Categories
ללא קטגוריה

ניו דלהי

ברוכים הבאים למאמר המלא על ניו דלהי, בירתה של תת היבשת ההודית.
כאן תוכלו להכיר את העיר שמקבלת את פני רובנו להודו, ולמצוא כל מידע שאתם חפצים לדעת על העיר המדהימה הזו; דלהי טומנת בחובה הרבה הפתעות שעליהן אתם עדיין לא יודעים. מוכנים להתחיל?

(50) hodu.co.il // דלהי – YouTube

דלהי – רקע
מאמר זה מתייחס לטריטוריית הבירה הלאומית דלהי (National Capital Territory of Delhi-NCT). בתוך טריטוריה זו נמצאת המטרופולין דלהי, הידועה כיום בשם “ניו דלהי”.
טריטוריית האיחוד דלהי מנוהלת במשותף על ידי: ממשלת הודו, ממשל מקומי ושלושה תאגידים עירוניים- “מועצה עירונית ניו דלהי” המהווה את עיר הבירה של הודו, “התאגיד העירוני של דלהי” ו”מועצת מחנה דלהי” (בפיקודו של הצבא ההודי).
דלהי הינה המטרופולין ה-8 בגודלו בעולם באוכלוסייה, והשני בגודלו בהודו לאחר מומבאי (Mumbai). מבחינת השטח היא הגדולה בהודו. בשטח מטרופולין דלהי מתגוררים מעל 18 מיליון בני אדם.
על פי המיתולוגיה ההינדית, במקום שבו שוכנת דלהי של ימינו שכנה עיר אגדתית בשם אינדראפראשטה, אשר הינה חלק מסיפור ‘המאהאבהארטה’ שהתרחש לפני 3,000 שנה.
בשנת 1857 פרץ מרד ההודים בבריטים, ואז צרו על דלהי הישנה חיילים בריטים במשך ארבעה חודשים וכבשו אותה לבסוף.
גשם וטמפ’ ממוצעים בדלהי- חם, רטוב ומגניב.
דלהי – דלהי העתיקה (Old Delhi) נבנתה על ידי השליט המוגולי שאה ג’האן (אותו אחד שבנה את הטאג’ מאהל) ב-1638, והוקפה בביצורים אדירים. דלהי העתיקה שוכנת על הגדה המערבית של נהר היאמונה, שהינו אחד מיובלי הגנגס, ומיושבת ברציפות כבר מן המאה ה-6 לספירה. שמה המקורי של דלהי העתיקה הוא שאהג’אהנאבאד’, והיא מתחם קצבי ועמוס במיוחד, דרך אגב, בהינדית דלהי נהגית פשוט “דילי”.
תחומה של דלהי העתיקה נמתח מן המבצר האדום שבמזרח, ועד למיין בזאר שבמערב.
את דלהי העתיקה מאפיינים צפיפות וזיהום רבים וקשים, אך עם זאת יש בה הרבה עניין- ריחות, צבעים וצלילים, ורחובות תוססים. בתחום דלהי העתיקה מצויים כמה מן הבניינים היפים והמושקעים בעולם, ביניהם המבצר האדום (Red Fort) ומסגד הג’אמה (Jama Masjid) הענק.
המבצר האדום. צילום: משה טובול
המבצר האדום Red Fort – הנמצא בדלהי הישנה הוא כשמו, אדום וענקי, ואת חומתו האדומה ניתן לראות לא מעט כאשר נוסעים בכבישיה של דלהי. המבצר, כמו אתרים רבים אחרים בדלהי פתוח בין 9:00 ל-17:00 ויש עלות כניסה אליו (2 דולר). בימי ראשון המבצר סגור. מומלץ להגיע אליו בריקשה, נסיעה די חויתית, מאחר והוא נמצא בחלקה הצפוני של דלהי.
מסגד הג’אמה Jama Masjid – מומלץ מאוד לביקור, זהו המסגד הגדול ביותר בהודו והינו מרשים ביופיו. חצר המסגד יכולה להכיל עד כ-25 אלף מתפללים בו זמנית. יש לחלוץ נעליים בכניסה ולשלם דמי כניסה, ויתכן שיבקשו מכם להתעטף במטפחת.
 
מסגד הג’אמה (Jama Masjid) המרשים בשקיעה. צילום: נטע ארזי
 
 
דלהי – ניו דלהי
העיר ניו דלהי, שלמעשה הינה מועצה מוניציפאלית, הינה עיר הבירה של הודו, ומהווה ישות נפרדת אחת (מתוך שלוש) בטריטוריה של הבירה הלאומית דלהי.
קצת מבלבל 🙂 אך הנה, עשינו לכם סדר.
בעיר ניו דלהי ממוקמים מוסדות ממשלת הודו החשובים – מושב הממשלה ומשרדי הממשלה המרכזית, משרד ראש הממשלה ומגוריהם של כל אנשי הממשל והצבא.
ניו דלהי זו עיר שכדאי מאוד להישאר בה מספר ימים, היא מגוונת ומעניינת מכל הבחינות.
יש בה תרבות עשירה, בנייה מפוארת, הבדלים קיצוניים בין עושר לעוני, מסעדות מצוינות, שווקים עצומים ופארקים רחבי ידיים.

דלהי – יהודים בדלהי
יהודים הגיעו לדלהי בשנות ה-30 של המאה הקודמת, בעיקר כסוחרים מקהילת בומביי (כיום מומבאי). כיום נמנות עם הקהילה היהודית של דלהי משפחות בודדות, יש בית כנסת אחד ובית קברות יהודי. מעבר לקהילה היהודית, בתחומי דלהי שוהים ישראלים רבים ויהודי תפוצות אשר עובדים בעיר, או שעוברים ממנה לשאר המדינה. בשנת 1993 התחילו לפעול ברחבי דלהי שליחים מטעם חב”ד המפעילים את בית חב”ד- וממוקמים באזור התרמילאים Paharganj המכונה גם מיין בזאר.
‘התצפיתן’ של המיין בזאר. צילום: נטע ארזי
 
דלהי – אתרים ידועים בדלהי
המקדש הבהאי בניו דלהי (מקדש הלוטוס) – הינו אחד מן המבנים המרשימים בהודו. מזכיר מעט בצורתו את בית האופרה של סידני.
המקדש המיוחד מוקף בגנים, ובתוכו נמצא מוזיאון המספר על הדת הבהאית ומרכזיה בעולם (כולל המרכז של הדת כולה בחיפה). הכניסה חינם, אפשר להביא מצלמה אך לא לצלם במקדש עצמו. במוזיאון ישנם מתנדבים שמעבירים הדרכה לתיירים בחינם, ועונים על כל שאלה. יש במוזיאון גם פליירים עם הסברים בהרבה שפות.
ניתן להגיע למקדש במטרו של דלהי, כשיורדים בתחנת Nehru Place ומשם הולכים ברגל כרבע שעה. פתוח מ-9:00 ועד השקיעה.
שער הכניסה לניו דלהי. צילום: נטע ארזי
מקדש אקשטרדהאם הוא מקדש יפה ומרשים, ויש האומרים מן היפים בהודו.
בערב מתקיים בו מופע מזרקות (יש צורך לקנות כרטיס למופע). רצוי להגיע לפני השעה 17:00 כיוון שסמוך לשעה הזו סוגרים את הכניסה למקדש.
כדי להגיע למקדש- לוקחים מטרו מאזור המיין בזאר – לא הרכבת הראשית אלא רכבת מטרו עילית, יורדים בתחנה הנקראת אקשטרדהאם וממנה כבר תראו את המקדש.
מקדש אקשטרדהאם- צילום מתוך ויקיפדיה
במרכז דלהי נמצאות רוב האטרקציות התיירותיות, ונמצא בה מתחם של מבני הממשל והמקדשים הגדולים של העיר. את מרכז המתחם חותכת שדרת רג’אפאת (Rajpath)- דרך המלך, שהינה מעוטרת בבריכות נוי, מדשאות וגנים. בשדרה תמצאו את שער הודו ואת בית משכן הנשיא.
שער הודו India Gate – בדומה לשער הודו המפורסם במומבאי, גם בעיר דלהי נמצא שער העיר המפואר,המתנשא לגובה של 42 מטרים. השער ניצב בקצה המזרחי של שדרת ראג’פאת ולמעשה מהווה מצבת זיכרון שעוצבה על ידי אדריכל בריטי, בדמות שער הניצחון שבפריס.
‘שער הניצחון’ של דלהי. צילום: משה טובול
על פני המבנה חרוטים שמותיהם של מעל 85,000 חיילים מצבא הודו שנהרגו במלחמות בהן לקח חלק צבא הודו .סביב השער ישנה מדשאה ענקית בה אפשר לשבת לפיקניק או לנוח.
אפשר לצפות בחילופי משמרות של חיילים הנערכים במקום ואפשר לשוט בסירה באגם הקטן שליד.
משכן הנשיא של דלהי Rashtrapati Bhavan – זהו מבנה ענק ורוד שצורתו H והוא ניצב על גבעת ראיסינה (Raisina).
המבנה המרשים שהוקם בתקופת השלטון הבריטי בהודו ‘זכה’ להסתייגויות מצד מנהיגי הודו השונים, כנראה בשל אופיו הבריטי.
זהו מבנה מפואר למדי, בעל כיפות מוגוליות ורקמות הודיות יפות על קירותיו. כמו כן, חיילים צועדים לפני שערי הברזל שלו מידי שבת בין השעות 9:30 ל-10:30.
ברחבי דלהי מבנים מפוארים לצד גנים רחבי ידיים. צילום: משה טובול
רטג’ ג’האט הוא אתר שריפת הגופות של מנהיגי הודו. בקירבתו נמצאים אתרי השריפה של גופות מאהאטמה גנדהי, גוואהרלל נהרו ראש הממשלה הראשון, אינדירה גנדי, בנה ראש הממשלה ראג’יב גנדי ועוד. במקום ישנו מוזיאון קטן המוקדש לגנדהי.
מצפה הכוכבים ג’נטאר מנטר Jantar Mantar זהו המצפה הגדול והמפורסם ביותר בהודו.
המצפה פתוח כל יום בין 9:00 עד 19:00 ועולה 50 רופי לאדם.
נמצא ברחוב סנסאד מארג, בין קונאט פלייס ורשטפאטי בהוואן.
לאקשמי נאריאן Lakshmi Narayan הוא מקדש יפהפה ומצועצע גם יחד. הוא נבנה ב-1622 עבור אלת המזל והעושר לאקשמי ובן זוגה וישנו, בסגנון של מזרח הודו. אין כניסה עם מצלמות או נעליים אבל אפשר לצלם מבחוץ.
לאקשמי נאריאן – צילום מתוך ויקיפדיה
 
דלהי – חשוב להכיר
המיין באזר הוא אחד המוקדים החשובים עבור תיירים בדלהי ועבור ישראלים בפרט. הרחוב מנקז אליו פחות או יותר כל מה שתייר צריך. אם אתם רק עוברים בעיר בדרככם ליעד הבא, זה ללא ספק צומת דרכים חשוב- יש כאן את כל סוכנויות הנסיעות וכל עסק שתצטרכו כדי להסגר על עצמכם להמשך הדרך.
הצבעוניות היא חלק מן היופי של דלהי. צילום: נטע ארזי
דלהי – אוכל וקניות בדלהי
 
כדאי לכם להכיר את הקונאט פלייס (Connaught Place)- זהו מתחם ענקי בצורת כיכר (סוג של כיכר המדינה אצלנו רק הרבה הרבה יותר גדול)
וזהו האיזור הטוב ביותר לבילויים כאן. חנויות מערביות, רשתות ענק כמו מרקס אנד ספנסר וגאפ, פיצה האט, מקדונלדס, בנקים וכספומטים, סניפים של חברות תעופה, מלונות יוקרה, מסעדות ועוד ועוד. הכיכר עצמה מאוד יפה ושווה להגיע כדי לראות את החלקה המערבית המדהימה הזו בליבה של דלהי הסואנת. האוכל בדלהי מגוון מאוד – ישנן מסעדות זולות עד יקרות מאוד.
במיין באזר תוכלו למצוא מגוון של מסעדות עם אוכל אסייתי, הודי, סיני, קונטיננטלי וגם ישראלי. מסעדה מומלצת מאוד נמצאת במלון בשם Malhorta וזהו גם שמה של המסעדה.
תוכלו למצוא שם תפריט עשיר מכל העולם, המנות טעימות עד מאוד והמחירים סבירים למדי.
אם אתם מחפשים מזכרות, בגדים זולים ושאר אביזרים- הכל תוכלו למצוא בחנויות השוקקות של המיין באזר, יש שם הכל מהכול ואפשר להתמקח כמה שרוצים.
במיין בזאר יש גם שוק פירות וירקות, וכיף לפתוח שם את הבוקר עם פירות צוננים.
תראו במיין בזאר לא מעט שלטים משעשעים בעברית – והם כבר יכוונו אתכם לאן שאתם צריכים.
תגלו כאן פירות שאתם לא מכירים… צילום: נטע ארזי
אם אתם חובבי שווקים, יש בתחומה של דלהי מספר שווקים אשר שווה להגיע אליהם.
המוכר שבהם הוא צ’אנדני צ’וקChandni Chowk והוא נמצא בדלהי הישנה וכולל בתוכו שוק סואן, את מסגד ג’מעה ואת המבצר האדום.
למעשה צ’אנדני צ’וק הוא הרחוב הראשי של אולד דלהי, ובו אמני רחוב, שווקים, רוכלים, תנועה רבה וניחוחות של תבלינים ועוד כל מיני דברים. הצ’אנדני צ’וק משמש גם כמתחם המצעדים והתהלוכות של דלהי. צ’אנדני צ’וק נמצא בין המבצר האדום למסגד פאטפורי (Patpuri) ואפשר להגיע לשם במטרו.
 
בכיכר הקונאט פלייס, סמוך לתחנת הרכבת ישנו שוק ‘פאליקה בזאר’- זהו שוק תת קרקעי שהינו צפוף במיוחד בסופי שבוע. בשוק ניתן למצוא זיופים של מותגים שונים, אך המחירים מופקעים וצריך להתמקח הרבה לפני שקונים.
עשר דקות הליכה משם נמצא השוק הטיבטי Janpath. שוק זה ממוקם חלקו בחנויות רחוב , ובנוסף ישנו מדרחוב של 100 מטר ובו המון דוכני בגדים- עודפי יצוא. המחירים טובים אבל עדיין כדאי להתמקח.
שוק Lajpat Nagar הינו שוק ידוע נוסף בעיר דלהי. בשוק ניתן למצוא הכל- פירות וירקות, בדים, דיסקים ושאר מזכרות. ברחובות ליד השוק חנויות מסודרות וישנן הרבה תחנות בהן עושים קעקועי חינה מושקעים.
הכל יש לו על הריקשה… צילום: משה טובול
 
דלהי – לינה בדלהי
על מנת להגיע ליעד משדה התעופה- ישנו שירות בשדה התעופה של ניו דלהי שנקרא pre paid taxi וזה דלפק בו משלמים מראש עבור הנסיעה ומקבלים פתקית אותה מוסרים לנהג. רצוי מאוד להשתמש בשירות הזה בכלל בתוך דלהי כי הנהגים מאוד תחמנים. יש גם אפשרות להגיע ברכבת התחתית של דלהי שתיקח אתכם כמעט עד המיין באזר.
טווח המחירים בגסט האוסים בעיר דלהי לא משקף את מרבית הודו, הוא יקר יחסית- בין 400 ל-600 רופי ללילה בממוצע. יש לזכור שזוהי עיר הבירה ועל כן המחירים הגבוהים.
מקומות פופולאריים ללינה הם: מיין בזאר(הפופולארי ביותר), איזור הקונאט פלייס, הרובע הטיבטי.
איזור Paharganj או כפי שהישראלים מכירים אותו- מיין בזאר, הוא המקום אליו מגיעים תחילה רוב הישראלים לאחר נחיתתם בדלהי. אם אתם מחפשים מקום לנחיתה רכה בעיר דלהי ובהודו בכלל- סביר כי תגיעו למיין בזאר. אם זו הפעם הראשונה שלכם בהודו- תרצו או לא תרצו אתם תחטפו את השוק. ריח חזק של שתן, ריקשות כמעט ידרסו אתכם, אנשים יגעו בכם, קבצנים יתחננו אליכם, והודים ינסו למכור לכם כל מיני דברים ויקפצו עליכם מכל פינה.
צריך כמה שעות כדי להירגע ולהבין איפה אתם נמצאים, ותוך יום הכל נראה אחרת- פתאום תתמכרו לרחוב העליז והמקסים הזה (יש רחוב אחד ראשי עליו נמצאים רוב העסקים). במיין בזאר לא חסרים גסט האוסים, מחירים לא זולים במיוחד אך אפשר להתמקח. ישנם גסט האוסים ממש מעופשים ולעומתם גסט האוסים נקיים ומצויינים ברמת בית מלון.
אציין לטובה את Vivek שהינו נקי ומסודר, Yes Please הינו מלון מומלץ אך יקר יחסית.
כדאי להקשיב להמלצות מחברים, ולפעמים הם כבר התמקחו לפניכם והצליחו להוריד את מחיר החדר.
קונוט פלייס בלילה. צילום: נטע ארזי
אם אתם קצת יותר מפונקים, תוכלו לשכור מלון באיזור הקונאט פלייס, שם ישנם מלונות מפוארים אך תצטרכו להשקיע הרבה יותר- באזור המאה דולר ללילה. שווה לבדוק, לעיתים המחירים יורדים וזו בהחלט אופציה נוחה.
המושבה הטיבטית Tibetian Colony או Manju Ka tila(מג’נו קטילה). נקי ושקט יותר מהמיין בזאר. ישראלים לא ממש מגיעים לשם כך שאם אתם מחפשים שותף להמשך הטיול עדיף להגיע למיין בזאר. במושבה הטיבטית יש הרבה גסט האוסים, מסעדות וסוכנויות נסיעות.
הגעה במונית משדה התעופה- עולה בסביבות 350 רופי.
דלהי – אתרים סביב דלהי
אם אתם נמצאים מספר ימים בעיר דלהי, תוכלו לבקר בעיר אגרה בה נמצא הטאג’ מהאל המפורסם. מדובר בנסיעה של שלוש עד ארבע שעות ברכבת והחוויה מדהימה ומומלצת מאוד.
מאטורה (Mataura) וורינדאבאן (Vrindaban) הן עיירות סמוכות לדלהי – מרחק של שעה עד שעתיים ברכבת בדרך לאגרה. עיירות אלו מהוות מקום מרכזי של הארי קרישנה (Hari Krishnna) הידוע וניתן למצוא בהן מאמינים הינדים ומערביים גם כן אשר חוגגים בטקסים ומוזיקה את אהבתם לקרישנה. בעיירות ישנם מלונות ברמה טובה.
דלהי – מחוץ למסלול

דלהי היא הרבה יותר מהאתרים הבנאלים והמיין בזאר והיא מפגש מטריף ולא נתפס של מזרח ומערב, עושר ועוני. אלו מכם שלא נבהלו וברחו ממנה בימים הראשונים או חוזרים לסיבוב שני, שלישי או שישי . חיי לילה תוססים, שכונות שיקיות וחור בכיס- לאלו מכם שבאמת רוצים לגלות את דלהי האמיתית.

 

דלהי – המלצות מטיילים
דלהי – סיכום
לאחר ההסתגלות תראו שמעבר לצפיפות, זיהום האוויר וההמוניות העיר דלהי היא עיר שופעת חיים, צבעונית ומלאת אפשרויות. יש בה עושר נוצץ מול עוני אכזרי, והיא מייצגת כיאה לבירה את הודו האינסופית. אם לרגע תשכחו איפה אתם נמצאים- רק תצאו לרחוב ראשי וההמולה, צפצופי המוניות והריחות באוויר כבר יזכירו לכם.
 
יש לכם עוד משהו לספר על המקום? כתבו לנו בתגובות.
הטיפים הטובים יכנסו למאמר, ויזכו את הכותבים בקרדיט.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *