Categories
ללא קטגוריה

פורט בלייר

רבים נוטים לחשוב שפורט בלייר (Port Blair) היא רק תחנה בדרך לחופים האקזוטים של איי אנדמן, אבל רבים גם טועים. מלבד היותה צומת מרכזי בשבילנו, התיירים, פורט בלייר היא ציון דרך חשוב בהיסטוריה של המדינה ההודית הצעירה; עבור החברה ההודית, היא מהווה מודל של כור ההיתוך שהיינו נתקלים בו בכל אחד מהמטרופולינים העצומים של תת היבשת. מיותר לציין שתמצאו בה מענה לכל צורך תיירותי שיעלה בכם, החל ממסעדות, מלונות וגסט האוסים, אטרקציות וטיולים שמומלץ לכם לפנות בשבילם יום-יומיים לפני או אחרי ביקורכם באיים.

נא להדק חגורות

תכף נוחתים. מבט מלמעלה. צילום: שרית גמליאל

פורט בלייר- רקע

פורט בלייר (Port Blair) הינה בירתם של איי אנדמן והמרכז העירוני והמסחרי הגדול באזור.

פורט בלייר מאוכלסת ע”י גוונים שונים של החברה ההודית, עם יותר ממאה אלף תושבים,  שכוללים מיעוט מוסלמי, נוצרי ורוב הינדואי.

פורט בלייר אמנם קטנה, אך היא מספרת פרק חשוב בהיסטוריה של האומה ההודית, שמבוגרת מאחותה הישראלית בקושי בשנה. העיר הוקמה על ידי הבריטים בסוף במאה ה-18, בתור נמל מבטחים עבור צי הספינות של חברת הודו המזרחית, אבל שימשה בעיקר כמושבת עצורים. רק בשלב מאוחר, לקראת סוף המאה ה-19, הוקם במקום בית סוהר של ממש- כלא סלולאר (Cellular Jail– עליו תוכלו לקרוא בהמשך). הכלא הוא אלמנט מרכזי סביבו התגבש אותו כור היתוך שהזכרנו קודם, והוא מהווה סמל למאבק בבריטים, שהתגבר לאורך המאה ה-19. אל האי הובאו לוחמי חופש שנאסרו בנסיכויות ובערים השונות (טרום המדינה); הם נשארו כאן בזמן מלחמת העולם השנייה, אז נכבשו האיים על ידי יפן, ומאוחר יותר סופחו יחד עם איי אנדמן חזרה להודו כשקיבלה את עצמאותה ב-1947. על האי נבנה דור ההמשך של אותם לוחמי חופש, שלא רק שבאו ממדינות שונות, אלא היו בעלי תרבויות שונות ודתות שונות, שהגיעו לכאן בעל כורחם. המגוון הזה הוא חלק ממה שמייחד את איי אנדמן בכלל ופורט בלייר בפרט. ולחשוב שבשבילנו זו בדיחה לשים תימני, רומני ואמריקאי על אי בודד…

גם את העדויות ההיסטוריות תוכלו למצוא בקלות באיים הסמוכים, החל מבתי הקצינים הבריטים שעומדים כתל הריסות, וכלה בונקרים נטושים ממלחמת העולם השניה ש”מעטרים” חלק מהחופים.

מפת העיר. מתוך maps of india.

בשנת 2004 ספגה פורט בלייר פגיעה קשה עם פגיעת גלי הצונאמי שנוצרו בעקבות רעידת האדמה שהכתה סמוך לחופי סומטרה. הפגיעה באי זרעה הרס רב ביבשה ובשוניות האלמוגים, וכיום ניתן לראות שרידים לאסון.

בפורט בלייר תמצאו שירותי תקשורת, סוכנויות טיולים ואינטרנט, כספומטים, בנק, טעינת קרדיט לפלאפון וקניות של אוכל, בגדים ושאר ירקות. העיר מהווה תחנה הכרחית ליציאה לאיים השכנים. תיירים רבים אינם מודעים למתרחש באי, ובודאי תופתעו לגלות שתוכלו לבלות כמה ימים גם בפורט בלייר, שמציעה מספר לא קטן של אטרקציות על רקע הנוף הקסום של החופים והאוקיינוס.

 בונקר יפני בחוף Corbyn’s cobe של פורט בלייר

בונקר נטוש על החוף. פורט בלייר. צילום: טל גטרייטמן

פורט בלייר- עונה מומלצת

העונה המומלצת לביקור באיי אנדמן היא אוקטובר עד אפריל. עונת המונסון מתחילה אי שם במאי ומסתיימת בספטמבר אבל קחו בחשבון שגם במהלך העונה צפויים גשמים, ותרמילאים מדווחים שגם להיות באנדמן בזמן מונסון זו חוויה, אם כי יש להיות עירניים למזג האויר.

פורט בלייר- דרכי הגעה והתניידות, טיסות ומעבורות

כאמור, פורט בלייר היא שער הכניסה שלכם לאיי אנדמן, ובכדי להגיע לעיר אתם יכולים לבחור בין טיסה  משלושה יעדים בהודו: צ’נאי, קולקטה או דלהי. ישנה אופציה נוספת, לסקרנים ולהרפתקנים, של שיט במעבורת שאורך בין 3-4 ימים. המעבורות יוצאות מקולקטה או צ’נאי.

התניידות בעיר היא על בסיס אוטובוסים מקומיים, ג’יפים, מוניות וריקשות.

מעבורת לאיים

כל נהג ריקשה יוכל לקחת אתכם לנקודת הנמל בפורט בלייר, Phoenix Bay Jetty, משם יוצאות המעבורות לאיים האבלוק(Havelock)  וניל(Neil) . ניתן לקנות כרטיסים במקום.

פרטים נוספים על הגעה לפורט בלייר ואיי אנדמן והתניידות בין האיים, תמצאו במאמר המורחב על איי אנדמן.

ככה נראה התור לגן עדן. צילום: שרית גמליאל

פורט בלייר- אטרקציות עיקריות

Mount Harriet

לחובבי טיולים קצרים, לחובבי ציפורים ובכלל, למי שמתגעגע להרים אבל עדיין לא רוצה לוותר על החוף, הרי הארייט הוא המקום המושלם בשבילו. לכאן ניתן (ומומלץ) להגיע במעברות היוצאת מפורט בלייר, שתיקח אתכם לצד השני של פורט בלייר. משם תצטרכו מונית שתעלה אתכם להרים, שם תזכו לאויר קצת יותר קריר ונקודת מבט נוספת על החיים.. אהה.. על החופים. הר הארייט הוא שמורת טבע ענקית; איי אנדמן נמצאים במסלול נדידה של ציפורים (עונות הנדידה הן באוקטובר ובאפריל)וכאן תמצאו מצפה ציפורים אליו אנשים מגיעים במיוחד ב4 לפנות בוקר. ניתן לשכור בקתות באזור ללינה, למי שמעוניין להישאר במקום יותר מיום אחד.

אצא לי אל היער

שילוט המכוון למסלולים שונים בהרים. צילום: טל גטרייטמן

למצפה הציפורים מומלץ להגיע עם ידע בסיסי, בטח אם קמתם בשביל זה ב-4 לפנות בוקר. שווה להתייעץ עם צפרים מקומיים כדי לקבל מושג על מגוון המינים והאם מדובר בתזמון טוב לראות משהו. אגב, לאחרונה (מרץ 2014) התגלו באי 2 מיני ציפורים חדשים. מלבד תצפיות ציפורים, במקום יש גם תצפיות נוף מההרים וניתן לראות את האוקיינוס העוטף את האיים במלוא תפארתו.

כלא סלולאר (Cellular Jail)

כאמור מדובר באתר בעל חשיבות היסטורית ותרבותית, שנותר עומד כעדות לאחת התקופות השחורות בהיסטוריה ההודית העכשיווית. הכלא עצמו נבנה בסוף המאה ה-19 ושימש את הבריטים כמענה לריבוי העצורים, ולצורך בבידוד אסירים פוליטים מסויימים. אגב, בהמשך שימש אותו כלא את היפנים שכבשו את האזור במלחמת העולם השנייה. כיום המתקן מהווה אנדרטה לזכר לוחמי החופש, וסמל למאבק לעצמאות. במקום יש מופע אור קולי המספר את תולדות המקום והאירועים השונים. מידי פעם מתקיים מופע כזה באנגלית, ומומלץ לברר במקום על הימים והשעות המדוייקים בהם הוא מוצג.

מבט מבפנים. צילום: טל גטרייטמן

מתחם הכלא פתוח בכל יום למעט יום שני.

שעות פתיחה:   13:30-16:45  ;9:00-12:30

מופע אור קולי מתקיים גם הוא בכל יום פרט ליום שני, בשעות: 19:00-20:00

Anthropological Museum

המוזיאון האנתרפולוגי- כבר כמעט שכחנו שאיי אנדמן מאוכלסים (בחלקם) ע”י ילידים תושבי המקום מזה דורות, שהסתגלו לחיים באי, ובטח לא החזיקו בדעות פוליטיות מסוימות שבגינם הובאו לכאן. מוזיאון זה מציג את ההיסטוריה ואת צורת ההתיישבות של אותם מקומיים. במקום ניתן לקבל מידע על האוכלוסיה באיים  ועל אופן ואורח חייהם, החל ממבנים וכלים ועד מנהגים וטקסים של אנשי השבטים באיי אנדמן וונקובר.

המוזיאון פתוח בכל ימות השבוע, מלבד ימי חמישי וחגים ממשלתיים.

שעות הפתיחה:

08:30- 13:00 ; 13:30- 16:30

רוס איילנד Ross Island 

בין כל אותם אסירים פוליטים חי גם הקולוניאליסט הבריטי הממוצע, פקידים וחיילים בדרגות שונות. רוס איילנד נמצא במרחק כ-2 ק”מ מפורט בלייר; האי שימש בתור “שכונה טובה”, שם חיו אותם אנשים. בין המבנים במקום היו אולמות, מבני ממשל, כנסייה, בית חולים, בתים מפוארים, מגורי חיילים ואפילו בריכת שחייה (!). המבנים באי נפגעו בצורה קשה ברעידת אדמה בשנות ה-40 של המאה ה-20, והבריטים פשוט עזבו את המקום. בין שרידי המבנים הנטושים מסתובבים כיום בעיקר תיירים, איילים וטווסים, וזה בהחלט מקום נחמד, מלא פינות חמד וספסלים, לטיול רגוע ופיקניק.

הנוף מאחת נקודת התצפית ברוס איילנד. צילום: טל גטרייטמן

בנוסף ישנה במקום מסעדה, אגם מלאכותי ולמי שרוצה להעיר את הילד/ה שבתוכו/ה, יש גם גן שעשועים נחמד. אתם יכולים להביא איתכם סל עם כל טוב, לתפוס פינה נחמדה (כי ממש לא חסר) ולשבת בנחת מול הנוף הקסום. לאי מגיעים בסירה היוצאת מהמרינה וחוזרת. יש סירה כל שעתיים עד השעה 17:00 מומלץ לברר זאת מראש במידה וישנם שינויים.

Fisheries Museum

מוזיאון הדגים- זהו המקום ללמוד קצת על החיים בים שמסביב לאיים. במוזיאון מוצג אוסף סוגי דגים, הנפוצים באוקיינוס העוטף את האיים, בנוסף לאוסף צדפות וסוגי אלמוגים שונים ומגוונים. יש כאן גם פוחלצים של יצורוני ים שונים ומשונים.

המוזיאון פתוח כל יום מלבד ימי שני וחגים ממשלתיים.

שעות הפתיחה: 09:00 – 13:00 ; 14:00 – 16:45

במוזיאון הדייגים. צילום: טל גטרייטמן

 Marina Park / Rajiv Gandhi Water Sports Complex

פארק עם טיילת לאורך החוף, שמציע מגוון אטרקציות ימיות (במקרה זה נמליץ לכם לחכות להאבלוק וחוף הפילים). מכאן גם יוצאות מעבורות לרוס איילנד. תמצאו כאן מעין “פארק זהירות בדרכים”, כמו המקומות שלקחו אתכם המורות ביסודי, למי שזקוק לריענון נהיגה. במקום מוצבת אנדרטת זיכרון לנפגעי אסון הצונאמי של 2004, שזרע הרס רב שעוד ניכר במקומות מסויימים גם היום, אך הטבע כבר התאושש ברובו.

אנדרטה לזכר נפגעי הצונאמי. צילום: טל גטרייטמן.

Corbyn’s cobe beach

בחוף קורבינס התיירותי תוכלו להשכיר כיסאות שיזוף או לקנות לכם כל מיני מזכרות בשוק שבמקום. עם הערב המקום הופך למוקד בילוי ונפתח בו בר עם מוזיקה.

חוף קורבינס. צילום: טל גטרייטמן

פורט בלייר- אוכל ולינה

בפורט בלייר מלונות ובתי הארחה במגוון מחירים ורמות, החל ממלונות 5 כוכבים, ועד גסט האוסים פשוטים. כמו כן, במקום ישנן מסעדות מעולות המציעות כל טוב מהמטבח המקומי. לרשותכם רשימת מסעדות מומלצת באי:

1.

ACC

Mohanpura

Veg. & Non – Veg.

2.

Ananda

Aberdeen Bazar

Veg. & Non – Veg.

3.

Annapurna

Aberdeen Bazar

234199

Veg.

4.

Darbar

Delanipur

Veg. & Non – Veg.

5.

Gagan

Aberdeen Bazar

Veg. & Non – Veg.

6.

Golden Dragon

Goal Ghar

245979

Chinese

7.

Hotel Baba

Aberdeen Bazar

Veg. & Non – Veg.

8.

Hotel Shompen

Middle Point

Veg. & Non – Veg.

9.

Icy Spicy

Junglighat

232704

Veg.

10.

Majestic Hotel

Aberdeen Bazar

Veg. & Non – Veg.

11.

Million

Dollygunj

Veg. & Non – Veg.

12.

The Kingdom

Hotel Mainak,

227501

Veg. & Non – Veg.

13.

Udipi, YMCA

Middle Point

Veg.

14.

Zaika

Phoenix Bay

231658

Veg. & Non – Veg.

בלו במסעדות המקומיות כדי להתענג על האוכל המקומי. צילום: טל גטרייטמן

בתי הארחה הרבים, המלונות והמסעדות מפוזרים ברחבי האי, כך שלא תתיקלו בבעיה למצוא את מבוקשכם.

פורט בלייר- מחוץ למסלול

צ’ירה טאפו הוא כפר דייגים קטן במרחק של כ-30 ק”מ מפורט בלייר. ניתן להגיע למקום מתחנת האוטובוסים המקומית של העיר. מי שרוצה לגוון בחווית האיים יוכל להפליג מכאן לאי סינק. במקום יש מצפור וערב רב של ציפורים נדירות (מומלץ להתייעץ בסוכניות התיירים השונות לגבי שעות מתאימות). בסביבת צ’ירה טאפו ישנם חופים מושלמים לחובבי שנורקל.

פורט בלייר- פורט בלייר למשפחות

לקריאה על אטרקציות המתאימות לילדים תוכלו למצוא פרטים במאמר המורחב: איי אנדמן למשפחות.

פורט בלייר- סיכום

פורט בלייר היא יותר מ”סתם” תחנת מעבר, היא טומנת בחובה סיפורים חשובים שנשזרו בהיסטוריה של המדינה, נקודות תצפית מרהיבות, חופים אקזוטים, יערות, טיולים רגליים והמון טבע ושלווה. היא השער שלכם לפני ביקור באיים וזה המקום בו תוכלו להצטייד כראוי לפני שאתם הולכים להתבודד ביערות הגשם הפראיים.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *