Categories
ללא קטגוריה

לה – לדאק

כתיבה: גלי דואק
אם החלטתם בטיולכם בהודו להצפין עד לעיר לה, מחכה לכם חוויה מלאה, החל מדרך ההגעה אל לה ועד הנוף הפנוראמי עוצר הנשימה מתוך החדר בגסט האוס. העיר לה הממוקמת בחבל לדאק (Ladakh), המכונה לעיתים 'ארץ הירח' בשל אדמתה האפורה והסלעית דמוית אדמת הירח, כובשת ביופייה ובעוצמתה. פסגות הרים מושלגות מעטרות את גווני האפור והחמר על הקרקע, השמיים הכחולים משרים תחושת רוגע ושלווה ומכניסים אותך לחוויה שונה במקצת מהערים הגדולות במרכז הודו, וההצפנה לעבר לה, גם אם לא תמיד קלה, שווה כל רגע וחוויה.

iiCtz88nVl8Ns

צילום: משה טובול
לה – ידע כללי למטייל
לה (Leh), העיר הגדולה ביותר בחבל לדאק, הממוקם במדינת ג’אמו וקאשמיר בצפון הודו, מכונה לעיתים ‘טיבט הקטנה’- רמז לדמיון בתרבות ובנופים לטיבט הכבושה או ‘ארץ הירח’, בגלל האדמה האפורה והסלעית הדומה לאדמת הירח. העיר לה ממוקמת בפתח ערוץ נהר האינדוס הגדול ומוקפת שדות דגן ירוקים יחד עם מרחבים מדבריים אינסופיים. בעבר הייתה לה מרכז רוחני, דתי ופוליטי של חבל לדאק כולו. בארמון הגדול הניצב בעיר התגוררה משפחת המלוכה, ושם נקבעו המוסכמות הדתיות והתרבותיות של חבל לדאק ותושביו. היום כבר אין משפחת מלוכה בארמון ואין מלך השולט בתושבי לה, אך הארמון עדיין ניצב ומהווה נקודת עניין לתיירים וסביבו האזור המסחרי של לה וחבל לדאק.
לה – עונת תיירות
העונה המומלצת להצפין לעבר לה היא בחודשים יולי עד אמצע ספטמבר. לה ממוקמת כ- 3,500 מטר מעל גובה הים והאקלים בה נוטה להיות קיצוני. החורף קשה (אוקטובר-מרץ) והטמפרטורה יכולה לרדת עד למינוס 20 מעלות צלזיוס, ובקיץ (יולי-אוגוסט) הטמפרטורה נוסקת ללמעלה מ-30 מעלות. לכן עונת התיירות בעיר לה נמשכת מספר חודשי קיץ בלבד. לקראת סוף ספטמבר, הכבישים נחסמים עקב מזג האוויר והשלגים, הטמפרטורה מתחילה לרדת ופחות מומלץ להגיע כבר בשלב הזה של העונה.
מזג האויר בלה ולדאק.
לה – דרכי הגעה
אז בחרתם לבדוק על מה כולם מדברים כשהם אומרים “גן העדן האבוד” ולבקר במקום הקסום שקרוי לה? מעולה- ישנן מספר דרכי הגעה. ישנה האופציה המקומית, אוטובוס ציבורי- לוקאל (local) שיוצא ממנאלי (Manali) לכיוון קיילונג (Keylong), ומקיילונג יש לקנות כרטיס אוטובוס עד לה. רצוי להתארגן על כרטיסי אוטובוס מראש כדיי לשריין מקומות נוחים יותר מקדימה, איפה שפחות מרגישים את תנאי השטח. הנסיעה בלוקאל לוקחת בערך 30 שעות לא כולל זמן החלפת האוטובוסים. ניתן לעשות את המסע באוטובוס טיולים משודרג, דרך סוכנות נסיעות, מה שיעלה כמובן יותר. דרך נוספת, להרפתקנים שבינינו, היא אופנועים. אותם כמובן שוכרים מאיפה שהמסע מתחיל, אם זה מנאלי, דהאראמסלה (Dharamsala) או רישיקש לבחירתכם. יש לציין שהנסיעה לעבר לה הינה אחת המסוכנות בעולם, הכבישים פתלתלים, האוויר מתדלדל ומשפיע על הנסיעה, ומכורח השעות הרבות שיש להיות על הכביש בנהיגה, יש להיות אקסטרה זהירים. דרך הגעה נוספת היא התארגנות של מספר אנשים במנאלי, תלוי ברכב ובחברת הנסיעות, ושכירת ג’יפ עם נהג. כך תוכלו לבחור את האנשים שמצטרפים אתכם למסע, להכתיב את ההפסקות לאורך הדרך ולפקח על הנהג. לרוב הנהגים בחברות הנסיעות מיומנים לנסיעה אל לה ועושים אותה מידי שבוע ואפשר לסמוך עליהם. עוד דרך הינה בטיסה שניתן לקחת מדלהי או ממנאלי. ישנו שדה תעופה קטן הממוקם בפאתי לה, כך שתוך מספר שעות טיסה אתם בגן עדן. מחירי הטיסה משתנים לפי עונה וזמן הזמנתם, ורצוי להזמין אותם מראש. חשוב לציין שהדרך על גלגלים הינה ארוכה ומאתגרת, אך הנופים המרהיבים, השמיים הצלולים וההרים המקיפים את הכבישים שווים כל רגע בנסיעה לכיוון לה.
אם אתם טיילנים ובעלי כושר גופני מתאים, למה שלא תלכו ברגל? טרק למאיורו-דרצ’ה לוקח אתכם דרך רכסי ההרים, מאזור מנאלי ללדאק.
iIxMEP9lHXkyl
צילום: משה טובול
לה – לינה ואטרקציות
לאחר מסע ארוך ומאתגר, אחד מיני רבים שתעשו בהודו הגדולה, הגעתם. ברוכים הבאים לעיר הקסומה לה! אתם אולי מעט מסוחררים, הראש טיפה כואב, אך אל דאגה ברגע שתתרגלו (יום– יומיים) תכירו את הקסם הצופנת לה.
העיר מהווה פיצוי הולם ללא ספק למטיילים העייפים. מייד תראו סביבכם מטיילים כמוכם, שמתרגלים לנשימות האיטיות ולנוף המהפנט, וגם תיווכחו לדעת שמקום כמו לה מזמן אליו תיירים מכל העולם. אופייה האוטנטי והצבעוני של לה, העטופה בהרי ההימלאיה המנצנצים בלבן, הוא שקוסם לתיירים ושולח אותם עם זיכרון אגדה שנחקק לאורך שנים.
אם אתם מטיילים שנהנים יותר לשבת וליהנות מהיופי שסביבכם, לה מציעה מגוון רחב מאד של גסט האוסים במחירים סבירים עם חדרים מרווחים. כאן בהחלט ניתן להניח את התרמיל בצד ולנוח. העיצוב בחדרים נוטה לסגנון טיבטי, קירות חלקים, רהיטים פשוטים בחלל רחב יחסית ואווירה הוליסטית. אפשר להעביר ימים ולילות בישיבה בחדר בגסט האוס, שלרוב יש בו לפחות שני קירות מלאים בחלונות שמשקיפים על נופיי לה המרתקים. בלה תוכלו למצוא גם בתי מלון המציעים נוחות שונה ואווירה קצת יותר יוקרתית מזו שתמצאו בגסט האוס. המחיר כמובן, בהתאם. כמו כן אפשר לצאת לטייל ברחובות הצרים של העיר, לבקר במסעדות המקומיות השקטות ולהתמסר לקצב האיטי של לה.
DSCN0727
סיור בעיר לה. צילום: נעם הררי
מכיוון שעונת התיירות קצרה, מגיעים הרבה תיירים בזמן קצר, ויש תיירות מפותחת יחסית בעיר לה בהשוואה לשאר חבל לדאק. שווה לבקר בשווקים הססגוניים בעיר, לטעום מהמאכלים המקומיים או פשוט לצאת עם תרמיל קטן ומצלמה ולסייר בסמטאות הצרות בעיר העתיקה שמזכירה מעט את לה של פעם. הרובע העתיק של לה הוא בעל רחובות מפותלים עולים ויורדים ובהם מחסנים לעצי הסקה, מספרות מסורתיות לגברים בלבד וחנויות קטנות, ולצידם מכוניות, בנקים והרבה רעש.
את ארמון המלוכה הישן, שניצב מעל העיר ונמצא תמיד בתהליך שימור ושיפוץ, כדאי לבקר בכדי להתרשם מגודלו המפלצתי ומהאדריכלות הטיבטית המסורתית בה נבנה. הגג של הארמון מהווה נקודת תצפית יפיפייה על העיר לה, במיוחד מומלץ לעלות לגג בשקיעה. על אותו קו רכס של הארמון ישנם כמה מקדשים בודהיסטים עטופים דגלי תפילה שגם שווה לראות, ולהתרשם מהקסם הדתי שעוטף את לה ונותן לה את אופייה. כמובן, כדאי לחכות עם העליות למקדשים ולהתחיל לטפס אחרי שהתרגלתם לאוויר הדליל ולגובה.
אם אתם מטיילים מהסוג שרוצה להמשיך לחקור ולראות, גם לכם יש הרבה מה לעשות בלה וסביבתה. ניתן לצאת לסיורים רגליים של יום בכפרים ובמנזרים הבודהיסטים, וכמו כן לצאת למה שנקרא “בייבי-טראק” בכפרים מסביב שבהם הולכים מספר ק”מ כל יום לכפר ונשארים לישון עד ליום למחרת, בו יוצאים לכפר הבא. הטראקים שאורכים מספר ימים בחבל לאדאק הם בעיקר בעמק זנסקאר (Zanskar) ובעמק נוברה (Nubra), שם אפשר לראות את החיים החקלאיים של התושבים המגדלים דגנים, ירקות ופירות למיניהם. בקרבת לה נמצא גם מעבר ההרים קרדונג-לה(Khardung-La) , הוא מעבר ההרים הגבוה ביותר בעולם לכלי רכב יבשתיים.
בנוסף, המטיילים באזור לה ישימו לב ל’סטופות’ (מבנה אדריכלי מקודש המכיל או אפר של בודהה או של אחד מתלמדיו, על פי האמונה הבודהיסטית) ול’גונפות’ (הכינוי המקומי למקדש או מנזר בודהיסטי, המכיל בתוכו חלל תפילה בו שלל ציורי קיר ובדים, המספרים את הסיפורים הבודהיסטים).
הדגלים על רקע ההרים המושלגים. צילום: נעם הררי
הדגלים הבודהיסטים התלויים בכל פינות לה – מאפיין בולט באזור, מתעופפים ברוח ומפיצים, לפי האמונה הבודהיסטית, את התפילה והבשורה הבודהיסטית
לאזורים מרוחקים בעולם.
לה – אזהרות 
כשמתכננים טיול להודו, לרוב עושים עצירה בדרך באחת ממרפאות החיסונים הקרובות לביתכם, שם בוודאי ישאלו אתכם לאיזה אזורים אתם טסים. במידה והגעה לחבל לדאק ולעיר לה מתוכננת אצלכם עוד מהארץ, יתכן וימליצו לכם לקחת כדורים למניעת מחלת גבהים. יש האומרים שהכדורים עושים יותר נזק מתועלת, שתופעות הלוואי שלהם נרחבות ואין צורך לקחת אותם. מה שחשוב זה להכיר את יכולתכם. אם יש לכם רגישות מסוימת, יש לדעת שהאוויר הדליל בהגעה אל לה משפיע מעט, ייתכנו סחרחורות וכאבי ראש, אך מתרגלים תוך יממה או שתיים. חשוב לנוח, לשתות הרבה ולהיות בקשר עם הסביבה. במידה וההרגשה לא משתפרת ניתן לפנות לרופא מקומי או להתייעץ עם עוד תיירים במקום. במידה והמצב עדיין לא משתפר תמיד אפשר לתפוס טיסה בחזרה למנאלי, שם ברגע שתנחתו, תנשמו את האוויר, תפנו לטיפול רפואי ותרגישו יותר טוב.
ibtEDWKJMl7e98
לה – מחוץ למסלול
לה – המלצות מטיילים
לה – סיכום
לה היא עיר גבוהה וקסומה, וההרגשה עילאית ושווה את המסע המפרך ברגע שמגיעים אליה. למרות כל הקשיים אל תוותרו על לה. כמובן, היו סבלנים כלפי הטיבטים השלווים, הבינו שהמוצרים לעיתים מעט יקרים כי כמוכם הם עשו את כל הדרך במעלה ההרים להגיע לכאן, והכי חשוב– סיפגו את האווירה השלווה, הנופים, הרוגע והקסם שיש לגן העדן הזה להציע לכם. ללא ספק לה מציעה חוויה אחרת, החל מהאוויר הדליל ועד הנופים המהפנטים. פה תמצאו כל מה שביקשתם, חופשה בראש שקט, נוף מהפנט, קסם דתי, טראקים קלילים וגם טראקים מאתגרים יותר, תיירים מגוונים ואוכלוסייה מרתקת. לא לפספס!
 

 יש לכם עוד משהו להוסיף על המקום? כתבו לנו בתגובות.

הטיפים הטובים יכנסו למאמר, ויזכו את הקוראים בקרדיט.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *