Categories
ללא קטגוריה

קרנטקה

כתיבה: נטלי ציגל

כשמדברים על קרנטקה (Karnataka), התמונה שמצטיירת יכולה להפתיע;  מצד אחד, אלפי ק"מ של חופים מהיפים בעולם, ים נוגע בג'ונגל, שמורות טבע שנפרסות על שטחים נרחבים, עדרי פילים חוצים את הדרך וקופים שמדלגים בין הריסות מקדשים. מצד שני, היי- טק, תרבות מערבית וקניות. מימין- העולם החומרי, המודרני; ומשמאל- העולם הרוחני והעתיק.

קרנטקה, מדינה בה הישן מתקיים וחי לצד החדש.

קרנטקה- רקע

קרנטקה ממוקמת בחלקה הדרומי של הודו, וגובלת בחלקה הצפוני עם מדינת מהרשטרה (Maharashtra), מצפון מערב עם גואה (Goa), מדרום מזרח עם טאמיל נאדו (Tamil Nadu), בדרום מערב עם מדינת קרלה (Kerala) ובמזרח עם אנדרה פראדש (Andhra Pradesh). שטחה של המדינה הוא כמעט פי 9 (!!!) משטחה של ישראל, והוא כולל חופים, ג’ונגלים, אגמים, נהרות, שדות רחבים וגבעות ירוקות. מה עוד נותר לבקש? כנראה שלא אותנו התיאורים הללו מושכים; לאורך ההיסטוריה החליפו שטחיה של קרנטקה ידיים בין שושלות של מלכים, שראשיתם בממלכת נאנדה (Nanda) במאה ה-4 לפנה”ס. קרנטקה החליפה המון ידיים, בין היתר עברה תחת שלטונו של המלך אשוקה המפורסם, ששלט בחלקים נרחבים בהודו ובהמשך גם נכבשה ע”י המוגולים. לבסוף פיצול שתי שושלות (איסלאמיות) שלטו במדינה, כשהדרומית בינהן עוד התנגדה לבריטים וקיבלה מעמד של נסיכות במסגרת הראג’ הבריטי (ממלכת מייסור). למרות שהייתה תחת שלטון מוסלמי כמה מאות שנים, מעל 80 אחוזים מתושביה מחזיקים בדת ההינדו.

קרנטקה- דרכי הגעה והתמצאות

בקרנטקה תוכלו להתנייד בכל צורה שמתאימה לכם; בבנגלור (Bangalore) נמצא שדה התעופה הלאומי של מדינת קרנטקה. מכאן תמצאו טיסות כמעט לכל אזור בהודו וגם ליעדים בקרנטקה עצמה. בבנגלור תחנת רכבת מרכזית, ממנה תוכלו לעלות על רכבת לכל יעד מרכזי בהודו.

פרט לרכבת קרטנקה מצטיינת בשירות אוטובוסים לא רע בכלל (הכל כמובן בהשוואה לתשתיות בהודו, אבל יש כאן גם כמה קוי אוטובוסים שהיו מביכים את הקו של אגד לאילת). חברת KSRTC היא חברת האוטובוסים המובילה ומפעילה קוים (חלקם ברמה גבוהה מאוד) למדינות השכנות. בנוסף יש  מערכת אוטובוסים מקומיים שמקשרים בין היעדים השונים במדינה. את הכרטיסים ניתן לרכוש במשרדי הנסיעות השונים שנמצאים בה.

הוספט (Hospet) היא עיר קטנה הנמצאת בצפון קרנטקה, שמקושרת ברכבת לבנגלור ולכל מקום אחר, בעצם. הוספט היא שער הכניסה/יציאה שלכם מהאמפי ברכבת (שימו לב שלא כל רכבת עוצרת בהאמפי), למרות שאל האמפי תוכלו להגיע גם באוטובוס תיירים מיעדים לא רחוקים מידי כמו בנגלור וגואה.

מהאמפי לגוקרנה (Gokarna) למשל, תוכלו להגיע ישירות באוטובוס סליפר (אוטובוס עם מיטות) שעושה בדר”כ נסיעות לילה. גם אליו תוכלו לקנות כרטיסים במשרדי הנסיעות.

באופן כללי, ההתמצאות וההתניידות במדינת קרנטקה היא מאוד נוחה וידידותית.

קרנטקה- עונה מומלצת

החודשים המומלצים לטיול בקרנטקה הם אוקטובר- מרץ, שנחשבים לעונה הקרה בהודו, אך במדינות הדרומיות כדוגמת קרנטקה, זו העונה המושלמת לטיול מבחינת מזג האוויר- האקלים חמים ונוח, הימים הם ימי שמש והלילות נעימים מאוד, מה גם שמיטב האטרקציות של קרנטקה נגישות לקהל המטיילים (שעליהן נפרט במשך).

במרץ כבר מתחיל החום להעיק, ובאפריל כמעט ובלתי נסבל. יוני- ספטמבר נחשבים לעונת המונסונים, מה שיכול לגרום לטיול באזור קרנטקה להיות הרבה יותר מאתגר, ולאו דווקא נוח.

קרנטקה – יעדי טיול

בנגלור

בנגלור (Bangalore) היא בירתה של מדינת קרנטקה, והעיר השלישית בגודלה בהודו. היא נחשבת לעיר מערבית יחסית להודו, כנראה משום היותה מרכז היי טק מפותח מאוד.

בנגלור היא “בריחה מודרנית” יחסית לערים אחרות במדינת קרנטקה, וניתן למצוא שם מבחר גדול מאוד של מסעדות, מרכזי קניות ענקים וקניונים, פארקים וגנים בוטאניים.

בנגלור מהווה תחנת מעבר חשובה ונוחה מאוד במדינת קרנטקה, היות וניתן להמשיך ממנה למגוון יעדים בהודו, בכל דרך שבה תבחרו- בטיסה מנמל התעופה של בנגלור, מהרכבת, ואפילו באוטובוס או מונית.

הוד והדר הודיים בגן הבוטאני “לאל באג” בבנגלור. צילום: נטלי ציגל

מייסור

מייסור (Mysore) היא אחת מיעדי הטיול המועדפים על מטיילים המגיעים למדינת קרנטקה. היא ידועה כמרכז המשי והקטורת של הודו, והמבחר בה עצום. תוכלו ליהנות ממנו בשוק דוואראג’ה (Devaraja) המרכזי.

מייסור מציעה לכם שפע של מקדשים מדהימים ומרתקים כדוגמת ארמון המלך ומקדש צ’אמונדסווארי העצום (Chamundeshwari), שלא פחות מ-1000 מדרגות מוליכות אליו, כמו גם אשראמים רבים בהם ניתן לתרגל יוגה ומדיטציה.

מופע המזרקות במייסור. צילום: רעות בן משה.

במרחק של כשעה וחצי ממייסור ישנם פארקים לאומיים כדוגמת נגראהול (Nagarhole), ובנדיפור (Bandipur) בהם תוכלו לצפות בחיות אופייניות להודו ולקרנטקה, כמו פילים, ביזונים, סמבאר ואם יתמזל מזלכם אולי תזכו לראות אפילו טיגריסים ונמרים.

צילום: נטלי ציגל

האמפי

האמפי (Hampi) היא אחד מיעדי הטיול הקסומים והמומלצים ביותר במדינת קרנטקה ובהודו בכלל. את נופיה של האמפי מעטרים שדות תה ואורז ירוקים שנצבעים באדום וורוד אל מול שקיעות מעלפות.

בכל מקום שמביטים, נגלים סלעים גרניטיים עתיקים בצורות וגדלים שונים, שמסתורין אופף את דרך סידורם והגעתם לשם.

האמפי נחצית על ידי נהר, שמשמש את התושבים לכל צרכיהם; החל ממקלחות וכביסה ועד בישולים. מעבר מהצד האחד אל השני כרוך בהפלגונת קצרה ונעימה של מספר דקות.

בצידה הדרומי של האמפי, תוכלו למצוא את השוק המקומי, חנויות בגדים ומזכרות, וליהנות מהעתיקות המרהיבות של האימפריה הקדומה ויג’יאנגר (Vijayanagar) . תוכלו לבחור ממגוון המסעדות בהאמפי שחלקן מתמחות באוכל הודי אותנטי, וחלקן הגדול, באוכל ישראלי (מפתיע?), וזאת משום שהאמפי הפכה ליעד חביב ביותר על מטיילים ישראליים.

עתיקותיה של ויג’יאנגר על רקע הסלעים המפורסמים של האמפי. צילום: נטלי ציגל

בגדה השנייה של האמפי נמצאים רוב הגסטהאוסים והאווירה הכללית היא מעט יותר רגועה ופחות תיירותית מהגדה הדרומית.

אחת האטרקציות המרהיבות ביותר היא מקדש הקופים של האנומן (Hanuman), שלאחר טיפוס מפרך של 800 מדרגות יחשף בפניכם נופה המדהים של האמפי והסביבה בזווית של 360 מעלות, כל כך מרשים שאפילו הקופים יושבים לצד המטיילים לצפות בשקיעה, ושווה כל מדרגה!

יעד אטרקטיבי נוסף הוא האגם המפורסם (Sanapur Lake), אליו אפשר להגיע לטבילה והתשכשכות.

מבט הקוף על הנוף. צילום: נטלי ציגל

גוקרנה

לאלו מכם שרוצים ליהנות מחווית החופים המפורסמת של הודו בכלל וממדינת קרנטקה בפרט, גוקרנה היא המקום.

גוקרנה (Gokarna) היא עיירת חופים מקסימה. בחלקה העליון נמצאת העיירה עצמה, ובה תוכלו למצוא מעט מסעדות מקומיות, חנויות מזכרות והמון מקדשים, בשל העובדה שגוקרנה נחשבת לאחד מהמקומות המקודשים ביותר בהודו ובקרנטקה.

במרחק הליכה של כ 20 דק’ מהעיירה, בירידה פסטורלית דרך יער, מגיעים לחופיה של גוקרנה. האווירה הכללית היא חווית חוף נינוחה ומרגיעה, נטולת המסיבות שניתן למצוא במקומות דוגמת גואה. כשתגיעו לגוקרנה ותרצו לטייל בין החופים, הדרך הכי נוחה לעשות זאת היא או לקחת ריקשה (שעולה בסביבות ה- 200 רופי) או שתוכלו לשכור סירה שתעלה בסביבות 50-80 רופי.

http://i3.minus.com/ibtFw2qzg9T10k.jpg

אום ביץ’. צילום: נטלי ציגל

לגוקרנה 3 חופים עיקריים שהמעבר ביניהם נעשה בהליכה (מרחק של כשעה וחצי מהראשון לשלישי) או בסירה להשכרה.

החוף הראשון  נקרא קודלי ביץ’ (Kudle Beach), וניתן למצוא בו גסטהאוסים בכל תקציב שתבחרו. בקודלי ביץ’ תהיה לכם גם גישה לאינטרנט ומסעדה מקומית כמעט בכל גסט האוס. מומלץ ביותר לנסות את המוזלי בחופים שעשוי פירות טרופיים מקומיים ויוגורט באפלו מלא, חוויה עשירה לחיך שלא תתחרטו עליה!

החוף השני נקרא אום ביץ’ (Om Beach) על שם צורתו המיוחדת של סמל ה”אום” ההודי.

החוף השלישי נקרא חוף חצי הירח (Half Moon Beach) והוא הקטן ביותר והמבודד מבין שלושת החופים. יש בו מפרצון קטן, והוא מכיל בסך הכל 5 גסטהאוסים קטנים. לכן, אם תרצו ללון באחד מהם, מומלץ לתאם מראש.

בטן גב בחופי קרנטקה. צילום: אייל שי.

קרנטקה – דבר או שניים על אוכל

קרנטקה, שונה מאוד מהצפון גם בחוויית האוכל, כשבצפון בדר”כ האוכל מאופיין כעתיר שמנת, כבד ומתוק (למשל כמו דאל מקהאני- תבשיל עדשים ברוטב עגבניות עם שמנת וגי- חמאה מזוקקת מקומית). בדרום האוכל הרבה יותר קליל, בין היתר בגלל הבדלי מזג האוויר בין הצפון לבין קרנטקה בדרום, ובבסיס המרכיבים יש קוקוס ושמן קוקוס שהרבה פעמים מחליפים את החמאה.

בקרנטקה תוכלו למצוא מאכלים בשילוב עם פירות טרופיים כמו למשל ביריאני (Biryani), אורז מוקפץ עם ירקות, שבבי קוקוס ותיבול קארי מסורתי. כשתגיעו לחופים למשל, שילובים של דגים ופירות ים במנות הם נפוצים מאוד וגם טעימים מאוד, ככה זה כשהכל כל כך טרי!

באופן כללי, המלצות הן דבר מאוד סובייקטיבי, ומניסיוני המסעדות הכי טעימות שאכלתי בהן, הומלצו לי דווקא על ידיי מטיילים אחרים.

קרנטקה – מחוץ למסלול

קרנטקה- סיכום

קרנטקה יכולה להיות יעד החופשה האולטימטיבי, גם עבור גיחה קצרה להודו היא נותנת חוויה שלמה. מבטן-גב וצ’יל-אאוט בחופים, ועד צלילה אל תוך ההיסטוריה של קרנטקה בביקור בעיי החורבות של האמפי, ובארמון משפחת המלוכה במייסור, שמספרים לנו דבר או שניים גם על ההיסטוריה המורכבת של הודו כולה. אנחנו כבר מתגעגעים לקרנטקה, ואתם?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *