Categories
ללא קטגוריה

טאג’ מאהל

טאג’ מאהל – רקע

הטאג’ מאהל (Taj Mahal) המפורסם, נמצא בעיר אגרה (Agra) שבמדינת אוטר פראדש (Uttar Pradesh) השוכנת בצפון הודו.

טאג’ מאהל, שנחשב לאחד מן המבנים היפים והמרשימים ביותר בעולם, הוא מעין מאוזוליאום (אחוזת קבר) מוסלמי אותו בנה הקיסר המוגולי “שאה ג’האן” על מנת להנציח את אשתו ארג’ומנד באנו בגום, אשר מתה בגיל 38 לאחר לידת ביתם. ארג’ומנד ביקשה ממנו כי יבנה לה ארמון לאחר מותה, כדי להנציח את אהבתם שתיזכר לדורות. על שום כך, היא נקראה גם מומתאז מהאל, כלומר גבירת הארמון, והטאג’ מאהל הפך להיות סמל בינלאומי לאהבת נצח ורומנטיקה.

משמעות השם טאג’ מאהל בהינדית היא ‘כתר הארמון’, שם שמקורו בפרסית (אשתו של שאה ג’האן הייתה ממוצא פרסי).


טאג’ מאהל משתקף במי הבריכה. צילום: הילה וייצמן

הקיסר שאה ג’האן עמל רבות על הארמון. הוא החל בבנייתו בשנת 1630 והעסיק לשם כך 20,000 עובדים במשך 23 שנה. את אבן החול האדומה לבניית הארמון הביאו אלפי פילים ממרחקים, ואת אבני האלבסטר ממנו בנוי הביאו מארצות שכנות כגון סין, אפגניסטן, טיבט ואפילו מתימן. הקיסר הביאאדריכל נודע מפרס וכן הביא לוטש אבן מיומן מוונציה הרחוקה. האומן היחיד שחתימתו מתנוססת על קירות הטאג’ מאהל הוא חאן שירזי, אדריכל וקליגרף פרסי.

בשנת 1983 הכריז אונסק”ו על טאג’ מאהל כאתר מורשת עולמית ובשנת 2007 הוכרז טאג’ מאהל כאחד משבעת פלאי תבל החדשים אשר נבנו על ידי אדם. המבנה הלבן של טאג’ מאהל נשמר בצורה קפדנית על ידי הממשלה והאזור נשמר ברמת זיהום נמוכה על מנת להגן על ניקיונו של הטאג’.

באתר טאג’ מאהל מבקרים מדי שנה 2-4 מיליון  תיירים, מהם כמאתיים אלף בלבד מגיעים מחוץ להודו.

הטאג’ מקרוב. צילום: איילת מורנו

טאג’ מאהל – דרכי הגעה

אגרה (Agra) הינה ציר מרכזי, באגרה תחנת רכבת וניתן להגיע אליה ממגוון יעדים.

מניו דלהי (New Delhi) הבירה, הנסיעה ברכבת לוקחת כ- 3-4 שעות. ישנה גם רכבת מהירה מדלהי לאגרה הנקראת “שטאבדי” ((SHTBDI היוצאת כל בוקר ב-6:00 ומגיעה לתחנת AGRA CANTT שבאגרה. הנסיעה בה לוקחת שעתיים בלבד במחיר של 600 רופי. המחיר כולל גם בקבוק מים וארוחות. מתחנת הרכבת מגיעים בריקשה עד טאג’ מאהל. הרכבות הבאות לוקחות יותר זמן, יש רכבת נוספת שיוצאת ב-8 בבוקר ומגיעה ב-13:00 לתחנת הרכבת של מבצר אגרה הנמצא 5 דקות הליכה מהירה משער הטאג’ מאהל. ככל הנראה תיאלצו להישאר לילה באגרה, כיוון שיש המון מה לראות והרכבת האחרונה לדלהי יוצאת בשעה 20:30. טאג’ מאהל פתוח למבקרים בכל ימות השבוע בשעות 06:00 עד 19:00, פרט ליום שישי, בו מתקיימת תפילה במסגד של טאג’ מאהל.

טאג’ מאהל – פנינת תיירות

בהודו כבר למדו להעריך את ערכו התיירותי של טאג’ מאהל, ואם לפני 15 שנה נכנסו תיירים במחיר מצחיק של 5 רופי, היום כבר תשלמו סכום מכובד מאוד של 750 רופי עבור יום ביקור. כרטיס הכניסה למעשה כולל כניסה לכל האתרים של הקיסרות המוגולית באגרה (הבייבי טאג’, המבצר האדום ועוד) בתנאי שתבקרו בכולם באותו היום. זהו כרטיס כניסה חד פעמי ולא ניתן להיכנס עימו פעם נוספת. בכניסה למתחם טאג’ מאהל מתקיימות בדיקות ביטחוניות קפדניות, ממש כמו בארץ. כמו כן, אסור להכניס תיקים ומצלמות וידאו למתחם הטאג’ מאהל. בכניסה לאתר יש אזור שמירת חפצים מסודר ורשמי בו ניתן להפקיד את החפצים.

בנוסף, בכניסה לאתר מקבל כל מבקר בקבוק מים וכיסוי לנעליים. בקבוק המים ישמש אתכם בחום של אגרה כי לא ניתן להכניס כל שתייה או אוכל למתחם, כמו כן את הכיסויים לנעליים שמרו מאחר ובתוך המבנה עליכם יהיה לכסות את נעליכם וכך לא תאלצו לחלוץ נעליים. השרות החדש יחסית, ניתן גם מהסיבה שבעבר זוגות נעליים רבים נעלמו בעת שאנשים ביקרו באתר.

תוכלו לקבל מפה של האתר וגם אוזניות, על מנת לשמוע את ההדרכה שמספק האתר (יש הדרכה באנגלית כמובן).

בכניסה למבנה ממתינים מדריכים מקומיים שמחכים רק לכם ויציעו את שירותי ההדרכה שלהם. התיירות סביב טאג’ מאהל מגלגלת לא מעט כסף. אם תרצו בכך, ישנם טיולים מאורגנים לטאג’ מאהל מדלהי, אשר כוללים הדרכה צמודה במתחם טאג’ מאהל והאתרים השונים באגרה. ברחובות אגרה סוחרים יציעו למכור לכם מזכרות של טאג’ מאהל, ביניהם את הפסלון המפורסם של טאג’ מאהל בתוך כדור שקוף.

טאג’ מאהל – אגרה, לינה ואוכל

במידה ותרצו ללון באגרה, ישנם גסטהאוסים בעיר, רובם באזור של טאג’ מאהל. אם מתחשק לכם להשקיע ובא לכם להתפנק- תוכלו להישאר לילה במלון המשקיף על טאג’ מאהל.

מבחינה קולינרית לא תהיה לכם בעיה. כיוון שאגרה הינה ציר תיירות מרכזי פזורות בה מסעדות רבות, ישנם קניונים בעיר אשר תוכלו לאכול בהם אוכל מערבי (דוגמת מקדונלדס) אך אנחנו תמיד ממליצים על האוכל ההודי המקומי והמצויין.

רגיעה בטאג’. צילום: נטע ארזי

טאג’ מאהל – אטרקציות ואתרים ידועים מסביב

באגרה תוכלו להיתקל ברחוב במופעי נחשים ולהטוטנים למיניהם (רצוי לשאול מדריך תיירים איפה מתקיימים ומתי), וכמו כן תוכלו לטייל ברחבי העיר בכרכרה (אם כי הסוסים מסכנים למדי וזוכים להצלפות).

נוסף על כך תוכלו לבקר באחוזת קברו של אכבר גדול השליטים המונגוליים הנקראת סיקנדרה (Sikandra).

המבנה המשלב סוגי ארכיטקטורה שונים ומעניינים שוכן בלב גן ירוק, בו נמצא גם ארמון באראדי (Baradi Palace) מול אחוזת הקבר נמצא שער דלהי (Delhi Gate) השייך לטירה האדומה.

הטאג’ הקטן – Baby Taj הינו קיברו של איטמד אוד-דאולה, הנקרא כך על שום הדמיון למבנה טאג’ מאהל המקורי. הוא אינו מתקרב ביופיו לטאג’ מאהל האמיתי אך הוא שווה ביקור, ואינו צפוף כמו טאג’ מאהל עמוס התיירים. גודלו של הבייבי טאג’ הוא כ-23 מטרים רבועים, ובכל אחת מפינותיו מגדל בגובה 13 מטרים ( לא ממש תינוק). מבנה הבייבי טאג’

בנוי על במה מאבן חול אדומה בגובה של מטר. המבנה עצמו עשוי שיש לבן מאזור רג’סטאן.

הבייבי טאג’ נבנה בין השנים 1622 ל -1625, שש שנים לפני בניית אחיו הגדול, וישנה סברה שאולי אף שימש השראה לבנייתו של מונומנט האהבה הגדול בעולם.

מחיר הכניסה לטאג’ הקטן-110 רופי. כלול במחיר הכניסה לטאג’ הגדול, אך רק אם הביקור נעשה באותו היום. פתוח מן הזריחה ועד השקיעה.

טירת אגרה האדומה – The red fort– הינה טירה מסוגננת ומרשימה מאוד ביופייה. הטירה האדומה  ידועה גם בשם לאל קילה (Lal Qila) והיא ממוקמת על גדות  נהר ימונה (Yamuna). שמה של הטירה הגיע מאבני החול האדומות מהן בנויה החומה שסביב  הטירה. אבנים  אלו מאפיינות גם חלק גדול מן המבנים הנמצאים בתוך הטירה ומשוות לה את הדרה.

בניית הטירה האדומה, החלה ב-1565 על ידי המלך אקבר הגדול והושלמה כעבור שתים עשרה שנים. הטירה עצומה ולמעשה הייתה עיר שלמה שהוקפה בחומה, ובתוכה הוקם הארמון המלכותי של המלך. עיקר הבנייה בטירה האדומה נעשתה על ידי אותו שאה ג’יהאן שבנה גם את טאג’ מאהל.

על פי האגדה – בסוף ימיו נכלא שאה ג’יהאן בטירה האדומה על ידי בנו, ושם יכל לצפות מרחוק במבנה הטאג’ מאהל שבנה. אכן, מן הטירה האדומה ישנה תצפית מרהיבה על טאג’ מאהל, בעיקר בזמן השקיעה. ארגון אונסק”ו הכריז  על הטירה האדומה כאתר מורשת עולמי לשימור ואפשר להבין מדוע. הכניסה לטירה והיציאה ממנה אפשריים רק משער אמר סינג פול (Amar singh Pol) – אחד מארבעת שערי חומותיה. הסיור בטירה עובר בין החצרות, הגנים והארמונות הממלאים אותה. תוכלו לקבוע לבדכם את קצב הסיור בטירה או סתם לרבוץ על אחת המדשאות או

הטירה האדומה במלוא הדרה. צילום: איילת מורנו

במרפסת התחתונה שלה ולצפות בסנאים ותוכים מסוג דררה שמתרוצצים שם בלי הרף. בין המבנים המפורסמים בטירה נמנה אולם קבלת הפנים בו קיבלו המלכים את אורחיהם, וגם ארמון השיש הלבן והמרשים.

מחיר כניסה לטירה הוא 250 רופי, כלול במחיר כניסה אל טאג’ מאהל במידה והביקור נעשה באותו יום. פתוח מן הזריחה ועד השקיעה. הטירה מומלצת מאוד ושווה ביקור אם הגעתם לאגרה.

סנאים בחצר הטירה האדומה. צילום: נטע ארזי

לא רק בארץ הם נפוצים. תוכי דררה בטירה האדומה

טאג’ מאהל – סיכום

טאג’ מאהל הינו אחד מאתרי התיירות הידועים והפופולאריים בעולם ולא סתם. מדובר בארמון עתיק יומין הנוצר בתוכו היסטוריה, אדריכלות מופלאה על כל מרכיביה ורומנטיקה.

קשה לומר כי טיול בהודו יהיה שלם בלי ביקור אחד באתר טאג’ מאהל, אז אם כבר נשארתם בדלהי, קחו לכם חצי יום וסעו לאגרה. למה שתראו שם בטוח לא תוכלו להישאר אדישים.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *