Categories
ללא קטגוריה

עמק קולו

עמק קולו- רקע
עמק קולו (Kullu Valley) נמצא במדינת הימצ’ל פראדש (Himamchal Pradesh) אשר בצפון הודו, ומכונה בפי ההודים גם ‘עמק האלים’, אולי בשל המקדשים הרבים שנמצאים בו. מבנה העמק צר וארוך, כאשר תחתיתו של העמק נמצאת במורדות ההימלאיה וראשו של העמק גבוה בהרים. העמק משתרע ממאנדי (Mandi) ואוט (Aut) בצפון ועד למעבר ההרים רוטאנג (Ruthang Pass) שגובהו 3978 מטרים. בירתו של עמק קולו הינה העיר קולו (Kullu). בעמק קסום זה צורות הנוף שתפגשו מגוונות ומפתיעות. העמק שופע בנהרות גועשים, הרים מושלגים, פרדסים ומטעי תפוחים ויערות ירוקים. בליבו של עמק קולו זורם נהר הביאס (Bias) השוצף, שמקורו בהרי ההימלאיה, ולצדו שוכנת עיר התיירות מנאלי (Manli) הפופולארית בקרב תיירים ומקומיים כאחד. עמק קולו שופע בכפרים קטנים ומסלולי טיול עם נופים מרהיבים והינו אחת האטרקציות הבולטות בטיול בצפון הודו.
 
עמק קולו- מנאלי וקולו
העיר מנאלי נחלקת לשניים- ‘מנאלי החדשה’New Manali) ) ומנאלי העתיקה ((Old Manali. איזור התיירות של מנאלי נמצא ב- Old Manali ושם נמצאים מרבית הגסהאוסים, המסעדות, בתי הקפה ושאר שירותי התיירות. בעיר מנאלי נמצאים בסביבות 400 מלונות וגסטהאוסים!
New Manali, הינה עיר נופש הודית אופיינית, אם חשקה נפשכם בהוויה מקומית.
בין מאנלי הישנה למנאלי החדשה שוכן יער מנאלי שהינו יער יפהפה ושמור- הכניסה אליו מותרת ומומלצת, בעלות של שני רופי.
 בעיר מנאלי ישנם מספר מקדשים. המוכר שבניהם הוא מקדש ‘הדימבה’ (Hadimba Temple) הבנוי כולו מעץ. זהו מקדש עתיק מן המאה ה-15. מקדש זה נמצא במורד מנאלי הישנה בסמוך ליער ועמוס בסוחרים ורוכלים סביבו.
http://i7.minus.com/jwkBLprXfhGk8_e.jpg
מקדש טיבטי בניו מנאלי. צילום: נטע ארזי
אם תטפסו במעלה הכביש לטופ של אולד מנאלי תוכלו לראות את מקדש מאש מאנו (Manu), הבולט בעיצובו. מבנה מעניין נוסף הינו המנזר הטיבטי הנמצא בניו מנאלי ומציג ארכיטקטורה מרשימה ואופיינית לטיבט.
כשעה נסיעה ממנאלי נמצא הכפר נגאר, ובו מבצר נגאר (Nagar fort), הממוקם בין מנאלי לעמק קולו. מן המקום ישנה תצפית על העמק וניתן לבקר בכפר שליד. בנגאר ישנו גם מקדש עץ גדול בשם Tripuri Sundri  אשר מידי שנה בין 18 ל-24 למאי עולים אליו מאמינים מן הכפרים הסמוכים לנגאר ומביאים מנחות לאלים.
 
במרחק הליכה כשעה ממנאלי נמצא הכפר ושישט (Vashisht), כשסיור לושישט וחזרה יכול להעביר לכם יום בכיף. בדרך ישנם מספר מפלים שכדאי לראות ולאורך כל הדרך זורם הנהר במלוא עוצמתו.
בושישט ישנו מקדש ונקודות תצפית מן היפות באזור ואף מעיינות חמים. ניתן להגיע לושישט גם בריקשה- הרוח בדרך מצוינת ומוסיפה לחוויה.
http://i2.minus.com/joX0OimDgk7qB_e.jpg
איזור ‘מנאלי החדשה’. צילום: אריה מאיר
http://i2.minus.com/jbYEyn8S1JHDd_e.jpg
צניחה חופשית בשמי מנאלי. צילום: הילה וייצמן
http://i4.minus.com/jxmSXS2JwFHov_e.jpg
נהר הביאס החוצה את מנאלי. צילום: נטע ארזי
נוסף על הטיולים היומיים- מנאלי היא מקום מצויין לחובבי הספורט האתגרי שביניכם. כאן תוכלו למצוא מצנחי רחיפה (פאראגליידינג), ראפטינג ברמות שונות, רכיבה על סוסים ועוד אטרקציות שסוכנויות התיירות הרבות של מנאלי ישמחו לספר לכם עליהן. חשוב מאוד ללכת לסוכנות נסיעות אמינה- כזו ששמעתם עליה ממכרים או שתראו בחלון המלצות של ישראלים. אם אין לכם חשק להתרוצץ בין הסוכנויות תמיד תוכלו ללכת לבית הישראלי ולבקש שיפנו אתכם למישהו אמין.
העיר קולו (Kullu) הינה בירת העמק, ונקודת יציאה לטרקים ולכפרים הרבים הנמצאים סביבה, אך אל תטעו- מדובר בעיר אפורה, מזוהמת ורועשת שאינה מזכירה כלל את השלווה והפסטורליות שבמנאלי. העיר מהווה ציר תחבורה מרכזי בעמק קולו וממנה ניתן להגיע לכל אחד מן הכפרים, לשכור אופנוע, או סתם לעצור ללילה.
http://i6.minus.com/j6Apn5kOa13Cf_e.jpg
נוף כפרי. צילום: הילה וייצמן
 
עמק קולו- מסלולי טיול
העיר מנאלי היא גם נקודת מוצא לטרקים שונים ומעניינים. לאמיצים מביניכם- ישנו טרק שמגיע מהעיר מנאלי לעיר לה (Leh), נמשך לפחות שבוע ויש האומרים שהוא עדיף על הנסיעה- זו אכן נסיעה לא פשוטה. טרק המפטה פאס (Hampta pass) הינו טרק של ארבעה ימים, בינוני בדרגתו. מגיע לגובה של 4270 ומסתיים בעמק ספיטי (Spiti), אשר שווה ביקור בפני עצמו. את הטרק רצוי לעשות רק עם מדריך שמתמצא באזור כיוון שהדרך שלו אינה מסומנת.
מעמק סולאנג (Solang valley) למנאלי וחזרה- ישנו אוטובוס מקומי היוצא פעם בשעה ממנאלי לעמק סולאנג.
בעמק סולאנג ניתן לשכור סוסים ולטייל עד מנאלי- כחמש שעות רכיבה. הדרך עוברת בכפרים יפהפיים והחוויה כך אומרים, נעימה ומשעשעת.
עדיף לעשות את הדרך מסולאנג אל מנאלי ולא להיפך כיוון שזהו כיוון הירידה.
גם מנגאר (Nagar) הסמוכה למנאלי, ניתן לצאת לטיולים בכפרים סביבה ואף לשכור אופנוע. מדובר בעיירה ציורית שאולי תישבו בקסמיה ותרצו להישאר בה זמן מה.
http://i7.minus.com/jbkFjzFhQkG5FX_e.jpg
רוטאנג פאס בין מנאלי ללה. צילום: הילה וייצמן
http://i2.minus.com/jsU82Je4kc4QH_e.jpg
ביקתה בנגאר. צילום: משה טובול
טיול לעמק ספיטי (Spiti) ולעמק קינור (Kinor)- שני עמקים הנמצאים בין מנאלי לשימלה (Shimla) בהם תוכלו לחזות בנופים עוצרי נשימה. ניתן לטייל בקצב אישי, לקחת אוטובוסים מקומיים ולעצור בכפרים או לשכור ג’יפ- אך מכיוון שהאופציה הזו יותר יקרה, עדיף לכם להתארגן בקבוצה ואז הסכום נחלק בין כמה אנשים. צריך לקחת בחשבון שבין מנאלי לספיטי מדובר בדרכי עפר, לכן הנסיעה בג’יפ מאוד קשה ולפעמים מתיש לנסוע כל כך הרבה שעות ביום ולכן מומלץ טיול של שבוע לפחות. הנוף המדברי של ספיטי והמנזרים הטיבטיים שבדרך, מזכירים מאוד את לה (Leh), כך שמי שלא יוצא לו להגיע ללה הנמצאת בצפון היותר רחוק, עמק ספיטי שיחסית קרוב אל מנאלי יכול להוות אלטרנטיבה. בעמק קינור יש נוף ירוק יותר, מטעי תפוחים והרבה כפרים קטנים.
 
עמק קולו- פסטיבלים
נוסף על הנופים המרהיבים שלו, עמק קולו הוא גם אחד מן המקומות בו נערכים הפסטיבלים המרהיבים ביותר בצפון הודו. אחד מן הפסטיבלים הפופולאריים בעמק הוא פסטיבל דושארה (Dushara) אשר נחגג בכל רחבי הודו, אך נחשב מרהיב במיוחד בעמק קולו. הפסטיבל מתקיים בכל שנה בחודש אוקטובר ומסמל את ניצחון הטוב (האל ראמה) על הרע (השד ראוונה). באזור עמק קולו נמצאים מאות כפרים ובכל כפר ישנו מקדש לאל המיוחד לכפר זה. במהלך פסטיבל דושארה חוגגים עבור כל אותם אלים, כאשר אל כל מקדש יורדת שיירה המתאפיינת בנגני חצוצרות, ותלבושות חג מסורתיות.
במהלך חודשים ספטמבר עד נובמבר (כמעט מקביל לתקופת חגי תשרי) מתקיימים פסטיבלים רבים באזור עמק קולו, אפשר וכדאי להתעדכן בלשכות התיירות בערים מנאלי או קולו.
עמק קולו- מחוץ למסלול
עמק קולו- המלצות מטיילים
עמק קולו- סיכום
עמק קולו הינו עמק ציורי ושלו ופראי כאחד. כאן תוכלו לטייל בפסגות הרים, לעצור למנוחה פסטורלית ולהירגע, ליהנות מספורט אתגרי או לטייל על אופנוע בין הנופים המשתנים של העמק. זהו מקום שכל אחד מכם ימצא בו שלווה וגם פעילויות מאתגרות אם ירצה בכך.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *