פונדקאות בהודו
מאמר זה יספק לכם את כל המידע הרלוונטי לגבי תהליך פונדקאות בהודו אשר תופס תאוצה רבה בשנים האחרונות בקרב זוגות ישראלים, אמריקאים ואירופאים.
אספנו עבורכם ידע מקיף בנושא על מנת להבהיר את התהליך תוך ציון מגבלותיו, יתרונותיו וחסרונותיו.
פונדקאות (Surrogacy) הינה אחת הדרכים להביא ילד לעולם במידה ואין באפשרות האישה להיכנס להריון בעצמה מסיבות רפואיות או נפשיות. הסיבות יכולות להיות רבות, ביניהן נשים ללא רחם, ללא שחלות או ללא ביציות, נשים אשר הריון עשוי לסכן את בריאותן באופן משמעותי, נשים אשר סבלו ממספר הפלות ונשים אשר חוו טיפולי פוריות כושלים מספר פעמים. סיבות נוספות לעניין בפונדקאות הינן גבר אשר רוצה להביא ילדים ללא בת זוג או במידה והזוג הינו חד מיני. מאז כניסת חוק ההסכמים לנשיאת עוברים בישראל לתוקף נולדו יותר מ- 100 תינוקות באמצעות תהליך פונדקאות בהודו.
בתהליך זה, העובר נישא על ידי רחם של אם פונדקאית ונמסר לאחר הלידה להוריו המיועדים.
בישראל, אימוץ פונדקאי מתאפשר על פי החוק רק לזוג הטרוסקסואלי (גבר ואישה) הנשואים כדין, על פי חוק הפונדקאות. מסיבה זו, פונים זוגות הומוסקסואלים לבקשת פונדקאות בחו”ל, וישנו ביקוש גובר להליך פונדקאות בהודו.
הביקוש עבור פונדקאות בהודו פופולארי לא רק בקרב ישראלים. ישנם גם זוגות אמריקאים ואירופאים אשר פונים להודו בבקשה לאם פונדקאית כיוון שהם מעדיפים נשים פונדקאיות שעליהן יוכלו לסמוך שלא יושפעו משתייה, עישון ושימוש בסמים – התנהגויות שאינן רווחות בקרב נשים במזרח ובהודו בפרט. גם הזמינות הגדולה יותר שקיימת בהודו לאמהות פונדקאיות מושכת עניין רב בפונדקאות.
צילום:איתי יונאי
ישנם שני סוגים עיקריים של פונדקאות בכלל ושל פונדקאות בהודו בפרט.
הראשון הוא פונדקאות מסורתית או חלקית בפונדקאות כזו האם הפונדקאית תורמת הן את רחמה והן את ביציותיה. ביום הביוץ עוברת האם הפונדקאית הזרעה תוך רחמית. במידה וההיריון נקלט היא נושאת את העובר במשך תשעה חודשים ואחר כך מוסרת אותו למשפחתו. האישה חולקת אותו מטען גנטי עם העובר כיוון שהביצית שלה. זוהי פונדקאות שהינה אסורה בישראל.
הסוג השני הוא פונדקאות מלאה, אשר האם הפונדקאית תורמת את רחמה בלבד. הפריית הביציות נעשית במעבדה. לרחם הפונדקאית מוחזרות אך ורק ביציות מופרות.
פונדקאות בהודו – מידע כללי
הליך פונדקאות בהודו מבוצע על פי נהלי עבודה והנחיות מטעם משרד הבריאות ההודי.
ישנה טיוטה של הצעת חוק עבור הליך זה, אך ההליך טרם עוגן בחקיקה בפרלמנט.
עם השנים התפתחו פסיקות המשפט בהודו לגבי נושא פונדקאות בהודו.
לעיתים על בית המשפט להגיע להכרעות משפטיות בכל הנוגע לנושא של פונדקאות בהודו, והחוקים לגבי פונדקאות בהודו עדיין מתהווים. בתי המשפט בהודו החלו ליישם את הצעת החוק של פונדקאות בהודו.
ראוי לציין כי הצעת החוק של פונדקאות בהודו הינה מפורטת למדי ומסבירה מי כשירה להיות פונדקאית ואלו מרפאות הינן רשאיות לעסוק בפונדקאות. כמו כן, הצעת החוק לגבי פונדקאות בהודו מזכירה כי לאם הפונדקאית אין כל זכויות על הילוד.
צילום:נטע ארזי
תהליך פונדקאות בהודו
תהליך הפונדקאות יעשה תחילה בצורה וירטואלית. את תורמת הביצית יבחר הזוג מתוך פרופילי אינטרנט שישלחו אליו. את האם הפונדקאית לא יפגוש הזוג אך יקבל תמונה שלה ואינפורמציה רלוונטית. כמו כן, במידה ומדובר בזוגות הומוסקסואליים האם הפונדקאית לא תדע על כך, כיוון שיחסי מין בין גברים אינם חוקיים או מקובלים בהודו. בהמשך יעודכן הזוג לגבי מצבו של העובר, כולל תמונות מבדיקות אולטרסאונד וסקירות. למעשה הזוג יגיע לקליניקה בפעם הבאה רק על מנת לאסוף את התינוק.
בבתי החולים בהודו ישנם קריטריונים קפדניים ומחמירים לגבי תהליך הפונדקאות.
על ההורים הפוטנציאליים להיות בגילאים 21-35, נשואים. ההורים הפוטנציאליים נדרשים למסור היסטוריה רפואית מפורטת, היסטוריה אישית וכן היסטוריה משפחתית.
גם היסטוריה של עירויי דם או התמכרויות שונות נלקחת בחשבון אצל מבקשי פונדקאות בהודו. כמו כן הפונדקאית תהיה ללא הפלות חוזרות ונשנות בעברה וללא סיבוכים בהריונות קודמים. תיעשה בדיקה שלפונדקאית ולבן זוגה אין מחלות מין כלשהן, כגון הפטיטיס C ואיידס,VDRL הפטיטיס B.
יעשה גם הסכם פיננסי ומשפטי מפורט בין הפונדקאית לבין בן הזוג המזמין.
במקרה של פונדקאות בקרב גברים הומוסקסואליים ישראלים אשר הינה סוג נפוץ של פונדקאות בהודו, הבאתו של הילד לארץ בהליך פונדקאי לישראל ואזרוחו כרוכים בהחלטה של בית משפט וכן בהוכחת אבהות. פונדקאות זו ייחודית בהיקפה לישראל, ומאז שנת 2008 הינה מתעצמת. מספר האבות אשר הביאו תינוקות לעולם בהליך פונדקאי גדל מאוד.
פונדקאות בהודו – מחיר מוסרי
התרחבותה של תופעת הפונדקאות מן המערב למזרח ובפרט להודו גובה גם מחיר מוסרי. בעשור האחרון התפתחה בתחום הפונדקאות בהודו תופעה של סחר באיברים פנימיים, תעשייה פונדקאית זולה ובמחירים ללא תחרות.
כמו כן, קיימת בעיה אתית עם העובדה שבשל מחירי הפונדקאות הזולים שבהודו הנשים עלולות להיהפך לסוג של רחם נייד להשכרה ויחושו ניצול ופגיעה. מכיוון שנשים אלו חיות בעוני רב- יתקשו לסרב למתן פונדקאות.
על אף זאת חשוב לציין שהחוק דואג שישולם להן שכר גבוה אשר בהודו שווה ערך לשכר של עבודה רבה ומאומצת במשך שנים רבות.
פונדקאות בהודו – הבעיה ההלכתית
על פי ההלכה היהודית, דתו של העובר נקבעת לפי דתה של האם הנושאת אותו, ולא על פי האם אשר מסרה את הביצית, ולכן אם מבצעים פונדקאות בהודו, הרך הנולד לא יחשב ליהודי. מסיבה זו במידה ורוצים שהילוד יוכר כיהודי ע”י הרבנות הראשית לישראל, יש להעביר אותו בארץ תהליך גיור שזו פרוצדורה מעט מסובכת. מצד שני ע”פ חוק השבות בישראל יהודי מוכר גם מי שאבו או סבו הם יהודים ולכן הילד יכול לקבל אזרחות.
הליך פונדקאי בהודו עשוי לעלות בין עשרת אלפים לעשרים וחמישה אלף דולר, כאשר בארה”ב לצורך העניין ידרשו חמישים אלף דולר לפחות עבור הליך שכזה.
מחיר זה כולל את כל ההליכים הרפואיים עד לשלב הלידה של התינוק, תשלום לאם הפונדקאית וכן שתי נסיעות להודו – אחת על מנת להפרות את הביצית והשנייה על מנת לאסוף את התינוק. יש לציין כי עשויים להיות שינויים בעלויות.
שיעורי ההצלחה של פונדקאות בהודו
שיעור ההצלחה בה נולד תינוק והזוג המזמין נושא אותו הביתה הוא בסביבות ה-45%.
סיכוי זה הינו במקרה של ביציות טריות. במקרה של ביציות קפואות הסיכוי הינו של 25%.
אחוזי הצלחה יחסית גבוהים ועלויות נמוכות, מעלים את מידת הפופולאריות של תהליך פונדקאות בהודו. בשל כך זוגות רבים מרחבי העולם מחפשים אחר פונדקאות בהודו.
*יש לציין, כי שיעורי ההצלחה מתייחסים לכל ניסיון של הפרייה. יש מקרים רבים בהם הזוג מנסה את מזלו מספר פעמים.
כתיבה: נטע ארזי