Categories
ללא קטגוריה

הימאצ’ל פראדש

הימצ’ל פרדש – רקע
בצפונה של תת היבשת ההודית שוכנת הימצ’ל פראדש (Himachal Predesh), אחת מן המדינות הקסומות ביותר בהודו. השם הימצ’ל פראדש מורכב מצירוף מילים בסנסקריט, שפירושו “ארץ מרבד השלג” ובהתאם לכך- בחודשי החורף 70 אחוז משטחה של הימצ’ל פראדש צבוע בלבן.
במדינת הימצ’ל פראדש תפגשו הכל מהכל, מאחר וזו מדינה מאד מגוונת. הימצ’ל פראדש שוכנת על שרשרת הרי ההימלאיה החוצים את המדינה לעמקים ונופים אחרים מגוונים מאוד. תפגשו כאן מדבריות לצד הרים מושלגים, מנזרים טיבטיים ומקדשים של דתות שונות, אין סוף אגמים ומפלים, שווקים רחבי ידיים ומקומיים מסבירי פנים. הימצ’ל פראדש הינה מדינה שנעים מאוד לטייל בה, והיא מהווה נחיתה רכה לתייר. עם זאת, התשתיות כאן לא פשוטות, בדרכים רבות אין כבישים סלולים ושלא נדבר על הפסקות החשמל הרבות במדינה, אך פה תגלו אותנטיות במיטבה. על מנת להכיר מקרוב את הימצ’ל פראדש, כדאי לכם לעיין במאמר הבא.
נוף קסום בספיטי. צילום: טל גטרייטמן.
הימצ’ל פרדש – סקירה גיאוגרפית
מדינת הימצ’ל פראדש נמצאת בצפון הודו, וגובלת מדרום בהריאנה (Hariana), ממזרח באוטרנצ’אל(Utranachal), במערב בפונג’אב (Punjab) ובצפון בג’אמו וקשמיר (Jamu & Kashmir). אוכלוסיית המדינה מונה כ-5.5 מיליון איש המתפרסים על שטח של 55 אלף קמ”ר. מדינת הימצ’ל פראדש נמצאת ברובה בתחום של ההימלאיה ההודית, כאשר בין ההרים של הימצ’ל פראדש נמצאים עמקים רחבים שוצפי נהרות. אנשי ההרים של הימצ’ל פראדש מתפרנסים בעיקר מחקלאות ורעיית צאן, ששימושו העיקרי הוא צמר. בהודו כולה ידועה מלאכת הטוויה והאריגה של תושבי הימצ’ל פראדש – אשר מאופיינת בעיטורים צבעוניים המייחדים כל איזור וכפר.
מבחינה דתית הימצ’ל פראדש היא מדינה מגוונת ביותר. חלק מן התושבים כאן חיים באמונה אשר משלבת מסורות ממקומות שבטיים קדומים עם דת ההינדואיזם, חלקם בודהיסטים- שברובם טיבטים אשר היגרו להודו לאחר הכיבוש הסיני בטיבט. בירתה של מדינת הימצ’ל פראדש היא שימלה, עיר מערבית לכל דבר. ערים מרכזיות נוספות במדינת הימצ’ל פראדש הן דרמסאללה (Dharamsala), מאנדי (Mandi), קולו (Kullu), צ’אמבה (Chamba), המירפור (Hamirpur) ודלהאוזי (Dalauzi). מנאלי (Manali) הינה עיר נופש ותיירות למקומיים והן לתיירים, וכמו כן אתר עלייה לרגל- נמצאים בה מספר מקדשים בולטים (פירוט בהמשך). ממנאלי ניתן לצאת לעמקים קולו (Kullu) ופרווטי (Parvati) וכן לעמקים הידועים ספיטי (Spiti) וקינור (Kinnaur).
תצפית מרהיבה בעמק ספיטי. צילום: טל גטרייטמן
 
הימצ’ל פראדש – דרכי הגעה ומזג אוויר
אם בכוונתכם להתחיל את הטיול להודו במדינת הימצ’ל פראדש, סביר כי תנחתו בניו דלהי. מניו דלהי ישנה אפשרות להגיע למקומות שונים בתוך הימצ’ל פראדש באוטובוס תיירים. כמו כן ישנו שדה תעופה בדרמסאללה וניתן להגיע אליו בטיסה מדלהי. כדאי לברר במספר סוכנויות בדלהי בנוגע למחירי אוטובוסים ולוודא שלא עובדים עליכם. לצורך העניין מחיר אוטובוס תיירים מדלהי לדרמסאללה הוא באיזור 600 רופי ואורך הנסיעה כ-14 שעות. נסיעה מדלהי למנאלי תעלה 700 רופי, ואורך הנסיעה כ-16 שעות.
כדאי לוודא שיש מזגן באוטובוס- ביום מאוד חם. רוב הנסיעות יהיו דווקא בלילה, אז יכול להיות שיהיה קריר וכדאי להצטייד במשהו ארוך. לחלק מן האיזורים בהימצ’ל פראדש יהיה עדיף להגיע בג’יפ- אם אתם קבוצה או יכולים להתארגן בקבוצה זו אופציה נוחה- כך אפשר לעצור בדרך מתי שתרצו וליהנות באמת מן הנוף. (עיינו ערך ספיטי וקינור). עונת התיירות העיקרית במדינת הימצ’ל פראדש היא בין החודשים מרץ ועד אמצע יולי או בין ספטמבר לתחילת נובמבר. בחודשים יולי אוגוסט ישנם גשמי מונסון רבים ברחבי הימצ’ל פראדש. ביתר חודשי השנה הקור והשלגים שיורדים באיזור לא מאפשרים לטייל. באזורים הגבוהים כמו העמקים ספיטי וקינור העונה אף קצרה יותר, כיוון שביתר השנה ישנם שלגים עזים והדרכים נחסמות. בספטמבר מתחילים במדינת הימצ’ל פראדש גשמי מונסון, אך מזג האוויר עדיין נעים, ומטרייה צמודה תוכל לפתור את רוב הבעיות.
‘לא קלה היא לא קלה דרכנו’. צילום: טל גטרייטמן
הימצ’ל פראדש – ערים מרכזיות ואתרים בולטים
מדינת הימצ’ל פראדש כוללת בתוכה מספר עמקים ידועים: עמק קולו, עמק פרווטי והעמקים ספיטי וקינור. עמק קולו (Kullu Valley) המכונה גם ‘עמק האלים’ נחשב לאחד מן האיזורים היפים ביותר בצפון מערב הודו. בעמק ישנן מספר עיירות ידועות ופסטורליות, ביניהן מנאלי ומאנדי (Mandi). עמק קולו הפך לאתר תיירות פופולארי בקרב מקומיים ותיירים כאחד. בירתו של העמק היא העיר קולו. ניתן לצאת לטרקים שונים בעמק קולו, או ליהנות מן השלווה שלו, הנופים הירוקים ושפע המים ואף חיי לילה.
העיירה מנאלי, שהינה אחד מאתרי הרגל הבולטים של הימצ’ל פראדש, שוכנת בקצה הצפוני של עמק קולו. מיקומה הגבוה של מנאלי יוצר בה אקלים ממוזג ונוח. במנאלי תוכלו לבקר במקדשים, ליהנות ממסלולי הליכה נעימים לצד אגם או בתוך יער, לרכב על סוסים ולעשות ראפטינג. מעבר לכך, תוכלו ליהנות במנאלי גם ממסעדות טובות, הופעות אל תוך הלילה, מסיבות פול מון (בעונת התיירות) ועוד. העונה המומלצת להגעה למנאלי היא מסוף מאי ועד חודש אוקטובר. ממנאלי ניתן לשכור ג’יפ לרוטנג פס (Rutang pass), מעבר הרים מושלג הצופה אל חבל לאדאק, כשנוף מרהיב ביופיו ילווה אתכם בדרך. העיירה מאנדי משמשת שער לעמק קולו. ממאנדי ניתן לטפס אל הערוץ הצר של נהר הביאס (Bias) וממנו לצאת אל עמק קולו הירוק.
מנאלי. צילום: הילה וייצמן
 
במאנדי מתקיים פסטיבל השיוואראטי (Shivarati) בחודשים פברואר-מרץ, והוא מושך מספר גדול של מבקרים. במשך שבוע שלם מגיעים למאנדי פסלי אלים שונים מכל רחבי האזור. העיירה קולו הינה מקום יפה ונעים וידועה בעיקר בפסטיבל הדאשארה הצבעוני הנערך בה בחודש ספטמבר. עמק פרווטי (Parvati valley)הסמוך לעמק קולו ממוקם בין רכסים גבוהים ובו אקלים נוח ונופים מרהיבים. בעמק פרווטי שוכנים כפרים יפים ושקטים, ניתן לצאת מהם לטרקים ברמות שונות. לפרווטי מגיעים מעמק קולו- אוטובוסים יוצאים מבונטאר (Buntar) והתחנה הסופית היא במניקרן(Manikaran). בפרווטי ישנם לא מעט כפרים ביניהם: קאסול (Kasol)- כפר קטן ורגוע, אשר נודע בשנים האחרונות כמקום מועדף על ישראלים. את קאסול חוצה נחל שמצידו האחד קאסול הישנה ומצידו השני קאסול החדשה.
הלינה במקום היא בגסטהאוסים או בבתים של משפחות- בעיקר בקאסול הישנה. הכפר קאסול סובל מתדמית לא כל כך טובה בשל כמות הישראלים הרבה שמגיעה אליו על מנת להעביר את הזמן בסוגי פעילות אחרים מאשר לטייל או לצאת לטראקים. מקום מפגש ידוע של ישראלים בקאסול הוא ‘סמי בורקס’.
חנות צבעונית בקאסול. צילום: משה טובול
סטיקר מעניין בדרמסאללה. צילום: אריה מאיר
מלאנה (Malana)- זהו כפר מסתורי שתושביו נמנעים ממגע עם זרים, וכמו כן נאסר על זרים לגעת בתושבי הכפר. כמו כן, המבקרים בכפר זה מובלים בשביל שאסור להם לסטות ממנו. תוצרתו החקלאית של הכפר היא עשבי עישון. יש להיזהר כאן- באיזור הכפר היו מספר מקרים של מטיילים שנעלמו.
מניקרן (manikaran) זוהי עיירה הודית קדושה, ובה תוכלו לבקר במעיינות חמים ולראות מקדש סיקי מיוחד. כמו כן במקום אוירה מאוד נעימה ורצוי להישאר זמן מה על מנת לספוג אותה. כמעט לכל בית הארחה במניקרן צמודים מעיינות חמים. חוויה מעניינת היא להישאר לישון במקדש בחינם (אפשר להישאר עד 3 ימים). הלינה נעשית בנפרד עבור גברים ונשים, ותקבלו שתי ארוחות צנועות ביום. בתמורה תתבקשו לתרומה סמלית על פי יכולתכם. למניקרן ניתן להגיע באוטובוס מקאסול, היוצא מספר פעמים ביום. נסיעה של רבע שעה, וניתן גם ללכת את הדרך ברגל.
הכפר פולגה (Polga) הינו כפר גדול הנמצא במעלה הר. ניתן להגיע אליו בטיול רגלי ממניקורן, מרחק של שעתיים. הנוף בדרך יפה מאוד.
הכפר קלגה (Kalga) נמצא מעט מעל פולגה, במרחק של שעה הליכה. בכפר מספר בקתות בהן ניתן להתארח. מטיילים רבים ‘נתקעים’ שם ולא זוכרים לטייל באזורים המדהימים המקיפים אותם. הם מבלים זמן רב ברביצה אין סופיתופעילויות חברתיות למיניהן.
הכפר קיריגנגה (Kiriganga) הינו כפר מרהיב, הנמצא כחמש שעות טיפוס במעלה ההר מפולגה או מקלגה. כשתגיעו לקיריגנגה תהנו מתצפית מדהימה של כל העמק. הדרך לכפר נחשבת מסוכנת (גם כאן נעלמו מטיילים) ורצוי לקחת איתכם מדריך או מקומי שמכיר את האזור. בקיריגנגה ישנם מעיינות חמים הזורמים לתוך בריכה חצובה בסלע. אם תרצו ללון בקיריגנגה, יש כאן שני גסטהאוסים הבנויים כמאהל. כדאי להצטייד בשקי שינה כי קר שם בלילה.
רוטנג פס בין מנאלי ללה. צילום: הילה וייצמן
העמקים ספיטי (Spiti) וקינור ( Kinnaur) אלו שני עמקים יפים אליהם ניתן להגיע ממנאלי. מגיעים קודם לספיטי, אלא אם מתחילים את הטיול בשימלה ואז תתחילו בקינור. מי שיוצא ממנאלי יגיע תחילה לספיטי. זהו טיול שנוח לעשות בג’יפ, במידה והתארגנתם כקבוצה. הדרך לא קלה, לעיתים בשל שיטפונות הג’יפ יתקע וייקח זמן מה עד שיחלצו אותו. בסתיו ובחורף יורדים בספיטי שלגים, ותושביה נכנסים לבידוד מוחלט, ולכן מומלץ מאוד להגיע לספיטי בחודשים יוני-יולי או בתחילת ספטמבר. למי שמעוניין לחוות את החוויה כמו מקומי- ניתן לקחת אוטובוס מקומי (לוקאל) ממנאלי לספיטי. ישנם מספר כפרים בדרך בהם עוצרים הלוקאלים.
הנוף בספיטי מדהים, ומזכיר מעט את הרמה הטיבטית. הנוף ברובו מדברי, לאורך כל הדרך אם תרדו ותטיילו בשבילים תראו אבנים מנצנצות וההרגשה היא שמצאתם אבנים מן הירח.
הנוף בספיטי באופן כללי מזכיר את הירח (מי שביקר בשני המקומות, יבחין מיד בדימיון). מעבר למדבר ישנם אגמים תכולים ויפים ופסים מושלגים. ספיטי הינו סוג של מערב פרוע, ובכניסה לחבל ארץ זה אף תראו שלט המתייג אותו בתור המערב הפרוע של הימצ’ל פראדש. וללא ספק- זהו מקום ייחודי ביותר במדינת הימצ’ל פראדש ובהודו כולה.
רצוי לעצור בכפר הראשון לוסר (Lusar) להתאקלמות, כיוון שספיטי הינו מקום גבוה ויש להתרגל לגובה. יתכן כי תרגישו חולשה או סחרחורת ביום הראשון. חשוב לנוח. בדרך תבקרו בכפר קיבר (Kibber) שנותן תחושה כאילו חזרתם 300 שנה אחורה. הבתים עשויים מבוץ, ובכל מקום בכפר תראו נשים כובסות ליד באר. בכפר קי (Key) שנמצא בהמשך תראו מנזרים טיבטיים מרשימים, ואף תוכלו להתארח במנזר, לשוחח עם הטיבטים, לשתות תה ולשמוע על אורח החיים המיוחד שלהם. בהמשך תגיעו לעיר הגדולה ביותר בספיטיובירתה הינה קאזה (Kaza) שגובהה 3640 מטרים ואליה מגיעים לרוב ביום השלישי לטיול(אלא אם החלטתם להישאר מספר ימים באחד הכפרים). הלינה בספיטי נעשית בגסטהאוסים, המחירים לרוב קבועים אך ניתן לנסות להתמקח.
חווית הרחצה כאן היא לרוב בבאקט (דלי מים חמים) וזו ההזדמנות להתנסות. בחלק מן הכפרים אין מסעדות וכמעט שאין ציוויליזציה- ולכן גם את הארוחות תאכלו בגסטהאוס. על מנת להמשיך בטיול מספיטי לעמק קינור, יש להוציא אישור מיוחד לכך בעיר קאזה. זו אומנם הימצ’ל פראדש, אך תעברו קרוב מאוד לגבול עם טיבט.
מנזר טיבטי צבעוני בספיטי. צילום: נטע ארזי
 
מחוז קינור עובר לאורך נהר הסוטלג’ (Sutlej)המגיע בכבודו ובעצמו מטיבט
חבל קינור ידוע בעיקר בשל בוסתני התפוחים הרבים שנמצאים בו. תושבי האיזור מקסימים, ואחד מסימני ההיכר שלהם הינו כובע ירוק עשוי צמר אותו הם נוהגים לחבוש. גם בקינור עונת התיירות הינה קצרה מאוד ומקבילה לזו של ספיטי. אתר מעניין הנמצא בקינור הינו ההר קינור קאילש (Kinnaur Kailash) אשר הינו מעון החורף של האל הידוע שיווה, אליו מגיעים מן העיירה קאלפה (Kalpa), אשר שוכנת 6 ק”מ מרקונג פאו (Rekong Peo) שהינו המרכז המסחרי והאדמיניסטרטיבי של עמק קינור. פיסגתו של ההר מתנשאת לגובה של מעל 6000 מטר ונשקף ממנה נוף מדהים של העמק. בכפר סרהן (Sarahan) ישנה פיסגה נוספת של הר ה’שריקנד מאהאדוו’ (Shrikand Mehadev peak) שגובהו 5227 מטרים. בכפר זה נמצא מקדש יפה בשם בהימקאלי, המוקדש לאלה פרווטי.
במקדש בולטות ארכיטקטורה הינדית ובודהיסטית. גולת הכותרת בחבל קינור היא העמק סנגלה (Sangala valley)שהינו אחד מן היפים שיש בהימלאיה ובמדינת הימצ’ל פראדש. לאורך העמק כפרים קטנים וציוריים, ביניהם צ’יטקול (chitkul), ממנו ישנה תצפית פסגות הצופה לגבול הודו טיבט. הכפר עצמו מומלץ לטיולים יומיים. את המסלול בעמק קינור תוכלו להתחיל או לסיים בשימלה (Shimla), הבירה של מדינת הימצ’ל פראדש. העיר נמוכה יחסית, גובהה רק 2000 מטרים, והיא מהווה עיר נופש פופולארית (ויקרה). בעיר ישנו מדרחוב שוקק חיים ובנייה מאוד מעניינת, כיוון שנבנתה ע”י הבריטים והיא בנויה בסגנון אירופאי.
הימצ’ל פראדש – דהרמסאללה
עיר מפתח במדינת הימצ’ל פראדש ובכלל-בכל ביקור בהודו הינה דהרמסאללה (Dharamsala). העיר הינה מרכז השלטון של מחוז קנגרה (Kangra) וכמו כן מהווה את מושב החורף של ממשלת הימצ’ל פראדש. ייחודה של דהרמסאללה הוא הכפר (או רובע) מקלוד ג’אנג’ (Meklod Ganj) אשר נמצא בתחום שיפוטה של העיר, והינו מקום מושבה של הממשלה הטיבטית אשר בגלות, ובראשה- הדלאי לאמה. הכפר נקרא גם לאסה הקטנה (לאסה היא בירת טיבט). במקום נמצא מקדשו של הדלאי לאמה- טסוגאלאג קהאנג. בנוסף, באזור פזורים מוסדות ידועים לתרבות ואומנות טיבטית כמו המרכז לאומנויות הבמה, והמרכז לאומנות ומלאכות מסורתיות ‘נורבולינגקה’ (Nurbulingka ).
נורבלינקה נמצאת במרחק חצי שעה נסיעה מדהראמסללה תחתית. תוכלו לחלוק מונית עם חברים המתעניינים בתרבות והמסורת הטיבטית. תמצאו גם שווקים וחנויות עם מזכרות ועבודת יד מטיבט ברמה גבוהה מאוד, וכן מסעדות עם אוכל טיבטי.
מעל מקלוד גאנג’ נמצאים שני כפרים נוספים- באגסו Bagsu)) ודרמקוט (Daramkut), אשר בהם תוכלו להיחשף למגוון אפשרויות של לימודים כמו בישול, צורפות, יוגה, סריגה, פיתוח קול ועוד ועוד. במעלה דרמקוט נמצא הכפר טושיטה (Tushita) בו תוכלו לתרגל יוגה ומדיטציה, או להשתתף בויפאסנה (מדיטציית שתיקה) הנמשכת עשרה ימים. באגסו הינו כפר הינדי לכל דבר, אך פופולארי בעיני הישראלים בכל ימות השנה. זהו מקום חינני ביותר, מלא במסעדות מכל הסוגים, גם אוכל ישראלי.
המקום הפופולרי ביותר הוא ה German Bakarey– הנמצאת ליד מלון Sky pie סקיי פיי (מלון פופולרי בקרב ישראלים בו ישנן תמיד רשימות המתנה). מגישים שם אוכל על כל סוגיו ושם גם תוכלו לאכול ‘שלום למלכה’- קינוח הודי אופייני למדינת הימצ’ל פראדש הכולל גלידה, ביסקוויטים וריבת חלב- עונג צרוף. בל נשכח את באגסו קייק- עוגה טעימה מאין כמוה שתוכלו להשיג בכל הודו אך ורק בכפר הקטן באגסו. עוד בבאגסו- בית חב”ד והלב היהודי- שניהם מוסדות ותיקים אשר יארחו אתכם בשמחה לארוחות שבת וחג. לא רחוק נמצא מקדש באגסונאת- מקדש לאל שיווה הנמצא בקצה הכפר, בסביבתו בריכת שחייה, ובמרחק הליכה ממנו מפל גדול ומסלול הליכה נחמד. איזור באגסו הוא הנוח ביותר ללינה כיוון שהוא ממוקם במקום מרכזי, ניתן להגיע תוך חמש דקות בריקשה למקלוד גאנג’, או בהליכה שנמשכת כעשרים דקות וכוללת נוף מרהיב של דהרמסאללה.
הנוף בדרך מבאגסו למקלוד. צילום: נטע ארזי
הימצ’ל פרדש – מפגש של תרבויות
מדינת הימצ’ל פראדש מאגדת בתוכה מגוון רחב של תרבויות ושפות. בחבל ספיטי לדוגמא ידברו הינדית עם ניב שונה מאשר בדרמסאללה או בקאסול. ברחבי המדינה שילוב מרתק של תרבויות הינדואיות עם בודהיזם. הטיבטים משתייכים לבודהיזם, ונמצאים בעיקר בדהרמסאללה ובחבל ספיטי.
במנאלי לעומת זאת נמצאים סוחרים רבים שמוצאם מחבל קשמיר, וחלקם מוסלמים. בקאסול והאיזור תפגשו מעט סיקים- שהם הינדים מוסלמים עם ניב ותרבות שונים לחלוטין. ניתן לראות בכל מקום את ההשפעות התרבותיות של תושביו. כל אלו יוצרים רצף מעניין וצבעוני במדינה, שאופייה משתנה ממקום למקום.
נזירים טיבטיים ביום חופש במקלוד גאנג’. צילום: נטע ארזי
 
מפגש עם סיקים בחבל פרווטי. צילום: משה טובול
הימצ’ל פראדש – טרקים
מדינת הימצ’ל פראדש היא מקום מוצאם של רבים מן הטרקים באיזור ההימלאיה ההודי. תוכלו לעשות טרק של שבוע בדרך הרוטנג פס (Rutang Pass) הידועה, העוברת בין מנאלי ללה ולראות את פסגות ההימלאיה המושלגות לכל אורכו. טרק ידוע נוסף באיזור מנאלי הוא טרק Hampta pass – זהו טרק של ארבעה ימים והוא מוגדר בינוני בדרגתו. מגיע לגובה של 4270 ומסתיים בעמק ספיטי. למי שמעדיף טיולים יומיים- תוכלו לטייל מעמק סולאנג (Solang valley) למנאלי או להיפך- מדובר בכחמש שעות הליכה עם נוף מרהיב בדרך. בנוסף בעמק סולנג תוכלו לעשות ‘זורבינג’. פירוש הדבר הוא שיקשרו אתכם בתוך כדור שקוף וידחפו אתכם במורד ההר- וכך תתגלגלו את כל הדרך למטה. לא מומלץ לאחר ארוחה.
באיזור דהרמסאללה ישנם שפע של מסלולי הליכה- בעיקר יומיים. אפשר ללכת למפלים הסמוכים לדרמקוט ולחזור- לוקח כחצי יום. ניתן לעשות טרק של יום מדרמקוט לפאס השלג-לברר באחת הסוכנויות. ישנו טיול יומי גם לטריונד (Triund)- טיפוס של 8 ק”מ על הר ממנו נשקפים רכסי ההימלאיה. שם ניתן לישון במקום במערות או להזמין ביקתה (אך זו אופציה יקרה מאוד). רכס הדולאדאר (Duladar) גם הוא מהווה שער למגוון מסלולים, ביניהם טרק האינרדאהאר פס. מתוך היער בדרמקוט ניתן להגיע ברגל לכפר נאדי, שמתחתיו נמצא אגם דאל, מקום שקט ופסטורלי.
הימצ’ל פראדש – ניידות ולוגיסטיקה
נוסף על יופיה הרב, הימצ’ל פראדש הינה גם אחת מן המדינות המאתגרות לטיול בהודו. זאת משום שהתשתיות בה אינן מפותחות יחסית לאזורים אחרים בהודו. הפסקות חשמל יזומות הן דבר שקורה פה הרבה, כמו כן בחלק מן המקומות לא תהיה מקלחת מודרנית כמו שאתם מכירים אלא באקט- דלי ובו מים חמים וקנקן- איתם תלמדו להתקלח. שירותי בול קליעה נפוצים כאן- לעיתים גם בגסטהאוס. הכבישים ברובם אינם סלולים- הדרכים הן דרכי עפר, ורכבות לא קיימות ברחבי המדינה. תוכלו לנסוע באוטובוס תיירים, כאשר הנסיעות היותר מתוירות הן על ציר מנאלי-דהרמסאללה ובאזורים אחרים כמו ספיטי וקינור תיאלצו לנסוע בלוקאלים. על אף כל זאת- זוהי חלק מחווית הטיול בהודו, נסו לשמור על ראש פתוח.
הימצ’ל פראדש – מחוץ למסלול
הימצ’ל פראדש – המלצות מטיילים
הימצ’ל פראדש – סיכום
מדינת הימצ’ל פראדש הינה מיקרו קוסמוס קטן ומופלא של הודו, ובה תוכלו לקבל טעימה מכל דבר. תרבות עשירה, מטבח הודי מפואר, מסלולי הליכה או רביצה בבתי קפה. זולה אמיתית בלב מדבר פראי או מסיבות לאור ירח. היכרות עם העם הטיבטי וההיסטוריה שלו, מפגש עם הצד ההרפתקני שלכם, שיכול לנסוע שש עשרה שעות בלוקאל עם משענת לא נוחה ותרנגולות על הגג או להתקלח במים קפואים, או בבאקט. הימצ’ל פרדש זוהי מדינה מופלאה, שלעיתים תאהבו אותה ללא הפסקה ולפעמים תשנאו אותה כי היא פשוט תוציא אתכם מדעתכם.
כתיבה: נטע ארזי

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *