אז נכון שאף אחד לא מכיר את הילדים שלכם יותר טוב מכם, ואין כמו אינטואיציה של הורה לדעת מה טוב לילד שלו, אבל טיסה להודו עם ילדים יכולה להיראות מלחיצה במקצת. במאמר ננסה לענות על כל השאלות שיש להורים המתכננים טיול להודו על ילדים וכמה טיפים שריכזנו מהורים שכבר עשו זאת. אז אם אתם חוששים, לחוצים, מרגישים אובדי עצות או סתם רוצים לוודא שלא פיספסתם כלום- הגעתם למקום הנכון.
לתינוק אין קשר לכתבה. צילום: טל גטריטמן
הודו עם ילדים – למה בכלל לטוס עם ילדים?
השאלה הנכונה היא למה לא? נכון שההתחלה יכולה להיות קשה עד שהילדים יתרגלו להודו, ועד שאתם תתרגלו לילדים 24 שעות ביממה, אבל קצת סבלנות ותהיה לכם חוויה משפחתית לכל החיים, הרי כל הסיבות שבגללן אתם רוצים לטוס להודו (או שכבר טסתם) נכונות גם לילדים. גם הילדים, ואולי אפילו בעיקר הילדים, יכולים להנות ממה שיש להודו להציע- התרבות העשירה, הנופים היפים, החופים הקסומים, הרוגע והשלווה שכל כך חסרים פה בארץ, ובעיקר כי זאת הודו ולא צריך להוסיף עוד מילה…
הודו עם ילדים – הכנה לטיסה
אז החלטתם לטוס להודו ולקחת את הילדים. מה עכשיו? הדבר הראשון שחשוב לזכור הוא שילד (גם תינוק) מחוייב לדרכון וויזה להודו כמו מבוגר. נושא נוסף המטריד הורים רבים הוא החיסונים– ההתלבטות בדרך כלל היא בין לחסן את הילד נגד כל מחלה אפשרית לבין להימנע מלהזריק לילד קטן יותר מדי חומרים. הפיתרון הפשוט הוא ללכת לרופא מטיילים לקבלת ייעוץ, ומומלץ לעשות זאת לא אצל הקופת חולים אצלה תעשו את החיסונים, אלא אצל רופא חיצוני כדי שלא “ידחפו” לכם סתם זריקות, אבל בסופו של דבר הכל תלוי בכם ובשיקול דעתכם האם לחסן וכמה.
ציוד לילד– ברוב המקומות בהודו ניתן להשיג הכל ככה שאין צורך להביא ערימות של ציוד לילדים, ולרוב זה אפילו יהיה זול יותר לקנות שם (אמנם החיתולים מגיעים בחבילות של 4 בהודו, אבל גם עם זה לומדים להסתדר). כדאי להביא מספיק בגדים וכמובן לשים לב שהם מתאימים למקום והעונה בה אתם טסים. מומלץ להביא איתכם משחק או שניים לילדים וחפיסת קלפים היא פיתרון טוב לזמני ההמתנה (רוב הזמן בהודו) ולהפסקות חשמל פתאומיות.
מסלול– אין מקומות שלא מתאימים לילדים, אך צריך לשים לב לאקלים של האזור ולנסות לברר מה התנאים שם (ברוב המקומות לא תהיה בעיה). אמנם הכיף הגדול בהודו זה הספונטניות, אבל כדאי לתכנן מראש את תוכנית המסלול לפרטים (בסופו של דבר כל תוכנית היא רק בסיס לשינויים), ולהשתדל להימנע מנסיעות מרובות עם הילדים (12 שעות עם הילדים במונית כל שני וחמישי יכול להתיש, אותם ואתכם). שימו לב בעיקר היכן אתם נוחתים- גם לאנשים בוגרים לא קל להתמודד עם השוק של הנחיתה בדלהי למשל, ועל פי כמה וכמה לילדים, שעדיף להם להיגרר עוד כמה שעות בדרך ליעד, מאשר לחטוף הלם בדלהי. אין טעם (וזה לא באמת ריאלי) לנסות להסתיר את תחלואיה של הודו מהילדים, אז כדאי לעשות להם שיחת הכנה לפני הטיסה, על מנת לרכך להם את הנחיתה בהודו.
הטיפ הכי טוב שנוכל לתת לכם הוא תכננו את הטיול דרך העיניים של הילדים שלכם! אתם מכירים אותם הכי טוב, יודעים מה הם אוהבים, עם מה הם מתקשים, איך הם בנסיעות וכמה הם יכולים להעסיק את עצמם. מבחינת תאימות המקום לילדים לא אמורה להיות בעיה, כל הודו נגישה בתנאי שמפעילים שיקול דעת (לא בטוח שזה נכון לקחת את הילד לראות שריפת גופות בווראנסי לדוגמא), אך שוב- הכל תלוי בכם!
הודו עם ילדים – אוכל
האם לתת לילד לאכול אוכל הודי? האם לבשל לו ולהימנע מזיהומים? האם אפשר להשיג חלב לתינוקות? כן! בהודו אין בעיה להשיג כל מה שתרצו וזה נכון גם לגבי אוכל. בכל המקומות המתויירים בהודו ניתן למצוא גם מסעדות המגישות אוכל מערבי, ככה שאם הילדים לא יתחברו לטאלי ולבאג’י פורי, תמיד יהיה אפשר למצוא להם איזה פיצה לאכול. אז נכון שסיכונים שאנו לוקחים על עצמנו (כולנו אכלנו באיזה דאבה מפוקפקת בשום מקום והתפללנו לטוב) לא נרצה לקחת עם הילדים, אבל אין שום בעיה לאכול במקומות פחות אותנטיים, ולהקפיד על חוקים בסיסיים (עדיף ירקות מבושלים, לשתות מים מינרלים בלבד, לא אלכול ביצים לא מבושלות מספיק ועוד כמה טיפים שהקיבה שלכם אספה בטיולים קודמים).
על מנת לעזור לילדים להתרגל לתפריט החדש, כדאי להביא דברים מוכרים מהבית לשבוע-שבועיים הראשונים (חטיפי אנרגיה, במבה, מנה חמה, נודלס וכל מה שעושה את זה לילד שלכם) ולשלבם בתוך התפריט החדש. אבל אין צורך להביא מהבית אספקה לשלושה חודשים.
אם בכל זאת הדאגה לא נותנת לכם לישון, כמעט בכל גסטהאוס יתנו לכם להשתמש במטבח כדי להכין לו אוכל בעצמכם.
הודו עם ילדים – נסיעות
זה נושא מאוד אינדיווידואלי ותלוי בילד שלכם. יש ילדים שאין להם בעיה עם נסיעות ויכולים לישון גם 12 שעות רצוף בנסיעה, ויש כאלה שאחרי 5 דקות כבר מקבלים קוצים בתחת. מעבר לזה גם בתחום הנסיעות אין בעיה לטייל עם ילדים. אפשר לקחת מונית ממקום למקום, לשכור ג’יפ, לישון בסליפר ולחוות את הלוקאל (לרוב יפנו מקום לפחות בשביל הילדים), אך בכל זאת שתי האופציות המומלצות הן טיסה ורכבת. להסתמך על טיסות פנים זאת אופציה יקרה במקצת, אך מונעת הרבה שעות בהן הילד משתעמם בחלל סגור ומומלצת במיוחד להורים המטיילים עם תינוקות. האופציה המומלצת השנייה היא הרכבת- ניתן להגיע לרוב המקומות (בצפון הודו זה קצת יותר בעייתי), לילדים זאת חוויה והם לא מרותקים לכיסא ויכולים קצת להסתובב ולהוציא אנרגיה.
כמה טיפים: הנסיעות יכולות להיות נקודת תורפה בטיול עם ילדים ולכן חשוב לתכנן, לתכנן, לתכנן! הימנעו מזגזוגים ונסיעות מיותרות, והישארו מספיק זמן בכל מקום גם כדי לחסוך שעות נסיעה וגם כדי לתת לילד שלכם הזדמנות להתרגל מחדש לכל מקום. תכננו גם מה עושים במהלך הנסיעה- נגן מוזיקה, קלפים, בובות, או כל דבר אחר שיכול לעזור לילדים שלכם לעבור את הנסיעה (ולא לשכוח להטעין את הסמארטפון לפני הנסיעה!!)
אילוסטרציה: רכבת בהודו. צילום: אלון יעקבי
הודו עם ילדים – רפואה
קודם כל חשוב לזכור שגם להיות חולים זה חלק מהטיול ואי אפשר להגן על הילד כל הזמן מהכל (יהיה קשה לטייל עם ילד בתוך בועה סטרילית). כמו שמבוגרים יכולים להיחתך, לקבל כוויה או קלקול קיבה, כך גם הילדים וזה בסדר גמור. אם תקפידו על חוקי אכילה מסויימים, הגיינה בסיסית (לשטוף ידיים. כל הזמן. ועכשיו עוד פעם) ותימנעו מלחץ מיותר, הטיול יעבור בשלום גם אם יהיו כמה נפילות בדרך. אל תפחדו לסמוך על הרופאים ההודים, הם מכירים יותר טוב את המחלות במקום ויש להם את התרופות המתאימות. כדי ללכת על בטוח ניתן להביא דברים בסיסיים מהארץ (להתייעץ עם הרופא מטיילים), אך בדרך כלל המוצרים ההודים מיועדים לסוגי מחלות שיש שם ויהיו יותר אפקטיביים.
הודו עם ילדים – סיכום
לא לפחד! בהודו כמו בהודו הכל אפשרי אבל הכנה טובה, שמירה על קור רוח וחוש הרפתקנות מפותח יובילו אתכם ואת הילדים לחוויה חד פעמית (לפחות עד הטיול הבא). הקפידו להתייחס לילדים כשותפים מלאים לטיול- תעברו איתם בארץ על המסלול הצפוי והכינו אותם למפגש עם תרבות חדשה, בסופו של דבר ככל שהם ירגישו יותר שותפים ככה הם יתעניינו יותר בטיול עצמו.
החוויה המשותפת, התתגברות על המכשולים, הזמן המשותף, התרבות החדשה והשלווה מסביב מבטיחים שתחזרו לארץ קרובים מתמיד לילדים, ולהם יהיה על מה להשוויץ לחברים ואולי אפילו תצליחו להדביק אותם בחיידק האהבה למאמא אינדיה!