Categories
ללא קטגוריה

דרג’ילינג

כתיבה: אופק רון-כרמל, נטלי ניאגו

גם אחרי יותר מ-200 שנות שלטון בריטי בהודו, לא הצילחו הגורה'ז ("הלבנים") להתסגל לחום וללחות, והקיץ המהביל אילץ גם את הקשוחים שבפקידי קולקטה לחפש מפלט רגוע וקריר בהרים.

דרג'ילנג, אולי עיירת ההיל סטיישן הבריטית המפורסמת ביותר, מספקת מנוחה מההמולה ההודית הטיפוסית ומהחום המעיק עבור תיירים הודים וזרים גם היום.

דרג’ילינג. צילום: אופק רון כרמל

דרג’ילינג – רקע

דרג’ילינג נמצאת בצפון מדינת בנגל המערבית, למרגלות ההימאליה בגובה 2134 מטרים. העיר מוקפת מטעי תה, הרים גבוהים ומושלגים ויערות, שעוטפים אותה בפנורמה מרהיבה. אך תתנו למראה הפסטורלי להטעות, מאחורי העיירה הנחמדה מסופר סיפור מורכב על ממלכה אבודה, מלחמות ומאבקים שנמשכים עד היום. בעבר הלא כל-כך רחוק (עניין של פחות ממאתיים שנים) היה האזור חלק ממלכת סיקים הגדולה, ממלכה ששורשיה הבודיהיסטים קשורים במלכי טיבט לפני מאות שנים. אנשי הגורקה (Gorkha), שבט שמוצאו בנפאל, ניסו במשך שנים לכבוש את האזור בפלישות שונות, עד שבאמת הצליח להם. למעשה, כל כך הצליח להם, שהבריטים הרגישו צורך להתערב ולעצור את התנופה; לבסוף הגורקה העבירו לבריטים שטחים, שהוחזרו על ידם לממלכת סיקים. סכסוכים בין הבריטים לממלכה לא איחרו לבוא; עוד מלחמה קטנה, עוד סיפוח שטחים, ואין חדש תחת השמש. בערך באותו זמן (אמצע המאה ה-19) החליטו הבריטים להקים את עיירת ההיל-סטיישן. בזמן שלטון הבריטים, נפאלים רבים היגרו לאזור וכיום ישנו רוב נפאלי (גורקה) בדרג’ילינג.

ומה הקשר לבנגל המערבית? גם זה לא ברור, והסיבות נעוצות אי שם בהיסטוריה, בבהלה הגדולה שפרצה עם הקמת המדינה והפיצול של בנגל לבנגל המערבית- ההינדית, ובנגלדש- המוסלמית. וכיום, אמנם אתם מטיילים במדינת בנגל, אך מי שיצא להליכה ברחובות דרג’ילינג יראה בוודאי גרפיטי ושילוט שקשור דווקא בשבט הגורקה; בידיהם כח פוליטי רב שמושקע במאבק להקמת מדינה עצמאית בשם גורקהלנד. אכן סיפור מורכב, עליו תוכלו לחשוב מעל כוס תה חמה באחד מבתי הקפה של דרג’ילינג, מסתכלים על הגשם הבלתי פוסק מטופף על הגגות.

האטרקציות המוצעות בדרג’ילינג כוללות טרקים וטיולים שונים באזור, ראפטינג, רכבת הצעצוע, גן החיות של חיות ההימלאיה, מכון ההימלאיה לטיפוס הרים, גן בוטאני, מרכז סיוע לפליטים טיבטיים, מקדשים, מוזיאונים וקורסים שונים.

זריחה מטייגר היל. צילום: אופק רון כרמל

דרג’ילינג- עונה מומלצת

העונה המומלצת לטיול בדרג’ילינג היא כמו בנפאל, והיא מתחלקת לשתי תקופות. אוקטובר נובמבר- אחרי המונסונים. עדיין יש גשם ומעונן אבל האויר צלול יותר. התקופה השנייה היא אביב, בין החודשים מרץ לאפריל, אז קטיף עלי התה בשיא, הכל פורח, יש שמש ואחלה מזג אוויר.

דרג’ילינג- איך מגיעים?

טיסה

ניתן לקחת טיסה פנימית מדלהי או כלכתה לשדה התעופה בבאגדורה (Bagdogra) משם או מונית ישירות לדרג’ילינג או לניו – ג’אלפייגורי (New Jalpaiguri) -כחמש שעות נסיעה. יש גם רכבת מהשדה עד לתחנת ניו ג׳איפלגורי ומשם מונית נוספת או ג׳יפ לדרג’ילינג. דרג’ילינג משמשת כנקודת מעבר והתארגנות למדינת סיקים השכנה.

רכבת ואוטובוסים

הנסיעה מדלהי לדרג’ילינג די ארוכה. רכבת מניו דלהי לתחנת ניו – ג’איפלגורי (New Jalpaiguri) או סיליגורי (Siliguri). התחנות די קרובות ואין ממש הבדל.

בתחנת הרכבת בדלהי תוכלו להזמין כרטיס ב-Tourist quota. רשימות ההמתנה לרכבות האלה ממש ארוכות אז תהיו חייבים לגשת לתחנה ולעשות את זה בעצמכם (על כל רכבת יש מספר מקומות שמורים לתיירים, בהצגת דרכון). הנסיעה די ארוכה ויכולה לנוע בין 35-20 שעות. הקו המהיר די יקר לתרמילאי המצוי (המחלקה “הנמוכה” ביותר היא 3AC ) ורשימת ההמתנה אליו ארוכה בדרך כלל, גם לתיירים.

מסיליגורי או ניו ג’לפייגורי תופסים ריקשה לתחנת האוטובוסים ומשם אוטובוס לוקאל או ג’יפ משותף לדרג’ילינג.  ג’יפ משותף עולה כ- 200 רופי והנסיעה אורכת כ-3 שעות עד לדרג’ילינג. כבר בדרך אפשר לראות איך הכל נהיה ירוק יותר: בצד הדרך יש יערות אינסופיים, שמורות טבע, כפרים קטנים ומטעי תה. דרך נוספת היא לנסוע מתחנת הרכבת ניו ג’לפגורי ברכבת הצעצוע – קחו בחשבון שמשם זו נסיעה של שמונה שעות.

אפשרות נוספת, למי שמגיע מנפאל היא להגיע באוטובוס, שחוצה את הגבול במעבר מזרחי באזור סיליגורי. זו נסיעה ארוכה ומתישה, גם למי שנמצא בקטמנדו אולי עדיף לרדת לכיוון ורנאסי או מוגול סאראיי ולקחת רכבת משם.

פסי הרכבת. צילום: אופק רון כרמל

דרג’ילינג – אטרקציות

תה, תה ועוד קצת תה- כמו שקוניאק ופרמזן יקראו כך רק אם יוצרו באותו חבל ארץ מסויים שעל שמו נקראו (וזה החוק), כך גם התה המפורסם של דרג’ילינג הפך מותג לאיכות שמקורה באזור הזה בלבד! אז אכן תמצאו פה המון תה. אפשר לקטוף אותו במטעים, לעבד אותו, להתפנק עם קנקן ולבהות בגשם הדק ובערפילים מבעד לחלונות בית הקפה או לבדוק מה בדיוק יש במוזיאון התה.

טייגר היל- Tiger Hill

אחת האטרקציות הפופולריות בדרג’ילינג היא צפייה בזריחה המאירה את ההר השלישי בגובהו בעולם, הקאנצ’נדזונגה ((Kanchenjunga, מהתצפית המרשימה שנקראת טייגר היל. גם את קצה קצהו של האוורסט רואים, לפעמים. לשם כך תצטרכו להגיע בסביבות 4 בבוקר למגדל השעון – איפה שהג’יפ הוריד אתכם כשרק הגעתם לכפר – ולעלות על ג’יפ שיקח אתכם לפסגה יחד עם עוד עשרות תיירים נוספים. אין צורך להזמין מראש – תמיד יש מקום פנוי באחד הרכבים. העלות היא כ150 רופי להלוך-חזור. הג’יפ יקח אתכם לגבעה ויחנה בחנייה, משם תצטרכו לקנות כרטיס ולתפוס את מקומכם בין רבבות ההודים ותיירים שמצטופפים כולם יחדיו. תקבלו צ’אי וקפה על חשבון הברון, ותוכלו לצפות בקרני השמש מאירות את ההר הנפלא אט אט, כשברקע קריאות ההתלהבות של עשרות האנשים שיהיו שם איתכם. התכוננו לצפיפות נוראית, אבל זה שווה את זה.

אפשר לעלות ולרדת לטייגר היל גם ברגל – רק וודאו שאתם יודעים את הדרך.

מצטופפים לראות את הזריחה בטייגר היל. צילום: אופק רון כרמל.

Himalaya Mountaineering Center & Darjeeling Zoo

אטרקציה חובה לכל תייר שמגיע לכאן! ירידה של כעשרים דקות מהכיכר הראשית תוביל אתכם לשערי גן החיות. קונים כרטיס משולב גם למרכז ההימלאיה ולמוזיאון ב100 רופי + 10 רופי למצלמה. בגן החיות אפשר לראות כל מיני חיות שמצויות בהימלאיה: נמר שלג, דוב, זאבים, תוכים, צבי נובח, פנדה אדומה, ועוד חיות שלא חשבתם בכלל שקיימות.

בסוף גן החיות יש כניסה למוזיאון ההימלאיה, שם תוכלו כבר בכניסה להתפעל מתערוכת צילומים מרהיבים מהאזור. המוזיאון כולל בין השאר דגם עצום של ההימלאיה ואת כל ההיסטוריה של המשלחות לאוורסט, כולל הציוד המקורי של אדמונד הילרי וטנזין שרפה מהמשלחת הראשונה שהגיעה לפסגה.

דב הודי סקרן. צילום: אופק רון-כרמל

Happy Valley

אם תמשיכו עוד למטה מגן החיות תגיעו למפעל תה, שם תוכלו לקבל סיור והסברים מפולפלים על ייצור התה בדרג’ילינג, שנחשב לתה הטוב בעולם. כמובן שתקבלו גם טעימה בסוף 🙂

The Toy Train

אטרקציה ידועה בדרג’ילינג היא רכבת הצעצוע. היא פועלת בדיוק כמו רכבת של פעם – עם קיטור ופחם והכל. הפסים חמודים וקטנים והחוויה היא כיפית וייחודית. מומלץ להגיע ב8 בבוקר לדלפק כדי להזמין מקום. ניתן לקנות כרטיס נסיעה לאחד הכפרים השכנים (כחצי שעה או שעה), או לקנות כרטיס משולב ל”ג’וי רייד” – נסיעה של כמה שעות שעוצרת במספר כפרים עם נקודות עניין כמו מנזר, תצפית או אנדרטה.

דרג’ילינג- טרקים באזור דרג’ילינג

Singalila Trek – הטרק הכי מפורסם באזור דרג’ילינג. זהו טרק של 4-6 ימים ברמת קושי בינונית, שמאפשר תצפיות מרהיבות על כל רכס ההימלאיה ועל הקנצ’דזונגה בפרט.

לטרק יוצאים באמצעות סוכנות שדואגת לכל ענייני הגעה, אישורים, לינה ואוכל. אפשרות נוספת היא להגיע מדרג’ילינג עצמאית לכפר Maney Bhanjyang וממנו לשכור מדריך ולקוות שיהיה מקום מגורים פנוי. האופציה הזו היא זולה יותר אך פחות מומלצת – אנשים נתקעים בלי מקום לישון ונאלצים להפסיק את הטרק באמצע.

עלות הטרק עם סוכנות היא כ-2000 רופי ליום (ואל תשלמו יותר). סוכנות מומלצת היא Peak-to-Peak המחירים מעט יקרים אך קבוצה גדולה מורידה את המחיר בהרבה. חובה לקחת דרכון לטרק מכיוון שחוצים את הגבול לנפאל במהלכו ויש הרבה נקודות ביקורת.

את הטרק ניתן לעשות ב3 עד 8 ימים, בוריאציות שונות. ביום הולכים בממוצע 10 ק”מ  – יש ימיים שהולכים רק 6, ויש ימים שהולכים 21.

הלינה היא בגסט האוסים שנמצאים בדרך בדיוק בשבילכם 🙂 האוכל הוא טוב מאוד בהתחלה אבל ככל שעולים למעלה הוא נהיה בסיסי יותר. כמובן שיש הפסקות תה וביסקוויטים באמצע.

 ניתן לבחור יחד עם הסוכנות באיזה כפרים תחנו ללילה – אף אחד לא מדלג על Sandakpu– גולת הכותרת של הטרק, ומומלצים גם הכפריםTumling ו-Kalipokari. מומלץ לדלג על הכפר Phalut – לא ניתן לשמור מקום מגורים שם, ואנחנו נאלצנו להידחס ארבעה אנשים בשתי מיטות יחיד.

מטעי התה. צילום: אופק רון כרמל

דרג’ילינג- סביב דרג’ילינג

ליד דרג’ילינג יש כפר בשם גואם שיש בו מנזר נחמד שאפשר לבקר. יש גם את הכפר מיריק שאפשר לנסוע אליו ויש שם אגם נחמד. דרג’ילינג הוא נקודת היציאה הנוחה ביותר לסיקים. פה מוציאים פרמיט בחינם לשבועיים, וג’יפים יוצאים מדי יום מהתחנה המרכזית לגנגטוק וג’ורטנג.

דרג’ילינג- לינה ואוכל

כשמגיעים לדרג’ילינג הג’יפ מוריד אתכם ליד מגדל השעון. מומלץ לטפס למעלה לעבר הכיכר המרכזית (אתם תזהו אותה – מלא דגלים בכל מקום) ולמצוא שם גסט האוס – זה האזור היותר תיירותי, שקט וכיפי.

בין המקומות המומלצים:

Elgalaxi Hot

מקום נחמד עם מיקום טוב. יש אינטרנט קפה ממש ממול. שם מצאתי את החדר הכי זול – 200 רופי לחדר בסיסי עם שירותים. 300 רופי לחדר יותר גדול עם מקלחת, שולחן כתיבה ושתי מיטות.

Hotelabi Satya

נמצא מול הגלקסי הוטל. זוג נפאלי חמוד ומכניס אורחים שמארח באחלה מקום עם אווירה ביתית וכיפית. 400 רופי לחדר זוגי עם מרפסת קטנטונת.

מסעדות מומלצות

כל מסעדה שנייה מתהדרת בצל”ש מטריפ אדוויסר. יש פה מקומות איכותיים עם אוכל מערבי מצוין ומפנק.

Sunam’s Kitchen

ארוחות בוקר מדהימות, פרנצ’ טוסט אגדי, מקום נחמד לפגוש תיירים ולשחק קלפים בערב.

Glenories Bakery

מקום מפורסם בכפר. מאפייה ענקית עם אינטרנט חינם וכל סוגי השוקולדים, סופגניות, לחמים ועוגיות שתוכלו לדמיין.

Boney’s Place

אחד המקומות הבודדים שפתוח עד מאוחר. פיצות, נודלס, אורז והמבורגרים במחירים טובים.

רכבת הצעצוע יוצאת מרציף מספר… צילום: אופק רון כרמל

דרג’ילינג- סיכום

דרג’ילינג היא ללא ספק אחד המקומות המיוחדים שתפגשו במהלך הטיול שלכם, לא בדיוק הודו שהכרתם עד עכשיו, אבל שווה כל רגע. טיול בשעות הבוקר המוקדמות באור זריחה כאשר דרג’ילינג מתעוררת ליום חדש ותצפית על רכס הקאנצ’נדזונגה ((Kanchenjunga, השלישי בגובהו בעולם (8598 מ’) היא חוויה מיוחדת ומומלצת.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *