הרידוואר. ברוכים האים לעיר בה מתקיימות המסיבות הטובות באזור.
הרידוואר- רקע
הרידוואר (Haridwar) היא עיר הינדית במלא מובן המילה, והיא נחשבת לאחד משבעת האתרים הקדושים ביותר בדת ההינדו. הרידוואר ממוקמת בנקודה מרכזית חשובה, בין ההימלאיה ומקורות הגנגה לרישיקש. למעשה, הרידוואר היא הנקודה בה נהר הגנגס הקדוש, שמתחיל בהרי ההימלאיה סמוך לגנגוטרי, פוגש לראשונה את המישורים הרחבים של צפון הודו.
הרידוואר נמצאת במדינת אוטראנצ’ל (Uttaranchal) או בשמה החדש אוטרקאהנד(Uttarakhand), במרחק של כ-40 דקות מהעיר רישיקש (Rishikesh). הרידוואר מכונה גם ‘השער לוישנו’ (Gateway to Lord Vishnu), ומשמעותו היא שדרך טקסי הפוג’ה, הביקור והרחצה בגנגס תוכלו להתקרב אל האל וישנו מבחינה רוחנית. הרידוואר הינה עיר צבעונית למדי, למרגלות ההרים, שהנוף סביבה הררי וירוק. נהר הגנגס חוצה את העיר, ובין אזורי העיר מחברים גשרים.
העיר הרידוואר הינה אתר עלייה לרגל עבור ההינדים, ומורגשת בה מאוד אווירת הקדושה. שלושה פסטיבלים דתיים ענקיים מתרחשים בה: Ardhmagh Mela (חצי קומבה-מלה) שמתקיים אחד ל-6 שנים, והפסטיבל המפורסם Kumbh Mela קומבה-מלה, אחד מכינוסי הדת הגדולים בעולם שמושך מליוני מאמינים, ומתרחש אחת ל-3 שנים באחת מארבע ערים קדושות. פירוט תמצאו בהמשך.
אך גם בכל יום של חול, הרידוואר מושכת אליה אלפי מאמינים. המסיבה הטובה בעיר, כבר אמרנו?
פסל גאנש בעיר. צילום: איילת מורנו
הרידוואר – עונה מומלצת
להרידוואר כדי להגיע בין החודשים אוקטובר- מרץ. מזג האוויר בה לא קיצוני כך שלמעשה אפשר להגיע אליה כל השנה, אחרי מרץ עד יוני-יולי ממש חם. ואז מתחילים המונסונים וממש רטוב.
אגב, פסטיבל ארדהא קומבה-מלה הבא יתקיים בהרידוואר ב2016, והקומבה-מלה הבאה בהרידוואר תתקיים רק בשנת .2022
הרידוואר – דרכי הגעה
יש משהו כמו 5 רכבות שיוצאות מדלהי כל יום, החל מהבוקר. זמן הנסיעה משתנה לפי סוג הרכבת כשהרכבת המהירה מגיעה תוך כ-4 שעות כשלרכבות האיטיות יותר לוקח אפילו 8 שעות. כרטיס לרכבות המהירות עולה בסביבות 500-600 רופי ואף יותר (לרכבת סופר מהירה, יותר מ1000 רופי!) אבל כרטיס למחלקה שנייה לרכבת המהירה של שאטבדי עולה סה”כ 130 רופי. אפשר גם לעלות על אוטובוס לוקאל מדלהי (אבל למה?).
רכבות מגיעות גם אל ומיעדים רחוקים יותר כמו:גייפור, קולקטה, וראנסי, אמריצר וכו’.
כמו כן ישנם אוטובוסים (ניתן לברר בסוכניות תיירים) מפושקר, ג’ייפור, שימלה, צ’אנדיגר וכו’.
נסיעה לרישיקש באוטובוס לוקאל שיוצא כל חצי שעה-שעה (עד שעות הערב, 8-8 וחצי) לוקחת שעה ועולה בסביבות ה-50 רופי.
סה”כ הרידוואר עיר מרכזית ומחוברת לא רע בכלל.
הרידוואר- אטרקציות בעיר
האטרקציה המרכזית לשמה רוב התיירים מגיעים לעיר הרידוואר היא טקס הפוג’ה המפורסם בגהאט (אתר טבילה) הר קי פאורי, Har Ki Pauri, מדובר בטקס עוצמתי בו ההודים שרים שירי תפילה לאלים שלהם, מדליקים קטורות ומעניקים להם מנחות, אותם הם משיטים על פני הגנגס. הטקס מתנהל מידי ערב, בין 18:00 ל- 19:00 על גדות נהר הגנגס. המוני הודים מגיעים אל הטקס, מדליקים נרות ומשלחים אותם על מי הגנגס.
פוג’ה בהרידוואר. צילום: איילת מורנו.
באותה גהאט ממש ישנו מקדש שמושך מאמינים רבים לטבול את רגליהם במימיו, מתוך אמונה ששטיפת הרגליים במי הגנגס במקום תטהר את חטאיהם. עוד על יד הגהאט נמצא פסל ענק מימדים של שיווה, שמומלץ ללכת לראות, במיוחד בבוקר כשהשמש לא נמצאת מאחוריו וניתן לצלם אותו.
טהרה בטבילת רגל. צילום: טל גטרייטמן.
אם כבר הזכרנו מקדשים, אז אם הגעתם אל הרידוואר אפילו למספר שעות, כדאי לעשות סיור קצר במקדשים שלה, תוכלו להשיג מפה של הרידוואר מאחד ממשרדי התיירות בעיר ולקחת ריקשה על מנת לסייר לאורך הגנגס.
בחלקו הרחוק של הגנגס מתחיל הסיור הרשמי במקדשי העיר, ונמצאת שם דראמסללה (מעבר לשם של עיר- דראמסללה זהו מקום אליו מגיעים ההודים ללמידה רוחנית במשך שבועות עד חודשים). הנקראת שניקונג’ (Shnikoge). במקום זה ישנות מאות משפחות, קורסים שונים מועברים שם במשך היום ואף ישנו בית ספר קרוב לילדי המשפחות. ישנה אפשרות חווייתית להישאר לישון במקום, וניתן להסתובב שם ולראות את הקורסים השונים המוצעים. יש להגיע כמובן בלבוש צנוע.
מקדש מנסה דווי המפורסם. צילום: נטע ארזי
בנוסף, ישנם שני מקדשים שמומלץ לבקר בהם אשר כל אחד מהם נמצא על הר במקום שונה בעיר. המקדש הראשון, מנסה דווי (Mansa Devi), מוקדש לאלה המגשימה חלומות. כמובן שיש להוריד נעליים בכניסה למקדש אבל אפשר לקחת גרביים בתיק. כהני דת יבקשו מכם תרומות כשתגיעו לרגלי האלה תוכלו לבקש משאלה (וכנראה שהיא שלא תבקש מכם אף לא רופי אחד). המקדש הנוסף הוא צ’אנדי דווי (Chandai Devi). ניתן להגיע אל המקדשים ברכבל (מומלץ) או ברגל. כרטיס לרכבל עולה 58 רופי (נכון לדצמבר 2013). שעות העבודה שלו משתנות וכדאי לברר לפני שאתם עולים מתי הנסיעה האחרונה חזרה למטה. ניתן לקנות כרטיס משולב לשני המקדשים, אשר כולל הסעה בין מנסה דווי לצ’אנדי דווי, וחזרה אל העיר.
הרידוואר של מעלה. צילום: טל גטרייטמן.
מקדש מעניין נוסף הוא מקדש המראות- Pawan Dham. המקדש נמצא מרחק של כ-2 ק”מ מהרידוואר על הדרך לרישיקש. מכל כיוון בו תסתכלו תראו את עצמכם משתקפים ומוקפים באלים שונים ואינסופיים. מקדש מעורר השראה, ואם מזמן לא בחנתם את עצמכם במראה זה הזמן.
אומרים שבהודו יש אין סוף אלים. מקדש המראות. צילום: מקסינה טאומה
קניות בהרידוואר
כיאה לעיר שמארחת מליוני עולי רגל כל שנה, הרידוואר מלאה בשווקים שמציעים מכל טוב. לאורך כל גדות הגנגס ישנו בזאר צבעוני עם חנויות שונות ומשונות שמוכרות שמיכות, תכשיטים, צעצועים, פיצ’פקעס הודי, קטורות, כלי קודש, ממתקים וכל מה שחשקה נפש הודית מימיה. גם מתחת למקדש מנסה דווי ישנו שוק ססגוני. למתחם השוק העוטף את הגנגס מגיעים מהגשר הנמצא על הכביש המחבר בין רישיקש להרידוואר. כל נהג מקומי יוכל לעצור לכם בנקודה הזו ויש מלא ריקשות שתוכלו לתפוס חזרה.
פיצ’פקעס בשווקים של הרידוואר. צילום: נטע ארזי
הרידוואר- אתרים סמוכים
פארק המים פאן ואלי (Fun valley) נמצא כ-40 דקות מהעיר הרידוואר, במשולש הזהב של אוטרקהאנד- בין רישיקש, הרידוואר ודרדון (Deradun). בפארק תוכלו ליהנות משלל בריכות, מגלשות, בריכות גלים, מתקני מים ושאר שעשועים. ניתן להישאר ללון בפארק, ברזורט (אתר נופש) בו ישנם קוטג’ים מפנקים ואף מכוניות מתנגשות! ניתן להגיע לפארק בריקשה, שעלותה 350 רופי לכיוון. הכניסה לפארק עולה 200 רופי.
שמורת קורבט (Corbett India) – נמצאת כשש שעות מדרום מזרח לעיר הרידוואר (בהודו אלו מרחקים קצרים..), גם כן במדינת אוטרנצ’אל. בשמורת קורבט תוכלו לצפות מקרוב בטיגריסים וחיות נוספות. העיר הקרובה ביותר לשמורה הינה רמנגר (Remangar), שממנה ניתן להתארגן די בקלות לסיורים.על מנת להיכנס לשמורה יש להצטייד בפרמיט (אישור מיוחד), אשר עולה 450 רופי לאדם. הלינה בתוך הפארק באיזור שנקרא דיקהלה תעלה 250 רופי לאדם ללילה. נוסף על כך, ג’יפ +נהג מרמנגר יעלה 700 רופי לכל כיוון+ 50 רופי לפרמיט של הנהג. כניסה של רכב לשמורה תעלה כ-150 רופי, ונסיעת ספארי בתוך השמורה תעלה 800 רופי, כאשר חובה לקחת מדריך לספארי, לו תשלמו 250 רופי לסיור. השמורה פתוחה בין החודשים נובמבר ליוני.
פארק המים החוויתי ‘פאן ואלי’. צילום: הילה וייצמן
הפארק הלאומי Rajaji– שוכן בקירבה לעיר הרידוואר ולעיר רישיקש והינו אטרקציית טבע נוספת לחובבי הספארי שביניכם. הפארק מהווה בית גידול טבעי לבעלי חיים רבים כמו פילים אסיאתיים, טיגריסים, נמרים, חתולי בר, איילים, טווסים ועוד. מומלץ לקחת מדריך לסיור בספארי, במיוחד אם אתם מעוניינים לראות חיות נדירות. סיור בספארי אורך כשלוש שעות, בבוקר או בצהריים. מומלץ להישאר ולראות את הפארק בשקיעה. כניסה לפארק עולה 600 רופי לאדם, ובנוסף תצטרכו לשלם 500 רופי מס עבור ג’יפ. בנוסף שכירת ג’יפ תעלה כ-800 רופי (אם אתם מספר אנשים ניתן להתחלק). מדריך ידרוש כ-200 רופי לסיור.
הרידוואר- לינה ואוכל
ברחבי הרידוואר ישנם לא מעט גסטהאוסים (על אף שרוב המבקרים בעיר הרידוואר מגיעים אליה מרישיקש למספר שעות בלבד) ומסעדות ומלונות תוכלו למצוא לכל אורך הבזאר. ברחוב Jassa Ram RD יש מגוון מלונות וגסטהאוסים בכל הרמות. המיקום נוח, קרוב לתחנת הרכבת ואין צורך בריקשה. כמו כן, כדאי לבדוק גסטהאוסים ליד הגהאט הראשית האר-קי פאורי, שם ישנם גסטהאוסים מהם ניתן לצפות בפוג’ה המתקיימת מידי ערב. יש אפשרות גם להכנס לאשראמים שונים לתקופות קצרות או ארוכות ולספוג יותר מהחוויה הרוחנית והחברתית המקומית. שימו לב שבעונות השיא, בעיקר סביב הפסטיבלים, קשה למצוא חדר סביר פנוי.
אחד ממקדשי העיר המפוארים. צילום: איילת מורנו
הרידוואר- קומבה מלה
מקורו של פסטיבל הקומבה מלה (Kumbh Mela) הינו בסיפור מן המיתולוגיה ההינדית, בו האלים נלחמו בשדים, טוב גבר על הרע והצדק ניצח. האלים זכו בסוף הקרב בנקטר החיים ונותרו בני אלמוות. לפי האמונה, טיפטפו במהלך הקרב המדובר ארבע טיפות מן הנקטר אל נהרות בארבע ערים שונות בהודו- אוג’יין (Ujjain), אלהאבאד (Allhabad), נאסיק (Nasik) וכמובן הרידוואר (Haridwar). בערים אלו נחגג הקומבה מלה, מידי שלוש שנים, ובכל פעם בעיר אחרת מתוך הארבע. כך יוצא שבכל אחת מן הערים הקדושות נחגג הקומבה מלה אחת ל-12 שנים.
במהלך חגיגות הקומבה מלה מתכנסים מיליוני הינדים מאמינים אשר מגיעים מכל רחבי הודו אל הכינוס הדתי הגדול בעולם. בשל הכמות העצומה של האנשים אשר מגיעים לאירוע- מוקמת בעיר המארחת עיר אוהלים שלמה. עשרות עד מאות כוהני דת מכל הסוגים (סאדוהים) מגיעים אל המקום על מנת להיטהר, לתת בירכתם לעם ולהציג את התקדמותם הרוחנית. בקומבה מלה ישנם מספר תאריכי תפילה אשר נחשבים על פי האסטרולוגיה ההודית למטהרים ביותר, ואז ההודים מגיעים בהמוניהם.
הרידוואר- מחוץ למסלול
הרידוואר- המלצות מטיילים
הרידוואר- סיכום
אז בין האשראם של הביטלס לחוג יוגה, קחו לכם יום (ואפילו יומיים) כדי לצאת מרישיקש, לחקור ולגלות את העיר שהיא הרבה יותר מתחנת רכבת. מי שהתאכזב על כך שלא יוכל להגיע לורנאסי, יספוג חוויה עוצמתית לא פחות מהטקסים של הרידוואר. הרידוואר, על מקדשיה ואנשיה, משדרת אותנטיות ואווירה שלא תמצאו בכל האתרים התיירותיים בהודו. העיר תגלה בפניכם עוד מין הנסתר והמרתק שיש לתרבות ההודית ולאמונה של דת ההינדו להציע.
יש לכם עוד משהו לספר על המקום? כתבו לנו בתגובות.
הטיפים הטובים יכנסו למאמר, ויזכו את הכותבים בקרדיט.