה כ-300 מליון איש – יותר מאוכלוסיית ארצות הברית כולה. בהודו תוכלו למצוא פאר והיי קלאס. ולא רק מלונות של ארבעה וחמישה כוכבים אלא גם מפוארים במיוחד – דווקא השילוב בין המסורת והתרבות ההודית לבין פאר – הם חוויה שלא תשכחו. עוד שטיח מקיר לקיר וטלויזיה של מלון 5 כוכבים? בהודו תמצאו ציורי קיר, אומנות וריהוט מיוחדים, לעיתים במלונות הנבנים בתוך ארמונות לשעבר. חפשו את מלונות המורשת של הודו – heritage hotels – וצפויה לכם חוויה מופלאה. ה-“מפונקים” מביניכם יבחרו לטייל רק כך, וככל הנראה במסגרת פחות עצמאית. אחרים – ישלבו זאת לעיתים, וברגע שיגלו שחדרים זולים הם סבירים – לא יבזבזו את הכסף למעט במקרים מיוחדים. המחירים של חדרים מפוארים יכולים לנוע בין 200 ל- 1000 דולר ללילה! בריזורטים מפוארים. רוצים לשכנע את הילד שיסכים לביקור שלכם? פנקו אותו למספר ימים במלון כזה, והוא יוקיר לכם תודה לנצח… כפי שאפרט בסעיף הורים מטיילים עם ילדים.
מבוגרים בהודו – טיול מאורגן פרטי
צורת טיול נפוצה בקרב מבוגרים בעלי זמן קצר שאינם רוצים “להתלכלך” בהרפתקה של טיול תרמילאי, היא טיול מאורגן פרטי. בהודו, טיול מאורגן פרטי אינו יקר יותר בהכרח מאשר טיול מאורגן בקבוצה. היתרונות שלו ברורים: אין לך קבוצה מעצבנת על הראש והלוז שלך יותר גמיש. חברות מסוימות נותנות שירותי דלוקס לאנשים כמוכם: הן תופרות לכן מסלול כרצונכם או ממליצות לכם בהכנה מראש מסלול מובנה מראש. בכל יעד בהודו שתגיעו אליו יחכה לכם מדריך מקומי לכל זמן השהות במקום, שיאסוף אתכם משדה התעופה עם שלט מיוחד, יסיע אתכם למלון ויסתובב איתכם בעיר. מכיוון שאתם לבד (זוג, או מספר מצומצם של חברים), תוכלו לבקש ממנו זמן חופשי ו/או לנוח כרצונכם, ולא תהיו מחויבים ללוז מטורף של טיול מאורגן רגיל, שלא תמיד תואם את האנרגיות של הודו. דווקא בהודו צעירים ומבוגרים כאחד, מבקשים לבלות על ערסל בשבוע של קריאת ספר אל מול הנוף, ללא שום ארגון, וזה חלק מהקסם שלה. צורת הטיול המאורגן הפרטי מאפשרת לכם לבחור פרקי זמן לא מאורגנים והיא יותר דינמית באופן כללי. בין היתר גם ברמת המלונות שיזמינו לכם. ברירת המחדל תהיה 5 כוכבים כמובן, אינטרס של החברות המארגנות. אך אם תבקשו – יתאימו לכם רמה נמוכה יותר של מלונות, גם דברים בסגנון בינוני של 3 כוכבים פלוס מינוס, מה שיוזיל מאוד את עלות הטיול הזה.
מבוגרים בהודו – טיול עם נהג
צורה פופולארית לעשות טיול בהודו, גם אם לא נמשכת לאורך כל הטיול אלא רק לחלק ממנו, היא שכירת רכב. רק שבהודו – הרכב הזה בא עם נהג. בלתי אפשרי עד נדיר לשכור רכב לנהיגה עצמית, מטעמי מנטאליות, ביטוח ויכולת נהיגה. רכב עם נהג – זול יותר. לעיתים יתלווה מדריך נוסף ולעיתים הנהג עצמו יהיה מדריך. זוהי צורה פופולארית וצעירים רבים בוחרים בה גם, בטיולים קצרים יותר. תחושת השטח והעצירה במקומות פחות מוכרים בדרך הן חסרות תחליף, ממש כמו אנשים המטיילים באופן עצמאי על אופנועים בהודו. טיול עם נהג אפשר לשלב ולהזמין תמיד במהלך הטיול התרמילאי הרגיל שלכם, על ידי סוכנים מקומיים. מומלץ לקבל המלצות מראש מחברים, או מקומיים שאתם סומכים עליהם, על טיב הנהג, כמו גם (כבכל עסקה בהודו) לוודא את המחיר מראש ומה הוא כולל בדיוק בידיוק… הנהג ימצא לכם גם מקומות לינה טובים בדרך, ואפשר לזרום איתו ברוב המקרים, אין רע בכך שהוא מקבל עמלה מבעלי המלון שאליו לקח אתכם. אם כי זכרו כי אתם המחליטים, ואם מקום לא נראה לכם – אתם יכולים לדרוש שייקח אתכם למקום אחר.
מבוגרים בהודו – הצטרפות לילד המטייל בהודו
מבוגרים בהודו – טיול מאורגן קלאסי
טיול מאורגן קלאסי הוא פתרון טוב למי שמפחד לעשות את הודו באופן עצמאי. כמו גם לא רוצים לטייל לבד ולהתעמת עם היכרויות ומציאת חברה לבד. קבוצה מאורגנת נותנת תחושת מסגרת ובטחון ונוצרות גם חברויות עם חברי קבוצה מסוימים, לעיתים לכל החיים. על כך אין ויכוח. (במקרים רבים חלק מחברי הקבוצה יכולים גם לעצבן אתכם – אך זוהי עסקת חבילה ואין מה לעשות כל כך… ) קיימות מספר רמות לטיולים מאורגנים היוצאים מהארץ אל הודו, כמו גם אל סרי לנקה ונפאל. וגם טיולים מאורגנים בסגנון יותר אישי ובקבוצות קטנות, טיולים בעלי אופי רוחני, טיולי נשים, וכולי. כאמור קשה לשלב טיול מאורגן עם טיול עצמאי, אלא אם כן נשארים לאחר חזרת הקבוצה לארץ להמשך טיול עצמאי. רובם המכריע של המטיילים כך לא יעשו זאת, כי מלכתחילה אינם מעוניינים לטייל באופן עצמאי וזוהי הסיבה שלקחו טיול מאורגן ומוכנים לספוג את החסרונות שלו: קבוצה שעלולה לעצבן, לוז אינטנסיבי שלא מתאים תמיד לאנרגיות של הודו כאמור לעיל (אם כי חלק מטיולי הבוטיק המאורגנים לוקחים זאת בחשבון). עם זאת, לאלו מכם שאינם שלמים עם צורת טיול זו, אך בוחרים בה בשל החשש לטייל לבד, אני ממליץ על בחינת אפשרות גם במהלך הטיול, של הארכת כרטיס הטיסה והטיול והמשך באופן עצמאי בסיומו של החלק המאורגן בהחלטה ספונטנית שתתבצע שם. לשם כך יש לבדוק עם החברה המארגנת את האפשרות של הארכת הטיסה מבחינת עלות ותנאי כרטיס הטיסה, עוד בטרם היציאה מהארץ. כמו גם במקרים אחרים, סידורים ועניינים פרקטים של הארכת נסיעה להודו כאשר אתה מטייל שם, כתכנית מגירה.
ילדים והורים שמטיילים ביחד
רבים מההורים מטיילים עם ילדיהם. במידה ואתם עושים זאת צפויה לכם חוויה מיוחדת ביחד עם ילדיכם, ולשניכם ביחד עם הודו. במקרה זה תבלו הרבה זמן עם צעירים, אך רוב ההורים שדיברתי איתם העידו כי לא הרגישו “זקנים” אלא ממש אחד מהחבורה.
מתי להצטרף לילד ולכמה זמן?
מומלץ לאלו שעושים זאת – לעשות זאת באמצע הטיול של הילד, ולא בהתחלתו או בסופו. הסיבה לכך היא שבהתחלת הטיול – התהליכים הראשוניים שעוברים המטיילים בהודו רגישים ואינדיבידואלים, ונוכחות ההורה עלולה להשפיע על הילד, בדרך כלל לשלילה והכנסת חרדה. המפגש עם הודו עלול להעלות חרדות ומחסומים וטוב יהיה אם הילד יפגוש אותה בעצמו. המפגש הראשוני עם הודו לא קל, והצורה שבה נעבור אותו תשפיע עלינו גם בשלבים נוספים שיבואו אחר כך ובקשר שנוצר בנינו לבין הודו גם לטיולים בעתיד. בסוף הטיול מוטב לילד להיפרד מהודו לבדו מבלי נוכחות ההורה. הזמן המומלץ לטייל ביחד הוא מספר שבועות, ושוב תלוי כמובן בסוג הקשר. בכל זאת, זה יכול “לשגע” קצת לבלות המון זמן אינטנסיבי ביחד הורה וילד גדול, ברוב המקרים.
דינאמיקת היחסים הורה וילד במהלך הטיול
במקרה ותטיילו עם ילדכם, תגלו כי הוא “לוקח עליכם חסות” והתפקידים יתהפכו (למעט במקרה הלא מומלץ לדעתי כפי שפירטתי של הגעה משותפת להודו מהתחלת הטיול). הילד יוביל אתכם לתוך הודו בבטחה, יראה לכם “כי טוב”…, אפשר לישון, אפשר לאכול, ודרך חוויותיו תיכנסו אל הודו בעצמכם.
הודו היא חוויה אינטנסיבית באופן עצמי, ובמערכות היחסים עם אחרים, כאשר טיול ממושך ביחד בכל מקום בעולם, ובהודו בפרט – מגלה דברים על הדינאמיקה של הקשר והאופי של כל אחד מהצדדים בצורות שבשגרה בארץ אינן בולטות. בפרט נכון הדבר לגבי מערכת יחסים שהיא מורכבת גם כך בין הורה לילד. למרות זאת – הורים וילדים גילו את עצמם ביחד ולמרות המורכבות גילו חברות, כבוד והרפתקה משותפת. החוויה האינטנסיבית כוללת לעיתים גם לינה באותו חדר, ארוחות משותפות, והתרועעות חברתית. במידה והמינון גבוה לכם ביחד – שיקלו בחיוב חדרים נפרדים ובילוי זמן עצמי גם במהלך הטיול שלכם ביחד בהסתובבויות במקומות שונים.
כפי שאמרתי בסעיף טיולי פאר שלעיל, לפנק את הילד שלכם במלון מפואר היא חוויה כייפית ומומלצת. אז מה אם הוצאתם בלילה אחד תקציב של חודש תרמילאי שלם… אתם יכולים להרשות לעצמכם בהודו להתפנק כפי שאי אפשר בשום מקום אחר והילד יהיה מאושר (וגם אתם).
לסיכום
החוויה של מבוגרים אינה שונה משל צעירים בשורה התחתונה – הם עוברים את הקשיים ואת הדברים הנפלאים בינם לבין עצמם, אנשים אחרים, והודו, רק כמובן מפרספקטיבה של גיל אחר. רוב המבוגרים מדווחים על הרפתקה מופלאה מדובר על טיול תרמילאי. ורבים מהם מתמידים בהרפתקות ולעיתים אף בטרקים שמהם צעירים מתייאשים… גם במקרים של טיולים קצרים ו/או מאורגנים, החוויות הכלליות מהודו הן חיוביות מאוד – זוהי הרפתקה שלא תשכחו.
מוכנים לנסוע? הכינו את עצמכם במאמרים אחרים באתר, כאלו שאינם מיועדים רק לקוראים מבוגרים, ברמה הפרקטית והנפשית.