Categories
ללא קטגוריה

טרקים בלדאק

כתיבה: נטלי ניאגו

חבל לדאק (Ladakh) הוא אחד האזורים היפים והמיוחדים בהודו כולה. נופי הירח, המדבר והפסגות המושלגות, מושכים אליהם מטיילים רבים ומציעים מסלולים אין-ספור להולכים בדרכים. לפניכם סקירה כללית קצרה של טרקים מפורסמים באזור של לדאק. אז למה אתם מחכים? שימו נעליים וצאו לדרך!

העמקים המופלאים של חבל לדאק. צילום: משה טובול

טרקים בלדאק- רקע כללי

חבל לדאק הינו מדבר בצל גשם בצפון מערב הודו, שחייב את הנופים המהפנטים שלו לרכס ההימלאיה (כיוון כללי ממזרח ודרום) ורכס הקאראקוראם (צפון מערב), כשבינהם מפריד עמק נהר האינדוס (Indus).

העונה המומלצת לטרקים בלדאק היא מיוני עד ספטמבר, לאחר מכן הדרכים היבשתיות לאזור זה נסגרות ומזג האויר הופך קר ואכזר.

אזור לדאק טומן בחובו מגוון רחב של מסלולים, דרך נופים עוצרי נשימה, ומאפשר לתרמילאי הישראלי לטייל באופן שמזכיר יותר טיולים בארץ. לא בכל מסלול חייבים מדריך, אפשר להתארגן על ציוד, מפות ונשנושים בלה (Leh), ופשוט לצאת לדרך. חשוב לא לשכוח שטווח הגבהים נע בין 3000 ל-6000 מטרים, וצריך לתת לגוף כמה ימים להסתגל לגובה לפני שיוצאים לטרק. מטיילים מנוסים יותר יכולים גם לצאת למשלחות טיפוס לפסגות של מעל 6000 מטרים אך גם כאן נדרשת “הכנה” עצמית. כמובן שטרקים כאלה כבר מחייבים אתכם בציוד מיוחד ומדריך.

מדבר מושלג. ההרים של לדאק. צילום: משה טובול

הסוכנויות בעיר לה (Leh) כבר משופשפות, ומי שמעוניין יכול בקלות לתפור לעצמו טרק בכל סוכנות כזו ולקבל ציוד, הסעות לאיסוף והורדה, סוס לציוד ומדריך. אפשר ורצוי להתארגן בקבוצות, ולרוב תראו מחוץ לכל סוכנות או על החלונות מודעות “דרושים” לטרקים, כך שגם מי שמגיע בזוג או לבד יכול להסתדר במקום על חברים חדשים למסע.

גם מי שלא מעוניין בחבילות המוכנות יכול להסתדר לא רע, ישנן חנויות ציוד טיולים במרכז העיר ואפשר גם להשכיר ציוד מסוכנויות. בחנויות הספרים ישנן מפות רבות, וגם בין המטיילים יש שוק חליפין למפות טובות. גם כאן יש יתרון ניכר לישראלים-“הבית היהודי” בצ’אנגספה (Changspa) הוא מרכז נוח להתארגנות. טרקים רבים עוברים בין כפרים ולרוב תוכלו להסתדר עם לינה בבהום-סטיי (Home Stay)  – לינה בבתים של מקומיים בכפר, שיספקו לכם ארוחות ולינה תמורת מחיר ממוצע של 500 רופי.

הגישה לרוב הטרקים לא מסובכת, לחלק מהמסלולים אפשר להגיע באוטובוס או להתארגן על ג’יפ/מונית יחד עם עוד מטיילים.

טרקים בלדאק- מסלולים

עמק שאם (Sham Valley- Likir to Temisgam)– נקרא גם ה”בייבי טרק”- טרק נוח של 3-4 ימים בין כפרים, שמשלב נופים ואנשים (והמון משמשים!). ההליכה נחשבת יחסית קלה בגבהים של בערך 3700 מטרים (הפאס הגבוה ביותר הוא באזור ה4000 מטרים). ניתן להגיע בקלות באוטובוס מתחנת האוטובוסים של לה לכפר הראשון, ליקיר (Likir). סמוך לכפר ישנו מנזר בודהיסטי גדול ששווה ביקור. ישנם גסט האוסים בכפרים לאורך המסלול, יש אפשרות לקמפינג והקמת אוהלים, אין צורך באישורים מיוחדים.

כפרים ונקודות ציון לאורך המסלול: Likir – Yantang (Rizong Monastery)- Hemis Sukpachan– Temisgam

עמק נוברה (Nubra Valley)- יש צורך באישורים מיוחדים שאפשר להוציא דרך הסוכנויות השונות או באופן עצמאי דרך המשרד לענייני זרים. הוצאת הפרמיט לוקחת בד”כ יומיים.

אפשר להגיע אל הכפר דיזקיט (Diskit) שבתחילת המסלול בנסיעת אוטובוס שאוכרת 6-7 שעות. האוטובוס יוצא מתחנת האוטובוס המרכזית של לה בימים שלישי, חמישי ושבת (כדאי לודא בתחנה שאלו הם הימים ושאין שינוי בקו/חג/שביתה וכו’) בשעה 07:30-08:00. אוטובוס חזרה ללה עוזב את דיזקיט בשעה 7 בבוקר של היום למחרת.

צילום: משה טובול

עמק מארקה (Markha Valley) – אחד הטרקים המפורסמים באזור. טרק יפהפה ונוח, אין צורך באישורים מיוחדים או ציוד מיוחד, וההליכה היא בין כפרים לאורך העמק. ניתן לצאת לטרק באופן עצמאי ולישון בהום-סטיי בכפרים. יש גם מקומות מסודרים לקמפינג וחניית לילה.

יש כמה אפשרויות לתחילת הטרק ותלוי בזמן: הליכה של  8ימים כשמתחילים בספיטוק (Spituk) או בזינגצ’ן (Zingchen) ועושים כבר פאס אחד (4900 מ’) ביום השני, או טרק של 5 ימים כשמתחילים מצ’ילינג (Chilling). הפאס הגבוה בטרק הוא לקראת סופו: גונגמארו לה פאס (5100 מ’) אחרי לינה בנימאלינג (Nymaling) בגובה של כ4800 מטרים.

כדאי להתארגן על מונית או ג’יפ לנקודת ההתחלה. בחזרה יש מספר אפשרויות: ניתן לקחת אוטובוס ללה משאנג-סומדו (Shangsumdo) בשעות הבוקר (בהנחה שביליתם לילה בכפר) אפשר להגיע גם עד להמיס (Hemis) בטרמפים/ אוטובוס/הליכה ולתפוס משם אוטובוס עד ללה. גם תוכלו לארגן דרך סוכנות ג’יפ שימתין לכם בסיום.

כפרים ונקודות ציון לאורך המסלול:

Spituk – Zingchen – Yurutse – Ganda-la Pass (4900m) –Skiu –  Markha – Umlung – Hankar-  Tachungste – Nymaling – Gongmaro La Pass (5100m) – Shangsumdo – Hemis

ספיטוק– סטוק (Spituk to Stok)– טרק קצרצר של 2-3 ימים. מומלץ למי שזמנו דוחק ורוצה להספיק לחוות את ההרים. מתחילים בספיטוק, יש אפשרות גם לקחת מונית או ג’יפ עד זינגצ’ן (Zingchen) ולחסוך לעצמכם הליכה של כמה שעות על שביל ג’יפים. חזרה עם אוטובוס או הסעה מאורגנת מסטוק. מזינגצ’ן מגיעים לרומבק (Rumbak) – שימו לב שישנו פיצול שבילים בנקודה עם אוהלי תה ומפה. ימינה זהו הטרק ליורוסטה ולכיוון של מארקה ואלי- אתם צריכים שמאלה לרומבק, יש כמה אוהלי תה ויש הום-סטיי ללילה. הפאס ביום השני Stok La Pass  בגובה 4900 מ’.

כפרים ונקודות ציון  לאורך המסלול:

Spituk – Zingchen – Rumbak – Stok La Pass – Mankarmo – Stok

סטוק-קאנגרי(Stok Kangri)   אולי הפסגה המתויירת ביותר באזור, בגובה 6150 מטרים. טרק קצר של כ-3 ימים (יש סוכנויות שמאריכות אותו גם ל-4 ימים). הגישה אל הטרק נוחה, מרחק כחצי שעה נסיעה מלה. זהו טרק מצויין למי שרוצה לחוות את ההרים עד הסוף ולהרגיש על גג העולם. נוף מטורף, אמרנו?

מי שיעשה סיבוב קצר בלה יראה כי כמעט כל סוכנות מציעה להוציא משלחות טיפוס. הטרק הזה כן מצריך  ציוד מיוחד כמו קרמפונים, מקלות הליכה ולינה באוהלים, שיארגנו לכם בסוכנויות. הטיפוס קשה יחסית לטרקים האחרים באזור ומחייב לפחות כמה ימים בלדאק על מנת לודא שהתרגלתם לגבהים ובטח שלא לצאת מיד עם ההגעה ללה (מומלץ לעשות את הטרק הזה אחרי לפחות טרק אחד עם לינה בגובה של יותר מ4000 מטרים כדי להסתגל מארקה ואלי למשל יעשה את העבודה). יציאה לטרק הזה מצריכה אישורים מיוחדים וכדאי להתייעץ בסוכנויות המקומיות.

היציאה היא מהכפר סטוק (Stok) והלינה בבייס-קמפ היא, כאמור, באוהלים. מהבייס- קמפ יוצאים עוד לפני הזריחה לעבר הפסגה- טיפוס ארוך של 4-7 שעות (תלוי בכושר שלכם). אחרי הירידה מהפסגה יש אפשרות לישון בבייס-קמפ נוסף או לרדת עד לסטוק ולחזור ללה.

לא פשוט בכלל למצוא את דרך, ולכן, למרות שזה לא כל-כך תואם את המנטאליות הישראלית, בכל זאת מומלץ לכם לקחת מדריך במקום לקחת סיכונים. יש אנשים שסומכים על כך שמשלחות רבות יוצאות לטיפוס, ועוקבים אחרי אחת הקבוצות במהלך הטרק, אבל זה הופך אתכם תלוים בקבוצה אחרת.

בתי התה- להפסקה או ללינה. צילום: משה טובול

עמק זנסקר

טרק לאמאיורו- דארצ’ה- (Lamayuru- Darcha) או בשמו המוכר יותר “טרק מנאלי-לה”. אם הנסיעה מלה למנאלי אורכת כ-20 שעות, הטרק הזה אורך כ-20 ימים, והוא תלוי בקצב שלכם והאם אתם מחליטים לקחת יום מנוחה פה ושם; אפשר לעשות את הטרק הזה גם ב-16 יום וניתן לקצר גם למסלול של 10-8 ימים אם מסיימים בפדום (Padum). אגב, הכיוון לא מחייב ואפשר גם ללכת מדרצ’ה (אזור מנאלי) ללאמיורו (אזור לה). ההליכה היא בגובה שדורש הסתגלות (מעל 3,500 מטרים) ולשיאי הגובה מגיעים בחציית פסים בסביבות 5000 מטרים. הטרק אינו מחייב לינה באוהלים כיוון שבדרך ישנם בתי תה והום-סטיי, שפעילים בעונה, אם כי יש להצטייד בשק שינה טוב ולהיות מוכנים למקרה של גשם או רטיבות ובמקרה כזה כן כדאי שתהיה יריעת פלסטיק או אוהל קטן. ארוחות חמות תקבלו בבתי התה שתישנו בהם, אבל מומלץ להצטייד בגזייה ובמזון נוסף לימים ארוכים שלא עוברים בהרבה מקומות יישוב. כדאי גם להצטייד בנשנושים.

לא חייבים לקחת מדריך למסלול אבל שווה להתעדכן עם סוכנות מקומית אם יש שינויים או בעיות בדרך. מקומיים לאורך הטרק יוכלו לכוון אתכם למרות שכדאי לקחת ספר או מפה עם נקודות ציון.

ההגעה ללמאיורו יכולה להיות באוטובוס בוקר מלה, נסיעה של 4-5 שעות או בהקפצה של ג’יפ; גם מדרצ’ה יש אוטובוס למנאלי של כ-8 שעות נסיעה.

טרקים בלדאק- סיכום

אזור לדאק הוא המקום המושלם לטרקים עצמאיים עם ציוד על הגב. מגוון המסלולים גדול כך שתוכלו למצוא טרק לכל כושר הליכה ולא תמיד תצטרכו ציוד מיוחד.

המדבר מחכה לכם…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *