Categories
ללא קטגוריה

שימלה הודו

כשנעמי שמר כתבה את המילים "אויר הרים צלול כיין..." היא לא ידעה שהיא בעצם כותבת על שימלה. אבל, כשתגיעו לעיר הנופש הבנויה על רכס גבוה, תראו מבעד העננים את נוף ההימלאיה, ותחושו בקרירות מעודנת והמרעננת של העיר, תוכלו להזדהות עם אותן המילים. גם אם אתם לא בדיוק בירושלים.
שימלה הודו – רקע
שימלה היא עיר הבירה של מדינת הצפון הימאצ’ל פראדש, הממוקמת בחלק נמוך יחסית של הרי ההימלאיה. הגובה הממוצע בעיר שימלה הוא כ-2000 מטר מעל פני הים. שימלה שונה מאותן נקודות דרך, בהן רבים עוברים בהימצ’ל פארדש, היא עירונית, אך יחד עם זאת אינה נחשבת לעיר גדולה, כמו במונחים וסדר גודל (ואקשן) של דלהי. יש בה מגוון גדול של אפשרויות ותחומי עניין. אם היינו צריכים לתת כותרת לשימלה, אין ספק שהכותרת הייתה: להגיע אל שימלה הודו אבל להרגיש קצת שימלה אירופה. ורק בשביל זה שווה לשהות בשימלה לפחות כמה ימים. העיר שנבנתה על ידי הבריטים, ועל כן היא בנויה בסגנון אירופי, משמשת זיכרון ותיעוד עתיק לימי הקולוניאליזם הבריטי בהודו. בזכות מזג האוויר הנוח הסורר בשימלה גם בקיץ וגם בחורף, ניתן לנפוש בה למעשה כל השנה. התיירים ההודים אוהבים את האופי האירופי של עיירה זו ולכן תוכלו למצוא מגוון רב של תיירות פנים בתחנת ההרים הזו.
אויר ערים צלול כיין. לנשום ולחוש בעננים. צילום: מנדי יודה
שימלה הודו – דרכי הגעה והתמצאות
כיאה לעיר בירה, אל שימלה ניתן להגיע ממבחר מקומות בהם אתם נמצאים. החל מרכבת ועד לאוטובוס ממשלתי ואוטובוס תיירים.
יש רכבת ישירה מדלהי לשימלה ואוטובוס ישיר ממנאלי לצורך העניין. אם אתם בדהרמסאלה, תוכלו להגיע באוטובוס מהתחנה המרכזית. במידה ואתם באזור צ’אנדיגר, אחת הדרכים המומלצות להגעה לשימלה היא דרך רכבת הצעצוע, על כך תקראו בהמשך.
בשימלה עצמה, התחבורה נדירה ודבר ראשון שתשימו לב אליו בהגיעכם מדלהי (או כל עיר גדולה או בינונית אחרת) הוא היעדר הריקשות. ההסבר לכך הוא פשוט – מבנה העיר על גבי רכס ההרים המשופע, יצר מערכת סבוכה של עליות וירידות שהריקשות פשוט לא עומדות בהן. בשימלה פשוט הולכים ברגל ממקום למקום, ועל מנת להביא את התיקים והמזוודות הכבדים מתחנת האוטובוס למלון, שוכרים את שירותיו של פורטר (כן כן, ממש כמו בנפאל).
שימלה מהווה נקודת התארגנות מעולה למי שמתכנן לטייל בעמקים קינור וספיטי. לרבים מהתרמילאים שימלה משמשת כתחנת מעבר ובה גם המשרדים הממשלתיים בהם ניתן להוציא פרמיט (אישור כניסה) לעמק ספיטי. לשימלה שני רחובות ראשיים המול (המדרחוב) וכארט רוד (CART RD). לאורך הכארט רוד נמצאים תחנות המוניות, אוטובוסים ותחנת הרכבת. כמעט לכל מקום אחר בשימלה אין אפשרות כניסה בכלי רכב וגם לא ריקשות, מהכראט רוד. ולכן בכדי להגיע לכל מקום (כמו אזור המלונות למשל) תאלצו ללכת בעליות, לעיתים קצת תלולות מדיי (תדמיינו שאתם הולכים בירושלים אולי זה יהיה קל יותר) לעבר יעדכם המבוקש.
בלויים, קניות והתארגנויות. כל זה ברחוב אחד. צילום: מנדי יודה
שימלה הודו – רכבת הצעצוע מצ’אנדיגר
רכבת הצעצוע בהודו היא עוד דרך מרתק ומיוחדת להגיע לעבר שימלה. אם אתם מתכננים להגיע לשימלה מצ’אנדיגר, תוכלו לחוות נסיעה חד פעמית, בעלת נופים וחוויה נדירה. רכבת הצעצוע יוצאת מתחנת קלקה שליד צ’אנדיגר לכיוון שימלה. כדאי להצטייד בכרטיסים מראש כי זו רכבת מבוקשת מאוד, במיוחד בשיא העונה.
למה היא נחשבת לרכבת צעצוע? יחסית לרכבות בעלות מספר רב עצום של קרונות נוסעים, ברכבת הצעצוע יש בין שישה לשבעה קרונות ובכל קרון בין 10-15 מושבים. לעומת הרכבות בהודו בהחלט מדובר בצעצוע. מספרים כי הנסיעה ברכבת עצמה, כמו כל רכבת צעצוע מלאה בהפתעות. הנסיעה עצמה היא חוויה לרוב הנוסעים המתרגשים להגיע לשימלה ברכבת המפורסמת. בכל כמה דקות הרכבת נכנסת למנהרות חשוכות וארוכות, בזמן הזה, מספרים, תזכו לשמוע צווחות נוסעים וקריאות התרגשות ושריקות, חוויה מומלצת ולא יקרה כלל. הנסיעה עצמה אורכת בין 6 ל-8 שעות. זה כבר תלוי בנהג הקטר.
קטן וקומפקטי. רכבת הצעצוע. צילום: זהבה דוד
שימלה הודו – לינה
בדרך כלל, כבר עם הירידה בתחנה (אטובוס רכבת וכו’) יספיקו לזנק עליכם סבלים שתמורת סכום סמלי (ככל שהתיק שלכם כבד יותר ככה זה יעלה יותר), יסחבו בשבילכם את התיקים. שימו לב שסבלים הם לא רק סבלים. הפורטרים (סבלים בשפת המקום) מיחצנים מלונות מסויימים והם עלולים להביא אתכם מראש למקומות יקרים יותר מהרגיל, ולכן היו זהירים בקשר למה שהפורטרים אומרים. כאשר אתם מבקשים להגיע ליעד אחר ממה שהם ממליצים, חשבו אם עדיף לכם להתעקש או לעשות סיבוב נוסף באזור. בסופו של דבר הם ייקחו אתכם לאן שתרצו.
לאזור המלונות אפשר להגיע מכל נקודה מרכזית בעיר כמו כרייסט צ’רץ’ ולשוטט בין מלון למלון. חשוב לדעת כי שימלה משמשת כעיר תיירות פנים בקרב ההודים, ובשיא העונה טווח המחירים יקר יחסית למה שאנו רגילים לשלם בגסטהאוסים בצפון הודו.
בשימלה מבחר רב של מלונות- החל ממלונות פאר ועד לאכסניות בהן מקלחות משותפות וכדומה. ישנם מלונות הסמוכים לקארט רואד. היתרון הוא שאין צורך לעלות את העלייה לקראתם. החיסרון הוא שזהו אזור הומה, ואינו מתאים למי שמעוניין בשקט ושלווה. המלונות שבהם תמצאו את השקט היחסי והנוף, וקירבה למרכז העניינים שבעיר (על כך פרוט בהמשך) מצריכים מעט עלייה לא פשוטה ברגל (לעלות במעלה ההר או הגבעה, תלוי בכושר שלכם) אבל זכרו שאתם יכולים לשכור את שירותיהם של הסבלים שהוזכרו לפני רגע.
שימלה הודו – החוויה העירונית
אם אתם עוברים בעיירה שימלה אחרי חודשים ארוכים בכפרים או טרקים עוצרי נשימה, כאן תוכלו למצוא עצמכם חווים חוויה עירונית, כשיד אחת אוחזת בספל קפה משובח ויד שנייה במגזין אופנה יוקרתי. שלל מסעדות, בתי קפה, חנויות בגדים, חנויות ספרים ועוד, תוכלו למצוא במדרחוב (The Ridge) הרחב והמרכזי של שימלה. כמו כן כספומטים, משרדי נסיעות, עמדות אינטרנט, הכול תכלו למצוא שם.
אם שימלה משמשת עבורכם כתחנת עצירה לפני נסיעתכם לעבר עמק קינור וספיטי תדעו ששימלה תהיה התחנה האחרונה המסודרת, לפני עמק קינור, בה תוכלו להתארגן החל מהוצאת כספים, החלפת מטבע החלפת כרטיס לטלפון הסלולרי וכל דבר חשוב שעליכם לעשות לפני המסע (כולל הוצאת פרמיט למי שמתכוון להמשיך מעבר לעמק קינור ולחצות לתוך ספיטי). כמו כן, בשימלה תתקלו בנושא תשלום העמלות שצץ בכל חשבון אותו אתם מבקשים לשלם. גם על ארוחה במסעדה יכולים לדרוש מכם להוסיף עמלה, וגם אם זה קצת מדגדג לנו את חוש המיקוח הישראלי, אין טעם להתווכח, זה החוק במקום. ראו זאת כטיפ לשירות.
איך תרצו את הקפה שלכם? בילוי בבית קפה בשימלה. צילום: מנדי יודה
שימלה הודו – אטרקציות ונקודות חן
המדרחוב עצמו והמבנים שברקע נשארו כשרידים אחרונים לקולוניה האנגלית, כך שלרגע אפשר להתבלבל (אבל רק לרגע) ולחשוב שאתם בעיירה אירופאית. ולא, פה רוב הסיכויים שלא תראו שלטים בעברית. למי שירצה תזכורת למען זה שהוא הגיע לעבר שימלה הודו ולהתנתק לרגע משימלה אירופה, בין סמטאות העיר אפשר יהיה למצוא שווקים, כמו lakkar bazaar ו-וsabzi mandi (שזהו שוק הירקות), שהם הומים, קטנים וצבעוניים בדיוק כמו שהודו יודעת להיות.
שעת התה הבריטית המסורתית בקרב כלבי הרחוב בשימלה. צילום: מנדי יודה
Christ church – כנסייה שהיא לא רק נקודת ציון מרכזית כפי שצוין מקודם, אלא גם כנסייה (ואחרי ביקור באינספור מקדשים גם ביקור בכנסייה זה נחמד) בין העתיקות שבצפון הודו. הכנסייה מפורסמת בזכות חלונות הויטראז’ המיוחדים שמעטרים אותה.
הארמון הבריטי- Viceregal Lodge משמש כיום למכון חקר הודי, אבל בעבר זה היה מבנה מפואר ששירת את המשנה למלך בריטניה. החלטות דרמתיות לגבי התת יבשת הזו התקבלו כאן. מאותו מבנה תוכלו להגיע לגן בוטאני. הכניסה בתשלום.
המוזיאון של הימאצ’ל פאראדש – כי אחרי שכבר הייתם כמעט בכל מקום במדינת הפסגות המושלגות (וגם אם לא) לא תכנסו למוזיאון המייצג אותה? המוזיאון פתוח בימים א-ג בין 7 בבוקר ל10. הכניסה ללא תשלום. לגבי שעות וימים כדאי תמיד להתעדכן.
מקדש ג’אקהו – מקדש לאל האנומן (אל הקוף). ניתן להגיע אליו מהנקודה הכי גבוהה של מרכז העיר, סקדנל פוינט, וללכת הליכה המורכבת מעלייה תלולה. למי שעדיין לא נתקל בקופים של הודו, בהמשך תקראו מבחר אזהרות, המתייחסות לקופים שהם תושבי קבע בעיירה שמלה.
למי שמעוניין בטרקים (ומסלולי הליכה שונים), או עיירות ומקומות קרובים המציעים תצפיות על שימלה, מומלץ לברר במשרדי נסיעות ותיירות או דרך המלון בו אתם לנים. מומלץ לברר על מסלולים שונים ואז לרדת לתחנת המוניות ולהתמקח עם נהג שילווה אתכם לאורך היום.עיירות שנמצאות ליד שימלה-
סולאן – בעיירה זו ממוקמת מבשלת הבירה של הצפון, בה מייצרים את בירת הדבש המסורתית “10,000”, בירה בסגנון בלגי המכילה אחוז גבוה של אלכוהול ומזכירה את בירת לף. מומלץ לאוהבי בירה, ניתן לבקר במבשלה ואף לשתות את הבירה בכל צפון הודו.
טאטא-פאני – כשלוש שעות נסיעה בלוקאל (אוטובוס מקומי) במורד ההר משימלה לכיוון צפון. הכפר הקטן נמצא על גדות נהר הסוטלאג’ הקדוש (זהו הנהר היוצר את עמק קינור) ונמצאים בו מעיינות חמים ואף גסטהאוס נחמד שמציע בריכת מים חמים ואוכל איטלקי שנעשה במקום. מומלץ למגיעים שבת בחורף, אין כמו לשבת במעיין החם כשמסביב שלג וללגום את הבירה שהוזכרה קודם. כמו כן תוכלו לטייל משם למערה של שיוה, טיול הליכה של חצי יום המזכיר סצנות מאינדיאנה ג’ונס.
עיירות וכפרים נוספים:
קאסולי (12 ק”מ)
משוברה (11 ק”מ)
קופרי (13 ק”מ)
העיירות מציעות אופי דומה של טיול ליום אחד, במסלולים פסטורליים העוטפים את שימלה בנוף המיוחד והייחודי לה.
שימלה הודו – הקופים
אם לרגע הרגשנו קצת אירופה בביקור בעיירה שימלה הודו, אז הקופים ממש לא מתנהגים כאירופאים בשימלה. נראה שהם באמת לא מפחדים מכלום. הם מסוגלים לחטוף מכם אוכל, לכן השתדלו ללכת עם תיקים סגורים ששום דבר לא יפתה אותם ובכלל השתדלו להחזיק את תיקכם היטב. הקופים עלולים לגנוב כל חפץ נגיש, תקוו שאם זה כבר קורה לכם שזו תהיה מטריה ולא מצלמה, לכן כשאתם מסתובבים בחוץ השתדלו לשמור על חפציכם קרוב או קשורים אליכם. בעת צאתכם מהחדר במלון, וגם כשאתם ישנים, סגרו את החלונות בחדר. הקופים נכנסים פנימה בדרך כלל ללא הזמנה. כבר סופרו סיפורים על הקוף שלקח את תיק התרופות או אכל את הצ’פאטי האחרון שבצלחת.
ורגע של רצינות- אל תתגרו בקופים הם יכולים להיות אלימים ולא רק גנבים חצופים. השתדלו לא ליצור עמם קשר עין ולא להציק להם. פשוט תהנו משלוות המקום וכבדו את הדיירים הקבועים, אנחנו רק אורחים.
שימלה הודו – מחוץ למסלול
שימלה הודו – המלצות מטיילים
שימלה הודו – סיכום
שימלה הינה תחנת התארגנות נהדרת, ועל הדרך תוכלו ללמוד ולהשכיל בהיסטוריה הקולוניאלית של הודו. גם פה תופתעו לגלות את הפער בין עשיר ויפה לבין עני ועלוב. ועדיין האותנטיות וזיכרונות הקלונואליזם הבולטים עושים את שימלה למיוחדת שהיא.
כתיבה: טל גטרייטמן
יש לכם עוד משהו לספר על המקום? כתבו לנו בתגובות.
הטיפים הטובים יכנסו למאמר, ויזכו את הכותבים בקרדיט.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *