Categories
פוקרה
מרבית המטיילים מגיעים לפוקרה כבסיס יציאה לטרקים של האנאפורנה והאוורסט, אך פוקרה מציעה למטייל עוד הרבה יותר. פוקרה, שכלכלתה מתבססת בעיקר על תיירות, מציעה מגוון של ספורט אתגרי, חנויות ציוד, בתי קפה ובעיקר הרבה שלווה שחודרת ללב.
האגם בפוקרה. צילום: נטע ארזי
פוקרה (Pokara) הינה העיר השלישית בגודלה בנפאל, אחרי קטמנדו (Katmandu) וביראטנגאר (biratnagar). העיר פוקרה ממוקמת במרכז נפאל, בעמק פוקרה, היושב בקרבת הנהרות סטי (Seti) וגנדקי (Gandaki) ולמרגלות רכס אנאפורנה (Annapurna). פוקרה נמצאת כשבע שעות נסיעה מערבית לקטמנדו, ומתגוררים בה כ-200 אלף איש. בצמוד אל פוקרה מדרום, נמצא אגם פואה טל (Phewa tal), אשר מספק לעיר אנרגיה הידרואלקטרית. פוקרה מהווה את אחד ממוקדי התיירות העיקריים של נפאל, וכן מהווה בסיס יציאה לטרקים בהרי ההימלאיה הסמוכים אליה.
עיקר כלכלתה של פוקרה מתרכזת סביב התיירות. איזור התיירות של העיר נמצא בלייק סייד (Lake side) ושם נמצאים רוב בתי המלון, האכסניות, המסעדות וחנויות התיירים, וכן טיילת מקסימה לאורך אגם הפואה.
תושביה של פוקרה משתייכים למגוון קבוצות אתניות, ובעיקר לבני הקאס (Khas), גורונג (Gurung) ומאגאר (Magar). רוב תושבי פוקרה הינם הינדים, אחוז נוסף הם בודהיסטים, ובעיר נמצאת גם קהילה קטנה של מוסלמים.
מזג האוויר בפוקרה.
העיר פוקרה נמצאת על נקודה שבעבר הייתה חלק מציר מסחרי חשוב בין סין, טיבט והודו. במאה ה-17 הייתה פוקרה חלק מממלכת קאסקי (Kasaki), שהייתה אחת מממלכות נפאל, ובהרים סביב פוקרה אכן נמצאים שרידים לתקופה זו. בשנת 1959 הגיעו אל פוקרה כ-300,000 פליטים טיבטיים, לאחר פלישת סין לטיבט. אותם פליטים מתגוררים בעיר פוקרה עד היום, כך שיש בה אחוז גדול של טיבטים. בשל הפלישה של סין לטיבט, נחסם נתיב המסחר החשוב שעבר באזור פוקרה, בין סין להודו ולכן עד שנות ה-60 אפשר היה להגיע אל פוקרה רק רגלית. בניית הכביש הראשון המחבר בין פוקרה לקטמנדו הסתיימה בשנת 1968 וכיום נמצא בעיר פוקרה גם שדה תעופה קטן. אל פוקרה תוכלו להגיע באוטובוס מקטמנדו, והוא יעלה בסביבות ה-500 רופי (המחיר תלוי ברמת האוטובוס), ויקח כ-8 שעות נסיעה. אופציה שנייה היא טיסה, שתעלה לכם כ-100$ ואורכת חצי שעה בערך. את הכרטיס לאוטובוס/טיסה תוכלו לסגור בכל סוכנות טיולים בעיר, כשהמומלצת היא “סוויסה קטמנדו”.
תוכלו לקחת שייט באגם על גבי סירת משוטים, או לפדל, לצפות על הנוף המרהיב שסביב פוקרה או להגיע לפגודת השלום (World peace Pagoda). על מנת להגיע אל הפגודה יש להגיע לעברו השני של האגם, ומשם לטפס בדרך מפותלת העוברת בין כפרים קטנים וטרסות אורז. בסוף העלייה נמצא מקדש הינדי וממנו ישנה תצפית מרהיבה על העמק ומזנון.
הארמון המלכותי של פוקרה סגור למבקרים ומבוצר היטב, אך הוא נמצא בלייק סייד ותוכלו להשקיף עליו במהלך שיט באגם הפואה.
כמו כן, אפשר לסייר בכפרים הציוריים שסביב פוקרה, ביניהם נאודנדה (Naudanda) וסרנגוט (Sarangot). לסרנגוט מגיעים לרוב לפנות בוקר, על מנת לראות את הנוף המדהים של עמק פוקרה ואנאפורנה בזריחה. מוניות יוצאות מפוקרה לסרנגוט בארבע לפנות בוקר. בעמק פוקרה ישנן אטרקציות טבעיות, ביניהן מפלי דווי (Devi Falls) ומערת מהנדרה (Mahendra). כמו כן, בנוסף לאגם פואה, נמצאים על יד פוקרה אגמים נוספים- רופה (Rupa Tal), דיפאנג Tal)Dipang) ובגנס (Begnas Tal). בנוסף ניתן לצאת לרפטינג חוויתי באחד מן הנהרות- קאלי גנדקי (Kali Gandaki) או טריסטולי (Tristoli), דרך אחת מסוכנויות התיירים המארגנות טיולים אלו. סוכנות ‘סוויסה’ אשר עובדת בעיקר עם תיירים ישראלים, מוציאה ראפטינג חוויתי ומושקע, בו עוצרים על יד כפרים, ישנים בלילה בקמפינג ונהנים מן הטבע.
חוויה נוספת היא להגיע אל פוקרה העתיקה, בה מתגלה פוקרה שונה לחלוטין מאשר פוקרה המתויירת של הלייק סייד. נמצא כאן הבזאר הישן- שוק בו אפשר למצוא מציאות, ובנוסף בניינים עתיקים הבנויים בסגנון הנוארי, מקדשים קטנים, חנויות, בתי מלאכה קטנים ועוד. מערבים כמעט ולא מסתובבים באיזור.
דוכן של שייקים בלייק סייד. צילום: נטע ארזי
פוקרה הינה אתר מרכזי ליציאה לטרקים, חלקם ידועים ומוכרים וחלקם פחות. בין הטרקים:
אנאפורנה– בשמורת אנאפורנה מספר טרקים עיקריים, תוכלו לבחור בטרק המתאים לכם על פי הזמן העומד לרשותכם:
טרק אראונד אנאפורנה (Around Annapurna)- המקיף ביותר, עובר סביב הרכס ומקיף את כל צורות הנוף. לינה בכפרים. משך זמן מינימלי- עשרה ימים.
טרק אנאפורנה בייס קמפ Annapurna Base Camp – ABC) או (Annapurna Sanctuary– זהו טרק אשר מתחיל ב-Phedi שלמרגלות רכס אנאפורנה וממשיך עד למרגלות פיסגת האנאפורנה- שגובהה המקסימלי הוא 4,130 מטרים. המסלול הלוך וחזור נמשך שמונה ימים. קשה יותר מטרק אראונד אנפורנה.
טרק ג’ומסום – (Jomsom Trek) למעשה הינו חלק מטרק אראונד אנאפורנה. זהו החלק האחרון של הטרק, ובסופו נמצא הכפר ‘טטופאני’ (Tatopani), בו ישנם מעיינות חמים.
טרק פון היל (Poon hill)- טרק קצר יחסית, 3-5 ימים. המסלול עולה מפוקרה לכיוון אנאפורנה בייס קמפ ומגיע למעיינות החמים בג’ינו דאדא (Gino Dada), משם מטפסים אל רכס הפון היל. זהו טיפוס ארוך, קשה יחסית, ובסופו מגיעים לנקודת תצפית מרהיבה על האנאפורנות.
הרויאל טרק (Royal trek)- נקרא כך על שם הנסיך צ’רלס, שסייר באיזור עם משפחתו בתחילת שנות ה-80. זהו טרק קצר, כשלושה ימים, העובר מעל לפוקרה. עובר באיזורים מיוערים ובאגמים, לינה בכפרים, לרוב אצל מקומיים בבית.
ילדים באחד מן הכפרים הסמוכים לפוקרה. צילום: דותן ננר
פנצ’סה טרק (Panchase )- טרק מקסים ולא מאוד מתוייר, מתחיל כשעה נסיעה מפוקרה, טיפוס אל הכפר פנצ’סה, משם ישנה תצפית מרהיבה אל רכס האנאפורנה. הלינה בגסטהאוס- אחד מתוך השניים שיש בכפר. ניתן להעביר מספר ימים בכפר. מסביב ישנם מפלים יפים ומסלולי טיול קצרים.
ציוד לטרקים ניתן לקנות באחת מחנויות הטיולים הרבות שנמצאות בלייק סייד, המחירים לא יקרים ואף ניתן להתמקח. בכל מקרה עדיף לקנות את הציוד בפוקרה ולא בארץ כי העלויות נמוכות בהרבה.
נוף מרהיב בדרך מן הפנצ’סה לפוקרה. צילום: נטע ארזי
האוכל בעיר פוקרה מגוון מאוד וטעים. תהיה לכם אפשרות ליהנות גם מן המטבח המקומי וגם מאוכל מערבי. מומלץ בהחלט לנסות מן האוכל המקומי- מלאי כופתה, דל באט (תבשיל עדשים), מומו (כיסונים טיבטיים ממולאים בבשר או בירקות), לחמים למיניהם ועוד. מסעדה שמגישה אוכל מקומי צמחוני היא פונג’אבי, המגישה אוכל טעים במחירים הוגנים. בקפה שינקין (שם שהישראלים נתנו למקום) תוכלו לשתות שיקים טעימים ולהתפנק על מאפים חמים. באזור הלייק סייד מגוון רחב של מסעדות ובתי קפה והאוכל כאן אף פעם לא חסר. גם כשתצאו לטרק בחמש בבוקר, ירדפו אחריכם ברחוב ילדים עם מגשים מדיפי ריח של קרואסון טרי.
מבחינת בילויים, במרכז פוקרה ישנם מספר פאבים, הידוע שביניהם הוא ה-Busy Bee אליו הולכים תיירים ומקומיים, יש מגוון מאוד רחב של אלכוהול ואווירה נעימה.
חוויה נוספת בעיר פוקרה היא הקניות. בכל זמן, בכל מקום, תפגשו בסוחרים עמוסי מזכרות. לעיתים נשים טיבטיות מלאות חן יעצרו אתכם ויספרו לכם באופן קורע לב על חייהן הקשים בכפר וינסו למכור לכם תכשיטים במחיר מופרז. התמקחו או הישמרו. פוקרה באופן כללי זולה יותר מקטמנדו- כדאי להשאיר את הקניות לכאן. חנות מומלצת לציוד טיולים נמצאת ליד הסוכנות טיולים של סוויסה, שם דידי נחמדה תמכור לכם ציוד מקורי ובזול יחסית. חנויות ספרים יש בכל מקום. לפעמים אפשר להחליף שם ספרים בעברית. בעיר פוקרה גם אפשר למצוא בגדים מערביים יחסית.
נפוצות כאן חנויות בהם מוכרים מוסיקה מקומית, אפשר לשמוע את הנעימות בעודכם מתקרבים לאחת.
בעיר פוקרה נמצאים גסטהאוסים זולים בכל הרמות, וניתן אף לישון במלון במחירים סבירים ביותר. במקרים רבים יחכו לכם בטרמינל של פוקרה בעלי גסטהאוסים וישכנעו אתכם לבוא לגסטהאוס שלהם. במקרים רבים גם ייקחו אתכם בחינם אל הגסטהאוס. אחד הגסטהאוסים המומלצים הוא הויליג’ אין (Hotel Village Inn), שם תקבלו מבעלת הבית אוכל מעולה והרגשה חמה וביתית. למי שמחפש קצת להיכנס לעולם הרוחני יש מקום בשם אום פמילי (Om Family) שבו תוכלו למצוא כל מה שתחפשו: יוגה, מדיטציה, קורסי לימוד ומסאג’ים למיניהם. בכל יום בשעה 11 בבוקר (לוודא לפני) יש מדיצטיה חינם.
מרחק של 10 ק”מ מהעיר פוקרה נמצא אגם פסטורלי בשם בגנס טל- כל המידע אצלנו בהודו סי או איי אל. מי שהתעייף מהטרקים- אפשר לעשות שם טיול יום נחמד, ובעיקר לנוח ולהסתלבט. הנוף מדהים, לא תתחרטו!
טיול לנפאל לא יהיה מושלם בלי מעבר אחד לפחות בפוקרה. שם תמצאו הכול מהכול. שלווה מדהימה לצד חיי לילה, קניות בכל מקום שרק תגיעו אליו, אגמים קסומים והרים מושלגים ואוכל מכל הסוגים. בעיר הנעימה פוקרה, ישנם מלונות חמודים להפליא במחירים מצחיקים, כך שתוכלו להתפנק שם עד הסוף.