תודה למר חנן גודר, שגריר ישראל בנפאל בשנים 2011-2014, על תרומתו למאמר זה.
אזור עמק קטמנדו נפגע ברעידת האדמה הקשה שהייתה באפריל 2015, אך תוך מספר חודשים שוקם ונחשב בטוח למטיילים. מידע נוסף על האתרים שנפגעו ברעידה ועדכונים אחרונים תמצאו במאמר נפאל אחרי רעידת האדמה.
במשך מאות ואלפי שנים נמשכו בני אדם אל עמק קטמנדו (Katmandu Valley) הירוק והפורה, והשאירו אחריהם רמזים לתרבויות עתיקות. עמק קטמנדו נמצא במורדות ההימלאיה הנפאלית, בגובה של כ-1400 מטרים, כשהרי ההימלאיה סוגרים סביבו ומשווים לו צורה מעגלית. העיר המרכזית בעמק קטמנדו היא כמובן, קטמנדו, בירתה של נפאל. אך העמק המיוחד טומן בחובו פינות חמד ואתרים שיפתיעו גם את מי שכבר מכיר את קטמנדו היטב.
רכס ההימלאיה המדהים. צילום: דותן ננר
עמק קטמנדו- רקע
עמק קטמנדו ממוקם בשולי הרי ההימלאיה, בליבה של נפאל וישנה תיאוריה הגורסת כי בעבר העמק היה אגם. לאורך ההיסטוריה האנושית העמק ניקז אליו מתיישבים וסוחרים ממקומות שונים בהימלאיה, והיווה אבן דרך במסלול הסחר שבין הודו וטיבט. כיום הוא האזור המאוכלס ביותר בנפאל. בני הנוואר (Newar) הם ילידי העמק שעיצבו את התרבות לאורך ההיסטוריה עד שנכבשו על ידי מלכי הגורקה במאה ה-18. גם היום הם מהווים רוב בעמק. כיום מושך אליו העמק מתיישבים מכל קצותיה של נפאל וגם תיירים רבים, שבאים להתרשם מההיסטוריה העשירה והנופים היפהפיים של האזור. בעמק קטמנדו נקבעו 7 אתרי מורשת עולמיים של אונסק”ו, שמהווים עדות לאורח החיים הייחודי שהתפתח באזור בו נפגשות הבודהיזם וההינדואיזם ותרבויות העמקים וההרים.
לקריאה נוספת בנושא טרקים בנפאל- מאמר מאת צוות האתר.
עמק קטמנדו- אתרי מורשת של אונסק”ו
כיכר דורבאר (Durbar Square)
לא כל כיכר היא כיכר דורבאר. השם ‘דורבאר’ מיוחס למתחם סמוך לארמון המלך, שכולל חצרות שונות, מקדשים, פסלים, מזרקות ושאר ירקות, שאליהן מגיעים הרוכלים השונים לפרוש מרכולתם (תכשיטים, חפצי אומנות וכל טוב). במשך מאות שנים כיכר דורבאר הייתה מרכז העניינים. חובה לראות את כיכר דורבאר של לפחות אחת מהערים קטמנדו, פטן (Patan) או בקטפור (Bhaktapur), שמהוות אתרים היסטוריים חשובים ומומלצים לביקור.
סביב כיכר דורבאר בקטמנדו. צילום: נטלי ניאגו
פטן (Patan)
פטן הייתה בעברה עיר-מדינה, ויש הטוענים כי הוקמה לפני יותר מ-2000 שנים. פטן, ששמה המקורי הוא לאליטפור (Lalitpur), הייתה ממלכה של ממש, לצד לקטמנדו ובהאקטפור שבעמק הפורה. היא ממוקמת כ-5 ק”מ דרומית לקטמנדו, מדרום לנהר הבאגמטי, וכבר מהווה מעין פרוור של קטמנדו, שהולך ונבלע במטרופולין השוקק.
פטן היא מרכז בודהיסטי והינדי עתיק, והיא מפורסמת במיוחד בזכות כיכר הדורבאר שלה- מתחם של ארמונות ומקדשים יפהפיים, עשיר בחפצי אומנות מקומית. הארמון של מלכי שושלת המאלה (Malla) הוא המפואר שבארמונות פטן ומומלץ לביקור. בשטח הארמון ישנו מקדש אבן יפה לכבוד האל קרישנה. ארבעת הסטופות של אשוקה, שהן למעשה תלים, מסמנות את ארבע כנפות העיר, ומסמלות את גלגל היושרה הבודהיסטי. לפי האמונה, הקיסר ההודי אשוקה הקים את הסטופות במקום לפני 2250 שנים.
בהאקטפור (Bhaktapur)
כ-20 קילומטרים מזרח לקטמנדו. העיר הייתה בעברה הממלכה הגדולה ביותר מבין ממלכות בני הנוואר בעמק קטמנדו. גם כאן השאירו אחריהם מלכי הנוואר ארמונות, מקדשים וחצרות יפהפיים, עשירים בתרבות ואומנות מקומית. כיכר דורבאר של בהאקטפור כוללת מבני אבן ועץ רבים ויפהפיים, המרשים בינהם הוא ארמון 55 החלונות. נעים במיוחד לשוטט בין רחובות העיר העתיקה.
צ’אנגו נאראיאן (Chungu Narayan)
מי שרוצה לצאת מהמסלול הרגיל מוזמן לבקר בצ’אנגו, כפר נווארי מסורתי (של המתיישבים הראשונים באזור) שנמצא כ-22 ק”מ מקטמנדו וכ-6 קילומטרים מבהאקטפור. זהו כפר מקסים ופסטורלי שנמצא על שלוחה גבוהה, שבו יש מקדש הינדי עתיק (למעשה, העתיק ביותר בנפאל) לכבוד האל וישנו ושרידי כתבים בני 800 ו-1500 שנים. מדובר בכפר מאוד שמור ואותנטי, ולכן הוא זכה בתואר של אונסק”ו. הכפר שומר על סטנדרטים של אתר מורשת, ומשמרים אותו היטב (יש שם אפילו פחי אשפה).
פאשופאטינאט (Pashupatinat)
המקדש ההינדי הקדוש ביותר בנפאל ואתר מקודש לאל שיווה. נמצא על גדות נהר הבגמאטי בקטמנדו. במקום יש אתר שריפת גופות הינדי, ומה שמייחד אותו מאתרי שריפה אחרים, הוא שכאן, בניגוד לורנסי, אפשר לצלם, לצפות ולהתעניין בטקסי הלוויה. יש כאן אפילו מדריכים מקומיים (!!) שישמחו לערוך לכם סיור בתשלום.
סוואיאמבונאט- מקדש הקופים (Swayambhunath)
מקדש שהוא חובה לכל מי שמגיע לקטמנדו. מקדש סוואיאמבו נמצא על ראש גבעה בקטמנדו, משקיף על כל העמק הפרוש מתחתיו. מי שיגיע למקדש יבין מיד מדוע נקרא גם מקדש הקופים, ובנושא הזה נמליץ לכם לשמור טוב על הדברים שלכם, ולהזהר אם אתם מתכננים לנשנש משהו לידם. על הגבעה ישנה סטופה (מבנה בודיסטי קדוש שמכיל שרידים או אפר של נזירים). מלבד הסטופה הגדולה והמרשימה בפני עצמה, יש כאן גם מנזר טיבטי ועוד מקדשים קטנים.
בודההנאט (Boudhanath)
הסטופה הגדולה ביותר בנפאל, ממוקמת כ-7 ק”מ מקטמנדו. נמצאת בכיכר שמורה להפליא, שאפילו הזכירה לנו כיכרות מסויימות באירופה. מומלץ לעלות על אחד הגגות ולהסתכל מלמעלה, ולא להסתפק רק בסיבוב המקיף את הסטופה. באחד מהבתים ישנו מקדש בודהיסטי מרהיב, שאפשר לעלות אליו במדרגות ולצפות מהגג.חפשוו אותו בצידו הצפוני של המעגל!
עמק קטמנדו- כפרים ומסלולים
עמק קטמנדו מספק לא רק חוויה תרבותית מעשירה אלא גם את הטבע והפשטות של חיי הכפר. במגוון כפרים ומסלולים תוכלו לשלב טיולים קצרים על רקע נופי ההימלאיה, לא רחוק מקטמנדו.
מאמר מאת צוות האתר על טיולים קצרים באזור פוקרה.
שביל קק”ל נפאל
פרוייקט יוצא דופן של שגרירות ישראל בנפאל, ביוזמתו של שגריר ישראל לשעבר, מר חנן גודר. במסגרת הפרוייקט הוכשר שביל מסומן באורך כולל של כ-3 קילומטרים סמוך לשיווהפורי (פירוט על שיווהפורי בהמשך). השביל הוא פרי שיתוף פעולה של תרמילאים ישראלים, מתנדבי “תבל בצדק”, האוכלוסיה המקומית וחברים מקהילת התיירות בנפאל כמו סוכנות “סוויסה”. אנשי קק”ל הציבו במקום שילוט עם הסברים על הטבע המקומי. שביל קק”ל בנפאל הוא אחד מתוך פרוייקטים רבים המשותפים לישראל ונפאל, כמו פרויקט הבול המשותף וקיר השלום בקטמנדו.
נגארקוט (Nagarkot)
כפר שנמצא בהרים המהווים את שוליו המזרחיים של עמק קטמנדו. מכפר זה יש תצפית מדהימה על רכס ההימלאיה, החל מהאוורסט במזרח ועד לגאנש במערב. יש כאן עשרות מלונות וגסט האוסים והכפר מפותח מאד מבחינה תיירותית; מקומות אלו מאכלסים תיירים המבקשים לצפות בהימלאיה מבלי להתרחק מקטמנדו. התצפית היפה ביותר הינה בשעת הזריחה ותוכלו לחזות בעדרי תיירים המגיעים במיוחד מקטמנדו וחזרה מבלי ללון, על מנת להנות מן החוויה היפה. לשם כך הם יוצאים עוד בחשיכה מקטמנדו. זמן הנסיעה מקטמנדו: שעה עד שעה וחצי, 40 ק”מ.
שיווהפורי (Shivapuri Village)
כפר נופש יפהפה בלב היער, קרוב ל’שביל ישראל בנפאל’. כשהראות טובה יש מכאן תצפית מרהיבה של רכס ההימלאיה, מהמאנאסלו במערב דרך פסגות גאנש, הלנגטנג ועד דורג’ה-לאקפה במזרח. אפשר להגיע לכפר ולהסתפק בכוס תה, או להתארח. קיימים חדרים ברמה בסיסית וגם חדרים ברמה מפוארת. הכפר בנוי באופן נפאלי מסורתי, ובמקום יש סדנאות יוגה, סיורים רגליים, צפייה בציפורים וכו’.
צ’יטלאנג (Chitlang)
דרומית מערבית לקטמנדו, שוכן הכפר צ’יטלאנג. שביל עפר יפהפה מטפס לכיוון ההרים ומגיע אל אוכף ממנו נשקף נוף מרהיב של רכס ההימלאיה. כשממשיכים על הדרך ניתן לרדת מן האוכף לעמק אחר ולהגיע לכפר. צ’יטלאנג הוא כפר ציורי, שהיה בעבר שער הכניסה לקטמנדו; אחרי סלילת הכביש הראשי לפוקרה, כבר לא משתמשים בדרך זו. בתמונות משנות ה-40 רואים כיצד סבלים מקומיים נשאו מכוניות על גבם, מהודו לקטמנדו, שהיתה מנותקת מהעולם החיצון. אם תחפשו היטב, אולי תמצאו את אחרון הסבלים מאותה תקופה; הוא בא בימים ועדיין מתגורר בכפר.
נגארג’ון (Nagarjun)
נגארג’ון הוא הר בשמורה הטבע Shivapuri Nagarjun, שנחשב בעיני הנפאלים כגבעה, מכיוון שגובהו צנוע, 2400 מטרים בלבד. אם תרצו לגרום לנפאלי לחייך, התייחסו אל גבעות אלו כהרים. מכאן תוכלו לצפות על העיר קטמנדו כאילו היא מונחת על דף ידכם. בעבר היה המקום שמורת ציד של מלך נפאל, אך עם המעבר לרפובליקה בשנת 2008 סופח ההר לשמורת הטבע הלאומית. ניתן לעלות לפיסגה בשתי דרכים: ברכב- במסלול בן 15 ק”מ המתפתל במעלה דרך עקלקלה, או ברגל, במסלול בן 5 ק”מ שנמשך כ-3 שעות עליה, וכשעה וחצי ירידה.
מנזר אמיטבה (Amitabha Monastery)
מקום יפהפה, ואחד המנזרים הבודהיסטים המטופחים והיפים שתראו. ממוקם בראש גבעה הצופה על קטמנדו. המנזר מתמקד באימון רוחני למען מטרות הומניטריות. אם תבואו ביום שבת בבוקר מוקדם, החל משעה 07:30, תוכלו לשמוע שירה, תפילה ונגינה של הנזירות הבודהיסטיות במקום. התפילה, שתשאיר אתכם פעורי פה, מתבצעת בתוך אולם מרכזי מרהיב וצבעוני. זוהי אחת ההופעות הטובות בעיר, אם אפשר לקרוא לזה הופעה. המנזר אינו תיירותי במיוחד, אך הנזירים מקבלים תיירים בברכה, ולא מן הנמנע שגם יגישו לכם כיבוד. יש לשמור על השקט, לחלוץ נעליים בכניסה, ואסור לצלם בתוך האולם. מחוץ לאולם, מותר ואף מומלץ לצלם את היופי של גני המנזר המטופחים, וציורי הקיר.
מקדש יצ’אנגו נאריאן (Ichangu Narayan)
מקדש הינדי זה הינו אחד מארבעת המקדשים החשובים המוקדשים לוישנו בגילגולו כנאריאן- האדם הנצחי. המקדש הוקם לפני כ800 שנים; הוא נמצא בהמשך הדרך ממנזר אמיטבה (Amitabha). סמוך לשביל תוכלו לראות מחצבת אבנים ולהתרשם מחציבה כפי שהייתה בעבר, בעזרת כוח הזרוע בלבד, עם פטישים ואיזמלים.
מקדש פולצ’וקי (Phulchoki Temple)
מקדש על ראש הר, שמעטים מבקרים בו. המקדש ממוקם בתוך בסיס צבאי- בקשו מהשומר שיתן לכם להיכנס; אם תחייכו בנימוס, סביר להניח שהוא יאפשר לכם. זוהי תצפית מדהימה על כל רכס ההימלאיה, מהאוורסט במזרח ועד אנאפורנה במערב. גם הדרך עצמה אל פסגת ההר בגובה 2700 מטרים, מרהיבה ביופיה. יש 2 אפשרויות הגעה- ג’יפ או אופנוע שטח היא האפשרות הקלה והמהירה יותר. ההרפתקנים ביניכם, יוכלו לעשות יום טיול רגלי, אך שימו לב – יש לצאת מוקדם מכיוון שמדובר ב-12 שעות: מגיעים אלGodavari , ומטפסים משם 7 שעות, הירידה אורכת כ-3 שעות. האזור עשיר בצמחייה מגוונת ומומלץ גם לחובבי הליכה, פריחה וצפרות.
עמק קטמנדו- המלצות מטיילים
עמק קטמנדו- סיכום
עמק קטמנדו הוא תמציתה ומהותה של נפאל וערש התרבות הנפאלית. הוא נותן הזדמנות לחוות את נפאל האותנטית, את נפאל ההיסטורית ולטעום מהטבע המשגע של המדינה, במרחק “קפיצה” מעיר הבירה קטמנדו. ארמונות ומקדשים קסומים, בנוים לפי מיטב המסורת הנפאלית, על רקע הנוף המטריף של רכס הרי ההימלאיה.