Categories
ללא קטגוריה

מנאלי

ש הקוראים למנאלי (Manali) "אילת של הודו" אך בקטע של הרים, כמובן, ולא ים...  מי לא מגיע למנאלי, בירת התיירות של הימאצ'ל פראדש?

למטיילים בצפון הודו, מנאלי היא אחת מערי התיירות החמות והמוכרות; היא נחשבת לעיר תיירותית מפותחת עם ריזורטים ומלונות 5 כוכבים (בניגוד לדרמסלה עם מלון 3 כוכבים- הטוב ביותר במקלוד גאנג'!) . מעבר להיותה תחנה לנחיתה רכה בהודו, מנאלי מציעה נוף משגע, מפלים, שלל מקדשים, בתי קפה עם אוכל מעולה וגם קניות.

אחרי הנחיתה הראשונה בהודו והמפגש עם דלהי (Delhi), חוויה שמתוארת על ידי רבים כ"קשוחה", אין ספק שתהנו להגיע למקום כמו מנאלי. בחלקים מסויימים שלה, מנאלי נראית אירופאית לכל דבר, אך אל תטעו- באזור מנאלי תמצאו גם שווקים ססגוניים מקומיים, דוכני אוכל מקומי והוויה הינדית לכל דבר. במאמר זה נסייר ברחבי מנאלי ונטעם מכל הטוב שיש לעיר הזו להציע.(50) www.hodu.co.il // מנאלי - YouTube

ברוכים הבאים למנאלי. צילום: צוות האתר

מנאלי – רקע
העיר מנאלי נמצאת במדינת הימאצ’ל פראדש (Himchal Predesh) ושוכנת על רכס ההימלאיה בגובה של כמעט אלפיים מטרים. לאורך מנאלי זורם נהר הביז (Beas) שמקורותיו בהרים. העיר מנאלי הייתה מרכז מסחרי תוסס לאורך ההיסטוריה, כעיר מרכזית דרכי הסחר שבין עמק קולו ולדאק.

עם השנים הפכה מנאלי ליעד תיירותי מרכזי, גם לתיירים זרים וגם לתיירות פנים. למעשה, תיירות הפנים כל כך פופולרית במנאלי, כך שכמעט כל הודי שמטייל בארצו מכיר אותה. שמה שקול לגן עדן בעיני רבים, אפילו אם רק אסוציטיבית, כמו “לנסוע לקריבים“…. את אילת כבר הזכרנו?

הידעתם? התפוחים המפורסמים של מנאלי, שמשווקים בכל הודו, הובאו לראשונה לאזור על ידי הבריטים.

מנאלי – מבנה העיר 

העיר מנאלי מתחלקת לשניים: New Manali ו-Old Manali. ממלכתם של התיירים הזרים  במנאלי נמצא ב-Old Manali שבמעלה הגבעה, שם נמצאים מרבית הגסהאוסים, המסעדות, החנויות שאנחנו אוהבים, בתי הקפה ושאר שירותי התיירות.

New Manali מאופיינת בתיירות הודית. יש בה מדרחוב רחב ומודרני, תחנת אוטובוסים, שוק, מסעדות והרבה הרבה חנויות מקומיות.

בין מנאלי הישנה למנאלי החדשה מפריד יער מנאלי- יער יפהפה ושמור, הכניסה אליו מותרת ומומלצת.

מעל מנאלי שוכן הכפר ושישט (Vashisht)- כפר ציורי שניתן ללון בו, אך מרבית התיירים מעדיפים ללון בתוך מנאלי עצמה.

הרחוב באולד מנאלי. צילום: צוות האתר

מנאלי- עונה מומלצת

עקרונית ניתן להגיע אל מנאלי לאורך כל השנה. עונה התיירות העמוסה היא בין החודשים מרץ עד יוני, וספטמבר אוקטובר. יולי אוגוסט מאופיינים במונסון והחודשים דצמבר עד פברואר הם החודשים הקרים (ראו טבלה).

מזג האויר במנאלי. גשום גם בחורף

תיירות חורף במנאלי- כן כן, שמעתם נכון! בנוף המושלג של עמק Solang הסמוך ישנו אתר סקי, עם רכבלים וספורט חורף. יש אפילו מלונות עם אח בחדר.

מנאלי- דרכי הגעה

מנאלי מקושרת היטב ותוכלו להגיע אליה וממנה כמעט לכל מקום ברדיוס של 15 שעות נסיעה. אוטובוס תיירים יוצא לדלהי (כ-14 שעות נסיעה), רישיקש, דרמסלה (כ-8 שעות נסיעה), שימלה וכמובן ללדאק- הנסיעה לעיר לה היא בסוג של מונית שירות, שיוצאת בערך ב1 בלילה ומגיעה בסביבות 8-9 בערב למחרת. נסיעה לא פשוטה, מומלץ להצטייד בבגדים חמים, כובע גרב, ונשנושים.

אוטובוסים מקומיים ניתן לתפוס למקומות כמו נאגאר (Naggar) ולכפרים הסמוכים.

מעבר ההרים רוטאנג-פס, בדרך ללהול. צילום: צוות האתר

מנאלי והסביבה – אתרים מעניינים ואטרקציות

מנאלי היא קצה הציויליזציה של הודו ההימלאית, וממנה צפונה עוברים לאזורים נידחים ומפותחים עוד פחות.  לכן היא בסיס יציאה מפורסם, ולא רק עיר יפה..

למצפינים הלאה מעבר לעמק Solang מתחילות עליות משוגעות להרים- מעבר Rothang Pass  וממנו עוברים לצד שני לעמק לאהול (Lahol). משם אפשר להמשיך ימינה לעמק ספיטי או שמאלה דרך קיילונג  Keylong לכיוון לה. בשל היותה מעבר לספיטי או ללה (מלבד בחודשי הסתיו והחורף), הרבה מטיילים לא משתהים בעיר, וחבל.

חיי היום במנאלי מלאים בהרבה הסתובבויות במורד ובמעלה הרחוב – אם זה בין מגוון החנויות השונות – תכשיטים, בגדים, תיקים, נעליים (שבכל אחת מהן, כיאה להודו, תוכלו ליצור לעצמכם מוצרים בעיצוב אישי וייחודי) – או אם זה בין מגוון המסעדות ברחבי אולד מנאלי, כל אחת עם הסגנון שלה ומה שהיא מציעה. בנוסף לחיי היום, תופתעו לגלות שאולד מנאלי מציעה גם יופי של חיי לילה – בירות, הופעות – ואפילו מדי פעם מארגנים מסיבות ריקודים!

בעיר מנאלי ישנם מספר מקדשים. המוכר שבניהם הוא מקדש ‘הדימבה’  (Hadimba Temple) מקדש שהוא מעין מערה עתיקה, סביבה מבנה מן המאה ה-15 העשוי כולו עץ. הוא נמצא במורד מנאלי הישנה, בסמוך ליער, ועמוס בסוחרים ורוכלים סביבו.

אם תטפסו במעלה הכביש לטופ של אולד מנאלי תוכלו לראות את מקדש מאנו מהרישי (Manu), הבולט בעיצובו. מבנה מעניין נוסף הינו המנזר הטיבטי הנמצא בניו מנאלי ומציג ארכיטקטורה מרשימה ואופיינית לטיבט.

כשעה נסיעה ממנאלי נמצא הכפר נאגאר, ובו מבצר נגאר (Naggar fort), הממוקם בין מנאלי לעמק קולו. מן המקום ישנה תצפית על העמק וניתן לבקר בכפר הסמוך. בדרך לנאגאר תוכלו לעבור בג’אגאצוק (Jagatsukh)- עיר הבירה העתיקה של האזור, בה ישנם מספר מקדשים נחמדים.


יער מנאלי

במרחק הליכה כשעה ממנאלי נמצא הכפר ושישט (Vashisht), סיור לושישט וחזרה יכול להעביר לכם יום בכיף. בדרך ישנם מספר מפלים שכדאי לראות ולאורך כל הדרך זורם הנהר במלוא עוצמתו. בושישט ישנו מקדש ונקודות תצפית מן היפות באזור ואף מעיינות חמים. ניתן להגיע לושישט גם בריקשה- הרוח בדרך מצויינת ומוסיפה לחוויה.

נוסף על הטיולים היומיים- מנאלי היא מקום מצויין לחובבי הספורט האתגרי שביניכם. בעמק סולאנג (כ-13 ק”מ ממנאלי) תוכלו למצוא מצנחי רחיפה (פאראגליידינג) ופעילויות נוספות. באזור יש גם  ראפטינג ברמות שונות, רכיבה על סוסים, סנפלינג ועוד רבות וטובות שסוכנויות התיירות במנאלי ישמחו לספר לכם עליהן. חשוב מאוד ללכת לסוכנות נסיעות אמינה- כזו ששמעתם עליה ממכרים או שתראו בחלון המלצות של ישראלים. אם אין לכם חשק להתרוצץ בין הסוכנויות תמיד תוכלו ללכת לבית הישראלי ולבקש שיפנו אתכם למישהו אמין.


נוף הנשקף מהכפר ושישט. צילום: צוות האתר

מנאלי- טרקים סביב מנאלי

מנאלי היא גם נקודת מוצא לטרקים שונים ומעניינים. לאמיצים מביניכם- ישנו טרק שמגיע ממנאלי ללה, נמשך לפחות שבוע ויש האומרים שהוא עדיף על הנסיעה- זו אכן נסיעה לא פשוטה. טרק המפטה פאס(Hampta pass) הינו טרק של ארבעה ימים, בינוני בדרגתו. מגיע לגובה של 4270 ומסתיים בעמק ספיטי (Spiti), אשר שווה ביקור בפני עצמו. את הטרק רצוי לעשות רק עם מדריך שמתמצא באיזור כיוון שהדרך שלו אינה מסומנת.

פירוט על טרקים אלו ואחרים תמצאו במאמר שלנו טרקים בצפון הודו.

מעמק סולאנג (Solang valley) למנאלי וחזרה- ישנו אוטובוס מקומי היוצא פעם בשעה ממנאלי לעמק סולאנג. בעמק סולאנג ניתן להשכיר סוסים ולטייל עד מנאלי- כחמש שעות רכיבה. הדרך עוברת בכפרים יפהפיים והחוויה כך אומרים, נעימה ומשעשעת. עדיף לעשות את הדרך מסולאנג אל מנאלי ולא להיפך כיוון שזהו כיוון הירידה.

טיול לעמק ספיטי ולקינור שני עמקים בעלי נופים עוצרי נשימה, הנמצאים בין מנאלי לשימלה (Shimla). ניתן לטייל בקצב אישי, לקחת אוטובוסים מקומיים ולעצור בכפרים או לשכור ג’יפ- אך מכיוון שהאופציה הזו יותר יקרה, עדיף לכם להתארגן בקבוצה ואז הסכום נחלק בין כמה אנשים. צריך לקחת בחשבון שבין מנאלי לספיטי מדובר בדרכי עפר, לכן הנסיעה בג’יפ מאוד קשה ולפעמים מתיש לנסוע כל כך הרבה שעות ביום, לכן מומלץ טיול של שבוע לפחות. הנוף המדברי של ספיטי והמנזרים הטיבטיים שבדרך מזכירים מאוד את לה, כך שמי שלא יוצא לו להגיע ללה, ספיטי הקרובה יחסית יכולה להוות אלטרנטיבה. בקינור יש נוף ירוק יותר, מטעי תפוחים והרבה כפרים קטנים.

  


מנופי ספיטי. הכי ‘טיבט’ שיש באזור מנאלי.

מנאלי – מקומות מיוחדים וגסט האוסים

בעיר מנאלי פועלים שני בתי חב”ד. בנוסף פועל במקום בעונת התיירות בלבד הבית הישראלי החם – המקום של ציקי, אם הבית – במקום לא מעשנים – במקום תוכלו לצפות בסרטים, להשתמש באינטרנט עם מקלדת בעברית , לאכול אוכל ישראלי וליהנות מיחס מועדף, כמו שאנחנו אוהבים. במקום פועלת גם סוכנות נסיעות אשר ישראלים רבים מעדיפים לסגור דרכה את הטיולים והאטרקציות באיזור מנאלי. אפשר למשוך כסף במחירים הוגנים ולקבל הכוונות להמשך הטיול שלכם.

האייפודיה – בבעלות שלום- דמות אבהית – לשלום יש חנות אינטרנט עם ספרייה ענקית ובלתי נגמרת של מוזיקה וסרטים. מי שנכנס לשם לא מצליח לצאת לפחות שעתיים… תמצאו אצלו את כל סוגי הכבלים והוא מבין עניין. שלום הוא גם סוכן נסיעות וחלפן כספים.

מבחינת גסט האוסים, במנאלי תוכלו למצוא הכל- החל  מחדרים פשוטים בשני דולר ועד למלונות של ממש וריזורטים מפנקים. בין הגסטהאוסים המומלצים נכלל מלון Dragon, הממוקם בתוך גינה פסטורלית וחדריו נקיים ונעימים. המלון מציע גם ארוחות-מי שניסה לא התאכזב.

ליטל איטלי – ה-גסט האוס של הישראלים. למעשה זהו שמה של המסעדה בקומת הקרקע -ושם המלון הוא ״פורנימה״. כמות החדרים במקום גדולה, יש קומות ממש גבוהות והחדרים ברמה. האוכל שם סטנדרטי, לא משהו מיוחד. יש שולחן סנוקר וטאבון של פיצה בקומת המסעדה. יש ווי-פיי

הגסט האוס של ענאנד- סמוך לליטל איטלי- יש המוצאים אצל ענאנד מקום מפלט מהמוניות; ענאנד חביב על הישראלים, יש לו גם סוכנות נסיעות ואינטרנט וכמובן שהוא מגיש אוכל אם רק תרצו.

צ׳אנדרה- הגסט האוס של אנדי הכובש, תמיד תשמעו  מוזיקה בוקעת מהגסט האוס. החדרים ברמה והמחירים בהתאם- אך משתלם בהחלט. אין הרבה מה לאכול אצלם אבל אם תרצו את המטבח לכמה שעות אנדי יזרום אתכם. יש ווי פי.

יס פליז – המלון היוקרתי של אולד מנאלי, יש לו כניסה מלכותית וכן, גם החדרים ברמה. המסעדה שנמצאת במורד המלון גם כן מומלצת בחום

מגוון החנויות באולד מנאלי. צילום: צוות האתר

מנאלי – מסעדות, קפה וחיי הלילה 

New Manali

מסעדת Chopsticks הסינית- להרגיש ממש כמו במסעדה סינית בארץ, עם מנות כמו:  עוף בלימון, בקר בשום ודבש, וכו’.

מנאלי סוויטס Manali Sweets– אם תשאלו מקומיים ותגיעו לדאהבה המדהימה הזו, תוכלו לטעום מהממתקים המקומיים הכי שווים של הודו, ולהנות מפאקורה טעימה


אכלתי טאלי במנאלי

Old Manali

חובבי המאפיות יהנו במיוחד באולד מנאלי- יש כאן לא מעט מאפיות, רובן בחלקה העליון של אולד מנאלי ובינהן הג’רמן בייקרי המפורסם. מומלץ לא להגיע אליהן בסוף היום כי אז תאלצו להסתפק בשאריות.

המקום של דילן (Dylan’s)- כנראה שזה בית הקפה הכי מצליח של אולד מנאלי. ממוקם באמצע הירידה, צמוד לחנות של שורש. דילן ידוע במיוחד בזכות העוגייה המפורסמת שלו, עוגיית שוקולד צ׳יפס קטנה ועשירה. המקום מעוצב בסטייל ומלא כל הזמן בתיירים. תמיד מתנגנת מוסיקה טובה וסביר להניח שתחלקו שולחן עם אנשים שאינכם מכירים- אך זוהי הזדמנות טובה ליצור קשרים חדשים. יש תמיד ווי פיי אצל דילן.

מול בית הקפה של דילן ישנה מסעדה המגישה מגוון ארוחות במשך כל שעות היום, גדולה ומרווחת ובערבים אפשר לבוא לצפות בהופעות.

Drifters Inn– מסעדה וגם גסטהאוס שזכה לשבחים ממטיילים. מגישים מבחר רחב של אוכל מערבי.

קפה אנרג׳י – זוהי מסעדה קטנה ושובבה. בעלי המקום הם חבורת צעירים מפושקר, שפתחו מקום בראש הודי צעיר. תפריט השתייה והאוכל מפנק, אבל המקום מתבלט ביחס האישי והחם שהחברים מעניקים, אי אפשר שלא להתחבר אליהם. האווירה במקום אוטנתית ויש דגש על מוזיקה. המקום מתפקד כמסעדה ביום ובלילה מתקיימות שם ישיבות בירה חביבות יחדיו.   המקום נמצא באמצע הירידה של אולד מנאלי. אין ווי פיי.

ליליז קפה – מסעדה שנמצאת מעל הרחוב המרכזי (קצת יותר למעלה), הנוף ממנה משגע. ליליז היא ישראלית, והיא מביאה במסעדה שלה סטייל מגניב ומנות איכותיות וטעימות. תמיד תהיה מוסיקה טובה ברקע ויש שם אווירה של בית. לילי מציעה גם חדרים באזור המסעדה, וגם בהם תמיד דואגת תמיד לעיצוב ייחודי לצד נוחות ואסתטיקה. הרבה ישראלים אוהבים לשהות אצלה במסעדה ובגסט האוס. יש ווי פיי.

מסעדת כנען Cnaan מגישה אוכל מגוון- הודי, ישראלי, איטלקי וכו’.

סאן שיין – ידועה בשם ״המרפסת הירוקה״, ממוקמת קצת מעל דילן. יש שם קינוח ייחודי רק למסעדה הזו (״סוויט ג׳יזס”), ובעלי המקום חביבים ובלתי נשכחים. יש ווי פי.

פיפל (People)– מסעדה הממוקמת בדיוק בסיבוב של הירידה התלולה של אולד מנאלי . למסעדה 2 קומות. נוהגים לשבת בה תיירים מכל הסוגים , גם ישראלים גם אירופאים וגם הודים. מדי פעם מתקיימות שם מסיבות רגאיי או ג׳אמים. יש ווי פיי לסירוגין.

מסעדת פיפל. צילום: צוות האתר

שש בש (Shesh Besh) מסעדה באמצע הרחוב של אולד מנאלי. טאנזין הוא המארח/שותף/מלצר המופלא של המסעדה עם הנוף המטריף – בעיקר למי שהגיע בזמן הנכון לתפוס את השולחנות הפונים אל הנהר – ממש יושבים לאכול על הטבע של הימצ׳אל פארדש. הם יודעים להכין ארוחות חמות טובות מכל הסוגים, הרבה ממליצים על הפסטה שלהם- או כל סוגי האוכל ההודי. בשש בש יש מסך גדול בו משדרים סרטים/משחקים וכן גם נוהגים לשמוע שם מוזיקה בווליום לא מבייש. יש ווי פיי.

הנג אאוט (HangOut)– הפאב המקומי של אולד מנאלי. הוא בנוי ממש כמו בר, אבל יש גם מקומות ישיבה. למי שאוהב בירות בערב, זה בדיוק בשבילו. הוא ממוקם במעלה הרחוב של אולד מנאלי.

אספרסו אמיתי אצל האיטלקייה- למי שבאמת אוהב קפה, יש מכונת קפה אמיתית באולד מנאלי! אבל כדי לאתר את המקום תצטרכו קצת להתאמץ. זוהי מסעדה קטנה הנמצאת קצת אחרי ה״אינגליש בייקרי״ במעלה הרחוב של אולד מנאלי. שם יגישו לכם קפה טחון במקום, אם תרצו גם לצד מאפה. יש האומרים כי עדיין לא למדו להקציף כראוי, אך גם זה יגיע אנחנו בטוחים!

הנפאלי– הדעות חלוקות איזה נפאלי מכין את הסנדביץ הכי טוב. לשיקולכם, בתחילת הרחוב של בית חב”ד באולד מנאלי , יש 2 מאפיות בנוסח הג׳רמן בייקרי של נפאלים- המכינים סנדביצ׳ים מופלאים- יש האומרים ממכרים (וממליצים מדי בוקר!), את הלחמניות מכינים במקום ותוכלו לשלב אבוקדו/טונה/גבינה צהובה/ירקות ועוד.

אם תחפשו טוב תמצאו בתוך אולד מנאלי מספר פאבים ומועדונים. בנוסף בסצינת הלילה של מנאלי מתקיימות גם מסיבות ‘חצי ירח’ Half moon בהן יש מוסיקה, שתייה וריקודים עד לאור הבוקר.


מופע לילה באחת מן המסעדות של מנאלי

מנאלי- קניות

מנאלי היא אחד המקומות המומלצים לקניות בזכות המבחר שיש בה. גם אולד מנאלי וגם ניו מנאלי עמוסות בחנויות ובסוחרים. בניו מנאלי ישנו שוק ססגוני בו יש שפע של בגדים ונעליים ושאר פיצ’פקס הודי. שם אפשר למצוא גם מאכלים מקומיים שטרם ראיתם, פירות טובים וטריים ושייקים. באיזור השוק ישנן חנויות מקורות רבות וישנו גם שוק טיבטי תת קרקעי עם באסטות מעניינות.

בנוסף תוכלו למצוא גם חנויות עם בגדים אופנתיים, חנויות בדים, שטיחים, תכשיטים ואפילו חנות של טריקים וקסמים. אולד מנאלי היא מקום מצויין לקניית מתנות, תיקים, תכשיטים ושאר מזכרות. גם ציוד לטיולים וטרקים תוכלו למצוא כאן למשל, כובעי צמר, פליז, גרביים חמות וכל אשר תחפצו בו. ניתן ואף רצוי להתמקח, הסוחרים של מנאלי חביבים ורגילים לתרבות המיקוח. צמוד לקפה דילנ’סנמצאת חנות הבדים והבגדים של שורש- התרמילאים שבעניין עיצובי בגדים למיניהם, מוצאים עצמם יוצאים ממנו עם שקיות.


בשוק של מנאלי

מנאלי – מחוץ למסלול

אם ממשיכים לעלות עוד במעלה הרחוב של אולד מנאלי – לכיוון המקדש ולכפרים של המקומיים, תראו הרבה מכונות אריגה ואפשר לקחת שיעור אריגה או לשכור זמן אריגה. זאת פעילות מגניבה שלא רבים יודעים עליה.

אם יש לכם זמן, מהכפר נאגאר תוכלו לצאת להליכה של שעה-שעה וחצי דרך היערות למקדש קרישנה המבודד והיפה.

מנאלי – המלצות מטיילים

מנאלי – סיכום

כל אחד יוכל למצוא את עצמו בעיר המקסימה הזו ובאזור שהוא אחד מהיפים בצפון הודו.

למי שמחפש טיולים ואטרקציות וגם למי שמחפש מקום לנוח ולהיזרק- מנאלי היא פנינה אמיתית. נהניתי לסייר ברחבי מנאלי מחדש בעקבות הכתבה.

יש לכם עוד משהו לספר על המקום? כתבו לנו בתגובות.

הטיפים הטובים יכנסו למאמר, ויזכו את הכותבים בקרדיט. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *