Categories
ללא קטגוריה

האמפי

אין אדם שמגיע להאמפי ולא מתאהב בה. פנינה של טבע וארכאולוגיה- לא בדיוק מדבר, לא בדיוק ג'ונגל ולא בדיוק חוף.. אבל זאת בדיוק הודו ובדיוק מה שאתם צריכים. ריכזנו לכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על היהלום של קרנטקה, האמפי.

(50) hodu.co.il // האמפי – YouTube

האמפי הודו – רקע

האמפי הינו אחד מאתרי התיירות הפופולאריים בהודו, ויש האומרים כי האמפי הודו הוא המקום היפה בעולם כולו. מדובר בכפר קטן השוכן בצפונה של מדינת קרנטקה שנמצאת במרכז הודו. הכפר האמפי ממוקם כ- 350 ק”מ צפונית לבנגלור בירת המדינה, בתוך חורבותיה של ויג’איאנגר Vijayanagara – עיר הבירה של האימפריה הקדומה  “טולוגו” אשר התקיימה במאות ה-14 עד ה-16. הריסותיה של האמפי הודו הן אתר מורשת עולמי של לאונסק”ו- ארגון האו”ם לחינוך, מדע ותרבות.

הכפר האמפי הוא אתר הודי היסטורי, שילוב של סצינת תיירים וסצינה אותנטית ומהפנטת עיניים, אשר מושך אליו אלפי תיירים ועולי רגל מידי שנה. עם זאת ראוי לציין כי באופן מפתיע, קליטת הסלולארי בהאמפי חלשה ביותר.

מה שיפה בהאמפי הודו  הוא שעל כל צעד שלכם שם מובטחת הפתעה. בהאמפי פזורים על גבעות ועמקים מקדשים יפים, מרתפים של ארמונות קדמוניים, שרידי מבנים יומיים, רחובות שלמים ששרדו משווקי עתיקות, מבצרים, ביתני מלוכה ועוד- רשימה שאינה נגמרת.

האמפי שוכנת באיזור סלעי מיוחד במינו, בו סלעים ענקיים מונחים זה על זה באופן שקשה להסביר כיצד נוצר, אבל צוות האתר יבדוק את העניין ויחזור אליכם לגבי זה…

מי בנה את זה- ארכיטקטים או אמא טבע? צילום: יוני ביק

הנוף באיזור האמפי משלב טבע ירוק, הרים וסלעי ענק לצד שדות אורז ירוקים ואגמים מרהיבים.

הכפר האמפי מתחלק לשניים כשבינהם מפריד נהר שנקרא בעגה המקומית The river  ובשמו המלא והפחות שגור, טונגאבהאדרה (Tungabhadra).

לנהר זה שימושים רבים, ביניהם מקלחת ציבורית, מכבסה אזורית, עורק תחבורה עמוס סירות המעבירות אנשים ממקום אחד למשנהו, ועבור התיירים משמש גם פינת מרבץ מרכזית, עם ערסלים וכרי דשא נעימים.

יש תור למכונה?.. מכבסים בנהר

עורק החיים. נהר הטונגאבהארדה. צילום: נטלי ניאגו

על גדת הנהר הדרומית של האמפי ממוקם האיזור שבו חנויות, מסעדות, מדרחוב עם סמטאות מתפתלות, דוכני מזכרות ועוד – מכל הבא ליד. לצד זה של הנהר מגיעה התחבורה הממונעת, ונמצא בו המקדש המרכזי. הצד השני של הנהר הוא צד של הזולות והרביצה: פחות סואן, עטוף במרחבים של שדות אורז, שקט ושלווה.

בשיאה של עונת התיירות האמפי גדושה בתיירים ועל כן ההודים שואפים להקים עוד גסט האוסים, אך נתקלים בהתנגדות הממשלה, בנימוק שזהו אתר היסטורי.

חציית הנהר נעשית על ידי סירת מנוע קטנה, ובשיא העונה על ידי שני סירות מנוע המתופעלות על ידי “זכיינים” מקומיים. הסירות מפסיקות לפעול ב-18:00 בכל יום, ועל כן הצד של הנהר אליו הגעתם בשעה זו יהיה הצד בו תלונו את הלילה.

השהייה בהאמפי יכולה להימשך זמן רב, למי שמעוניין לחקור את האתרים בצורה יסודית. המקום הינו גן עדן לחובבי אדריכלות, או לחילופין, לחובבי המיתולוגיה ההינדית.

קיימת אמירה בקרב המטיילים “הגעת להאמפי – נתקעת”.  ידוע שמי שמגיע ל-3 ימים נשאר שבועיים, ומי שמגיע לשבוע נשאר חודש וחצי. זוהי האמפי שתהפנט אתכם והסלעים המוזרים שמסביב ימשכו אתכם אליהם לטיולי יום וטיפוסי סלעים מוזרים הנשקפים אל הנוף המהפנט הזה- חצי מאדים חצי מדבר, נהר, ושדות ירוקים, משהו שלא תראו בשום מקום אחר בעולם.

אז מה אוכלים היום?..

ימין ושמאל רק… אורז. צילום: נטלי ניאגו

האמפי הודו – דרכי הגעה ומזג אוויר

עונת התיירות בהאמפי הודו היא בין אוקטובר לפברואר. זוהי התקופה האופטימאלית לבקר בהאמפי כיוון שמזג האוויר נעים. האקלים בהאמפי הודו הוא לרוב יבש וחם. עונת הקיץ בהאמפי ממרץ ועד תחילת יוני. בתקופה הזו חם… ממש ממש חם. בין החודשים יוני לאוגוסט מגיעים גשמי המונסון ואז מפלס הנהר עולה ויש בעיה עם המעבורת.

גשם גשם בוא! מזג האויר בהאמפי.

האמפי היא תחנת מטיילים יחסית קרובה לגואה, בסך הכל שמונה שעות נסיעה באוטובוס, וסביר שלפני או אחרי גואה תטיילו שם, כמו גם נופשים שמגיעים לגואה בלבד ולא ממש מעמיקים להודו, אבל להאמפי הם “יקפצו”.  באופן כללי מכל מקום שתסעו תעברו דרך שער הכניסה – הוספט, שהיא העיר הקרובה והמרכז של כל הסידורים שלכם.

דרכי הגעה ממומבאי:

ישנן שתי  רכבות שבועיות שיוצאות ממומבאי להוספט. בערך כל חצי שעה יוצא אוטובוס מהוספט להאמפי נסיעה של כשלושים עד ארבעים דקות. האוטובוס האחרון מהוספט להאמפי יוצא בשעה 21:30.

דרכי הגעה מבנגלור:

להאמפי אפשר להגיע עם רכבת הלילה מבנגלור הקוריה “האמפי אקספרס”. הרכבת מגיעה לתחנה הקטנה של הוספט, שממנה נוסעים באוטובוס או שוכרים אוטוריקשה להאמפי.

הסירה האחרונה שיוצאת מהאמפי בזאר לצד השני של הנהר המכונה גם “הצד הישראלי” יוצאת בשעה 18.00. יש לציין כי גם  לאחר השעה הזאת יכולים לקחת אתכם, אבל זה יעלה לכם הון ככל הנראה.

רוצים לעבור לצד שני של הנהר עם אופנוע?  קיימות שלוש דרכים:

  • על הסירה הקטנה, קצת מפחיד אך בדרך  כלל האופנועים לא יפלו למים.
  • על סירה גדולה יותר, המרוחקת 15 דקות נסיעה ממקום המעבר של הסירה הקטנה.
  • במעבר היבשתי הקרוב ביותר, שעה ורבע נסיעה.

 

(50) hodu.co.il // הפילה הקדושה רוחצת בנהר // האמפי – YouTube

מקלחת קצרה לפני היציאה לדרך. הפילה לאקשמי.

האמפי הודו – אתרים בולטים

בכלליות, על מנת לסרוק את כל חורבותיה של האמפי רצוי לטייל בה רגלית. אפשרויות אחרות הן השכרה של אופניים או טוסטוס על מנת לכסות שטח רחב יותר ולעבור בין לנקודות שהמרחקים ביניהן גדולים.

אסטרטגיה טובה הינה שילוב חכם בין טוסטוס או אופניים וסקירה של האתרים ברגל. ניתן גם לשכור מונית מקומית שהיא למעשה ריקשה, אך לא ניתן להגיע עימה לכל מקום בהאמפי.

אם תרצו להתפנק ניתן לשכור בהאמפי גם נהג או מדריך מוסמך, במרכז התיירות של האמפי הנמצא ב- האמפי בזאר, ליד Virupaksha.

בסמוך להאמפי בזאר נמצא מקדש וירופקשה Virupaksha הענק, המוקדש לאל שיווה. וירופקשה היה אחד מגלגוליו של שיווה (אחד האלים החשובים בהינדואיזם) . במקדש תוכלו לפגוש פילה אשר תמורת רופי, בננות או קוקוס תלטף את ראשכם לברכה.

וירופקשה (Virupaksha Temple)  צילום: יוני ביק

מקדש האנומן או מקדש הקופים ממוקם על גבי תל אבנים, אשר כדי להגיע לפסגתו יש לטפס 800 מדרגות. במקדש עצמו מתרכזים המוני סדהואים שהם מאמינים אשר הקדישו את חייהם לדת, וגם קופים רבים. מן המקדש ישנה תצפית לנופה המרהיב של האמפי וסלעיה, אשר מקבלים צבע אדום עם רדת השמש.

הרויאל מארז הינו מקום מושבם של המלכים בעבר. נמצא במתחם מבוצר. מתחם מלכותי זהו איזור רחב ידיים ובו תוכלו לראות שרידי מבנים מפוארים דוגמת פלטפורמה Mahanavami , המקום ממנו נהג המלך לצפות במצעד השנתי של צבאו.

Hemakuta  hill – על גבעה זו נמצאים המון מקדשים וזהו אתר מיתולוגי חשוב בפולקלור המקומי.

צילום: יוני ביק.

Kadelekalu Ganesh– פסל פיל ענק של האל גאנש. על פי המיתולוגיה ההינדית, גאנש הינו האל האחראי על הסרת חסימות בחיינו. הפסל מתנשא לגובה של 4.6 מטרים.

מקדש קרישנה – מוקדש לאל קרישנה, שהינו אחד מעשרת הגלגולים של האל וישנו (אחד משלושת האלים החשובים ביותר בהינדואיזם הידוע כמשמר הבריאה). קומפלקס זה מורכב מן המקדש הראשי, מקדשים של האלות ושוק רחוב. באולם המרכזי מוצגים סדרה של עמודים מגולפים עם יצורים מיתולוגיים המשתוללים עליהם.

אמבטיית המלוכה – מבנה זה היה שייך לאזור המלוכה של הבירה. באמבטיה השתמשו כנראה הנשים האבירות או המלך עצמו. במבנה מרפסת גדולה, ומספר מרפסות בולטות אשר פונות אל הבריכה המרכזית. מבנה זה הוא דוגמא טיפוסית לאדריכלות אסלאמית הודית היברידית.

לוטוס מאהל – זהו מבנה מהודר אשר ככל הנראה שימש כמשרדו של המפקד הצבאי. במבנה זה כתמים בסגנון אסלאמי וקשתות הגגות מעוצבות בסגנון טיפוסי של מקדשים הינדיים.

בית Hazara Rama היה הבית הפרטי של המלך – זהו מקדש מיוחד עם קירות מגולפים בצורה יוצאת דופן. סיפור הראמאיאנה (אחד משני האפוסים ההודים הקלאסיים) מגולף באופן מרשים סביב חומות המקדש כמספר רצועות קומיקס. המקדש הפנימי מכיל ארבעה עמודים מלוטשים עם גילופים מפורטים בנושאים של צדק.

..הראשון שיגיב באיזה מקדש הסוס הזה יזכה כנראה בתהילת עולם

  צילום: יוני ביק

אורוות הפיל הייתה המקלט של הפילים המלכותיים – כל תא כאן גדול מספיק על מנת להכיל שני פילים מלכותיים. האולם המרכזי שימש ככל הנראה את הלהקה הטקסית.

מצפה ציפורים- כדאי להגיע למצפה רבע שעה לפני הזריחה או רבע שעה אחרי השקיעה. . בזמן הזה תוכלו לראות מלמעלה את הציפורים כשהן משקימות בבוקר ויוצאות לעבודה או כשהן חוזרת לעבר קינן אחרי עוד יום עמוס בחיי הציפור.  מסלול הליכה למצפה מסומן (שימו לב לאבנים הצבועות בלבן). העלייה אינה קשה אך יחד עם זאת מדובר במסלול סבוך בין הסלעים והעצים, הקפידו על נעלי הליכה נוחות או סנדלי שורש. מדובר בנקודת תצפית מרהיבה המשקיפה לרחבי האזור כולו ואת להקות הציפורים תראו כנקודות לבנות שנוגעות-לא נוגעות במים.

האמפי הודו – בולדרינג

מעבר לארכיאולוגיה המשוגעת, הפסטורליה והמרחבים, האמפי היא גם יעד מטפסים מוכר ומושך. אין הרבה אתרי טיפוס בהודו, וזהו ספורט יחסית לא מוכר. אבל וישנו הגדול נתן להאמפי את הכל, וחוץ מיופי היא קיבלה נקודות בונוס לאטרקטיביות – מלא בולדרים. האמפי היא בין האתרים המובילים בהודו לבולדרינג.

  רוצים תמונה עם קוף במקום?

האמפי, מגרש המשחקים של המטפסים. צילום: נטלי ניאגו

מגוון האפשרויות עצום ומאפשר התנסות לכל הרמות, מתחילים או מתקדמים. במהלך עונת התיירות ישנן כמה סוכנויות שמספקות הדרכה וציוד, גם חלק מהגסט האוסים מאפשרים השכרת ציוד. אם הגעתם במיוחד לטפס ואתם מנוסים, אולי הייתם מעדיפים להביא לפחות את הנעליים שלכם. במידה ואין לכם נסיון טיפוס כלל מומלץ לפחות את הפעם הראשונה להעביר עם הדרכה. זהו ספורט מאתגר ויכול להיות מסוכן גם עבור מקצוענים, ורק שימו לב שאת הבולדרים אתם חולקים עם קופי לנגור (פרצוף שחור), שהם בדרך כלל נחמדים אבל תמיד צריך לכבד אותם ולשים עין שלא עצבנתם מישהו מהם. דצמבר וינואר קרירים מספיק כדי לאפשר בולדרינג במהלך רוב היום. אם הגעתם בכל זמן אחר ממולת לצאת מוקדם בבוקר ולנוח בצהריים- לא לשכוח לקחת מים ואמצעי הגנה מהשמש!

רוצים תמונה עם עז במקום?

חולקים איתכם את הבולדרים. קופי לנגור. צילום: קוף לנגור

האמפי הודו – לינה ואוכל

כאמור, שתי גדול לנהר הטונגאבהאדרה, שתיהן עמוסות גסט האוסים ומסעדות לרוב. בצד הצפוני של הנהר היצע הזולות ומסעדות התיירים גדול יותר: תוכלו למצוא בנוסף למלאי כופתה וליתר המאכלים ההודים המסורתיים גם אוכל מערבי, אוכל ישראלי ואפילו פיצה שנאפית בתנור אבן בליטל איטלי. מסעדת ‘שש בש’ בהאמפי ידועה כמקום מפגש לישראלים, אך מגיעים אליה תיירים מכל העולם. במסעדה תוכלו לשחק סנוקר, לצפות במסך פלזמה ובנוסף ישנה ספריית סרטים גדולה. הלאפינג בודהה (Laughing Buddha) הוא אחת הזולות המוכרות והשלוות, אפשר לתפוס תנומה על המזרנים או סתם להשקיף מעבר לנהר ועל המקדשים ובמוגלי אתם יכולים לנשנש בכיף ארוחת בוקר מול האגם והסלעים. עדיין בצד הדרומי, אחרי הליכה לא קצרה על הכביש הראשי (אם אפשר לקרוא לזה כביש..) מימין תראו גבעה שעליה ממוקם ה”טיפי”- שהוא גם סוג של גסט האוס, וגם מסעדה נהדרת.

הצד הדרומי נותן תחושה יותר הודית- מקומית משהו ותוכלו למצוא בו מסעדות שמזכירות יותר דאבות ולשתות צ’אי שכבר מגיע מתוק.

בנושא הלינה, שוב הצד הצפוני של הנהר מככב (כאמור, הצד ‘הישראלי’). ישנם מקומות לינה רבים הכוללים גסטהאוסים, בקתות ואף ערסלים. שם תוכלו למצוא גם את בית חב”ד ואת ‘הלב היהודי’.

תנוחה אופיינית בהאמפי. צילום: נטלי ניאגו

האמפי הודו – תרבות

על אף שמורשת אונסק”ו העולמית שיבחה את האמפי הנמצא בחסותה, בלב ליבו האמפי הוא מקום צנוע. בהאמפי  תושב העיר יוכל להתענג על חיי הכפר השלווים. בארכיטקטורה של כפר העתיק ניתן לראות שילוב בין תרבויות הינדיות, אסלאמיות ודת הג’יין (דת שהתפתחה במאה ה-6 לפנה”ס, כאלטרנטיבה להינדואיזם הוודי).

האמפי הודו – פסטיבלים

“האמפי פסטיבל” – הוא הפסטיבל הגדול ביותר שמתקיים בהאמפי. הוא מתקיים בנובמבר, בדרך כלל במשך שלושה ימים בשבוע הראשון של נובמבר. בפסטיבל זה תוכלו ליהנות מהופעות מוזיקה חיות, מחול בובות, ותהלוכת פאר עם זיקוקים המציגה לראווה את העושר התרבותי של המקום. בין היתר מתקיימות בפסטיבל זה פעילויות כמו טיפוס צוקים וספורט מים.

כי כך נראית, העיירה שלי..

צילום: יוני ביק

פסטיבל Purandaradasa – הינו פסטיבל מוזיקה קלאסי, המתקיים מידי שנה בינואר או פברואר, לציון יום הולדתו של המשורר העתיק  Purandaradasa שהיה חי בהאמפי. מוזיקאים בעלי מוניטין לאומי משתתפים בפסטיבל זה הכולל יומיים עד שלושה של קונצרטים.

פסטיבל וירופקשה – זהו הפסטיבל הדתי הגדול בהאמפי הודו. גולת הכותרת בפסטיבל זה היא תהלוכת המרכבה ברחוב הראשי של האמפי, ועליה דמויות האל והאלה הקדושים להינדואיזם. הפסטיבל מתקיים בחודש מרץ או בחודש אפריל ומציין את טקס הנישואין השנתי של הזוג האלוהי.

פסטיבל Diwali – אומנם אינו ספציפי להאמפי ונחגג בכל רחבי הודו בחודש אוקטובר, עם זאת איזור האמפי הודו הינו מוקד חגיגות המרכזי. החגיגות מתקיימות ב- האמפי בזאר, ומומלץ לבקר במקדש וירופקשה על מנת לצפות במספר טקסים. בין היתר מתקיימת תהלוכה מקומית בה משתתף גם הפיל שבמקדש.

פסטיבל Shivaratri– “לילו של שיווה” הינו פסטיבל מיוחד המתקיים בחודש פברואר או בחודש מרץ בכל המקדשים של שיווה בהודו וגם בהאמפי.

סאנסט-פוינט. צילום: נטלי ניאגו

האמפי הודו – מחוץ למסלול

האמפי הודו – המלצות מטיילים

האמפי הודו – סיכום

נאחל לכם סיור מהנה במקום המיוחד הזה ש לא ישאיר אתכם אדישים.

האמפי הודו הינו מקום שכדאי להקדיש לו זמן ולא למהר כשנמצאים בו. כדאי ליהנות מן האווירה הקסומה שלו, זהו לא רק אתר מורשת ועתיקות אלא גם נווה מדבר ויעד תיירותי פופולרי. מה שבטוח הוא שתלמדו דבר או שניים על המסורת ההינדית העתיקה ועל הארכיטקטורה רבת השנים שנולדה משילוב המסורות שרווח בימי האמפי העתיקה.

יש לכם עוד משהו לספר על המקום? כתבו לנו בתגובות.

הטיפים הטובים יכנסו למאמר, ויזכו את הכותבים בקרדיט.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *