Categories
ללא קטגוריה

קאסול

"מגיעים אל קאסול (Kasol), והכל בעברית", כך יגידו לכם אנשים.
את חלקכם האמירה הזו תטריד ואילו לחלקכם זה יגרום להרגיש בבית, תלוי מי אתם או איזו אווירה מתאימה לכם הפעם. רק שהכפר קאסול שבמדינת הימאצ'ל פראדש (Himachal Pradesh) שבצפון הודו, הוא לא רק כפר יפיפה בנופיו ובשווקיו וטעים במאכליו, אלא גם נמצא במיקום אסטרטגי מעולה – זו הנקודה בה מתחיל עמק פרוואטי (Parvati valley) המופלא, וזו תחנה מעולה בדרך אליו וחזרה.
הכפר קאסול שוכן על גדות נהר הפרוואטי, אשר חוצה את קאסול ומפריד בין קאסול הישן (old Kasol– חלקו של הכפר מהכניסה אליו ועד הגשר שחוצה את הנהר), ובין קאסול החדש (new Kasol – חלקו של הכפר מעבר לגשר, משם יוצאים לכיוון הכפרים בהמשך העמק).
הנוף מתוך קאסול מגוון ומרשים. הנהר הזורם והיפה, הרי ההימלאיה שניתן לראות בבירור מכל עבר, ביחד עם מיקומו המרכזי, הופכים את קאסול למקום פופולארי, בין השאר גם בקרב ישראלים.
נציין כי יש במרכז קאסול גם בית חב”ד, אך הוא נסגר באזור ספטמבר-אוקטובר כאשר מזג האוויר מתחיל להתקרר.
שביל הבאסטות
קאסול במורד שביל הבאסטות
 
קאסול – איך מגיעים ומהי העונה המומלצת?
הכפר קאסול שוכן בגובה של 1,500 מטר, מה שאומר שבסביבות אוקטובר מתחיל כבר להתקרר שם והחורף ממשמש ובא. עדיין לא גשום במיוחד, ובימים יש שמש נעימה ומזג האוויר נוח. עם זאת, זהו התפר של האוף- סיזן (off-season), כלומר העונה הלא מתויירת, מה שאומר שאם לא בא לכם על ריכוז גדול של ישראלים, באוקטובר – נובמבר אנשים מתחילים להתפזר משם ולהדרים (מאחר ואז מתחילה העונה בדרום).עם זאת, חשוב לציין שבזמן האוף- סיזן, שמתאפיין במזג אוויר קריר, השווקים והחנויות נסגרים לחלוטין, ומועתקים לאזורים דרומיים יותר למשך החורף. וכמה שקר בקאסול – כך יהיה עוד יותר קר בכפרים בעמק פרוואטי, אז יש לקחת זאת בחשבון.
באופן כללי, העונה המומלצת להגיע אל קאסול היא כמו עונת האביב והקיץ שלנו בישראל, סביבות אפריל – ספטמבר.
אל קאסול ניתן להגיע באוטובוס מקומי (local bus), נסיעה מפותלת של כשעה וחצי מהעיירה הקרובה בונתאר (Bhuntar). אל בונתאר יש אוטובוסים מדלהי (Delhi, נסיעת לילה של כ-12 שעות), מדרמסלה (Dharamsala) ומרישיקש (Rishikesh, בין 8-10 שעות), וכמובן בחזרה.
קאסול יכולה לשמש עבורכם תחנת מעבר למנאלי, בירתה של העמק השכן- עמק קולו ((Kullu.
קאסול – לינה, אוכל ואינטרנט
נתחיל דווקא באינטרנט, ולו מכיוון שהכפרים בעמק פרוואטי הרבה פחות מחוברים לתשתיות מהכפר קאסול,ובטח פחות מהערים הגדולות, מהן לרוב מגיעים אל הכפרים.
אם הגעתם אל פרוואטי בסוף העונה (כשמתחילה עונת הסתיו העדיין תיירותית, כאמור באזור אוקטובר), סביר שאם היו מקומות שמאפשרים גישה לאינטרנט בכפרים – הם כבר נסגרו (מאחר ובשלב זה כבר אין כמעט תיירים ולכן כנראה שזה לא משתלם להם, גסט האוסים נסגרים כפי שציינו, ובתי העסק נכנסים לתרדמת חורף. כנראה שגם לבעליהם קר..). אם כך, אינטרנט תוכלו למצוא בזמינות גבוהה וטובה יחסית בכפר קאסול עצמו, בעיקר בחלק הישן של קאסול (לפני הגשר).
יש מספר מקומות בהם תוכלו למצוא אינטרנט, רובם עם מקלדות בעברית. נמליץ על אחד מהם: מצד שמאל על הכביש הראשי, בואכה קאסול הישן, תוכלו לאתר את פאנה אינטרנט (Panna Internet), שם תפגשו את פאנה, הודי מקסים (שגם יודע עברית), דרכו תוכלו גם להזמין כרטיסי אוטובוסים וטיסות, לארגן מוניות או ג’יפים, להוציא כסף, ולהשתמש באינטרנט ובסקייפ באווירה נעימה ובזול.
מעבר לכך, לפאנה יש גם גסט האוס שנקרא פורינימה (Purinima) שממוקם ממש בכניסה של קאסול. מבחינת לינה, יש לא מעט גסט האוסים ברחבי קאסול. המחירים לא גבוהים, ותוכלו למצוא חדר זוגי בין 200-400 רופי.
שיק ושוק
שוק ושיק בכפר קאסול
קאסול הוא אמנם כפר תיירותי למדי, אך לצד מסעדות עם אוכל תיירותי תוכלו למצוא גם דהאבות (Dhaba, מסעדות מקומיות עם אוכל אותנטי וזול) וגם אוכל טיבטי אותנטי. למשל דוכני המומו (Momo, כופתאות מאודות ממולאות בירקות) הפופולאריים, ממש מטרים ספורים לפני הגשר, הם מעולים (מצד שמאל או ימין, אתם תכריעו מה יותר טעים לכם). ממש מעבר לגשר (מה שנקרא כבר קאסול החדש) כאשר פונים ימינה, יש דהאבה חמודה עם טאלי (Tali, ארוחה הודית מסורתית) מעולה, טעים וזול. במקום מגישים גם מאכלים מותאמים מערבית יותר ולא פחות מוצלחים באיכותם ובמחירם (נוסח סנדוויץ’ חביתה למשל).
באופן מוכר, במרבית הגסט האוסים יש גם מסעדה צמודה, כך שרעבים לא תישארו בשום מקום.
“סמי בורקס” הפך להיות מעוז הישראלים, אולי משום המילה “בורקס” המעטרת את שמו, וכמובן בעברית. מדובר במסעדה גדולה מאד שמציעה תפריט גדול מאד, בו לצד התפריט ההודי תוכלו למצוא גם בורקסים (פלוס ביצה ורסק), ג’חנונים (פלוס ביצה ורסק), פיצות, טוסטים, וכמובן שייקים מעולים מפירות, ועוד, למי שרוצה קצת טעם של בית. המסעדה גדולה דיה כך שיש מספיק מרחב, ואם חשקה נפשכם בתחושת קהילתיות ובית, עניין שכמובן אפשר למצוא בו גם חן לפעמים כשמתגעגעים קצת הביתה, זה המקום למצוא בו ישראלים לרוב.
מסעדות נוספות בעלות ותק כמו ה”אוורגרין” (Evergreen) ו”איטליה הקטנה” (Little Italy) קנו להן שם בכפר הקטן קאסול. מעבר לכך יש עוד מסעדות שמציעות אוכל מוצלח לא פחות באווירות משתנות ברחבי הכפר.
קאסול הוא לא כפר גדול, כך שלא יהיה קשה לאתר אותן ולחוות דעה בעצמכם.
מקומיים קאסול
מקומיים חביבים תושבי קאסול
קאסול – אז מה עושים שם?
קאסול מציע שוק קטן אך מגוון יחסית, הכולל בעיקר תכשיטים (כולל כסף וזהב), בגדים, נעליים, חפצים מגניבים וכלים, והוא נמצא בעיקר בצד השני של הגשר, הלא הוא קאסול החדש.
המעיינות החמים של טאג’י (Tagi hot waters) – קאסול החדש: אחרי הגשר פונים ימינה ומיד שוב ימינה. זהו מעין חם לא טבעי, אך עדיין מפנק במיוחד, שנמצא בצמוד לגסט האוס השייך לאותם בעלים. זה עולה רופי לדקה (מינימום 20 דקות, ולא ממש צריך הרבה מעבר מזה). לחובבי הטבע והמים, חפשו שבילים שיובילו אותכם לטיול רגלי קצר ונעים בחיק הטבע לאורך גדת נהר הפרוואטי החוצה את קאסול. הזרימה די חזקה, והמים די קפואים (בכל זאת משלגי ההימלאיה), אבל שווה ומרגיע.
שופינג
עושים קניות בדרך לפרוואטי
קאסול – טיולים באזור
ניתן לשכור אופנועים ברחבי קאסול, ולנסוע לטייל בעמק פרוואטי, עמק מדהים ביופיו ומרהיב בנופיו, שקט וירוק, מעליו מתנשאים הרי ההימלאיה המושלגים והמרשימים. מהכפר קאסול ניתן לתפוס אוטובוס מקומי, ג’יפ או מונית לשהות ארוכה יותר בכפרים: טוש (Tosh), פולגה (Pulga), קאלגה (Kalga), מלאנה (Malana), קיריגאנגה (Khirganga), מניקאראן ((Manikaran, הצמוד אל קאסול, ועוד.
יש לציין כי כדי להגיע אל חלקם נדרשת שעה קלה של טיפוס, ולקיריגאנגה דרוש טיפוס של מספר שעות, מסלול העובר בטבע פראי ומדהים. למודאגים, ניתן לשכור פורטרים (Porter), הלא הם מדריכים מקומיים שסוחבים עבורכם את התיקים הגדולים ומבטיחים שלא תטעו בדרך, וחוץ מזה, הטיפוס פשוט שווה את זה.
בנוסף, ישנם מספר כפרים לפני קאסול, כמו ג’לאל (Jalal), מטאורה (Meteora) וקטגלה (Katagla), אליהם לא נדרש טיפוס והם מעט יותר קרובים אל קאסול, כך שאם בא לכם להתמקם באזור לזמן מה ולא בא לכם לעשות זאת בתוך קאסול, או שמתחשק לכם לשנות קצת אווירה, או לעשות טיול יום, זוהיאפשרות חלופית מוצלחת ביותר.
 
נהר פרוואטי
נהר הפרוואטי היפיפה החוצה את קאסול
קאסול – טיפים והמלצות
כספים– כל מי שמתכנן יציאה לכפרים הקטנים בעמק פרוואטי צריך להוציא כסף בקאסול- אין בכפרים כספומט או אפשרויות להחלפה.
ספרים- אפשר להחליף ספרים- עברית, אנגלית ומיני שפות אחרות תמצאו בחנויות ספרים שונות ובבית חב”ד.
תחבורה– את האוטובוס מקאסול למנאלי או לבארשני (Barashani), לכיוון הכפרים, תופסים מהרחוב הראשי (שהוא כמעט הרחוב היחיד בקאסול). שימו לב לנופף לנהגי האוטובוס, שיראו אתכם בבירור ושיבינו שאתם רוצים לעלות על האוטובוס. נהגי האוטובוס נוסעים מהר בחצייתם את קאסול, ולפעמים לא כל כך רוצים לעצור כשהאוטובוס עמוס.
המלצות טריות שהגיעו אלינו ממטיילים בקאסול מספרות על ארוחות הבוקר המופלאות של Free Kasol– יעד מחתרתי ופופולרי. המסעדה הישראלית של יוגי ואחיו שנפתחה ביחד עם שותפים ישראלים וקפה מאמא Mama, שהוא אחד היחידים (נכון לאוגוסט 2013) שמציע וואי פיי (wifi) והאנג-אוט מגניב עם שולחנות וזולה.
קאסול – לסיכום
קאסול הוא תחנה מוצלחת בדרך לעמק פרוואטי המרהיב והכפרים בסביבה. קאסול הוא כפר נעים ופסטורלי, וגם לאלה שפחות יתחברו לעברית – עצירה להתרעננות, אינטרנט ותכנונים להמשך של יום- יומיים בקאסול, בקרב מקומיים אדיבים, יכולה להיות בדיוק מה שאתם צריכים.
קרדיט צילומים: משה טובול
כתיבה: רותם ליס 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *