Categories
ללא קטגוריה

קטמנדו

קטמנדו. כל מי שנוסע לנפאל ילמד להכיר אותה וישא אותה בליבו הלאה, החל מהמנטרות המתנגנות ברחובות הטאמל, ועד ה'שלום למלך'- הקינוח האגדי שמוגש אצל קוקי-וואלה בסמטה. אבל קטמנדו טומנת בחובה יותר מכפי שחשבתם; צאו מגבולות הטאמל והרשו לכל החושים להסחף במערבולת הריחות, הצבעים המראות והצלילים של העיר התוססת ביותר בנפאל.

סימטה בטאמל. צילום:דותן ננר

קטמנדו – רקע

קטמנדו (Katmandu) היא בירתה של מדינת נפאל, השוכנת בעמק קטמנדו. זוהי העיר הגדולה ביותר והמודרנית ביותר בנפאל. קטמנדו היא עיר בעלת קסם רב, תיירותית ומזמינה, ויש בה את כל השפע שניתן להציע לתייר – מגוון מסעדות, חיי לילה, חנויות מזכרות והלבשה, סוכנויות נסיעות ואינטרנט בכל פינה, וכל העולה ברוחכם. מעל הכל, קטמנדו היא עיר יפהפייה בעלת ארכיטקטורה מרשימה, מבנים עתיקים, ועשרות מקדשים ופסלי אלים המפוזרים בעיר. בין אתריה הבולטים ביותר של קטמנדו: כיכר דורבאר המרשימה, בה נמצאים מקדשים רבים ועתיקים והן מבנים ממשלתיים גדולים, מקדש הקופים, אשר שוכן במעלה גבעה ומשקיף אל העיר, ופאשופוטינאת’- מקדש מיוחד במינו, עליו תקראו בהמשך.

אתריה המיוחדים של קטמנדו עשויים להיות פתיח טוב במיוחד עבור טיול בנפאל כיון שיסייעו לכם להכיר את התרבות הייחודית של נפאל מקרוב.

מזג אויר בקטמנדו

קטמנדו –  נקודות מרכזיות בעיר

כשתגיעו לקטמנדו, סביר להניח שתתמקמו בטאמל, רובע שהפך למרכז התיירים של קטמנדו.

רחובות הטאמל נמצאים בעיר העתיקה, מרחק הליכה מכיכר דורבאר המרכזית. בטאמל מבחר גדול של מלונות וגסטהאוסים (על לינה נפרט בהמשך), מסעדות מכל הסוגים, שווקים וחנויות מזכרות, סוכנויות נסיעות, פאבים ומועדוני לילה.

אזור הטאמל מתוייר להפליא, ולא פעם יזרקו לכם מילים בעברית. גם שלטים בעברית מתנוססים פה בגאווה.

כעשרים דקות הליכה מן הטאמל נמצאת כיכר דורבאר (Durbar square), בה מתרכזים מבנים עתיקים וחשובים ובהם מקדשים שונים וארמון המלך העתיק (על מנת להיכנס אליו יש צורך באישור מיוחד).

בכיכר דורבאר נמצאת גם חצר ה- ‘קומארי בהוואן’, משכנה של הקומארי המלכותית. קומארי הינה ילדה-אלה המקודשת כבר מילדותה ונמצאת כל ילדותה במקדש. בכניסה למתחם שמירה אדוקה ולתיירים אין אפשרות להיכנס ולראות את הקומארי. אך אם יתמזל מזלכם או אם תעמדו מספיק זמן מול משכנה של קומארי, יתכן ותזכו לראות אותה מציצה מן החלון ואולי אף מנופפת לכם. תופעת הקומארי היא עניין שנוי במחלוקת בנפאל, כיוון שנערות אלה ומשפחותיהן ננטשות ע”י הדת לאחר שהקומארי הגיעה לבגרות והוחלפה ע”י ילדה אחרת. לקומאריות לשעבר אין אפשרות להתחתן למשל והן לא זכו לחינוך פרקטי בילדותן שיכין אותן לחיים הבוגרים.

מקדש הקופים- סוואיאמבונאט (Swayambhunath) בנוי על אחת הגבעות ממערב לקטמנדו. במקום ישנו קומפלקס של מקדשים קטנים ופסלים, אך לב העניין הוא הסטופה הבודהיסטית המרשימה, בת כ-2500 שנה. שמו של המקדש התקבל בשל הקופים הרבים שגרים בו. בעיני המאמינים קופים אלו נחשבים קדושים, ומשום כך מרשים לקופים להתנהג אפילו בעזות מצח, ולנסות לגנוב חפצים מתיירים המגיעים למקדש. המקדש נמצא במרחק עשר דקות נסיעה, או ארבעים דקות הליכה מן הטאמל. אם תרצו לבקר שם, קחו בחשבון טיפוס על מסלול מדרגות המוקף בפסלים. הקופים כבר יובילו אתכם אל ראש הגבעה והמקדש (סטופה) שבראשה. ישנה תצפית יפה על קטמנדו מן הסטופה, הנחשבת למפורסמת ביותר בנפאל.

 

ילדי קטמנדו. צילום: דותן ננר

פאשופטינאת (Pashupatinath) הוא מקדש החשוב והקדוש ביותר שקיים בנפאל. הוא ממוקם סמוך לקטמנדו בו נערכים מידי ערב טקסים שונים, ביניהם הקפת הכיכר שבמקדש והדלקת נרות. בשעות הבוקר מתקיים במקדש טקס של שריפת גופות, הפתוח למבקרים.

הכניסה למקדש עצמו אמנם אסורה לזרים אשר אינם נחשבים בעיני הנפאלים כמאמינים, אך סביב המקדש פזורים שפע של מבנים עתיקים, מקדשים, סאדהואים (פרושים הודים), אנשים צבועי פנים וקופים.

באזור המקדש נמצא נהר ה-Bagmati בו מתקיים טקס שריפת הגופות המסורתי, שבו אפשר לצפות מקרוב ואף לצלם. זוהי חוויה מיוחדת במינה.

המפורסם שברחובות קטמנדו הוא רחוב פריק (Freak) שקיבל את שמו כאזכור להיפים של שנות השישים. הרחוב מתפתל מדרום לכיכר באסאנטפור (Basantapur). ברחוב תזהו ריח של קטורת מתוקה, וילדים מנפנפים גלגלי תפילה, שתוכלו לראות בהרבה מקומות ברחבי נפאל. אנשים מסובבים את הגלגלים בכל פעם שעוברים לידם, והם נושאים עליהם מנטרה. הבודהיסטים מאמינים כי הסיבובים האלו יביאו להם מזל ואף יאריכו את חייהם.

אם תחליטו לצאת מהאזור המתוייר של קטמנדו, תגלו  נופך שונה של העיר המגוונת. תראו הרבה שכונות עוני, בהן יש לא מעט דיירי רחוב, או הומלסים בלשון העם, וקשה לראות מדרכות ברחבי קטמנדו.

נשים צבעוניות סביב כיכר דורבאר. צילום:נעמה – בן אבו

רשת מרכזי הקניות בהאטבהאטני (bhatbhateni–  אם חשקה נפשכם לעשות הפסקה מההתמקחות האינסופית בכל רכישה שאתם עושים, צאו לכמה שעות אל אחד מ-5 מרכזי הקניות הענקיים בשם bhatbhateni (ממש כמו קניוני עזריאלי). במרכזים אלו תוכלו למצוא כל מה שחפצה נפשכם, החל מבגדים, כלי בית, תרמילים ונעליים וכלה בסופרמרקט גדול. כל החנויות והרשתות מפוזרות על פני מספר קומות של חווית קנייה שלא ציפיתם לה.

קיר השלום–  ביוזמתו של שגריר ישראל בנפאל מר חנן גודר, יצא לדרך פרוייקט יוצא דופן המשותף לישראל וקטמנדו – פרוייקט ‘קיר השלום’. תרמילאים ישראלים, ילדים נפאלים, ומתנדבי הארגון “תבל בצדק” עיטרו קיר בשכונת Lazimpat בסיסמאות שלום ובציורי קיר צבעוניים.  ההליכה לאורך הקיר הזכירה לנו במעט את חומת ברלין המרהיבה, האומנות והמסרים שמועברים דרכה, כך שהקיר זכה גם לכינוי “חומת ברלין של קטמנדו”. תוכלו לזהות על החומה את הכתובות בעברית ונפאלית, ודגלי ישראל ונפאל המקשטים אותה. הקיר נחנך במאי 2013, בקרב המוני צופים, ובצעדת דגלים אל שגרירות ישראל הנמצאת 10 דקות הליכה משם.

השוק הסיטונאי–  הליכה לשוק הסיטונאי של קטמנדו הנקרא Kalimati בשעה 4 בבוקר היא חוויה מיוחדת! בשעות האלו נפרקת כל התוצרת החקלאית המגיעה אל קטמנדו מרחבי נפאל.  מדובר בחווית פולקלור מדהימה בה תוכלו להתרשם מהתוצרת הנכנסת לעיר, מהסבלים, מהרוכלים הצועקים, מנשות השוק, והילדים הנושאים את הסלים תמורת מספר פרוטות. מומלץ לבדוק באיזה ימים השוק פעיל (כנראה בימות השבוע ולא בסוף השבוע).

הפסל הגבוה של שיווה – Kailashnath Mahadev מזרחית לקטמנדו ולבקטפור, בדרך לדוליקל, נמצא הפסל הגדול ביותר של שיווה בנפאל, וכנראה שמדובר בשיווה הגבוה ביותר בעולם כולו. הפסל הענק, שמתנשא לגובה 143 מטרים, עשוי נחושת ברובו הוצב כאן למטרות תיירות, ולאו דווקא בשל חשיבות דתית מיוחדת של האתר.

מלונות יפים בקטמנדו– גם אם אין לכם את התקציב הדרוש כדי ללון בהם (סכומים שמגיעים גם ל-200 דולר ללילה), מומלץ להגיע ולבקר במספר מלונות מרשימים בקטמנדו, ולו רק בשביל לשתות כוס תה. אחד מהם הוא מלון Dwarika. במלון זה אוסף של עבודות עץ מדהימות ששולבו בבניין המשמש היום מלון.  יצירות העץ נלקחו מעשרות אתרים ברחבי נפאל וניתן להגיד כי זהו מוזיאון של ממש!  מלונות יפים אחרים הינם Hyatt שבצפון העיר,  וגם מלון הנמצא ביער ליד קטמנדו הנקרא Gokarna Resort.

קטמנדו – לינה

ברחוב הטאמל נמצאים גסטהאוסים לרוב.

במחירים סבירים- בעונת התיירות המחירים עשויים לקפוץ אפילו פי שלושה אז רצוי לעשות סיבוב עד שמוצאים חדר במחיר הוגן. או לבחור ממגוון הגסטהאוסים שבאינדקס האתר ואף לקבוע איתם מראש.

כדאי לשאול חברים שהיו בעיר לפניכם להמלצות- כך תוכלו לחסוך סיבובים. אם בכל זאת אתם מעוניינים לבדוק את הגסטהאוסים בעצמכם- בכניסה לטאמל נמצא בית חב”ד שם תוכלו להניח את התיקים ולהתרענן לפני שתצאו לחיפוש הגסטהאוס. על חלק מן הגסטהאוסים תראו מדבקה המציינת שהם מומלצי לונלי פלנט- זה אומר שמישהו כבר בדק את המקום ואישר אותו, יתכן שהמקום יעלה מעט יותר בשל כך.

קטמנדו – אוכל, קניות וחיי לילה

באזור הטאמל במרכז קטמנדו יש שפע במסעדות ובתי קפה ידידותיים. שימו לב כי בשונה מהודו, משלמים כאן טיפ (הכלול במחיר הסופי) ואף מס ממשלתי. באזור הטאמל המיסים עשויים להיות גבוהים במיוחד. בטאמל ישנם אף סופרים רבים שתוכלו למצוא בהם מגוון של מוצרי מזון ועוד, מה שיקל עליכם את ההצטיידות לפני יציאה לטיול.

נפאל אינה שמרנית כמו הודו בענייני המזון ותוכלו למצוא כאן בשר בקר, אך גם לחובבי אוכל צמחוני יש מסעדות רבות. מסעדת OR2K קיימת בגרסא צמחונית ובגרסה בשרית ומכילה תפריט מדהים, שמוצג אפילו בעברית.

חיי הלילה כאן מפותחים יחסית לנפאל, ישנם מספר פאבים, מועדוני קריוקי ומועדוני לילה (ביניהם לא מעט מועדוני חשפנות).

פגודה באזור הטאמל. צילום: אריה מאיר

לבושה לחג בקטמנדו. צילום: נטע ארזי

קטמנדו – אתרים ואטרקציות בעמק קטמנדו

העיר קטמנדו היא נקודת מוצא מרכזית או תחנת מעבר לאתרים רבים בנפאל. אזור עמק קטמנדו מציע שפע אפשרויות לטיולים יומיים, טיולים ארוכים וספורט אתגרי כמו באנג’י (השני בגובהו בעולם), רפטינג, סווינגס (דומה לבאנג’י,רק שהקפיצה לא נעשית הפוך אלא ישר) ומצנחי רחיפה.

פעילויות ספורט אתגרי מוצעות על ידי סוכנויות הנסיעות, והמחיר לרוב כולל הסעה למקום וארוחה אחת לפחות.

ישנם מספר אתרים מרכזיים סביב העיר קטמנדו המומלצים לטיול יומי:

פטן (Patan)- עיר מרכזית הנמצאת במרחק של חצי שעה נסיעה מהטאמל. בפאטאן ישנה כיכר דורבאר נוספת, גדולה יותר ומרשימה יותר מזו הסמוכה לטאמל. היא גם המרשימה ביותר מכל כיכרות דורבאר שבעמק קטמנדו.

בהאקטאפור (Bhaktapur)- עיר מעניינת ומרכזית שנמצאת כשעה נסיעה באוטובוס מהעיר קטמנדו. בהקטפור היא העיר שהכי פחות ניזוקה מפגעי הזמן בנפאל, ונשמרה בה בצורה מדהימה אוירה של ימי הביניים. בעיר שלל מקדשים וסמטאות מעניינים, וכמובן, כיכר דורבאר.

הכפר נאגארקוט– נמצא במרחק של כשלוש שעות נסיעה מקטמנדו באוטובוס או באופנוע. ממוקם בין רכסי הרים, מקום שקט עם נוף יפה ושלווה. מומלץ לנסוע כדי לראות את השקיעה.

העיירה דוליקל (Dulikel) ממוקמת מעל לעמק קטמנדו, על רכס ההרים בדרך הראשית המחברת את קטמנדו עם להאסה בירת בטיבט. בדוליקל ישנה תצפית מרהיבה בזריחה על רכס ההימלאיה. בנקודה בה יושבת דוליקל הנוף משתנה משדות אורז פוריים המאפיינים את עמק קטמנדו, ליער סבוך של עצי מחטים ופרחי רודודנדרון (הפרח הלאומי של נפאל).

קטמנדו – טרקים סביב

באזור קטמנדו תוכלו לצאת לטרק האגמים הקפואים – טרק של חמישה ימים, המתחיל בעיירה דונצ’ה. מרחק העיירה הוא כתשע שעות נסיעה מקטמנדו, והנסיעה יכולה להיות מייגעת, קחו זאת בחשבון. תוכלו גם לטייל באזור עמק לאנג-טאנג. גם טרק זה מתחיל בעיירה דונצ’ה, וממשיך אל עמק לאנג-טאנג המרשים. העמק מוקף פסגות וקרחונים, ומסתיים באזור פרשת המים של ההימלאיה בגובה 4000 מטר. מנקודה זו ניתן להמשיך לטרק האגמים הקפואים. טרק הלאנטאנג נמשך כעשרה ימים.

נוסף לאלו, גם לטרק האוורסט הידוע תוכלו להגיע בטיסה מקטמנדו, או באוטובוס לעיירה Jiri  (מה שמאריך את הטרק בשבוע). חשוב לציין שעבור הטרקים בנפאל נדרש אישור אותו יש להוציא לפני היציאה לטרק ולהציגו בנקודות מסוימות במהלך הטרק. עלות פרמיט (אישור) של טרקים באזור קטמנדו היא כ-1200 רופי (60 ₪ בערך(. אל תנסו לצאת לטרק ללא פרמיט כי אם תעצרו לביקורת תשלמו הרבה יותר, מה גם שהפרמיטים עוזרים לנפאלים לנהל את הטרק- כך הם יודעים בכל רגע נתון מה כמות האנשים שנמצאת בו ויכולים למנוע הצפת יתר של האזור, ואף לאתר מטיילים שצריכים חילוץ בעת הצורך.

אזור לאטאנג. צילום:דותן ננר

קטמנדו – מחוץ למסלול

קטמנדו – המלצות מטיילים

קטמנדו – סיכום

קטמנדו היא עיר מרתקת, אשר תחשוף אתכם לתרבות הנפאלית, להינדואיזם ולבודהיזם בכל מקום אשר תיפנו. בכל סמטה בעיר מסתתרת הרפתקאה חדשה. נסו להתיידד עם מקומיים, להם יש הרבה אור לשפוך על העיר, סביבותיה והתרבות המקומית.

לעיתים מגיעים לעיר ומייד רוצים להתחיל את ה- ‘טיול האמיתי’ אך קטמנדו בהחלט שווה השקעה של מספר ימים בהם תטיילו באתריה ובסביבתה. במידה ואינכם מוצאים לעצמכם עניין מיוחד, תוכלו להיכנס לאחת מסוכנויות הנסיעות (או יותר מאחת…) ולקבל מידע רב ומגוון בנוגע לאפשרויות המוצעות בעיר לתיירים. ישנם שפע של סיורים יומיים מודרכים המוצעים בסוכנויות. היכרות מעמיקה עם אתריה של בירת נפאל תסייע בהמשך להבנתכם את רוחה של נפאל ואורח החיים בה.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *